< Terug naar resultaten

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  vlucht Amsterdam - Paramaribo

  Voor gegevens over de vlucht verwijzen we naar het vluchtschema.

 • 2

  Fiets- en boottocht naar oude plantages en strand van Matapica

  image

  We maken vandaag een prachtige fietstocht richting het Commewijne district, een voormalig plantagegebied. Veel plantages zijn volledig overwoekerd en soms herinneren alleen de oude plantagenamen ons nog aan de koloniale tijd. Vanuit Leonsberg nemen we de boot naar Nieuw Amsterdam en bezoeken we het historische openluchtmuseum. Bij Mariënburg (een voormalige suikerfabriek) steken we per boot de rivier over naar plantage Johan & Margaretha en varen we in kleinere bootjes via het moerasgebied naar het strand van Matapica.

  image

  De boottocht door de smalle kronkelpaadjes van het moeras vaart langs een onder gelopen oude plantage. Aangekomen bij het strand kun je zwemmen, vissen of een strandwandeling maken. In het legseizoen van de zeeschildpadden (feb-aug) neemt een lokale gids je mee naar het strand om getuige te zijn van dit bijzondere fenomeen. Ook buiten het legseizoen is Matapica nog steeds de moeite waard. Tijdens de avondtocht door het moeras gaan we op zoek naar kikkers, slangen en kaaimannen. De nacht brengen we door in een tentenkamp met hangmatten.

  Optioneel Liever geen hangmat?

  geen hangmat

  Tijdens deze avontuurlijke reis hoort natuurlijk een bijpassend verblijf. Zo slapen we in totaal 5 nachten (bij Matapica, Bigi Pan en Apura) in comfortabele hangmatten met klamboe in de buitenlucht, maar wel onder een overkapping. Wanneer je liever op een matras of luchtbed slaapt is dit ook mogelijk en kun je dit aangeven op het boekingsformulier. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

 • 3

  naar Paramaribo

  De volgende dag vertrekken we weer richting Johan & Margaretha en fietsen we  terug naar Paramaribo. Paramaribo is een fascinerende stad. Er heerst een heerlijke multiculturele sfeer en de koloniale achtergrond van Suriname geeft af en toe een typisch Nederlandse tintje aan het geheel. Paramaribo is de enige echte stad van Suriname; de helft van de gehele bevolking van het land, zo’n 250.00 mensen, woont hier. We verblijven 2 nachten in een gezellig en centraal gelegen hotel met zwembad.

 • 4

  Paramaribo / vrije dag

  image

  Je hebt alle tijd om Paramaribo te bekijken. Veel van de koloniale houten huizen in het centrum zijn in de afgelopen periode gerenoveerd. Wanneer je door straten als de Herenstraat, de Keizerstraat of de Jodenbreestraat loopt, lijkt het even alsof je in Nederland bent op een warme zomerdag. Wandel naar de historische Waterkant waar je van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat allerlei heerlijke hapjes uit verschillende windstreken kunt krijgen en breng een bezoek aan Fort Zeelandia. 

 • 5

  via Groningen en Totness naar Nieuw Nickerie

  image

  We beginnen vandaag aan de 14-daagse Amazone jungletocht. We rijden in zuidwestelijke richting door het achterland van Paramaribo en stoppen in Groningen, waar zich in 1845 een groep Nederlandse boeren vestigde om een nieuw bestaan op te bouwen. Na de kennismaking met Groningen, reizen we verder naar Coppenamepunt en bezoeken kleine eenvoudige rokerijen van voornamelijk catfish. De Coppenamebrug brengt ons in het district Coronie, bekend om de grote kokospalmenplantages. We lunchen in Totness en verkennen de omgeving. Vanuit Coronie rijden we door naar Nieuw Nickerie waar we overnachten.

 • 6

  bezoek rijstfabriek en moerasgebied Bigipan

  image

  In de ochtend vertrekken we per bus naar één van de belangrijkste producenten van rijst, namelijk de rijstfabriek van Manglies. Daarna maken we een prachtige boottocht over de grootste lagune van Suriname, Bigi Pan. Dit moerasgebied bestaat o.a. uit mangrovebossen, kreken en modderbanken.

  image

  Vogel- en natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Bigipan. Verder wemelt het water van vele en verschillende soorten vissen, waardoor er bij de aanmeersteiger bijna altijd vissers te vinden zijn. Je kunt het moerasmeer verder verkennen, gaan vissen of neem bijvoorbeeld een modderbad. Als je geluk hebt, kun je hier ’s avonds kaaimannen spotten. We verblijven een nacht in een eenvoudige lodge midden op het meer.

 • 7

  naar Apura

  image

  We vertrekken al heel vroeg naar de indiaanse leefgemeenschappen van Apura, Washabo en Section. Eerst rijden we naar de Corantijnrivier, waar we in een traditionele houten boot stappen. Varen over Suriname’s breedste rivier is een bijzondere ervaring. In de Corantijn bevinden zich honderden eilanden en de rivier is voor een deel ondiep door de vele zandbanken. We brengen een kort bezoek aan het indaanse dorp Orealla aan Guyanese kant. Daar maken we kort kennis met de Arowakse indaanse gemeenschap. Van Orealla is het nog ruim 1 uur varen naar Apura, waar we 3 nachten doorbrengen in een indiaans kamp in hangmatten.

