De belangrijkste Galápagos eilanden:

 • Isabela: Het grootste eiland van de archipel met maar liefst vijf vulkanen.
 • Santa Cruz: Beginpunt van veel cruises rond de eilanden. Vrijwel alle bewoners werken in het toerisme.
 • Fernandina: Dit eiland is veel in het nieuws vanwege diverse spectaculaire vulkaanuitbarstingen. Bij aankomst op het eiland is er een warm onthaal van zeeleguanen
 • San Salvador/Santiago: Het landschap is hier meer divers dan op andere eilanden. Je komt hier de Sally Lightfootkrabbetjes tegen en ook de indrukwekkende Galápagospelsrob huist hier.
 • San Cristóbal: In het noordelijke Punta Pitt wonen alle soorten Jan-van-gents en bij Los Galápagos komen nog een aantal reuzenschildpadden voor. 
 • Floreana/Santa Maria: Punta Cormorant heeft een mysterieuze groenkleurig strand dat haar kleur te danken heeft aan het mineraal olivijn. Bij de duivelskroon, Corona del Diablo, kun je prima snorkelen. 
 • Marchena: Alhoewel het niet mogelijk is om aan land te gaan bij Marchena, vormt de kust een uitstekende duiklocatie Española: Hier zijn twee bezoekersplaatsen: Bahía Gardner met haar hagelwitte zandstrand en Isla Gardner, een klein eilandje waar je goed kunt snorkelen, én aan de andere kant Punta Suarez.
 • Pinta: Pinta is het eiland waar de reuzenschildpad Lonesome George oorspronkelijk vandaan komt. Pinta staat geen bezoekers toe, met uitzondering van onderzoekers.
Zeehonden


Ga terug in de tijd tijdens een rondreis door de geschiedenis van de Galápagoseilanden

De Galápagoseilanden zijn een groep eilanden in de Stille Oceaan en zijn zeer geschikt voor een onvergetelijke rondreis. De Galápagoseilanden behoren tot Ecuador. De Galápagoseilanden werden bij toeval ontdekt door Tomas de Berlanga uit Panama in 1535 toen hij door mist per ongeluk strandde op de Galápagos. In 1835 gingen de eerste mensen op wonen op de Galápagos. In de jaren 50 vond Thor Heyerdahl aardewerkscherven op de eilanden die volgens hem van oermensen zouden zijn. Ecuador annexeerde de Galápagoseilanden op 12 februari 1832.

Ontdek tijdens je rondreis over het ontstaan van de Galápagoseilanden

Tijdens de rondreis over de Galápagoseilanden zul je ontdekken dat de eiland zijn ontstaan door grote vulkaanuitbarstingen enkele miljoenen jaren geleden. Nog steeds zijn de vulkanen niet uitgewerkt. Doordat het een vulkanisch gebied is, is de grond zeer vruchtbaar. Helaas valt er alleen te weinig neerslag om iets te laten groeien. De plantenwereld is in tegenstelling tot de dierenwereld wat eentonig. Voornamelijk de jonge eilanden zijn nog niet zo begroeid.  In 1978 werden de Galápagoseilanden vanwege de bijzondere dieren en plantensoorten als een van de eerste natuurgebieden op de wereld tot Wereld Erfgoed verklaard.

Galapagos


Wist je dat?

 • De Galápagos het meest actieve vulkaangebied van de wereld is?
 • Sommige Indianenstammen vroeger dachten dat de aarde gedragen werd op de rug van een reuzenschildpad?
 • Charles Darwin zijn evolutietheorie heeft opgesteld na een studie van de dieren op de Galápagoseilanden in 1835?

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Galápagos

Rondreis Galapagos eilanden

Paradijs met unieke diersoorten

De Galápagos eilanden staan bekend als een echt faunaparadijs waar je tijdens je rondreis met volle teugen van kunt genieten. De afgelegen ligging van de eilanden heeft er voor gezorgd dat de eilanden na hun ontstaan maar zeer spaarzaam door dieren vanaf het vasteland zijn gekoloniseerd. De dieren die in de loop der tijd nu en dan verspreid arriveerden op de Galápagoseilanden zijn onafhankelijk van hun soortgenoten op het vasteland geëvolueerd. Daardoor kom je veel unieke diersoorten tegen. De meeste dieren hier zijn niet of minder bang voor mensen omdat ze nooit een natuurlijke vijand hebben gehad. Ze zijn dus minder terughoudend.

