Er zijn 6 reizen die voldoen aan jouw wensen
 • Groepsrondreis Ecuador met optioneel Galapagos Zuid-Amerika in zakformaat
  • Driedaags verblijf in de jungle midden in het ongerepte Cuyabeno reservaat (volpension)
  • Verblijf in de nevelwouden van Mindo met mooie wandelmogelijkheden
  • Overnachting in het prachtige hotel bij de thermale baden van Papallacta
  22 dagen
  vanaf € 2.349,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Ecuador & Galápagos Hoogtepunten Zeg hola tegen Ecuador
  • Zeer gevarieerde rondreis langs natuur en cultuur
  • Inclusief 5-daags Galápagos bezoek met verblijf in hotels
  • Contact met de lokale bevolking tijdens een overnachting bij een Indianengezin in Otavalo
  Nieuwe reis
  21 dagen
  vanaf € 3.099,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Galapagoseilanden Met verblijf op eersteklas motorjacht 'Solaris'
  • Zeer complete 8-daagse Galapagos tour (route A of route B) op de eersteklas 'Solaris'
  • Alle maaltijden aan boord inclusief in de reissom
  • Verblijf op een comfortabele boot met een professionele Engelstalige natuurgids
  12 dagen
  vanaf € 4.748,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Galapagoseilanden Met verblijf op de comfortabele Archipel l Catamaran
  • Zeer complete 8-daagse Galapagos tour (route A of route B) op de comfortabele 'Archipel l' catamaran
  • Alle maaltijden aan boord inclusief in de reissom
  • Verblijf op een comfortabele boot met een professionele Engelstalige natuurgids
  Nieuwe reis
  12 dagen
  vanaf € 5.048,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis met Dragoman door Colombia en Ecuador Op overland-avontuur van Cartagena naar Quito
  • Op overland-avontuur in een internationale groep
  • Van de gebaande paden door Colombia en Ecuador
  • Verblijf in het kleurrijke Cartagena

  Gegarandeerd vertrek op:
  27 apr , 23 mei , 02 okt - alle vertrekdata

  Avontuur-Plus
  19 dagen
  vanaf € 1.160,- excl. vlucht en Kitty
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

Rondreis Ecuador

Ecuador is vernoemd naar de evenaar, die door het land loopt. Het land ligt in het noordwesten van Zuid-Amerika en wordt ingeklemd door Colombia, Peru en de Stille Oceaan. Het is één van de kleinste landen van Zuid-Amerika, maar Ecuador heeft reizigers desondanks veel te bieden op het gebied van cultuur en natuur. Ecuador staat voor veel mensen gelijk aan het land van de Inca's. Maar lang voordat zij zich in de 15e eeuw in het gebied vestigden, leefden er al verschillende indiaanse culturen in Ecuador. De belangrijkste waren de Caras, die aan de kust woonden, en de Quitus in de hooglanden. Later veroverden de Caras de Quitus en werden ze samen de Shyri-stam. Vanaf de eerste helft van de 15e eeuw begonnen de Inca's hun rijk uit te breiden. Ze slaagden er al snel in om vanuit de hoofdstad Cuzco heel het gebied dat tegenwoordig Ecuador is te veroveren. Hun succes bleek echter van korte duur, want in 1534 werden zij verslagen door de Spaanse conquistadores.

De Spaanse overheersing

De Spanjaarden stichtten de huidige hoofdstad van Ecuador, Quito, in het jaar 1534 opnieuw. In 300 jaar tijd groeide de stad tot een inwonertal van 10.000. De Spaanse kolonisten vormden er de elite. Begin 19e eeuw begonnen de inwoners van Ecuador om onafhankelijkheid van Spanje te roepen. In 1822 versloegen onafhankelijkheidsstrijders het Spaanse leger. Ecuador sloot zich eerst nog aan bij de Republiek Groot-Colombia, maar toen deze in 1830 uiteen viel, werd Ecuador een onafhankelijke republiek.
Na de onafhankelijkheid kwamen verschillende dictatoriale regimes aan de macht, die voor veel instabiliteit zorgden. Pas in 1979 kwam er voor het eerst een democratische regering, maar deze en latere regeringen hadden te kampen met economische crisis, corruptie, inflatie en hoge schulden. Ook vandaag de dag is Ecuador nog politiek instabiel.

Een culturele reis door Ecuador

Van de Inca-cultuur is weinig overgebleven in Ecuador, maar in tegenstelling tot de meeste andere Zuid-Amerikaanse landen heeft het land nog wel een levendige en oorspronkelijke cultuur. Het rooms-katholieke geloof heeft een grote invloed op het dagelijks leven en de politiek. In veel dorpjes en steden zijn nog oude kerken en andere voorbeelden van koloniale architectuur terug te vinden in de kleurrijke straatjes. Bezoek tijdens je reis ook eens een indiaanse markt, die in bijna elk dorp te vinden is. 

Quito is zeker een bezoekje waard tijdens je reis. Deze kleurrijke stad is zeer spectaculair gelegen tussen twee vulkanenketens. Quito ligt maar 22 kilometer ten zuiden van de evenaar, maar heeft door zijn hoge ligging een aangenaam klimaat. Het oudste deel van de stad staat op de Werelderfgoedlijst. Je waant je in een dorp dankzij de rust die hier heerst. Je kunt daardoor op je gemak genieten van de oude koloniale gebouwen, lieflijke pleintjes en gezellige markten. 

