Meer over Cuba

Cubanen houden van muziek en dans. De melodieën hoor je in de clubs, bars restaurants en op de hoeken van de straat. Daarnaast wordt de moderne dans omarmd. 

Cultuur

Met Spaanse, Afrikaanse en Creoolse invloeden is Cuba de thuisbasis van een fascinerende cultuur. Dit is duidelijk in de muziek, dans en eten van het volk te zien. Ze delen dit ook graag met hun gasten.

Het is algemeen bekend dat Cubanen van muziek en dans houden met Afro-Cubaanse ritmes. Klassieke melodieën doordringen de sfeer van clubs, bars, restaurants en straathoeken. De moderne kunst wordt hier omarmd, met ballet, moderne dans en film. Havana is tegenwoordig de thuisbasis van vele internationaal erkende films, literaire en muziekfestivals.

Wonen in een communistisch land betekent voor de Cubanen dat zij niet alle luxe items hebben zoals wij die gewend zijn. Er zijn veel voedingsmiddelen en producten niet beschikbaar. Desondanks worden speciale evenementen zoals verjaardagen, feestdagen en huwelijken gevierd met verve, speciale voeding, muziek en dans. Deze liefde voor het leven is ook te zien in de straat feesten, festivals en feesten die het hele jaar door gevierd worden. Koffie, sigaren en rum is voor iedereen te krijgen en de mensen dansen met de klanken van trompetten en gitaren. Je zal gecharmeerd zijn van Cuba met hun aanstekelijke manier van leven en cultuur.

Dansen op straat in Cuba

De geschiedenis van Cuba

In de geschiedenis van Cuba spelen twee figuren een grote rol: Fidel Castro en Che Guevara. Hun macht en invloed was van cruciaal belang voor de Cubaanse revolutie in 1959. Castro zette politieke tegenstanders uit de administratie om controle te krijgen over alle kranten, radio- en televisiestations. De relatie tussen de Verenigde Staten en Cuba werd onmiddellijk gespannen. Een handelsembargo werd ingevoerd na de mislukte invasie in de Varkensbaai. De Cubaanse rakettencrisis van 1962 voerde de spanningen tussen de VS en Cuba verder op. Dit is tot op de dag van vandaag merkbaar.
Naast Fidel Castro speelde Che Guevara ook een belangrijke, politieke rol. Hij heeft een zeer belangrijke plaats in de Cubaanse geschiedenis. Die van revolutionair, auteur, arts en militair leider. Guevara speelde tot aan zijn dood in 1967 een centrale rol in de guerrilla campagne in de aanloop naar de Cubaanse Revolutie, in de verdediging van de Varkensbaai en in de diplomatieke betrekkingen tussen Cuba en de Sovjet-Unie.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Cuba

Cuba staat bekend om zijn prachtige cultuur. Het beschikt over hagelwitte stranden en een felblauwe zee. Hier kan je lekker zwemmen en op het strand zonnen. In de avond kan je genieten van de salsa op de pleinen en van het Cubaanse eten. 

De rondreis door Cuba brengt je langs de koloniale steden. Hier zie je de prachtige oude gebouwen. Naast de gebouwen kenmerken de oude auto’s tegenwoordig nog steeds de straatbeelden. 

De bezienswaardigheden van Cuba

De prachtige koloniale steden Havana, Santiago en Trinidad zijn stuk voor stuk authentiek. Havana is de hoofdstad en ligt in het noorden. Hier heb je wijken waar het lijkt of de tijd stil heeft gestaan. Er zijn bandjes op binnenpleintjes met vrolijke muziek.
Cuba is een populaire bestemming om een groepsreis te maken. Het is een veelzijdige bestemming. 

Onze Cubareizen zijn tijdelijk niet boekbaar.

Waarom niet?

Sawadee is onderdeel van Travelopia. Sinds kort heeft Travelopia een Amerikaans moederbedrijf. Door de recente verscherpte maatregelen van de Amerikaanse regering ten aanzien van Cuba moeten bedrijven met een Amerikaans moederbedrijf een licentie hebben om handel te drijven met Cuba. Deze licentie hebben wij op dit moment nog niet.