De meest bekende dieren die je tegenkomt tijdens een rondreis op de Galápagos zijn:

 • Galapagos-reuzenschildpadden
 • Zeeleguaan
 • Galápagos-albatros
 • Fregatvogel
Er zijn 4 reizen die voldoen aan jouw wensen
 • Groepsrondreis Ecuador met optioneel Galapagos Zuid-Amerika in zakformaat
  • Driedaags verblijf in de jungle midden in het ongerepte Cuyabeno reservaat (volpension)
  • Verblijf in de nevelwouden van Mindo met mooie wandelmogelijkheden
  • Overnachting in het prachtige hotel bij de thermale baden van Papallacta
  22 dagen
  vanaf € 2.349,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Ecuador & Galápagos Hoogtepunten Zeg hola tegen Ecuador
  • Zeer gevarieerde rondreis langs natuur en cultuur
  • Inclusief 5-daags Galápagos bezoek met verblijf in hotels
  • Contact met de lokale bevolking tijdens een overnachting bij een Indianengezin in Otavalo
  Nieuwe reis
  21 dagen
  vanaf € 3.099,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Galapagoseilanden Met verblijf op eersteklas motorjacht 'Solaris'
  • Zeer complete 8-daagse Galapagos tour (route A of route B) op de eersteklas 'Solaris'
  • Alle maaltijden aan boord inclusief in de reissom
  • Verblijf op een comfortabele boot met een professionele Engelstalige natuurgids

  Singlevertrek op:

  25 feb - alle vertrekdata

  12 dagen
  vanaf € 4.748,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Galapagoseilanden Met verblijf op de comfortabele Archipel l Catamaran
  • Zeer complete 8-daagse Galapagos tour (route A of route B) op de comfortabele 'Archipel l' catamaran
  • Alle maaltijden aan boord inclusief in de reissom
  • Verblijf op een comfortabele boot met een professionele Engelstalige natuurgids
  Nieuwe reis
  12 dagen
  vanaf € 5.048,- inclusief CO2-compensatie
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

< Terug naar alle Galápagos reisverhalen

Cuyabeno reservaat in de Amazone van Ecuador

Midden- en Zuid-Amerika, 30-07-18

Het Amazonewoud blijft fascinerend. De biodiversiteit is er ongeëvenaard en zelfs rijker dan de Galapagoseilanden of welk ander natuurgebied ter wereld dan ook. Inmiddels woon ik in het prachtige Ecuador en kan na vele avonturen stellen dat het Cuyabeno wildreservaat tot de toegankelijkste natuurparadijzen van de Amazone behoort. Zonder op expeditie te hoeven, kun je in korte tijd een verbazingwekkende concentratie van karakteristieke vogels, reptielen, insecten en zoogdieren spotten in hun natuurlijke omgeving. Het is een bijzonder verrassend afwisselend gebied met primair terra firme regenwoud (‘oerwoud’), vloedbos, moerassen, plassen, rivieren en kreken.

Om het hoekje kijken

Door het vliegtuigraampje zie ik hoe het Amazonewoud zich achter de hoofdketen van de Andes uitstrekt tot voorbij de horizon; een eindeloos groen tapijt dat doorsneden wordt door meanderende rivieren. Later die ochtend dringen we via zo’n kronkelig lint – de Río Cuyabeno – per korjaal het gelijknamige wildpark binnen. Bocht na bocht blijft het spannend wat we om de hoek zullen aantreffen. Anders dan op brede hoofdrivieren, zoals de Río Napo, Río Negro en natuurlijk de Amazone zelf, hebben we duidelijk zicht op beide oevers tegelijk, waardoor ik soms niet eens weet waar ik moet kijken. Op zoek naar zonlicht hangen er zelfs ook bomen over de rivier en vormen een groene tunnel, compleet met luchtwortels en bloeiende bromelia’s.Ik blijf me bij elk bezoek weer verbazen hoeveel soorten zich al presenteren tijdens deze avontuurlijke entree. Een Amazone ijsvogel, zo groot als een merel, schrikt op van de buitenboordmotor en vliegt voor de kano uit, terwijl een slangenhalsvogel onberoerd blijft zitten en vast hoopt dat we hem niet gezien hebben. Maar onze natuurgids heeft scherpe ogen. Halverwege steekt hij weer zijn hand op en gaat de motor gelijk uit. “Saki monkeys,” fluistert hij net hard genoeg zodat iedereen het kan horen, en wijst hoog in de boomkruin. Verrekijkers speuren het gebladerte af en mijn motordrive ratelt, terwijl drie baardapen op een rijtje zittend recht in de lens terug staren. Wie kijkt er nu eigenlijk naar wie? Zo stoppen we nog een paar keer, onder meer voor een groep overspringende doodshoofdaapjes, de hangende nesten van troepialen, een gestreepte helmspecht, trogons, arassari’s en andere kleurrijke tropische vogels.Laguna Grande

