< Terug naar resultaten

Praktische informatie

 Deskundige reisbegeleiding

Deze Peru Ruig en Ongerept reis wordt begeleid door een Nederlandstalige reisbegeleid(st)er of een lokale Engelssprekende reisbegeleid(st)er.

Onze reisbegeleiders zijn stuk voor stuk professioneel en gepassioneerd en hebben een intensieve, door Sawadee ontwikkelde training gevolgd. De reisbegeleiders zorgen ervoor dat de reis zo optimaal mogelijk verloopt en zijn je eerste aanspreekpunt bij vragen of opmerkingen. Zij geven je graag tips over mogelijke excursies, mooie plekjes en leuke restaurants. Onze reisbegeleiders beantwoorden graag al je vragen, maar neem zelf ook een goede reisgids mee. De reisbegeleider verwelkomt je op de bestemming bij aankomst op de luchthaven.


 Beste reistijd

Het Andesgebergte heeft veel invloed op het klimaat in Peru. Deze immense bergketen verdeelt het land in uiteenlopende klimaatzones. Het kustgebied, dat voor een groot deel uit woestijn bestaat, is droog. In Lima valt jaarlijks niet meer dan 10 millimeter neerslag. In de hooggelegen Andes heersen overdag lentetemperaturen en 's middags als de zon schijnt, kan het er zelfs behoorlijk warm worden. 's Avonds als het donker wordt, koelt het snel af. De temperatuur kan dan beneden het nulpunt zakken en warme kleding is een vereiste. De meest geschikte reistijd wordt in Peru duidelijk begrensd door het regenseizoen in de bergen, dat in december begint en duurt tot april. In deze periode zijn de wegen te modderig en soms onbegaanbaar. Daarom organiseren we deze reis alleen in de droge tijd.
Beste reistijd: droge tijd van mei t/m oktober. De temperaturen liggen in deze tijd weliswaar wat lager, maar de hemel is meestal onbewolkt en regenbuien zijn spaarzaam. Houd er wel rekening mee dat in de bergen regenbuien gedurende het gehele jaar kunnen voorkomen.

Klimaatgrafiek Lima

image

 Zwaarte

 • Zwaarte van de wandeldagen

  arrow
  • image

   De lichtste wandelvakantie. Enkele wandeldagen en/of een lichte meerdaagse trekking in het programma zijn opgenomen. Er wordt op deze dagen gemiddeld 3 tot 5 uur gewandeld.

  • image

   Lichte wandelvakantie. Iets meer wandeldagen en/of trekkings met mogelijk meer hoogteverschillen. Er wordt op deze dagen gemiddeld 4 tot 6 uur gewandeld.

  • image

   Iets sportievere wandelvakantie Drie tot vijf uur wandelen per dag over goed begaanbare paden. Hoogteverschillen tot 300 meter. Een normale conditie volstaat.

  • image

   Tochten met een sportief karakter. Vier tot zes uur wandelen per dag over goed begaanbare paden. Hoogteverschillen tot 600 meter. Geschikt voor iedereen die regelmatig wat aan sport doet of bereid is de conditie vooraf op peil te brengen.

  • image

   Tochten met een zeer sportief karakter. Zes tot acht uur wandelen dag over vaak moeilijk begaanbare (berg)paden met soms losse stenen. Hoogteverschillen tot 1000 meter. Een goede fysieke conditie en enig uithoudingsvermogen zijn vereist.

  • Alle omschrijvingen zijn globale omschrijvingen. Elke reis wordt gewogen naar de lengte van de etappes, klimaat, de moeilijkheid van het terrein en het hoogteverschil. Persoonlijke factoren als conditie, ervaring, leeftijd en gewicht hebben wij bij de indeling in categorieën geen rol kunnen laten spelen.

  image
 • Comfort van de overnachtingen
  arrow
  • image

   Basic hotels, mogelijk afgewisseld met veel kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Eenvoudige hotels, mogelijk afgewisseld met meerdere kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Comfortabele hotels, mogelijk afgewisseld met enkele kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Comfortabelere, Luxere hotels