De procedure voor het verkrijgen van deze licentie neemt enige tijd in beslag. Wij hopen dat dit proces binnenkort is afgerond, maar tot die tijd mogen wij geen reizen naar Cuba aanbieden.

Alternatieven

Gelukkig bieden wij meer dan genoeg mooie alternatieven voor Cuba. Bijvoorbeeld het authentieke Colombia; dit kleurrijke land met zijn gastvrije bevolking is opkomende, dus wacht niet te lang om deze prachtige bestemming te ontdekken! En wist je dat de muziek, de religie, de cultuur en de etnische samenstelling van de bevolking in Cuba en Brazilië veel gemeen hebben? Juist daarom is ook Brazilië met stip hét onverwacht alternatief.

Lees hieronder meer over onze alternatieve reisroutes, de reisverslagen en blogs.

Alternatieve reizen:

Reisverslagen van onze reisbegeleiders:

Er zijn 4 reizen die voldoen aan jouw wensen
 • Rondreis Cuba Levendige sfeer, swingende salsa
  • Bezoek aan het weinig bezochte Sierra Maestra gebergte
  • Fijn verblijf in Baracoa aan de Atlantische oceaan
  • Bezoek de sfeervolle koloniale steden Havana, Trinidad, Cienfuegos en Santiago de Cuba
  Deze reis is nog niet boekbaar.
  Laat een reisexpert je adviseren over de mogelijkheden.
 • Rondreis Cuba - Casas Particulares Ervaar het échte Cubaanse leven
  • Vrijwel alle overnachtingen in casas particulares, bij mensen thuis
  • Bezoek aan het weinig bezochte Sierra Maestra gebergte
  • Een bijzonder bezoek aan het historische Varkensbaai
  Deze reis is nog niet boekbaar.
  Laat een reisexpert je adviseren over de mogelijkheden.
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

< Terug naar alle Cuba reisverhalen

Is er een alternatief voor Cuba?

Midden- en Zuid-Amerika, 28-09-17

Al een aantal jaren werk ik als reisbegeleidster in Latijns-Amerika en schrijf graag blogs over mijn favoriete continent.

Wat een geschiedenis, heerlijke muziek, lieve mensen en een prachtige natuur! Jazeker: Colombia, Nicaragua en Brazilië hebben het allemaal. Net als Cuba. Nadat ik vier jaar in Havana had ‘gewoond’ -best lastig zonder een permanent visum-  werd het tijd voor iets anders of eigenlijk een alternatief, maar dan zonder communistisch systeem én met lekker eten.

Colombia

Het is bijna middernacht en daar sta ik dan: met mijn rugzak middenin de rosse buurt van Cartagena. Ay-ay-ay, waar ben ik aan begonnen? Ik duik het eerste hotel in wat ik tegenkom en besluit om de volgende ochtend mijn reisplannen voor Colombia maar eens verder uit te werken. Mijn doel is om dit land gedurende een maand beter te leren kennen. Het startpunt is Cartagena; een van de mooiste koloniale steden van Latijns-Amerika. Vanuit hier verken ik de Caribische kust verder. De stranden zijn mooi en ongerept en het is zó relaxed om wakker te worden in mijn hangmatje met het geluid van de golven, ritselende palmbladeren en de intense schreeuw van het kleine brulaapje. Ik vervolg mijn reis richting het zuiden: door de jungle, de bergen, grote steden en kleine dorpjes. In Bogotá maak ik een interessante stadstour en bezoek het goudmuseum. Dan reis ik weer verder om de mooiste sterrenhemel -in de woestijn van Tatacoa- op mijn netvlies te kunnen branden. In Tierradientro bezoek ik het archeologische park, in Popoyan beland ik in een lokaal festival, in Silvia ga ik naar de markt van de Guambiano indianen en pluk ik koffiebonen in Armenia. En weet je wat dit land nog specialer maakt? De warmte, gastvrijheid en gezelligheid van de mensen. Niet voor niets is de Colombiaanse slogan dat het enige risico wat je loopt, is dat je wilt blijven! En dat is de reden dat ik niet een maand -zoals gepland- maar een klein jaar bleef.