Ik besef dat de laatste bocht van de Río Cuyabeno inderdaad de allerlaatste is, als het bos zich opeens opent, en de rivier uitkomt op een weidse plas. Laguna Grande vormt het hart van het reservaat en ligt nagenoeg op de evenaar. We worden verrast door een paar rivierdolfijnen, die puffend aan de oppervlakte komen. Toen ik hier een paar jaar eerder verbleef, was deze ondiepe plas bijna volledig drooggevallen, maar ditmaal kunnen we tussen de palmen en exotische macrolobium-bomen van het vloedbos door varen. Bovenop het struikgewas observeren we een groepje hoatzins, een van de meest curieuze vogelsoorten van het Amazonegebied; en niet alleen door hun feloranje hanenkam. Even verderop ligt een anaconda te zonnen aan de waterkant.Tegen het vallen van de avond keren we terug om midden op dit meer te genieten van een vlammende zonsondergang en een heilzame rust te voelen, die je nergens in de bewoonde wereld meer kunt vinden. Aan de horizon torenen kolossale wolkenkastelen op, die af en toe oplichten. Uit het omringende woud klinkt het hese geloei van brulapen. Een luidruchtige formatie groene Amazonepapegaaien vliegt krijsend over richting hun hoge boom om te overnachten.

Nachtelijke avonturen

De intrigerende tropennacht valt en het koelt wat af; wisseling van de wacht. Vleermuizen schieten om ons heen, cicaden beginnen hun rustgevende, aldoor evoluerende concert, terwijl brulkikkers en een nachtzwaluw om het hardst beginnen te roepen. Grinnikend denk ik terug aan mijn aller bijzonderste waarneming in Cuyabeno. Ik lag met mijn camera in de aanslag toen we tot op twee meter van een omgevallen boom waren geroeid, maar herkende zo’n meesterlijk vermomde nachtzwaluw pas toen de gids bleef volhouden dat die afgebroken stomp pal voor mijn neus écht geen zijtak was.Zodra het donker is peddelen we langs de waterkant. Met onze hoofdlampjes speuren we naar de opgloeiende ogen van nachtdieren. Het wemelt opeens van de rode lichtjes om ons heen: zwarte kaaimannen! Behoedzaam benaderen we een imposant exemplaar. Eenmaal vlakbij, duikt ‘ie met een plons weg. Terwijl iedereen nog nazindert van de ontknoping, ontwaar ik ook een mintgroene reflectie in de boom recht boven onze gids, die nog op de punt van de kano zit. Als hij omhoog schijnt, bungelt er een prachtig, onschuldig boomslangetje aan de tak.We maken ook verschillende wandelingen door de groene wildernis; langs torenhoge woudreuzen, medicinale planten en eindeloze colonnes bladsnijdermieren, die afgeknaagde stukjes groen als een paraplu boven zich torsen. Het is fascinerend om te zien hoe verschillende soorten afhankelijk van elkaar zijn om te overleven. De avondwandeling is vaak het spannendst. Voor mij is het dan vooral een uitdaging om de prachtigste close-ups te maken van boomkikkertjes en de bizarre insectenwereld. Welke verrassingen op je pad komen, is altijd afwachten, maar die kunnen uiteenlopen van wandelende takken en indrukwekkende sprinkhanen, ontpoppende cicaden, tot – als je geluk hebt – ook vogelspinnen, zweepspinnen en schorpioenen. Er zijn trouwens veel minder muggen dan de zwermen die ik verwacht had.

Foto's: ATC-archief

Rondreis Galápagos hoogtepunten

De Galápagos eilanden zijn een waar paradijs op aarde. Schitterende natuur en een uniek ecosysteem zorgt ervoor dat een rondreis hier een onvergetelijke ervaring is. Hieronder hebben we enkele hoogtepunten kort uitgelicht waar je minder vaak wat over hoort, maar die zeker niet vergeten moeten worden. Elk eiland hier is speciaal op zijn eigen manier en een hoogtepunt op zich.

Bachas Beach 

Een van de stranden van de Galápagos eilanden is Bachas Beach. De naam Bachas verwijst naar het Engelse woord ‘barge’, wat boot of schuit betekent. Na de Tweede Wereldoorlog hebben de Amerikanen hier namelijk 2 ‘barges’ achtergelaten. Deze zijn uiteindelijk op het strand belandt en door de elementen aangetast. Uiteraard vind je hier ook vele diersoorten. Zo is op het Bachas Beach een broedplaats voor zeeschildpadden, flamingo’s, zwart-nek stelten en regenwulpen.