 • 8

  Apura

  image

  Tijdens het verblijf bij de indianen ervaar je hun leefwijze door mee te helpen tijdens de verschillende werkzaamheden van de mannen en vrouwen. Je kunt bijvoorbeeld helpen tijdens het werken op de kostgrond, cassave raspen, cassavebrood bakken, koken, cassirie maken (een alcoholhoudende drank gemaakt van cassave), en vissen (wat je exact kunt doen verschilt per bezoek, aangezien dit afhangt van de activiteiten die de gezinnen tijdens je bezoek uitvoeren). We verkennen het uitgestrekte gebied en bezoeken bezienswaardigheden zoals de plek van de nooit afgemaakte spoorlijn van “daar naar nergens”.

 • 9

  Apura / optioneel bezoek aan de Blanche Marie vallen

  Vandaag kun je een bezoek brengen aan de Blanche Marie vallen. Vanuit Apura is het ongeveer 3 uren rijden naar het gebied van Blanche Marie vallen. Je kunt hier heerlijk zwemmen, relaxen en als je wilt onder de watervallen gaan zitten voor een verfrissende natuurlijke douche.

  Ook kun je (als het getij het toelaat) een bezoek brengen aan de Kaburikreek, een prachtige kreek met veel vogels. Met een beetje geluk kun je hier ook lamantijnen (zeekoeien) en otters spotten. 

 • 10

  naar de Raleighvallen

  image

  We vertrekken vandaag vroeg vanuit Apura. Na een hobbelige avontuurlijke rit komen we aan in Witagron. Bij aankomst worden de korjalen (traditionele boten, dikke uitgeholde boomstammen) ingeladen voor de boottocht over de ruige Saramaccarivier naar de Raleighvallen, waar we in de namiddag aankomen. Indien er nog tijd over is, zullen we de rest van de middag doorbrengen met wandelen en zwemmen. De Raleighvallen zijn gelegen in het centraal Surinaams reservaat, het grootste Amazonereservaat ter wereld. Alle 8 apensoorten van Suriname leven in dit gebied, maar tevens vind je er ook luiaards, tapirs en bosvarkens. We verblijven de komende 3 nachten op Fungu Eiland in een eenvoudig gebouw in meerpersoonskamers met stapelbedden en klamboes.

 • 11

  verblijf Raleighvallen – wandeling Voltzberg

  image

  De kans is groot dat je vandaag gewekt wordt door het geluid van brulapen. We maken vandaag een pittige wandeling van ongeveer 8 uur. Tijdens het ontbijt kun je je eigen lunchpakket klaarmaken. We wandelen zo'n 3 uur door het regenwoud tot we aankomen aan de voet van de Voltzberg. Je krijgt uitleg over de verschillende planten, en met een beetje geluk kom je onderweg apen, wilde zwijnen en bijzondere vogels tegen. Liefhebbers kunnen vervolgens de 240 m hoge Voltzberg beklimmen; het is ongeveer 2 uur heen en terug. Langs het steile pad groeien prachtige orchideeën en bromelia's. Vanaf de top van de berg heb je een spectaculair uitzicht over het tropisch regenwoud. Blijf je liever beneden, dan kun je aan de voet van de berg wachten met één van de gidsen. In de loop van de middag keren we weer terug naar onze accommodatie.

 • 12

  Raleighvallen

  image

  Na het ontbijt vertrekken we met de boot richting de adembenemende Moedervallen waar we ons vermaken met zwemmen, vissen of gewoon relaxen op de rotsen. We lunchen weer bij onze accommodatie. In de middag bezoeken we Copie eiland waar je een potje voetbal kunt spelen. Aan het eind van de middag kun je een boswandeling naar de punt van het eiland maken. Er is een goede kans op het zien van toekan’s, ara’s en andere tropische vogelsoorten. Ook kun je heerlijk badderen in de stroomversnelling, relaxen in een hangmat en genieten van de junglegeluiden of een hengeltje uitgooien in het visrijke water.

 • 13

  naar Tonka eiland in het Brokopondomeer

  image

  Bereid je voor op een lange reisdag. In de ochtend vertrekken we wederom per korjaal naar het Marrondorp Witagron. We rijden per bus naar het Brokopondomeer. Bij de Afobakadam stappen we in een boot voor de tocht over het meer. We komen in de loop van de avond aan op Tonka eiland. Hier verblijven we twee nachten.

 • 14

  Tonka eiland

  image

  Het Brokopondomeer is groter dan de provincie Utrecht. Dit meer is ontstaan door de bouw van de krachtcentrale voor de opwekking van elektriciteit. Het Tonka eiland is zelf 200 ha groot en hier bevindt zich een primair bos waarvan de belangrijke boomsoorten genummerd zijn op naam. Op deze manier kun je als bezoeker meer te weten komen over de verschillende boomsoorten. Ook kun je hier heerlijk zwemmen en vissen.