  • image

   Luxe hotels

  image

Voor deze reis zijn een zeer goede conditie en gezondheid noodzakelijk, het is één van de zwaardere reizen in ons programma. De trektocht is fysiek zeer inspannend, je loopt gemiddeld zeven tot acht uur per dag over soms lastig terrein. Ervaring met bergwandelen is voor deze reis een vereiste. Indien je last hebt van je knieën is het zeker aan te raden om gebruik te maken van wandelstokken. Vanwege de vele regen zijn laarzen voor deze reis een must. Daarnaast is een flexibele instelling erg belangrijk! Je reist door een uniek, niet-toeristisch gebied, dus het spreekt voor zich dat dingen dan soms heel anders kunnen lopen dan gepland. Sanitaire voorzieningen zijn soms minimaal. Ook willen wij erop wijzen dat je individuele vrijheid tijdens de trektocht minder groot kan zijn dan je gewend bent en dat je meestal vroeg op moet staan. Houd er ten slotte rekening mee, dat je in een nevelwoud veel kans hebt op regen.

Reizen in Peru blijft erg avontuurlijk van aard. Het kan voorkomen dat we vanwege spontane stakingen of wegblokkades niet alle dagen de geplande route kunnen volgen. Dit houdt in dat zich in het programma wijzigingen kunnen voordoen. Uiteraard houden we zoveel mogelijk vast aan het originele reisschema. Dit vergt een flexibele houding.

 Paspoortinformatie

Paspoort
Je hebt een paspoort nodig dat nog zes maanden na vertrek uit Peru geldig is.
NB. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig.

NB: voor de aanvraag van de binnenlandse vluchten hebben we de juiste paspoortgegevens nodig. Wanneer we deze uiterlijk zes weken voor vertrek niet binnen hebben, kan het betekenen dat we geen binnenlandse vluchten voor je kunnen reserveren.

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken. Hou er rekening mee dat bij sommige beroepen (o.a. media en/of krijgsmacht) soms een andere dan de reguliere visumprocedure moet worden gevolgd. Voor reizigers met een andere dan de Nederlandse of Belgische nationaliteit kunnen afwijkende visumvoorwaarden van toepassing zijn, anders dan in onze reisbeschrijving vermeld. Indien door de desbetreffende Ambassade en/of Consulaat om persoonlijke redenen geen visum aan jou wordt toegekend, kan Sawadee Reizen niet aansprakelijk worden gesteld. Zoals ook vermeld in de ANVR-Reizigersvoorwaarden (Boekingsvoorwaarden) 2020 komen onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger. Wel kun je het risico op het buiten je schuld om niet krijgen van een visum bij sommige verzekeraars laten afdekken.

Verder dienen alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun (minderjarige = t/m 17 jaar) kind bij reizen buiten het Schengen-gebied te kunnen aantonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind. Denk hierbij (advies Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee) aan: Verklaring toestemming vakantie en kopie paspoort andere (niet-meereizende) ouder, recent uittreksel GBA kind, eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang/ouderschapsplan/geboorteakte kind. Zorg dus dat je op tijd over de juiste papieren beschikt. De Koninklijke Mareschaussee heeft extra controles aangekondigd voor deze zomer. Voor overige informatie kun je terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Voor reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Let op: De letter ‘O’ komt in het Nederlandse paspoortnummer niet voor. Het gaat dus altijd om het cijfer ‘0’. Dit geldt ook voor het nummer op een identiteitskaart.

 Visuminformatie

Voor deze reis is geen visum nodig.
Visum Voor Peru heb je geen visum nodig. In het vliegtuig krijg je een formulier uitgereikt dat je volledig dient in te vullen. Let erop dat je dit schijnbaar onbelangrijke losse velletje goed bewaart (bij je paspoort), want je hebt het nodig als je het land weer verlaat! N.B. eze richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade of Het VisumBuro.


Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken.

Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade, Visumcentrale-Nederland of Visumcentrale-België.

  Financiën

Munteenheid
Koers van de Peruaanse sol (indicatie): 1 € = 4,29 sol

Giromaat- of bankpas
In Peru kun je in de grote steden 24 uur per dag voor een gunstige koers geld pinnen met je giromaat- of bankpas met het Cirrus of Maestro teken op de achterkant. Je kunt zowel US$ als lokale valuta opnemen.
Tijdens deze reis kun je pinnen in Lima, Chachapoyas, Moyobamba, Tarapoto, Chiclayo en Trujillo. Er geldt een maximum van US$ 600 wat je per dag kunt opnemen.

Creditcard
Met creditcards (vooral Visacard) kun je in Peru in de grote steden goed terecht. Je kunt er geld mee opnemen en ze worden geaccepteerd in de luxe restaurants en hotels. Wij raden echter toch aan creditcards alleen mee te nemen als reserve en niet als primair betaalmiddel.

