< Terug naar resultaten

Praktische informatie

 Deskundige reisbegeleiding

Deze Cuba Fietsreis reis wordt begeleid door een Nederlandstalige reisbegeleid(st)er of een lokale Engelssprekende reisbegeleid(st)er.

Onze reisbegeleiders zijn stuk voor stuk professioneel en gepassioneerd en hebben een intensieve, door Sawadee ontwikkelde training gevolgd. De reisbegeleiders zorgen ervoor dat de reis zo optimaal mogelijk verloopt en zijn je eerste aanspreekpunt bij vragen of opmerkingen. Zij geven je graag tips over mogelijke excursies, mooie plekjes en leuke restaurants. Onze reisbegeleiders beantwoorden graag al je vragen, maar neem zelf ook een goede reisgids mee. De reisbegeleider verwelkomt je op de bestemming bij aankomst op de luchthaven.


 Beste reistijd

Periode:
Mei – half November Regentijd – zomer - heet, vochtig en veel wind
Half November – April Droge tijd – winter - warm
Augustus – Oktober kans op stormen (orkanen!)

Temperatuur: Cuba heeft een subtropsich klimaat met een gemiddelde jaa temperatuur van 25 ºC. Juli en Augustus zijn de warmste maanden waar het rond de 30 ºC kan worden en de luchtvochtigheid 80% kan zijn, terwijl in de koudste maand (februari) de temperatuur rond de 22 ºC ligt.

Wind: Het klimaat van Cuba wordt sterk beïnvloed door de stevige noordoostelijke wind. Het eiland ligt in een regio die last kan hebben van tropische stormen (orkanen!) in de maanden augustus tot en met oktober. Vooral de westkant van het eiland kan hier last van hebben.

Beste reistijd: Klimatologisch is de beste reistijd gedurende de droge wintertijd van november tot en met april. Reken er wel op dat ook in de droge tijd er af en toe een fikse regenbui kan vallen (en in de regentijd de zon ook zeker schijnt). Het verschil tussen de droge en regentijd is dat de buien vaak langer duren.

image

 Zwaarte

 • Zwaarte van de reis

  arrow
  • image

   Zeer lichte reis met rustige reisdagen en/of zeer lichte dagwandelingen

  • image

   Lichte reis met mogelijk enkele langere reisdagen en/of eenvoudige dagwandelingen

  • image

   Reis met enkele lange reisdagen en/of zwaardere (dag)wandelingen

  • image

   Zwaardere reis, door langere reisdagen, veel verplaatsingen en/of zwaardere, meerdaagse wandelingen

  • image

   Zware reis, door bijvoorbeeld lange reisduur, veel verplaatsingen, langere reisdagen, intensievere trekkings en in mindere mate grote cultuurverschillen

  image
 • Comfort van de overnachtingen
  arrow
  • image

   Basic hotels, mogelijk afgewisseld met veel kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Eenvoudige hotels, mogelijk afgewisseld met meerdere kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Comfortabele hotels, mogelijk afgewisseld met enkele kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Comfortabelere, Luxere hotels

  • image

   Luxe hotels

  image

Een goede conditie is noodzakelijk. Er zijn tien fietsdagen in het programma opgenomen van gemiddeld 70 km per dag. Op de fietsdagen is er ondersteunend vervoer aanwezig bezemwagen. Negentig procent van de wegen waar je op fietst bestaat uit asfalt, de overige 10 procent is zandweg. De meeste wegen zijn goed onderhouden maar er is altijd kans op gaten in de weg dus oplettendheid is vereist. De wegen zijn overwegend rustig, vaak glooiend, af en toe heuvelachtig tot bergachtig. Rondom de steden zijn de wegen drukker met verkeer maar we proberen de drukke trajecten zo veel mogelijk te vermijden. Houd er rekening mee dat het klimaat op Cuba heet en vochtig kan zijn en dat er veel wind kan staan. Dat maakt het fietsen soms zwaar. Daarom is een positieve flexible instelling erg belangrijk.