 • 15

  via Brownsberg naar Jaw Jaw

  image

  We vertrekken vroeg richting Atjoni, de belangrijkste handelsplaats in het gebied. Onderweg bezoeken we eerst Brownsberg. We rijden met de bus naar de bergtop en maken dan één of twee afdalingen naar de watervallen. Aangekomen in Atjoni stappen we over in een traditionele houten korjaal. Tijdens deze boottocht passeren we enkele kleine Saramacaanse dorpen voordat we bij Jaw Jaw aankomen. Vervolgens kun je de omgeving verkennen en lekker zwemmen in de sula’s (stroomversnellingen). Je kunt hier heerlijk relaxen, zwemmen of van de oerwoudstilte genieten. ’s Avonds is er een cultureel optreden met verschillende traditionele dansen. We verblijven drie nachten in een (eenvoudige) lodge.

 • 16

  Jaw Jaw

  image

  ’s Morgens wakker worden midden in het Amazone oerwoud is een bijzondere beleving, zeker met de stemmen van de mannen, vrouwen en kinderen die in de snel stromende rivier hun ochtend bad nemen. De komende twee dagen bezoeken we het dorp en maken we kennis met de bewoners. Je kunt boswandelingen maken en kostgrondjes (een stukje land waarop een eigenaar of pachter gewassen verbouwt voor eigen gebruik) bewonderen. De Marronvrouwen verbouwen hier hun gewassen. We komen langs enkele Saramacaanse dorpen en varen over bijzondere sula´s, zoals de Ferulassi.

 • 17

  Jaw Jaw

  Gedurende je verblijf in Jaw Jaw geeft de gids uitleg over de leefgewoonten van de bijzondere bevolking in dit gebied, die door hun besloten gemeenschap veel oude gebruiken uit Afrika hebben behouden. In de avond, wanneer het aardedonker is, vaak met een prachtige sterrenhemel, maken we een spannende kaaimantocht over de rivier.

 • 18

  Jaw Jaw – Paramaribo

  image

  Na het ontbijt is er nog wat tijd om de omgeving te verkennen. Hierna maken we ons klaar voor het vertrek terug naar Paramaribo. We varen weer naar Atjoni en stappen hier over in de bus die ons naar Paramaribo brengt. We komen tegen het einde van de middag aan in Paramaribo.

 • 19

  Paramaribo / vrije dag

  image

  Je kunt flaneren langs de Waterkant of heerlijk relaxen aan het zwembad. Uiteraard kun je ook gewoon dwalen door de straten van de stad. Paramaribo staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De unieke wijze waarop de koloniale Nederlandse architectuur zich heeft vermengd met lokale Zuid Amerikaanse bouwtechnieken maakt dat het uiterlijk van de stad uniek is in haar soort!

 • 20

  Paramaribo – Amsterdam

  image

  Aan het eind van dag 20 vliegen we terug. Je kunt vandaag bijvoorbeeld nog een bezoek brengen aan Markt Zuid. Ook kun je een bezoek brengen aan de grootste moskee van het gehele Caribische gebied: de Ahmadiyya Anjuman Isha’at Islam Mosque. De hele moskee is met de hand gebouwd; het kostte 20 jaar om dit bouwwerk neer te zetten zonder dat er machines werden gebruikt. Voor gegevens over de vlucht verwijzen we naar het vluchtschema.

 • 21

  Aankomst Amsterdam


Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 14 deelnemers
 • 14-daagse jungletocht door diverse prachtige gebieden van Suriname
 • Veel tijd in het binnenland omdat we maar 1 maal terugkeren naar Paramaribo
 • Veel maaltijden inclusief in de reissom
 • Overnachting bij traditioneel Saramaccaans dorp langs de rivier
 • Overnachten bij en kennismaken met een Indiaanse leefgemeenschap in het westen van Suriname
 • Ontdek het Surinaamse ‘platteland’, de historische plantages en koloniaal Paramaribo
 • Bezoek aan de legstranden van de zeeschildpadden aan de wilde kust van Suriname (afhankelijk van het legseizoen)
 • Bezoek aan de Raleighvallen in het Centraal Suriname Natuur Reservaat
 • Ontdek het westen van Suriname, het moerasgebied Bigipan en Nickerie
 • Bezoek aan Brownsberg met zijn bijzondere oerbossen
 • Verblijf op Tonka Eiland midden in het reusachtige Brokopondomeer
 • Rechtstreekse vlucht met KLM

Groepsrondreis Suriname

Niet boekbaar

Avontuur-Plus
Naar boven
 

Webinar Europa reizen
Rondreizen binnen Europa

Op dinsdag 3 november organiseert Sawadee van 19:30 tot 20:00 een Webinar over onze Europa rondreizen. Wat kun je verwachten van de Webinar? 

 • Informatie rondom het weer veilig op reis gaan  
 • Uitgelichte bestemmingen en nieuwe Europa reizen in ons aanbod
 • Vraag en antwoord-sessie, om al jouw vragen te stellen