Bachas Beach


Muro de las Lagrimas

De meeste mensen bezoeken de Galápagos eilanden voor de prachtige natuur en de unieke diersoorten die er te vinden zijn. Het is een waar paradijs met dieren die je nergens anders in de wereld tegenkomt. Er zijn echter mensen geweest die dit niet als paradijs zagen. Muro de las Lagrimas betekent de muur van tranen. Het eiland Isabella werd vroeger als strafkolonie gebruikt en de gevangenen hier moesten een handgemaakte muur bouwen. Tijdens de bouw van de muur zijn vele gevangen overleden door de extreme condities waar ze in moesten werken. Vandaar de naam ‘muur van tranen’.

Charles Darwins onderzoekscentrum

De Galápagos eilanden hebben een uniek ecosysteem en het is belangrijk dat dit behouden blijft. Het Charles Darwins onderzoekscentrum doet dan ook onderzoek naar het behoud van dit ecosysteem en de unieke diersoorten die er op de Galápagos eilanden te vinden zijn. Het onderzoekscentrum wordt ieder jaar door veel toeristen bezocht. Je kunt hier met je eigen ogen zien hoe de natuur zich op de Galápagos eilanden heeft ontwikkeld. Verder leer je hier hoe de bekende Charles Darwin deze informatie heeft gebruikt om zijn evolutie theorie te ontwikkelen.

Charles Darwins onderzoekscentrum


Beste reistijd Galápagos

De Galápagos eilanden behoren tot Equador en liggen een eind uit de kust van het vaste land. De eilandengroep kent een warm- en natter klimaat. De Galápagos eilanden zijn bekend vanwege de unieke en veelzijdige flora en fauna. De complete eilandengroep staat op de werelderfgoedlijst. Het hele jaar is het een droombestemming, maar iedere periode heeft zijn eigen bijzonderheden. 

Seizoenen

 • December t/m mei – zomer
 • Juni t/m november – winter

In de zomer is het vaak warm en bestaat de kans op buien. Dit heeft als voordeel dat de eilanden langzaam groener worden. Voor veel landdieren is dit het begin van het paringsseizoen. In de winter is het vaak koeler en droog. Zeevogels beginnen dan aan hun broedseizoen. De temperatuur daalt langzaam naar de 20 á 25 graden. Voor onze begrippen is dit natuurlijk nog steeds aangenaam. Een beste reistijd voor de Galápagos eilanden is lastig te definiëren. Het maakt niet uit in welke periode je gaat. Een rondreis is een unieke ervaring!

image

Rondreis Galápagos reistips

Het ecosysteem op de Galápagos eilanden is uniek en beschermd. Dit houdt in dat de reizen hier veelal onder begeleiding zijn volgens een vooraf opgesteld programma waardoor er niet veel tijd is voor eigen invulling. Gelukkig is er genoeg te zien en te beleven waardoor je je geen moment verveelt. Een rondreis over de Galápagos eilanden begint en eindigt vaak met een bezoek aan twee grote steden van Ecuador, namelijk Quito en Guayaquil. 

Quito

Een reis naar de Galápagos eilanden begint vaak in de hoofdstad van Ecuador, Quito. Vanaf hier vlieg je naar de eilanden waar je gelukkig tijd hebt om de stad te ontdekken. Quito ligt op een hoogte van 2850 meter waardoor de lucht een stuk ijler is. Er wordt aangeraden om het rustig aan te doen vanwege de kans op hoogteziekte. Het oude stadscentrum van Quito wordt ook wel de ‘Schatkamer van de Amerika’s’ genoemd vanwege de rijkdom aan architectuur en cultureel erfgoed. Samen met de Poolse stad Krakow werd Quito de eerste stad die opgenomen werd op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Quito


Guayaquil

Een rondreis over de Galápagos eilanden eindigt vaak in de grootste stad van Ecuador, Guayaquil. Er wordt hard gewerkt om van Guayaquil een grote toeristische stad te maken. Een redelijk recent voorbeeld daarvan is Malecón 2000. Dit is een 2,5 kilometer lange boulevard waar allerlei musea, restaurants, winkelcentra en tuinen te vinden zijn. De oudste wijk van de stad, Las Penas, is ook zeker een bezoek waard. De buurt is meerdere malen in een brand verloren gegaan maar werd telkens weer herbouwd. In Las Penas vind je allerlei karakteristieke gekleurde huisjes, winkels en cafés. 

Guayaquil


Naar boven
 

Sawadee Reisevent 24 november
DeFabrique, Utrecht

 • Lezingen door documentairemaker: Ruben Terlou (foto: Merlijn Doomernik)
 • Lezing door reisjournalist Sander Groen
 • Tafelsessies: reizigers voor reizigers
 • Een schaatsbaan!
 • Doe inspiratie op voor je volgende reis.
Kom je ook? Meld je gratis & vrijblijvend aan.