Nicaragua

Maar ook Nicaragua heeft me in zijn greep genomen. Ik begin mijn reis in het groene, ontwikkelde Costa Rica en wil vanuit hier alle landen van Midden-Amerika ontdekken en eindigen aan de Caribische kusten van Mexico. De planning is om ongeveer een week in Nicaragua te blijven, maar dit worden achteraf drie maanden. Laat me uitleggen waarom. Allereerst is Nicaragua een land waar het toeristische klokje nog niet getikt heeft en waar net als in Cuba de tijd toch een beetje stil heeft gestaan. Dat gevoel krijg ik in ieder geval als ik de paard -en wagens voorbij zie rijden in de koloniale steden en de lokale bevolking met kippen, zakken rijst en trossen bananen op hun schoot in de ‘chicken bussen' (afgedankte Noord-Amerikaanse schoolbussen) zie. Ook de passie waarmee de Nica’s (zeer handige afkorting voor Nicaraguanen) salsa dansen en rum drinken is aanstekelijk. Tip: Flor de Caña! Daarnaast is het ook een land waar je lekker actief kan zijn. Doe een surf- of yogalesje in het strandplaatsje San Juan del Sur, beklim de vulkanen op het eiland Isla de Ometepe, maak een paardrijdtocht in het natuurreservaat Los Guatuzos en ga snorkelen op Corn Island!

Brazilië

En dan Brazilië: mijn nieuwste ontdekking! Ik sprong dus ook een gat in de lucht toen ik de reizen van Buenos Aires naar Rio de Janeiro kon begeleiden. Van dé stad van de tango, langs de watervallen van Iguazu, door het unieke Pantanal, naar de tropische eilanden aan de groene Braziliaanse kust en eindigend in dé stad van de samba. Echt een prachtreis! Wat mij erg aanspreekt van de Braziliaanse cultuur is dat deze sterk overeenkomt met de Cubaanse cultuur. Beiden zijn een mengelmoes van Europese (Portugese & Spaanse), Indiaanse en Afrikaanse invloeden. Afro-Latino noemen we dit en in de muziek, de dans en het geloof zie je dit terug. En natuurlijk ook in de keuken! Aangezien Brazilië geen eiland is en er geen beperkingen zijn m.b.t. de aanvoer van levensmiddelen kan je er dus extreem lekker eten! Probeer zeker de Moqueca (vis-stoofpotje), Picanha (steak) en alle exotische fruitsoorten! 


Na vele reizen in Latijns-Amerika gemaakt te hebben, komen Colombia, Nicaragua en Brazilië -in mijn opinie- het dichtst bij een alternatief voor Cuba. Het is een prachtig eiland met een unieke geschiedenis, maar helaas is het massatoerisme steeds nadrukkelijker aanwezig. Mijn reistip is dan ook om juist naar Colombia en Nicaragua te gaan, nu het toerisme daar nog in de kinderschoenen staat óf naar Brazilië als je geïnteresseerd bent in de Afro-Latijnse cultuur. 

Meer weten over de reisroutes in deze landen?

Havana

Een bruisende stad met een rijke geschiedenis. Het land maakt grote veranderingen door en dit zal te zien zijn in het straatbeeld. Op dit moment is Oud Havana (Havana Vieja) bijna volledig auto vrij. Hierdoor is het prachtig om een wandeling te maken door het oude gedeelte.
In Havana kan je een bezoek brengen aan de sigarenfabriek. De Cubaanse sigaren zijn wereldberoemd. Je kan hier met eigen ogen zien hoe de sigaren met de hand gerold worden.