Welk geld meenemen
We raden je aan om ongeveer € 150 of US$ 200 in contanten (in kleine coupures) mee te nemen. Neem daarnaast je giro- of bankpas mee om te pinnen bij de geldautomaten. Gedurende de reis is het op veel plaatsen mogelijk te pinnen. Contant geld komt van pas wanneer een pinautomaat buiten werking blijkt te zijn. Bovendien kun je soms excursies in contante dollars betalen. De dollar en euro biljetten moeten puntgaaf zijn, zonder scheurtjes en vlekken! Het is raadzaam om voor noodgevallen een creditcard mee te nemen. Als er in de reisroute een bedrag in US$ staat genoemd is het de bedoeling om dit ook in US$ mee te nemen.
Op veel plaatsen kun je euro’s wisselen, maar het is vaak gunstiger om in Nederland dollars te wisselen en deze om te wisselen naar soles.

Een overzicht van beschikbare pinautomaten en plekken waar je met creditcard kunt betalen vind je op www.mastercard.com. We raden je aan een extra pinpas en/of creditcard mee te nemen voor noodgevallen. In het buitenland is voor het gebruik van een creditcard altijd een pincode nodig.

Misbruik van bankpassen en/of skimmen is een wereldwijd probleem en veel banken hebben inmiddels pinbetalingen in het buitenland uitgeschakeld. Als je buiten Europa reist, zorg er dan voor dat je met je bankpas geld kunt opnemen buiten Europa. Informeer bij je bank of je bankpas goed is ingesteld en hoe je dit desgewenst kunt aanpassen naar 'wereld'.

Zakgeld

Het richtbedrag aan zakgeld op deze reis is per persoon per week.

Dit bedrag is een gemiddelde van wat reizigers de laatste jaren tijdens deze reis hebben uitgegeven aan maaltijden en drankjes, bijkomende excursies, entreegelden, eventuele plaatselijke luchthavenbelastingen en fooien. Natuurlijk is je eigen uitgavenpatroon hierbij ook bepalend. Souvenirs zijn daarom niet inbegrepen. Tijdens de reis zijn verschillende (optionele) excursies mogelijk, die je ter plaatse (met behulp van de reisbegeleider) kunt boeken. Indien een excursie beter vooraf kan worden geboekt, dan staat deze vermeld in de reisbeschrijving en op het boekingsformulier.

Enkele voorbeelden van uitgaven tijdens deze reis:

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2020. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de dollar en lokale valuta gewijzigd zijn waardoor de prijzen van excursies en activiteiten mogelijk anders uitvallen.

  Maaltijden

De maaltijden tijdens de Chacha Trail (vanaf lunch dag 8 t/m lunch dag 16) zijn inbegrepen. In Moyobamba wordt een lunch verstrekt. Ook het ontbijt in het hotel in Lima is inbegrepen. De overige maaltijden zijn niet bij de reissom inbegrepen. Dit is een bewuste keuze, omdat we de vrijheid van individueel reizen willen combineren met het gemak van een groepsreis.

Eten en drinken
Het eten in Peru is net zo gevarieerd als de regio's. Het menu op de altiplano bevat veel zetmeel en koolhydraten in de vorm van grote lappen vlees en aardappelen, terwijl in het laagland meer vis en groente en fruit op het menu staat. De hoofdmaaltijd in Peru is de lunch (almuerzo) die vaak bestaat uit soep en een hoofdgerecht (segundo).

  Taal & Cultuur

Taal
In Peru is de officiële voertaal Spaans dat gesproken wordt door de blanken, de mestiezen en vrijwel alle indianen. De puur indiaanse bevolking spreekt veelal haar eigen taal. Voor de hoogland¬bevolking is dit de oude Incataal, het Quechua. Enige kennis van de Spaanse taal is in je voordeel, want de meeste Peruanen spreken nauwelijks Engels en zullen jouw pogingen tot het spreken van hun taal zeer waarderen.

 Wat neem ik mee op reis

Bagagekeuze 

Ter plaatse maakt het vervoer vaak deel uit van het avontuur. Reizen per (privé) bus, truck, boot, trein, terreinwagen; tijdens een Sawadee reis kan het allemaal! Omdat de bagageruimte in deze vervoermiddelen vaak beperkt is, raden we je af om een harde koffer mee te nemen. Het beste kun je kiezen voor een flexibele rugzak, sporttas of zachte koffer. Kijk daarnaast ook eens kritisch naar wat je echt nodig hebt op reis, de ervaring leert dat je al snel te veel meeneemt. Omdat je zelf verantwoordelijk bent voor het dragen van je bagage naar de accommodatie, geldt in dit geval: less is more!