 Paspoortinformatie

Paspoort
Je hebt een paspoort nodig dat nog zes maanden na vertrek uit Cuba geldig is.
NB. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig.

De Cubaanse autoriteiten hebben met ingang van 1 mei 2010 verplicht gesteld dat reizigers naar Cuba moeten beschikken over een geldige reis- en ongevallenverzekering of een ziektekostenverzekering die ook ziektekosten in het buitenland en repatriëring dekt. We adviseren u daarom dringend om, behalve uw verzekeringspasje, ook een kopie van uw polisblad mee te nemen.

Voor de klanten die via ons verzekerd zijn bij de Europeesche Verzekeringen, is een ‘ Cubaverklaring’ beschikbaar. De verklaring vind je hier en dien je zelf in te vullen en mee te nemen: Cubaverklaring Europeesche.
LET OP: dit geldt alleen voor klanten die via de Europeesche verzekerd zijn! Als je elders verzekerd bent, kun je contact opnemen met je eigen verzekeringsmaatschappij die je kan helpen een met de verschaffing van een 'Cubaverklaring'.

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken. Hou er rekening mee dat bij sommige beroepen (o.a. media en/of krijgsmacht) soms een andere dan de reguliere visumprocedure moet worden gevolgd. Voor reizigers met een andere dan de Nederlandse of Belgische nationaliteit kunnen afwijkende visumvoorwaarden van toepassing zijn, anders dan in onze reisbeschrijving vermeld. Indien door de desbetreffende Ambassade en/of Consulaat om persoonlijke redenen geen visum aan jou wordt toegekend, kan Sawadee Reizen niet aansprakelijk worden gesteld. Zoals ook vermeld in de ANVR-Reizigersvoorwaarden (Boekingsvoorwaarden) 2020 komen onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger. Wel kun je het risico op het buiten je schuld om niet krijgen van een visum bij sommige verzekeraars laten afdekken.

Verder dienen alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun (minderjarige = t/m 17 jaar) kind bij reizen buiten het Schengen-gebied te kunnen aantonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind. Denk hierbij (advies Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee) aan: Verklaring toestemming vakantie en kopie paspoort andere (niet-meereizende) ouder, recent uittreksel GBA kind, eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang/ouderschapsplan/geboorteakte kind. Zorg dus dat je op tijd over de juiste papieren beschikt. De Koninklijke Mareschaussee heeft extra controles aangekondigd voor deze zomer. Voor overige informatie kun je terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Voor reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Let op: De letter ‘O’ komt in het Nederlandse paspoortnummer niet voor. Het gaat dus altijd om het cijfer ‘0’. Dit geldt ook voor het nummer op een identiteitskaart.

 Visuminformatie

Voor deze reis is geen visum nodig.
Visum Voor Cuba is een visum nodig, dat 4 weken voor vertrek moet worden geregeld. Je kunt het visum verkrijgen via het VisumBuro of via het Consulaat van Cuba in Rotterdam of Brussel. Voor de aanvraag heb je het volgende aanvraagformulier nodig. Hierin staan ook de verdere instructies. Vraag je visum niet eerder dan 4 weken voor vertrek aan. • Heb je een Nederlands paspoort, en/of woon je in Nederland, gebruik dit aanvraagformulier. • Heb je een Belgisch paspoort, en/of woon je in België, gebruik dit aanvraagformulier. * Zelf je visum regelen Als je het visum van Cuba niet via Het VisumBuro wilt aanvragen kun je het ook zelf regelen. Kijk voor meer informatie op www.visum.nl of www.visum.be . N.B. Deze richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade of Het Visumburo.


Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken.

Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade, Visumcentrale-Nederland of Visumcentrale-België.

  Financiën

Munteenheid
In Cuba bestaan twee officiële valuta, de CUC (Cuban Peso Convertible) en de CUP (Cuban Peso). In het algemeen geldt dat luxe artikelen, zoals accommodatie, huurauto’s, bustickets, musea entree etc. met de CUC worden betaald, als toerist zijnde heb je dus uitsluitend met deze valuta te maken. De lokale bevolking betaald met de CUP.
De koers van de CUC is door de staat vastgesteld en fluctueert niet. 1 CUC is € 0,75. Sinds november 2004 wordt op Cuba niet meer met US dollars betaald.