Trinidad

Een historische stad met huizen in alle kleuren van de regenboog. Het is één van de mooiste plekken van Cuba.
Het straatbeeld is indrukwekkend, je kan hier makkelijk een paar uur rondlopen. Trinidad heeft leuke kleine steegjes en koloniale gebouwen.
Je kan Trinidad omschrijven als een groot museum. Het is een stad met historie.

Overnachten in Cuba kan in een Casa Particulare. Je overnacht hier bij lokale particulieren. Dit zijn populaire accommodaties omdat je op deze manier het lokale leven kan ontdekken

Cuba dorp Trinidad

Varadero

Zon, zee en strand zijn de kenmerken van Varadero. Dit is één van de mooiste badplaatsen van Cuba.
Het zand is zeer fijn en wit, uitstekend om van te genieten.
Als je van het strand af wilt kan je een jeepsafari reserveren. Hier maak je o.a. een uitstap naar Mantazaz. Deze stad is koloniaal en ligt ongeveer op een half uur rijden.

Kasteel San Felipe del Morro

Dit kasteel is een 16-eeuws Spaans fort dat naast de hoofdstad San Juan ligt. Het kasteel ligt op een strategische plaats aan de ingang van de baai.
Dit imposante fort werd gebouwd tussen 1589 en 1630 bij de ingang van de haven van Havana. Al meer dan een eeuw heeft het fort talrijke aanvallen van Franse, Nederlandse en Engelse kapers doorstaan.

Je hebt bovenop het kasteel een fantastisch uitzicht over de zee en de stad.

Cuba El Morro kasteel

Beste reistijd voor Cuba

Het subtropische klimaat van Cuba is ideaal voor je rondreis. Op de meeste plaatsen heb je de koele passaatwinden vanuit de kust. Hierdoor heb je het hele jaar door aangename temperaturen. Juni, juli en augustus zijn meestal de warmste maanden, het droge seizoen loopt van november tot april en het regenseizoen van mei tot oktober. Zelfs in het regenseizoen zijn de regenbuien kort en zwaar maar dit mag de groepsreis niet hinderen.

image

Top 5 ervaringen van Cuba

Dansen in Cuba, Cubanen halen veel plezier uit het dansen. Van open-air straatfeesten tot jazz clubs, je kan genieten van de aanstekelijke beats en het levendige nachtleven van Cuba.

Ontmoet de sigarenrollers. Je kunt Cuba niet verlaten zonder met eigen ogen gezien te hebben hoe zij sigaren rollen. De medewerkers rollen sigaren volledig met de hand. Hiervoor hebben zij verschillende vormen en gecreëerd. De sigaren zijn over de hele wereld bekend.

Cuba is de thuisbasis van vele koffieplantages en de Cubanen weten hoe je een goede kop koffie kan maken. Een geweldige manier om Havana te leren kennen is om te genieten van zo'n kop koffie in een café of een koffie bar. 

Kleurrijke straatbeelden, fotografen kunnen genieten van de levendige street art en zanderige graffiti in de buurten. Van vervaagde muurschilderingen tot moderne stencils. Er zijn genoeg mogelijkheden om prachtige shots te maken.

Get Your Game On, schaken en domino is populair in Cuba. Kijk locals spelen in het park, koffiehuis of bar. Het honkbal seizoen loopt van oktober tot april, dit is leuk om een keer mee te maken. Je ziet hier tussen de lokale bevolking te genieten.

Wat maakt Cuba zo speciaal?

 • Sigaren:  Het cliché is waar, sigaren zijn overal in Cuba. Zorg ervoor dat u authentieke sigaren koopt bij erkende verkopers. Het beste is om rechtstreeks van de fabriek te kopen. Op de rondreis kom je hier zeker langs.
 • Koffie: Cubaanse koffie is van topkwaliteit! We raden je dan ook zeker aan om dit uit te proberen bij een drink gelegenheid.
 • Muziek staat op 1 in Cuba. Je kan hier gemakkelijk handgemaakte muziek instrumenten kopen en prachtige cd’s.
Naar boven