< Terug naar resultaten

Reisverslag van een van onze reisbegeleiders

image

Obbo Reisbegeleider

Mijn naam is Obbo en ik ben al heel lang reisbegeleider voor Sawadee. Zo lang dat ik eigenlijk een beetje bij het 'meubilair' hoor. Ik heb de perfecte afwisseling gevonden: in de winter begeleid ik reizen naar het Midden-Oosten, waar de zon dan meestal schijnt en ik altijd weer geniet van de combinatie van gastvrijheid, oude steden en woestijnlandschappen. En in de zomer lonkt de Oost: dan vind je me in Indonesië waar ik al vele, vele reizen gemaakt heb. Indonesië is een beetje mijn tweede vaderland. Ik heb er diverse malen gewoond, spreek de taal en voel me er als een vis in het water. Maar hoe vaak ik er ook geweest ben, ik raak nooit uitgekeken op de vulkanen en de rijstvelden, watertand elke keer opnieuw van een rijsttafel en word altijd weer geraakt door de hartverwarmende vriendelijkheid van de bevolking!

Wildkamperen in het land van de Touareg

Voor een woestijnfreak als ik, is Algerije echt de ultieme droombestemming! Altijd wanneer ik ergens ter wereld in een prachtige woestijn bivakkeerde, kwam ik daar mensen tegen die zeiden: "maar in Algerije is het toch echt mooier."

Ik was dan ook heel blij toen ik een paar jaar geleden als een van de eerste Nederlanders een kans kreeg om te kijken of dat nu echt zo was. Alleen de vlucht vanaf Algiers was al een belevenis. Meer dan twee uur vlieg je over de Sahara en je krijgt zo echt een idee van de enorme uitgestrektheid van deze landmassa.
In de twee weken die ik door de woestijn trok, of het nu was in terreinwagens, vergezeld door Touareg-chauffeurs of lopend met kamelen door het ruige Hoggar gebergte, heb ik me zelf vaak in de arm moeten knijpen.

Ja, het is echt waar: alle woestijnlandschappen die je elders ter wereld hebt, kom je tegen in Algerije, maar dan als het ware in het kwadraat. Waar anders kun je dagen rijden door droge rivierbeddingen, ge
flankeerd door acaciabomen door een steeds veranderend landschap, zonder werkelijk iemand anders tegen te komen? Waar anders vind je de oneindig gevarieerde landschappen van de Tassili Hoggar en N'ajjer?
En dan heb ik nog niet eens over de grootste zandzeeën van de Sahara die in Midden Algerije liggen.

Ik vergeet nooit de aanblik van de rij kamelen die, slingerend door het droge Hoggar-gebergte, moeizaam omhoog klom tegen een rotshelling. Of de zonsondergang, gezien voor mijn tentje, die het zand in de Tassili goud kleurde en de veelvormige rotsen paars. Of de klim naar een rotsplateau op bijna 2000 meter hoogte waar eeuwenoude rotsgravures bewaard zijn gebleven.

Mijn favoriete moment van de dag? Als we, na een wandeling van een paar uur, bij het kamp aankwamen en onze Touareg-begeleiders de thee-met-koekjes hadden klaargezet. En dan met je blote voeten in het nog warme zand, genietend van een welverdiend kopje gastvrijheid, de zon langzaam te zien ondergaan.

Laat je niet afschrikken door de verhalen dat Algerije niet veilig is. In het zuiden vind je alleen maar gastvrijheid en adembenemende landschappen!

Groepsrondreis Algerije

Niet boekbaar

Naar boven