Giromaat- of bankpas
In Cuba kun je niet pinnen met bank of giropas. Neem daarom genoeg cash euro's mee en wissel het grootste deel direct bij aankomst op de luchthaven om in CUC's.
Tijdens de reis kun je geld wisselen bij banken, bij officiële wisselkantoren ('Casas de Cambio' van Cadeca) of bij je hotel.

Creditcard
Neem absoluut een creditcard mee. Visa-, Euro- of Mastercards worden op enkele plakken geaccepteerd. Diners' Club of American Express niet. Met een Visacard en pincode kun je bij sommige bankautomaten geld opnemen. Met andere creditcards kun je betalen in winkels en hotels of geld opnemen, in banken en bij overlegging van je paspoort. Je betaalt circa 11% commissie.

Welk geld meenemen?
In Cuba kun je alle excursies, entreegelden voor de parken en overige uitgaven in CUC's betalen. Kijk bij het kopje 'bijkomende kosten' hoeveel geld je in contanten Euro's dient mee te nemen.

Een overzicht van beschikbare pinautomaten en plekken waar je met creditcard kunt betalen vind je op www.mastercard.com. We raden je aan een extra pinpas en/of creditcard mee te nemen voor noodgevallen. In het buitenland is voor het gebruik van een creditcard altijd een pincode nodig.

Misbruik van bankpassen en/of skimmen is een wereldwijd probleem en veel banken hebben inmiddels pinbetalingen in het buitenland uitgeschakeld. Als je buiten Europa reist, zorg er dan voor dat je met je bankpas geld kunt opnemen buiten Europa. Informeer bij je bank of je bankpas goed is ingesteld en hoe je dit desgewenst kunt aanpassen naar 'wereld'.

Zakgeld

Het richtbedrag aan zakgeld op deze reis is per persoon per week.

Dit bedrag is een gemiddelde van wat reizigers de laatste jaren tijdens deze reis hebben uitgegeven aan maaltijden en drankjes, bijkomende excursies, entreegelden, eventuele plaatselijke luchthavenbelastingen en fooien. Natuurlijk is je eigen uitgavenpatroon hierbij ook bepalend. Souvenirs zijn daarom niet inbegrepen. Tijdens de reis zijn verschillende (optionele) excursies mogelijk, die je ter plaatse (met behulp van de reisbegeleider) kunt boeken. Indien een excursie beter vooraf kan worden geboekt, dan staat deze vermeld in de reisbeschrijving en op het boekingsformulier.

Enkele voorbeelden van uitgaven tijdens deze reis:

Toeslag extra gewicht eigen fiets (optioneel)afhankelijk van luchtvaartmaatschappij

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2020. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de dollar en lokale valuta gewijzigd zijn waardoor de prijzen van excursies en activiteiten mogelijk anders uitvallen.

  Maaltijden

Een groot deel van de maaltijden is bij de reissom inbegrepen; alle ontbijten, dertien lunches en zes diners zijn inclusief.
De overige maaltijden zijn niet inclusief. Dit is een bewuste keuze, omdat we de vrijheid van individueel reizen willen combineren met het gemak van een groepsreis. Je kunt zo tijdens een aantal avonden zelf de lokale restaurants uitproberen. De ontbijten en de diners worden geserveerd in de hotels en zijn vaak in buffetvorm, de lunch is vaak een picknick onderweg of bij een lokaal restaurant. Tijdens de fietsdagen wordt er regelmatig gestopt en wordt fruit aangeboden. Per fietsdag heeft iedere deelnemer 3 liter water tot zijn beschiking. Het is verstandig om zelf energiesnacks van huis mee te nemen, aangezien het aantal winkels op het eiland gering is (zeker op het platteland).