Luchtvaartmaatschappijen staan meestal 1 stuk ruimbagage van maximaal 20 kilo toe. Voor binnenlandse vluchten hanteren sommige luchtvaartmaatschappijen een lagere bagagelimiet. Dit staat dan vermeld in het tabblad 'vluchtinfo', onder het kopje vluchtinformatie. Wij adviseren om onmisbare spullen, zoals bijvoorbeeld medicatie en wandelschoenen, aan te trekken of in je handbagage te stoppen.

Kleding
In veel landen wordt het als aanstootgevend ervaren dat westerse toeristen (te) korte broeken of rokken en T-shirts zonder mouwen dragen. In deze landen is het dus beter om een lange broek of rok en een T-shirt of blouse met lange mouwen te dragen. In Peru geldt dit met name in de dorpjes en kleinere steden in de bergen.
Aangezien we veel verschillende klimaatzones bereizen, zijn de temperatuurverschillen erg groot. Daarom is het handig om ‘laagjeskleding' mee te nemen: kledingstukken die je als het afkoelt over elkaar heen kunt aantrekken en bij warm weer snel uittrekt. Tijdens de reis kun je in verschillende plaatsen je kleren laten wassen. Goed ingelopen wandelschoenen zijn voor deze reis een must. Daarnaast is regenkleding belangrijk. Neem (stevige) platic zakken mee om je kleding in te verpakken in de rugzak of reistas tijdens de Chacha Trail. Voor deze reis is een slaapzak noodzakelijk. Een klamboe is aan te raden.

Wat je écht nodig hebt:
- dagrugzak (ong. 30 liter) voor je dagelijkse uitstapjes, voor de looptochten en in de bus
- warme slaapzak
- klamboe
- twee lange broeken, één korte broek
- thermo-ondergoed voor de koude nachten
- drie t-shirts
- één dunne katoenen blouse met lange mouwen
- één dunne sweater
- één dikke sweater (bij voorkeur een fleece trui)
- dunne sjaal (tegen het stof)
- badkleding
- regenjas en regenbroek (bij voorkeur ademend bijvoorbeeld goretex) en/of poncho (een poncho is ook in Peru te koop)
- handdoek
- stevige, enkelhoge (berg)wandelschoenen met profiel; mocht je goed ingelopen bergschoenen hebben trek die dan zeker aan
- plastic tas voor in je rugzak of om over je rugzak heen te doen
- DEET (tegen de muggen)

NB: Naast je eigen bergwandelschoenen, word je sterk geadviseerd je eigen rubberlaarzen mee te nemen daar dit het beste schoeisel is tijdens en na heftige regenval in het hoogland van Peru. De paden kunnen hier zeer modderig zijn. Laarzen kunnen ook in Moyobamba en Chachapoyas gekocht worden vanaf 20 sol (t/m maat 45).

Wat handig is om mee te nemen:
- een moneybelt
- zaklantaarn
- als je contactlenzen draagt, neem dan ook een bril mee
- hoofddeksel, goede zonnebril en zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor (voor gezicht)
- twee of meer plastic zakken/vuilniszakken
- waterzuiveringstabletten (voor Chachatrail niet nodig)
- metalen veldfles die je als kruikje kunt gebruiken (tijdens trektocht)
- verrekijker
- hangslotje om bagage af te sluiten

NB: Het water tijdens de Chacha trail is van goede kwaliteit en kun je zonder zuivering veilig drinken.
NB2: Voor de Chacha trail zijn wandelstokken wél aan te raden.

Fotografie, video en opladen
In de meeste hotels kun je de batterijen van je camera opladen. Hiervoor heb je een wereldstekker nodig. Opladen kan niet tijdens de trektocht. Denk daarom ook aan een reserveset batterijen.

Een drone mee op reis?