Cuenca is de culturele hoofdstad van Ecuador. Ook hier is de koloniale architectuur nog in goede staat en zijn er rijk gedecoreerde kerken bewaard gebleven, die zijn versierd met het goud dat de Spanjaarden van de Inca's roofden. In Cuenca vind je bovendien een groot aantal musea en kunstopleidingen.

< Terug naar alle Ecuador reisverhalen

Ecuador, een land vol verborgen schatten.

Midden- en Zuid-Amerika, 21-03-19

Tijdens het reizen in Ecuador werd ik elke keer weer verrast door de continue verandering van de omgeving. Dit is waarschijnlijk ook wel de reden waarom Ecuador zo'n speciaal land is. Geen enkele plek is hetzelfde. Van het Andesgebergte met zowel actieve als inactieve vulkanen, ging ik naar de jungle, om vervolgens uit te rusten op de mooie surfstranden en te genieten van een heerlijke verse cocktail. Van de grote dichtbevolkte steden, naar de eilanden met de meest zeldzame flora en fauna, de Galapagos eilanden, want jawel die horen ook bij Ecuador. In dit reisverhaal neem ik je graag mee op een reis door, in mijn ogen, het allermooiste land ter wereld. 

Cuyabeno

Tijdens een reis door Ecuador mag je zeker een meerdaagse jungle-tour niet overslaan. In mijn ogen is het regenwoud in Zuid-Amerika één van de mooiste plekken op aarde. Je kunt verschillende plekken van het regenwoud in bezoeken in Ecuador, bijvoorbeeld het Cuyabeno-reservaat. Na een lange busrit naar Lago Agrio ging ik verder met een gemotoriseerde kano, op naar de jungle lodge voor de komende dagen. Vanaf het eerste moment in de kano besefte ik dat ik verliefd was, op de jungle. Verliefd op de groene omgeving, de dierengeluiden en vooral op de dieren zelf. Onderweg naar de lodge zag ik apen, een toekan en zelfs een jonge anaconda! Diezelfde avond nog nam de gids ons mee voor een verfrissende duik in Laguna Grande, tijdens de zonsondergang. Bij een duik in dit meer moet je maar niet teveel denken aan de dieren die wellicht onder je door zouden kunnen zwemmen. Hoewel ik zelf niet altijd een grote heldin ben, kan ik dit iedereen aanraden. Waarom? 


Na mijn allereerste nacht in de jungle werd ik in de vroege ochtend gewekt door de talloze junglegeluiden. Vol enthousiasme kwam ik als eerste aan bij het ontbijt, ik kon niet wachten om weer op pad te gaan in de jungle. Vandaag stond de Siona-gemeenschap op het programma. We werden hartelijk ontvangen en kregen uitleg over het leven van deze etnische groep. Daarna was het tijd om aan de slag te gaan en mochten we ze helpen met koken. In hun tuin maakten we kennis met de ‘’Yuca’’, wat lijkt op een kruising tussen een wortel en een aardappel. Iedereen kreeg een eigen taak bij het bereiden van de lunch. Zo mocht ik de Yuca raspen en was er een ander koppel die het vocht door middel van 2 samengevouwen lianen uit de geraspte pulp moest halen. Nadat al het vocht eruit was, bleven alleen droge korrels over. Er werd een grote pan zonder olie op het vuur gezet waar de droge yuca-korrels in werden gedaan. Het eindresultaat: een heerlijke yuca-cracker.  


Puerto López  

Op ongeveer 3 á 4 uur rijden van Guayaguil ligt Puerto López, een gezellig vissersdorpje aan de kust. Wat doe je als je in een leuk vissersdorpje bent? Vroeg opstaan! De vers gevangen vis wordt in de vroege ochtend op de lokale markt uitgestald en verkocht door de visserslui. Vol verbazing keek ik naar de verschillende vissen die er lagen, van hele kleine visjes tot grote monsters. 


Na de vismarkt was het tijd om op de boot te stappen richting ‘’Poor man’s Galapagos’’, oftewel het vogeleiland Isla de la Plata. Een klein eilandje op zo’n 1,5 uur varen vanaf Puerto López, waar je veel dieren tegenkomt die ook bij de Galapagos eilanden voorkomen. Nog voordat we aan land gingen waren de eerste dieren al gespot, zeeschildpadden! 


De dag was al zo leuk geweest dat ik nooit meer aan het zien van walvissen had gedacht. In de maanden juni tot en met september heb je tijdens deze boottocht namelijk een goede kans op het zien van bultrugwalvissen. Juist op het moment dat iedereen lekker moe onderuit in de boot gezakt zat, sprong er iemand op en riep: ‘’ballenas!’’. Jawel, daar in de verte waren de eerste bultrugwalvissen al te zien. En nadat de eerste gespot was volgden er meer. Het is net niet echt wanneer je deze reusachtige beesten ziet springen. Ook deze dieren waren niet bang en kwamen soms angstaanjagend dichtbij ons bootje. Op dat moment voelde ik mij ineens heel klein, wat zijn ze groot! Mijn dag kon niet meer stuk.

Naar boven
 

Sawadee Reisevent 24 november
DeFabrique, Utrecht

 • Lezingen door documentairemaker: Ruben Terlou (foto: Merlijn Doomernik)
 • Lezing door reisjournalist Sander Groen
 • Tafelsessies: reizigers voor reizigers
 • Een schaatsbaan!
 • Doe inspiratie op voor je volgende reis.
Kom je ook? Meld je gratis & vrijblijvend aan.