Eten en drinken
Cubanen eten vooral rijst met bonen en kip. De nationale schotel is ajiaco criollo, een stoofschotel met tropische groenten en vlees. Aan de kust is er volop goede vis te verkrijgen. Sinaasappels, ananas, bananen, papaya's en mango's zijn overal te koop. Het belangrijkste bestanddeel van zowel lunch (almuerzo) als avondeten (merienda o cena) is rijst. Gebakken aardappels of friet zijn meestal als bijgerecht te bestellen. Ook gebakken en geplette banaan is een veelvuldig bereid onderdeel van warme maal¬tijden.

Als niet-alcoholische dranken zijn, naast de bekende en minder bekende frisdranken, bijna overal Coca cola en Pepsi verkrijgbaar. Ook thee en koffie zijn praktisch overal te krijgen. In de duurdere gelegenheden in de grote steden zijn nagenoeg alle bekende alcoholische dranken verkrijgbaar, zoals de vele cocktails, in de kleinere plaatsen is het aanbod vaak beperkt tot alleen nationale alcoholische dranken. Bier is overal te koop.

  Taal & Cultuur

Taal
Enige kennis van de Spaanse taal is in je voordeel, want de inwoners van Cuba spreken nauwelijks Engels en zullen jouw pogingen tot het spreken van Spaans zeer waarderen. Aan de kust wordt vaker Engels gesproken.

 Wat neem ik mee op reis

Bagagekeuze 

Ter plaatse maakt het vervoer vaak deel uit van het avontuur. Reizen per (privé) bus, truck, boot, trein, terreinwagen; tijdens een Sawadee reis kan het allemaal! Omdat de bagageruimte in deze vervoermiddelen vaak beperkt is, raden we je af om een harde koffer mee te nemen. Het beste kun je kiezen voor een flexibele rugzak, sporttas of zachte koffer. Kijk daarnaast ook eens kritisch naar wat je echt nodig hebt op reis, de ervaring leert dat je al snel te veel meeneemt. Omdat je zelf verantwoordelijk bent voor het dragen van je bagage naar de accommodatie, geldt in dit geval: less is more!

Luchtvaartmaatschappijen staan meestal 1 stuk ruimbagage van maximaal 20 kilo toe. Voor binnenlandse vluchten hanteren sommige luchtvaartmaatschappijen een lagere bagagelimiet. Dit staat dan vermeld in het tabblad 'vluchtinfo', onder het kopje vluchtinformatie. Wij adviseren om onmisbare spullen, zoals bijvoorbeeld medicatie en wandelschoenen, aan te trekken of in je handbagage te stoppen.

Kleding
Omdat de temperaturen tijdens deze reis nogal kunnen verschillen is het handig om laagjeskleding mee te nemen: kledingstukken die je als het afkoelt over elkaar heen kunt aantrekken en bij warmer weer snel uittrekt.

Wat je écht nodig hebt:
•twee lange broeken, twee korte broeken
•Drie T-shirts, één katoenen blouse of shirt met lange mouwen, één dunne sweater, één dikke trui (bv. fleece)
•Bad- en strandkleding, handdoek
•Katoenen sokken, ondergoed
•Regenjas/windjack
•Stevige, enkelhoge wandelschoenen (met profiel) of bergschoenen
•Sandalen of lichte gymschoenen (Schoenen met harde zolen zijn over het algemeen beter voor tijdens het fietsen, maar zijn niet echt noodzakelijk tenzij je ehct lange afstanden aflegt.)
•Helm
•Zonnebril (ook ter oogbescherming)
•Fietshandschoenen
•Waterfles
•Je kunt je eigen zadel meenemen, maar dan zonder de stang

•DEET (tegen de muggen)

Wat handig is om mee te nemen:

•Rugzak of weekendtas
•Rugzakje voor de dagexcursies en voor tijdens het fietsen
•Geldbuidel / heuptasje
•Zaklantaarn
•Zonnebrandcrème (hoge factor)
•Hoofddeksel
•Hangslotje
•Zakmes (niet in je handbagage in het vliegtuig!)
•Vuilniszak/plastic zak
•Aals je contactlenzen draagt, neem dan zeker ook een bril mee

Het is verboden een GPS mee te nemen naar Cuba.
Omdat het helaas niet ondenkbaar is dat er op de luchthaven van Havana wordt gestolen, is het aan te raden je bagage op slot te doen dan wel op Schiphol in te laten pakken met plasticfolie.

