< Terug naar resultaten

Reisverslag van een van onze reisbegeleiders

image

Frank Reisbegeleider

Een mozaïek aan culturen en landschappen

Tijdreizen! Daar is het mij vooral om te doen. En waar kan je deze fantasie beter bewaarheid zien dan in het Midden Oosten? Nergens, inderdaad! Als ik door de Via Recta van het antieke Jerash in het huidige Jordanië slenter en even binnenwip in de Romeinse agora, heb ik niet veel fantasie nodig om me de roepende handelaars voor te stellen die er scheepsladingen exotische waar aan de man trachtten te brengen. Als ik door het geroep heen plots het trompetgeschal hoor dat de dagelijkse gladiatorengevechten en paardenkoersen aankondigt, hoef ik niet erg mijn best te doen om me de intocht van keizer Hadrianus in deze stad in te beelden.

Ik laat me graag leiden over Romeinse fora en Byzantijnse mozaïekvloeren maar voel me als tijdreiziger ook thuis in de mystiek van het oude testament of van de eeuwenlang verborgen woestijnsteden. Het voorbeeld bij uitstek van dit laatste is uiteraard de uit de rode rotsen gehouwen stad Petra. Dagen mag ik hier ronddwalen; niet alleen verbaasd door de wonderlijke architectuur van de gevels en graven die de Nabateeërs ons nalieten maar evenzeer door het door moeder natuur verwezenlijkte kleurenpalet dat ze door middel van subtiele erosie over de mystieke sculpturen heeft neergelegd.

De culturele erfgenamen van de Nabateeërs zijn de bedoeïenen. Zonder hen zou ik het nooit aandurven woestijnen als Wadi Rum of Sinaï te exploreren. Maar onder hun deskundige leiding katapulteer ik terug in de tijd en neem deel aan een door hun voorouders begeleide karavaan. De tocht gaat langs vreemdsoortige bergen die nog het meest op gesmolten roomtaarten lijken of door kilometers lange kloven die oude rivieren sleten in de sneeuwwitte zandsteen. Uiteindelijk leidt een duizenden jaren oud stenen pad je de berg op waar een oude profeet de wetten van God mocht ontvangen. Mystiek ten top als je hier met zonsopgang hijgend aankomt.

Groepsrondreis Jordanië en Sinaï

Niet boekbaar

Naar boven