Drones worden een steeds populairder hulpmiddel om foto’s of video-opnamen te maken. Het is echter lang niet altijd toegestaan deze te gebruiken. Mocht je overwegen een drone mee te nemen, dan raden we je ten zeerste aan je goed te verdiepen in de lokale wet- en regelgeving omtrent het gebruik ervan. Daarnaast is het van belang dat je je verdiept in de regels van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt, naar/van de bestemming en eventuele binnenlandse vluchten. Niet alle maatschappijen hanteren dezelfde regels voor het meenemen van een drone. Je kunt verplicht worden deze in je ruimbagage te doen of juist als handbagage mee te nemen.

Graag willen we het volgende benadrukken:

 • Het eventueel meenemen en gebruiken van een drone is geheel op eigen verantwoordelijkheid en risico. 
 • Twijfel je over de regels omtrent het gebruik van een drone, neem deze dan niet mee op reis. 
 • Houd er rekening mee dat het ongeoorloofd gebruik van een drone zwaar gestraft kan worden. 
 • Neem je toch een drone mee, gebruik deze dan op momenten dat je de tijdsplanning / voortgang van de groepsreis niet belemmert. 
 • In ‘gevoelige gebieden’, bijvoorbeeld gebieden met militaire activiteiten, kunnen afwijkende regels gelden.

Lees op de website Droneopreis.nl meer over de regels bij het meenemen van een drone naar jouw reisbestemming.

 Gezond en veilig op reis

Medicijnen

We raden je aan om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten en reisziekte. Daarnaast zijn een tekentang en ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) aan te raden. Onze reisbegeleiders hebben zelf ook een beperkte EHBO-kit mee. 

Gebruik je speciale medicijnen(bijv. medicijnen die onder de opiumwet vallen en/of grote hoeveelheden), neem dan voldoende mee en vraag je apotheek om een KNMP-reisdocument voor je op te stellen. Houd dit document in je handbagage.

Vaccinaties en malariaprofylaxe

Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malariaprofylaxe bijzonder vaak veranderen, raden we je aan contact op te nemen met de lokale GGD, je huisarts of thuisvaccinatie.nl. Het is handig om deze reisroute mee te nemen tijdens de afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet vier tot zes weken voor vertrek begonnen worden. Bekijk hier meer uitleg over beschikbare vaccinaties.

Malaria
Voor deze reis is het niet nodig om anti-malariatabletten te slikken. Wel kun je last hebben van muggen. Het is dan ook aan te raden je in te smeren met muggenmelk met minimaal 50% DEET. Dit is te koop bij apotheken, goede sportzaken en de meeste drogisterijen. ’s Avonds is het aan te bevelen om bedekte kleding te dragen (lange mouwen, lange broek, sokken, dichte schoenen).

Voor deze reis wordt in de regel geadviseerd je te beschermen tegen:
Rabiës
Dengue, komt voor in Latijns Amerika

Thuisvaccinatie.nl

Sawadee werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit is een landelijk werkend vaccinatiecentrum. Zij vaccineert aan huis of op locatie en geeft je advies over het gebruik van malariaprofylaxe. Gecertificeerde medewerkers komen bij je langs wanneer het jou uitkomt, zelfs in de avonduren. Dus geen reis- en wachttijd! De tarieven liggen op het niveau van of zelfs lager dan die van de GGD of huisarts, je betaalt geen extra kosten voor de service aan huis. Klik hier voor meer informatie over Thuisvaccinatie, zoals de voordelen, de werkwijze, en het maken van een afspraak.

Check je reisverzekering!

Logo Europeesche

De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. Daarom stellen we een individuele reisverzekering verplicht. Meer informatie over het Sawadee Verzekeringspakket i.s.m. Europeesche Verzekeringen vind je hier.

Hulp op zak app

De Hulp op Zak-app biedt je snelle hulp als je schade hebt tijdens je vakantie. Bij een noodsituatie bereik je direct de alarmcentrale van je verzekeraar. De app is via deze pagina te downloaden.

Veiligheid en reisadvies

De veiligheid van klanten en personeel staat bij Sawadee altijd op de eerste plaats. Via onze contacten met agenten en lokale autoriteiten volgen wij de veiligheidssituatie op al onze bestemmingen doorlopend. Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie op jouw bestemming verwijzen wij je naar de website van de rijksoverheid: reisadviezen.

 Contact tijdens de reis

Tijdsverschil
In Peru is het tijdsverschil met Nederland - 6 uur (wintertijd), - 7 uur ( zomertijd).

