Meer over Cuba

Cubanen houden van muziek en dans. De melodieën hoor je in de clubs, bars restaurants en op de hoeken van de straat. Daarnaast wordt de moderne dans omarmd. 

Cultuur

Met Spaanse, Afrikaanse en Creoolse invloeden is Cuba de thuisbasis van een fascinerende cultuur. Dit is duidelijk in de muziek, dans en eten van het volk te zien. Ze delen dit ook graag met hun gasten.

Het is algemeen bekend dat Cubanen van muziek en dans houden met Afro-Cubaanse ritmes. Klassieke melodieën doordringen de sfeer van clubs, bars, restaurants en straathoeken. De moderne kunst wordt hier omarmd, met ballet, moderne dans en film. Havana is tegenwoordig de thuisbasis van vele internationaal erkende films, literaire en muziekfestivals.

Wonen in een communistisch land betekent voor de Cubanen dat zij niet alle luxe items hebben zoals wij die gewend zijn. Er zijn veel voedingsmiddelen en producten niet beschikbaar. Desondanks worden speciale evenementen zoals verjaardagen, feestdagen en huwelijken gevierd met verve, speciale voeding, muziek en dans. Deze liefde voor het leven is ook te zien in de straat feesten, festivals en feesten die het hele jaar door gevierd worden. Koffie, sigaren en rum is voor iedereen te krijgen en de mensen dansen met de klanken van trompetten en gitaren. Je zal gecharmeerd zijn van Cuba met hun aanstekelijke manier van leven en cultuur.

Dansen op straat in Cuba

De geschiedenis van Cuba

In de geschiedenis van Cuba spelen twee figuren een grote rol: Fidel Castro en Che Guevara. Hun macht en invloed was van cruciaal belang voor de Cubaanse revolutie in 1959. Castro zette politieke tegenstanders uit de administratie om controle te krijgen over alle kranten, radio- en televisiestations. De relatie tussen de Verenigde Staten en Cuba werd onmiddellijk gespannen. Een handelsembargo werd ingevoerd na de mislukte invasie in de Varkensbaai. De Cubaanse rakettencrisis van 1962 voerde de spanningen tussen de VS en Cuba verder op. Dit is tot op de dag van vandaag merkbaar.
Naast Fidel Castro speelde Che Guevara ook een belangrijke, politieke rol. Hij heeft een zeer belangrijke plaats in de Cubaanse geschiedenis. Die van revolutionair, auteur, arts en militair leider. Guevara speelde tot aan zijn dood in 1967 een centrale rol in de guerrilla campagne in de aanloop naar de Cubaanse Revolutie, in de verdediging van de Varkensbaai en in de diplomatieke betrekkingen tussen Cuba en de Sovjet-Unie.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Cuba

Onze Cubareizen zijn tijdelijk niet boekbaar.

Waarom niet?

Sawadee is onderdeel van Travelopia. Sinds kort heeft Travelopia een Amerikaans moederbedrijf. Door de recente verscherpte maatregelen van de Amerikaanse regering ten aanzien van Cuba moeten bedrijven met een Amerikaans moederbedrijf een licentie hebben om handel te drijven met Cuba. Deze licentie hebben wij op dit moment nog niet.

De procedure voor het verkrijgen van deze licentie neemt enige tijd in beslag. Wij hopen dat dit proces binnenkort is afgerond, maar tot die tijd mogen wij geen reizen naar Cuba aanbieden.

Alternatieven

Gelukkig bieden wij meer dan genoeg mooie alternatieven voor Cuba. Bijvoorbeeld het authentieke Colombia; dit kleurrijke land met zijn gastvrije bevolking is opkomende, dus wacht niet te lang om deze prachtige bestemming te ontdekken! En wist je dat de muziek, de religie, de cultuur en de etnische samenstelling van de bevolking in Cuba en Brazilië veel gemeen hebben? Juist daarom is ook Brazilië met stip hét onverwacht alternatief.

Lees hieronder meer over onze alternatieve reisroutes, de reisverslagen en blogs.

Alternatieve reizen:

Reisverslagen van onze reisbegeleiders:

Er zijn 4 reizen die voldoen aan jouw wensen
 • Groepsrondreis Cuba Levendige sfeer, swingende salsa
  • Bezoek aan het weinig bezochte Sierra Maestra gebergte en Sierra Cristal National Park
  • Fijn verblijf in Baracoa aan de Atlantische oceaan
  • Bezoek de sfeervolle koloniale steden Havana, Trinidad, Cienfuegos en Santiago de Cuba
  Deze reis is nog niet boekbaar.
  Laat een reisexpert je adviseren over de mogelijkheden.
 • Groepsrondreis Cuba - Casas Particulares Ervaar het échte Cubaanse leven
  • Vrijwel alle overnachtingen in casas particulares, bij mensen thuis
  • Bezoek aan het weinig bezochte Sierra Maestra gebergte
  • Een bijzonder bezoek aan het historische Varkensbaai
  Deze reis is nog niet boekbaar.
  Laat een reisexpert je adviseren over de mogelijkheden.
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

Rondreis Cuba

Cuba staat bekend om zijn prachtige cultuur. Het beschikt over hagelwitte stranden en een felblauwe zee. Hier kan je lekker zwemmen en op het strand zonnen. In de avond kan je genieten van de salsa op de pleinen en van het Cubaanse eten. De rondreis door Cuba brengt je langs de koloniale steden. Hier zie je prachtige oude gebouwen. Naast de gebouwen kenmerken de oude auto’s nog steeds de straatbeelden. 