In verschillende plaatsen tijdens de reis kun je je kleren laten wassen.

Klamboe, lakenzak en slaapmatje:
Als je heel gevoelig bent voor muggensteken, raden we je aan om een klamboe mee te nemen. Denk er aan dat de hotels niet altijd een haak hebben om een klamboe op te hangen. Als je geen klamboe mee wilt nemen is het ook voldoende om je ’s avonds goed in te smeren met een insecten werend middel.

Veilig op de fiets
Realiseer je goed dat fietsen risico’s met zich meebrengt en dat ongelukken op iedere plek en ieder tijdstip kunnen gebeuren. Zorg ervoor dat jij en je fiets goed voorbereid zijn voor de reis die je gaat maken. Het is tijdens onze fietsreizen verplicht om een helm te dragen op het moment dat je ‘off road’ rijdt. Ons advies is om de helm tijdens alle fietstrajecten te dragen.

Fiets huren
Om je een hoop gedoe (en kosten) te besparen, raden we je aan om een mountainbike ter plaatse te huren. De fiets heeft 24 versnellingen en een verende voorvork (specificaties onder voorbehoud). Wil je hiervan gebruik maken geef dit dan aan op je boekingsformulier. Je ontvangt dan een mail waarop je kunt antwoorden wat jouw lengte is, zodat we een passende fiets voor je kunnen reserveren. De kosten hiervoor bedragen €120,- en komen op je factuur te staan. Zorg wel dat je op tijd boekt, zodat er nog een geschikte fiets beschikbaar is.
Sommige reizigers vinden het prettig hun eigen zadel (zonder zadelpen), zadelhoes of (SPD-)pedalen mee te nemen wanneer er gebruik wordt gemaakt van een huurfiets.

Eigen fiets meenemen
Als je ervoor kiest om je eigen fiets vanuit Nederland mee te nemen houdt er dan rekening mee dat er per luchtvaartmaatschappij andere voorwaarden gelden wat betreft het vervoer en het toegestane gewicht van de fiets. Geef direct bij je boeking aan dat je een eigen fiets mee neemt en informeer naar de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij waar jij mee vliegt.
Voor het vervoer van de fiets dienen de pedalen verwijderd te zijn, het stuur moet zijwaarts geplaats worden en de banden mogen niet volledig opgepompt zijn (thuis al doen of materiaal hiervoor meenemen naar Schiphol). De fiets moet goed verpakt zijn in een daarvoor bestemde fietsdoos, deze is soms verkrijgbaar bij een fietsenmaker of anders op Schiphol bij de Menzies balie in vertrekhal 3 tegenover balie 28. Je dient deze doos een week van te voren te reserveren op nummer: 020-4466354. Kosten hiervoor zijn €20,- je dient zelf bindriemen of tape mee te nemen om de doos af te sluiten.
NB Houd er rekening mee dat er bij het vervoer van de fiets krassen en kleine beschadigingen aan bijvoorbeeld de lak van de fiets kunnen ontstaan.

Fotografie, video en opladen
In de meeste hotels kun je de batterijen van je camera opladen. Hiervoor heb je een wereldstekker nodig. Denk ook aan een reserveset batterijen.

Een drone mee op reis?

Drones worden een steeds populairder hulpmiddel om foto’s of video-opnamen te maken. Het is echter lang niet altijd toegestaan deze te gebruiken. Mocht je overwegen een drone mee te nemen, dan raden we je ten zeerste aan je goed te verdiepen in de lokale wet- en regelgeving omtrent het gebruik ervan. Daarnaast is het van belang dat je je verdiept in de regels van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt, naar/van de bestemming en eventuele binnenlandse vluchten. Niet alle maatschappijen hanteren dezelfde regels voor het meenemen van een drone. Je kunt verplicht worden deze in je ruimbagage te doen of juist als handbagage mee te nemen.