Contact met het thuisfront
Bellen vanuit kan Peru bij de verschillende telecomkantoortjes. Mobiel bellen is in Peru in de steden overal mogelijk. Informeer voor vertrek bij je provider of mobiele telefonie met je bestaande abonnement en telefoontoestel mogelijk is.
Internet cafés zijn overal in Peru te vinden. E-mail is de goedkoopste manier om met het thuisfront te communiceren.
Post doet er normaal gesproken zo'n twee weken over.

Noodgevallen en calamiteiten

Zorg ervoor dat thuisblijvers altijd op de hoogte zijn van zowel je reisschema als je vluchtgegevens. Actuele vluchttijden zijn te vinden op www.schiphol.nl, www.brusselsairport.be/nl of in de Schiphol Amsterdam Airport en Brussels Airport App (gratis te downloaden in de Appstore).

We sturen geen lijst van de hotels waar we tijdens de reis verblijven omdat deze nog wel eens wisselen en de kamers vaak onder een andere naam geboekt zijn. In geval van nood zijn we voor zowel reizigers als thuisblijvers 24 uur per dag bereikbaar. Bel daarom niet met het hotel maar met Sawadee. Tijdens kantooruren kun je ons bellen op +31204202220. Buiten kantooruren word je doorgeschakeld met onze alarmdienst of kun je direct ons noodnummer bellen: +31206516035.

Tip: maak een digitaal dossier aan. Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Zo heb je, ingeval van diefstal of verlies tijdens de reis, altijd kopieën van je belangrijke papieren achter de hand.

 Duurzaam toerisme

Toerisme is één van de grootste industrieën ter wereld, met een enorm potentieel aan economische groei en werkgelegenheid. Helaas veroorzaakt toerisme ook negatieve effecten op de natuur en lokale culturen. Wij proberen op zoek te gaan naar duurzame alternatieven om de negatieve effecten van toerisme te beperken en de positieve effecten te versterken. Zo compenseert Sawadee de volledige CO2-uitstoot van de retourvlucht naar de bestemming, alle vormen van transport tijdens de reis én het volledige verblijf op de bestemming voor alle reizigers. Ook houden we ons zoveel mogelijk aan culturele codes en verwachten dat ook van onze reizigers. Het is -indien van toepassing- gemakkelijk om te vergeten dat we soms door zeer arme gebieden reizen.

Projecten

Behoud van de bergbossen in Noordoost Peru - UCUMARI

De lange bergketens van noordoost Peru zijn bedekt met honderdduizenden hectares nevelwoud. De bossen, die zich hier tot op meer dan 3000 meter hoogte bevinden, herbergen een zeer bijzonder flora en fauna. De bomen op grotere hoogte zijn vaak klein en kronkelig, en helemaal bedekt met bromelia's, varens, mossen en orchideeën. Veel van deze plantensoorten komen nergens anders in de wereld voor. De bijzondere vegetatie zorgt ook voor een grote rijkdom aan dierensoorten. In het gebied leven o.a. jaguars, poema?s, vier soorten herten, brilberen, zes soorten apen en heel veel soorten vogels. De bijzonderste soort die we hier aantreffen is de geelstaartwolaap. Deze met uitsterven bedreigde aap komt alleen in de bergbossen van noordoost Peru voor, en waarschijnlijk slechts op een hoogte van meer dan 2000 meter. De laatste paar jaar neemt de bedreiging door extensieve veeteelt, inefficiënte landbouw en andere factoren echter zienderogen toe Sinds eind 2004 zet de Apenheul zich samen met de Nederlandse stichting UCUMARI en IUCN in voor de bescherming van de nevelwouden van Noordoost-Peru. Door intensief met de lokale bevolking samen te werken, hoopt men deze bijzondere bergbossen en al zijn dieren ook in de toekomst te kunnen behouden. Deze initiatieven richten zich op duurzaam ecotoerisme, ecologische koffieteelt, creatie van een beschermd natuurgebied en strategische landaankopen. De Chacha Trail en de koffieplantage die je bezoekt in Los Chilchos zijn op deze manier tot stand gekomen. Deze projecten helpen het nevelwoud te behouden en de lokale bevolking is verzekerd van een goed inkomen. Door aan deze reis deel te nemen steun je dus op een hele directe manier dit belangrijke project. Voor meer informatie www.IUCN.nl ; www.apenheul.nl en www.ucumari.org; www.avrodierennatuur.nl/dieren_in_nood/goede_doelen/dagboek_peru_geelstaartwolapen.aspx

Groepsrondreis Peru Ruig en Ongerept

Niet boekbaar

Naar boven