Reisverslag van de Groepsrondreis Jordanië Hoogtepunten
< Terug naar resultaten

Reisverslag van een van onze reisbegeleiders

image

Jolinda Reisbegeleidster Jordanië

Reizen is voor mij meer dan (nieuwe) plekken zien; het is je helemaal onderdompelen in een ander land en haar cultuur. Reizen maakt je niet alleen blij door allemaal nieuwe prikkels, het zorgt ook voor ontspanning én het maakt je nog eens creatiever en flexibeler! Wat wil je nog meer!? Soms krijg je dat speciale geluksmoment wanneer je op een terras zit en geniet van een kopje koffie en om je heen kijkt, de andere keer als je een wereldwonder bezoekt. Elke plek is uniek, waardoor voor mij lastig is te zeggen wat mijn favoriete bestemming is. Ik hou van zowel de woestijn als de jungle, van gezellige markten en verlaten stranden. Ik verwonder mij bij prachtige oudheden, en geniet van traditionele gebruiken en gewoonten. Mijn enthousiasme en kennis hierover deel ik graag met anderen. Wat mijn werk als reisbegeleider vooral zo fantastisch maakt, is mensen zien genieten en hoe ze de reis beleven en dat we er samen een prachtige ervaring van maken. Sinds 2006 ben ik wereldwijd voor Sawadee op pad, van Azië tot Latijns-Amerika tot het Midden-Oosten. Van 2010 t/m 2022 heb ik in Jordanië gewoond en begeleid daar mijn meeste reizen. In de zomer maanden vind je me vooral in Azië. Naast reis begeleiden werk ik als massage therapeute en yoga docente en is fotografie mijn grote passie. 

Zeg salaam aleikum tegen Jordanië

“ Ahlan!” “ welcome to Jordan”, zo word je gelijk verwelkomt als je aankomt. Op nog geen 5 uur vliegen van Nederland, ligt Jordanie als een oase van rust in het wat rumoerige Midden Oosten. Alle reizigers die ik de afgelopen jaren in de groep heb gehad, zeggen allemaal; “wat een gastvrij land, met zoveel cultuur, natuur en heerlijk eten en ik voelde me er zo veilig”. Ik kan dat alleen maar beamen. In 2008 begon ik hier (fotografie) reizen te begeleiden en kreeg een jaar later een baan aangeboden waardoor ik mijn spullen pakte en eind 2010 hierheen verhuiste en ik woon er nog steeds. Met de Arabische Lente (2011). begon een wat onzekere  tijd en het toerisme storte redelijk in. Gelukkig trekt het de laatste jaren weer aan ik ben blij weer veel mensen mee te mogen nemen door dit prachtige land. 
Een groot voordeel is dat de reisafstanden klein zijn en het een heel veelzijdige reis is. Het ene moment drijf je in de Dode Zee en het volgende begeef je je in een oude Romeinse stad, alsof je in een geschiedenisboek loopt. Na een prachtige wandeling door een natuurreservaat, sta je even later tussen de rotsen van Petra met geweldige uitgehouwen tombes. En waar heb je op nog geen uur rijden van elkaar een immense woestijn en een zee met allemaal tropische vissen?

“Please take some tea”, een man in een winkeltje staat al met een kopje klaar. “ nee dank u wel”, je wilt namelijks niets kopen. Als je dat ook aangeeft, biedt de man je nogmaals de thee aan. Dit is typisch de gastvrijheid van de Jordanier. Je bent altijd welkom, men deelt zijn of haar eten met je, zonder iets terug te verwachten. Dit zit diep geworteld in de cultuur. Eten is zo wie zo een feest hier! Vooral de vele verschillende mezza’s (voorgerechten) zijn verrukkelijk en de keuze is veelzijdig.

Jordanie heeft een enorme geschiedenis! Naast de vele bijbelse plekken, vind je vele romeinse ruines. Wist je dat Jerash de grootste Romeinse stad buiten Italie is? En Petra stampt natuurlijk van voor de jaartelling. Het is enorm groot en nog steeds worden nieuwe dingen ontdekt. Het meest bekende is de ‘schatkamer’, die je bereikt door eerst een kilometer door een kloof te lopen, wat op zich al heel mooi is. Het pad wordt telkens smaller en opeens zie je iets magisch tussen de rotsen verschijnen. Het is niet echt een schatkamer geweest, maar een tombe. De lokale mensen hebben die naam jaren later gegeven omdat ze dachten dat er een schat was.

Persoonlijk hou ik het meest van Wadi Rum, een rode woestijn met valleien omringt door enorme rotsen. Vooral bij het ochtend- en avondlicht hebben ze een hele mooie diepe warme kleur.  Ik geniet van de wijdsheid en de rust hier. Als het niet te koud is, pak ik mijn matje en slaap onder de blote sterren hemel. Onmogelijk haast te bedenken dat eeuwen en eeuwen geleden dit de zeebodem was!

Groepsrondreis Jordanië Hoogtepunten

Zeg salaam aleikum tegen Jordanië

image
8 dagen vanaf € 1.349 p.p.

Bijkomende kosten €26,25
p.p. o.b.v. 2 personen

Naar boven