Graag willen we het volgende benadrukken:

 • Het eventueel meenemen en gebruiken van een drone is geheel op eigen verantwoordelijkheid en risico. 
 • Twijfel je over de regels omtrent het gebruik van een drone, neem deze dan niet mee op reis. 
 • Houd er rekening mee dat het ongeoorloofd gebruik van een drone zwaar gestraft kan worden. 
 • Neem je toch een drone mee, gebruik deze dan op momenten dat je de tijdsplanning / voortgang van de groepsreis niet belemmert. 
 • In ‘gevoelige gebieden’, bijvoorbeeld gebieden met militaire activiteiten, kunnen afwijkende regels gelden.

Lees op de website Droneopreis.nl meer over de regels bij het meenemen van een drone naar jouw reisbestemming.

 Gezond en veilig op reis

Medicijnen

We raden je aan om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten en reisziekte. Daarnaast zijn een tekentang en ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) aan te raden. Onze reisbegeleiders hebben zelf ook een beperkte EHBO-kit mee. 

Gebruik je speciale medicijnen(bijv. medicijnen die onder de opiumwet vallen en/of grote hoeveelheden), neem dan voldoende mee en vraag je apotheek om een KNMP-reisdocument voor je op te stellen. Houd dit document in je handbagage.

Vaccinaties en malariaprofylaxe

Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malariaprofylaxe bijzonder vaak veranderen, raden we je aan contact op te nemen met de lokale GGD, je huisarts of thuisvaccinatie.nl. Het is handig om deze reisroute mee te nemen tijdens de afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet vier tot zes weken voor vertrek begonnen worden. Bekijk hier meer uitleg over beschikbare vaccinaties.

Cuba stelt geen vaccinaties verplicht. We raden je aan je in te enten tegen de volgende ziekten:
-DTP (difterie, tetanus, polio)
-Hepatitis A

Malaria
Er komt in Cuba vrijwel geen malaria voor. Er wordt door de Nederlandse GGD geen malariaprofylaxe voorgeschreven, aangezien het risico niet zo hoog is. De GGD, je huisarts of Thuisvaccinatie.nl kan precies vertellen of en welke profylaxe nodig is. Verder is het belangrijk om tussen zonsondergang en zonsopgang muggensteken te voorkomen. Raadzaam is om voor de schemering valt je in te smeren met muggenmelk met 30-50% DEET. 's Avonds is het aan te bevelen om bedekte kleding te dragen (lange mouwen, lange broek, sokken, dichte schoenen).

Dengue (knokkelkoorts)
In de verstedelijkte gebieden in Midden-Amerika komt deze door muggen overgedragen ziekte steeds meer voor. Dengue verloopt meestal onschuldig met koorts, huiduitslag en hoofdpijn, maar kan in zeldzame gevallen ernstig verlopen. Er bestaat geen vaccinatie. De muggen die dengue overbrengen steken overdag. Het is dus verstandig dat je je ook overdag insmeert met muggenwerende middelen met 30-50% DEET.

Voor deze reis wordt in de regel geadviseerd je te beschermen tegen:
Rabiës

Thuisvaccinatie.nl

Sawadee werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit is een landelijk werkend vaccinatiecentrum. Zij vaccineert aan huis of op locatie en geeft je advies over het gebruik van malariaprofylaxe. Gecertificeerde medewerkers komen bij je langs wanneer het jou uitkomt, zelfs in de avonduren. Dus geen reis- en wachttijd! De tarieven liggen op het niveau van of zelfs lager dan die van de GGD of huisarts, je betaalt geen extra kosten voor de service aan huis. Klik hier voor meer informatie over Thuisvaccinatie, zoals de voordelen, de werkwijze, en het maken van een afspraak.