Bezienswaardigheden van Cuba

De prachtige koloniale steden Havana, Santiago en Trinidad zijn stuk voor stuk authentiek. Havana is de hoofdstad en ligt in het noorden. Hier heb je wijken waar het lijkt of de tijd stil heeft gestaan. Er zijn bandjes op binnenpleintjes met vrolijke muziek.
Cuba is een populaire bestemming om een groepsreis te maken.

< Terug naar alle Cuba reisverhalen

Bezoek nu het authentieke Cuba

Midden- en Zuid-Amerika, 07-10-15

Wil jij ook zo graag proeven van het echte Cuba? De koloniale sfeer met prachtige oude gebouwen, de kleurrijke oldtimers, swingende salsa en karakteristieke mannen met sigaren. Decennia lang was Cuba afgesloten van invloeden van buitenaf, met name de VS. De laatste jaren wordt het land steeds vrijer en zijn de banden met de Verenigde Staten verbeterd. Wie nog wil genieten van het authentieke Cuba met al zijn prachtige kenmerken, pakt nu zijn koffers!

Alvast 8 redenen om nu naar Cuba te gaan:

1. Swingend straatleven

Havana is een levendige stad met overal Caribische muziek en een gezellige buitencultuur. Mensen zitten hier niet graag binnen. Zie hoe er op straat een partijtje domino wordt gespeeld, geniet op een van de vele terrasjes en laat de relaxte sfeer op je inwerken. Dit is het échte Cubaanse leven!

2. De cubaanse oldtimers

Wie aan Cuba denkt, denkt aan de prachtigste oldtimers. De bekende voertuigen die het straatbeeld van Cuba vormen stammen uit het begin van de 20e eeuw. Cuba bereikte in deze tijd haar onafhankelijkheid en werd een tropisch paradijs voor rijke Amerikanen. Kijk je ogen uit of maak zelfs een ritje. In Havana zijn er sommige prachtige exemplaren die als taxi dienen.

3. Salsa

Gooi je heupen los en dans de salsa! Op elke hoek van de straat hoor je swingende muziek en Cuba staat dan ook bekend om zijn heerlijke ritme. De muziek vindt zijn oorsprong in Franse barokke muziek en Afrikaanse ritmes. Voor wie wil leren is er een ontzettend leuke salsales te volgen in een van de dansscholen van Havana. 

4. Koloniaal Trinidad

Nergens proef je de sfeer van de koloniale tijd meer dan op deze plek. Sinds 1988 staat Trinidad op de Werelderfgoedlijst en de authenticiteit van de Spaanse overheersing is hier bewaard gebleven. Maak een tour door het pittoreske centrum en bewonder de eeuwenoude gebouwen. In het archeologische musuem Guamuhaya vind je alles over de geschiedenis, de oude Indianen en de strijd tegen de antirevolutionairen. Als de zon ondergaat veranderen de gekleurde huizen rondom Plaza Mayor in een pastelkleurig schilderij.

5. Sierra Maestra

Met een beetje fantasie waan je je op de plek waar rebellen zich schuil hielden tijdens hun acties tegen het oude regime. De grote bergketen Sierra Meastra speelde een belangrijke rol in de tijd van de revolutie. Naast een gebied vol geschiedenis is dit ook een prachtige tropische omgeving, nauwelijks bezocht door toeristen en heerlijk om te wandelen, zwemmen en genieten.

6. De Cubaanse sigaar

Reizend door Cuba zal je veel uitgestrekte landbouwgrond tegenkomen. Naast de vele suikerplantages wordt er ook tabak verbouwd, voor de beroemde Cubaanse sigaren. De streek rond Viñales is kenmerkend vanwege zijn rode grond en bestaat daarom grotendeels uit tabaksplantages. Hier komt de beste tabak ter wereld vandaan! Neem een kijkje op een plantage of voor de liefhebber: proef die sigaar.

7. Casas Particulares

Hoe kan je Cuba beter ervaren dan door contact te leggen met Cubanen? Casas Particulares zijn slaapplekken bij mensen thuis. Door hier te overnachten leer je de mensen kennen, ziet hoe zij leven, wat ze eten en hoe ze hun dag vullen. Ontdek hun kijk op het leven en de ontspannen levenshouding. En niet onbelangrijk: proef de keuken.