Check je reisverzekering!

Logo Europeesche

De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. Daarom stellen we een individuele reisverzekering verplicht. Meer informatie over het Sawadee Verzekeringspakket i.s.m. Europeesche Verzekeringen vind je hier.

Hulp op zak app

De Hulp op Zak-app biedt je snelle hulp als je schade hebt tijdens je vakantie. Bij een noodsituatie bereik je direct de alarmcentrale van je verzekeraar. De app is via deze pagina te downloaden.

Veiligheid en reisadvies

De veiligheid van klanten en personeel staat bij Sawadee altijd op de eerste plaats. Via onze contacten met agenten en lokale autoriteiten volgen wij de veiligheidssituatie op al onze bestemmingen doorlopend. Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie op jouw bestemming verwijzen wij je naar de website van de rijksoverheid: reisadviezen.

 Contact tijdens de reis

Tijdsverschil
Het tijdsverschil met Cuba is 6 uur vroeger dan in Nederland.

Contact met het thuisfront
Bellen vanuit Cuba kan bij de verschillende telecomkantoortjes. 'Collect call'-gesprekken zijn ook mogelijk. Mobiel bellen is in Cuba in de steden overal mogelijk. Informeer voor vertrek bij je provider of mobiele telefonie met je bestaande abonnement en telefoontoestel mogelijk is.
Internet cafés zijn op vele plekken in Cuba te vinden. E-mail is de goedkoopste manier om met het thuisfront te communiceren.
Post doet er normaal gesproken zo'n twee weken over.

Noodgevallen en calamiteiten

Zorg ervoor dat thuisblijvers altijd op de hoogte zijn van zowel je reisschema als je vluchtgegevens. Actuele vluchttijden zijn te vinden op www.schiphol.nl, www.brusselsairport.be/nl of in de Schiphol Amsterdam Airport en Brussels Airport App (gratis te downloaden in de Appstore).

We sturen geen lijst van de hotels waar we tijdens de reis verblijven omdat deze nog wel eens wisselen en de kamers vaak onder een andere naam geboekt zijn. In geval van nood zijn we voor zowel reizigers als thuisblijvers 24 uur per dag bereikbaar. Bel daarom niet met het hotel maar met Sawadee. Tijdens kantooruren kun je ons bellen op +31204202220. Buiten kantooruren word je doorgeschakeld met onze alarmdienst of kun je direct ons noodnummer bellen: +31206516035.

Tip: maak een digitaal dossier aan. Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Zo heb je, ingeval van diefstal of verlies tijdens de reis, altijd kopieën van je belangrijke papieren achter de hand.

 Duurzaam toerisme

Toerisme is één van de grootste industrieën ter wereld, met een enorm potentieel aan economische groei en werkgelegenheid. Helaas veroorzaakt toerisme ook negatieve effecten op de natuur en lokale culturen. Wij proberen op zoek te gaan naar duurzame alternatieven om de negatieve effecten van toerisme te beperken en de positieve effecten te versterken. Zo compenseert Sawadee de volledige CO2-uitstoot van de retourvlucht naar de bestemming, alle vormen van transport tijdens de reis én het volledige verblijf op de bestemming voor alle reizigers. Ook houden we ons zoveel mogelijk aan culturele codes en verwachten dat ook van onze reizigers. Het is -indien van toepassing- gemakkelijk om te vergeten dat we soms door zeer arme gebieden reizen.

Groepsrondreis Cuba Fietsreis

Niet boekbaar

image
Deze reis is nog niet boekbaar.
Laat een reisexpert je adviseren over de mogelijkheden.
Naar boven
 

Webinar
Weer veilig op reis

Op woensdag 15 juli organiseert Sawadee van 19:30 tot 20:30 een webinar: Weer veilig op reis! 

Wat kun je verwachten van de webinar?

 • Informatie rondom het weer veilig op reis gaan 
 • Wat verandert er, wat blijft zoals je gewend bent? 
 • Vraag en antwoord-sessie, om al jouw vragen te stellen