Cubaanse woning

8. Witte zandstranden

Minder authentiek maar zeker niet te vergeten: de vele oogstrelende stranden van Cuba. Kilometers wit zandstrand en een azuurblauwe zee zijn al redenen om dit land te bezoeken. Kijk of je de hoge koningspalmen kan vinden, de nationale boom van Cuba. Je ziet de palm overal in het landschap verrijzen. Deze boom mag niet zomaar gekapt worden zonder toestemming van de staat.

Witte stranden Cuba

Havana

Een bruisende stad met een rijke geschiedenis. Het land maakt grote veranderingen door en dit zal te zien zijn in het straatbeeld. Op dit moment is Oud Havana (Havana Vieja) bijna volledig auto vrij. Hierdoor is het prachtig om een wandeling te maken door het oude gedeelte.
In Havana kan je een bezoek brengen aan de sigarenfabriek. De Cubaanse sigaren zijn wereldberoemd. Je kan hier met eigen ogen zien hoe de sigaren met de hand gerold worden.

Trinidad

Een historische stad met huizen in alle kleuren van de regenboog. Het is één van de mooiste plekken van Cuba.
Het straatbeeld is indrukwekkend, je kan hier makkelijk een paar uur rondlopen. Trinidad heeft leuke kleine steegjes en koloniale gebouwen.
Je kan Trinidad omschrijven als een groot museum. Het is een stad met historie.

Overnachten in Cuba kan in een Casa Particulare. Je overnacht hier bij lokale particulieren. Dit zijn populaire accommodaties omdat je op deze manier het lokale leven kan ontdekken

Cuba dorp Trinidad

Varadero

Zon, zee en strand zijn de kenmerken van Varadero. Dit is één van de mooiste badplaatsen van Cuba.
Het zand is zeer fijn en wit, uitstekend om van te genieten.
Als je van het strand af wilt kan je een jeepsafari reserveren. Hier maak je o.a. een uitstap naar Mantazaz. Deze stad is koloniaal en ligt ongeveer op een half uur rijden.

Kasteel San Felipe del Morro

Dit kasteel is een 16-eeuws Spaans fort dat naast de hoofdstad San Juan ligt. Het kasteel ligt op een strategische plaats aan de ingang van de baai.
Dit imposante fort werd gebouwd tussen 1589 en 1630 bij de ingang van de haven van Havana. Al meer dan een eeuw heeft het fort talrijke aanvallen van Franse, Nederlandse en Engelse kapers doorstaan.

Je hebt bovenop het kasteel een fantastisch uitzicht over de zee en de stad.

Cuba El Morro kasteel

Beste reistijd voor Cuba

Het subtropische klimaat van Cuba is ideaal voor je rondreis. Op de meeste plaatsen heb je de koele passaatwinden vanuit de kust. Hierdoor heb je het hele jaar door aangename temperaturen. Juni, juli en augustus zijn meestal de warmste maanden, het droge seizoen loopt van november tot april en het regenseizoen van mei tot oktober. Zelfs in het regenseizoen zijn de regenbuien kort en zwaar maar dit mag de groepsreis niet hinderen.

image

Top 5 ervaringen van Cuba

Dansen in Cuba, Cubanen halen veel plezier uit het dansen. Van open-air straatfeesten tot jazz clubs, je kan genieten van de aanstekelijke beats en het levendige nachtleven van Cuba.

Ontmoet de sigarenrollers. Je kunt Cuba niet verlaten zonder met eigen ogen gezien te hebben hoe zij sigaren rollen. De medewerkers rollen sigaren volledig met de hand. Hiervoor hebben zij verschillende vormen en gecreëerd. De sigaren zijn over de hele wereld bekend.

Cuba is de thuisbasis van vele koffieplantages en de Cubanen weten hoe je een goede kop koffie kan maken. Een geweldige manier om Havana te leren kennen is om te genieten van zo'n kop koffie in een café of een koffie bar. 

Kleurrijke straatbeelden, fotografen kunnen genieten van de levendige street art en zanderige graffiti in de buurten. Van vervaagde muurschilderingen tot moderne stencils. Er zijn genoeg mogelijkheden om prachtige shots te maken.

Get Your Game On, schaken en domino is populair in Cuba. Kijk locals spelen in het park, koffiehuis of bar. Het honkbal seizoen loopt van oktober tot april, dit is leuk om een keer mee te maken. Je ziet hier tussen de lokale bevolking te genieten.

Wat maakt Cuba zo speciaal?

 • Sigaren:  Het cliché is waar, sigaren zijn overal in Cuba. Zorg ervoor dat u authentieke sigaren koopt bij erkende verkopers. Het beste is om rechtstreeks van de fabriek te kopen. Op de rondreis kom je hier zeker langs.
 • Koffie: Cubaanse koffie is van topkwaliteit! We raden je dan ook zeker aan om dit uit te proberen bij een drink gelegenheid.
 • Muziek staat op 1 in Cuba. Je kan hier gemakkelijk handgemaakte muziek instrumenten kopen en prachtige cd’s.
Naar boven
 


Stem & Win 

Win een droomreis voor 2 personen

Laat ons weten welke bestemming jij het liefst zou willen ontdekken en maak kans op een reis naar het land van je keuze!