De belangrijkste Galápagos eilanden:

 • Isabela: Het grootste eiland van de archipel met maar liefst vijf vulkanen.
 • Santa Cruz: Beginpunt van veel cruises rond de eilanden. Vrijwel alle bewoners werken in het toerisme.
 • Fernandina: Dit eiland is veel in het nieuws vanwege diverse spectaculaire vulkaanuitbarstingen. Bij aankomst op het eiland is er een warm onthaal van zeeleguanen
 • San Salvador/Santiago: Het landschap is hier meer divers dan op andere eilanden. Je komt hier de Sally Lightfootkrabbetjes tegen en ook de indrukwekkende Galápagospelsrob huist hier.
 • San Cristóbal: In het noordelijke Punta Pitt wonen alle soorten Jan-van-gents en bij Los Galápagos komen nog een aantal reuzenschildpadden voor. 
 • Floreana/Santa Maria: Punta Cormorant heeft een mysterieuze groenkleurig strand dat haar kleur te danken heeft aan het mineraal olivijn. Bij de duivelskroon, Corona del Diablo, kun je prima snorkelen. 
 • Marchena: Alhoewel het niet mogelijk is om aan land te gaan bij Marchena, vormt de kust een uitstekende duiklocatie Española: Hier zijn twee bezoekersplaatsen: Bahía Gardner met haar hagelwitte zandstrand en Isla Gardner, een klein eilandje waar je goed kunt snorkelen, én aan de andere kant Punta Suarez.
 • Pinta: Pinta is het eiland waar de reuzenschildpad Lonesome George oorspronkelijk vandaan komt. Pinta staat geen bezoekers toe, met uitzondering van onderzoekers.
Zeehonden


Ga terug in de tijd tijdens een rondreis door de geschiedenis van de Galápagoseilanden

De Galápagoseilanden zijn een groep eilanden in de Stille Oceaan en zijn zeer geschikt voor een onvergetelijke rondreis. De Galápagoseilanden behoren tot Ecuador. De Galápagoseilanden werden bij toeval ontdekt door Tomas de Berlanga uit Panama in 1535 toen hij door mist per ongeluk strandde op de Galápagos. In 1835 gingen de eerste mensen op wonen op de Galápagos. In de jaren 50 vond Thor Heyerdahl aardewerkscherven op de eilanden die volgens hem van oermensen zouden zijn. Ecuador annexeerde de Galápagoseilanden op 12 februari 1832.

Ontdek tijdens je rondreis over het ontstaan van de Galápagoseilanden

Tijdens de rondreis over de Galápagoseilanden zul je ontdekken dat de eiland zijn ontstaan door grote vulkaanuitbarstingen enkele miljoenen jaren geleden. Nog steeds zijn de vulkanen niet uitgewerkt. Doordat het een vulkanisch gebied is, is de grond zeer vruchtbaar. Helaas valt er alleen te weinig neerslag om iets te laten groeien. De plantenwereld is in tegenstelling tot de dierenwereld wat eentonig. Voornamelijk de jonge eilanden zijn nog niet zo begroeid.  In 1978 werden de Galápagoseilanden vanwege de bijzondere dieren en plantensoorten als een van de eerste natuurgebieden op de wereld tot Wereld Erfgoed verklaard.

Galapagos


Wist je dat?

 • De Galápagos het meest actieve vulkaangebied van de wereld is?
 • Sommige Indianenstammen vroeger dachten dat de aarde gedragen werd op de rug van een reuzenschildpad?
 • Charles Darwin zijn evolutietheorie heeft opgesteld na een studie van de dieren op de Galápagoseilanden in 1835?

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Galápagos

Rondreis Galapagos eilanden

Paradijs met unieke diersoorten

De Galápagos eilanden staan bekend als een echt faunaparadijs waar je tijdens je rondreis met volle teugen van kunt genieten. De afgelegen ligging van de eilanden heeft er voor gezorgd dat de eilanden na hun ontstaan maar zeer spaarzaam door dieren vanaf het vasteland zijn gekoloniseerd. De dieren die in de loop der tijd nu en dan verspreid arriveerden op de Galápagoseilanden zijn onafhankelijk van hun soortgenoten op het vasteland geëvolueerd. Daardoor kom je veel unieke diersoorten tegen. De meeste dieren hier zijn niet of minder bang voor mensen omdat ze nooit een natuurlijke vijand hebben gehad. Ze zijn dus minder terughoudend.

De meest bekende dieren die je tegenkomt tijdens een rondreis op de Galápagos zijn:

 • Galapagos-reuzenschildpadden
 • Zeeleguaan
 • Galápagos-albatros
 • Fregatvogel
Er zijn 4 reizen die voldoen aan jouw wensen
 • Groepsrondreis Ecuador met optioneel Galapagos Zuid-Amerika in zakformaat
  • Driedaags verblijf in de jungle midden in het ongerepte Cuyabeno reservaat (volpension)
  • Verblijf in de nevelwouden van Mindo met mooie wandelmogelijkheden
  • Overnachting in het prachtige hotel bij de thermale baden van Papallacta
  22 dagen
  vanaf € 2.349,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Ecuador & Galápagos Hoogtepunten Zeg hola tegen Ecuador
  • Zeer gevarieerde rondreis langs natuur en cultuur
  • Inclusief 5-daags Galápagos bezoek met verblijf in hotels
  • Contact met de lokale bevolking tijdens een overnachting bij een Indianengezin in Otavalo
  Nieuwe reis
  21 dagen
  vanaf € 3.099,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Galapagoseilanden Met verblijf op eersteklas motorjacht 'Solaris'
  • Zeer complete 8-daagse Galapagos tour (route A of route B) op de eersteklas 'Solaris'
  • Alle maaltijden aan boord inclusief in de reissom
  • Verblijf op een comfortabele boot met een professionele Engelstalige natuurgids
  12 dagen
  vanaf € 4.748,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Galapagoseilanden Met verblijf op de comfortabele Archipel l Catamaran
  • Zeer complete 8-daagse Galapagos tour (route A of route B) op de comfortabele 'Archipel l' catamaran
  • Alle maaltijden aan boord inclusief in de reissom
  • Verblijf op een comfortabele boot met een professionele Engelstalige natuurgids
  Nieuwe reis
  12 dagen
  vanaf € 5.048,- inclusief CO2-compensatie
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

< Terug naar alle Galápagos reisverhalen

Een unieke wereld

Midden- en Zuid-Amerika, 02-08-18

De nacht voordat we vlogen, voelde het weer alsof ik 8 jaar was en bijna jarig was. Mijn droom werd werkelijkheid. Op naar de Galapagos eilanden, een van de meest unieke plekken ter wereld...

De eerste ontmoeting
Na een vlucht van 1,5 uur vanaf Guayaguil werd de daling ingezet en je voelde de spanning in het vliegtuig stijgen. Iedereen in het vliegtuig was zo benieuwd naar de eilanden, dat ze bij de ramen zaten alsof het de eerste keer was dat ze vlogen. Na de landing stroomde het vliegtuig langzaam leeg en ook wij liepen de trap af. We liepen door een tunnel op naar het paradijs, zo voelde het.

Onze eerste stop van dit avontuur was de lavatunnels op Santa Cruz. Deze tunnels zijn ontstaan door lavastromen. Over de ontdekking van de tunnels gaan meerdere verhalen rond. Het verhaal wat wij te horen kregen ging over de dagelijkse verdwijning van koeien. Toen een boer één van zijn koeien in een gat zag liggen, wist men dat deze tunnels onder het eiland lagen. Het eiland Santa Cruz is niet alleen bekend van de lavatunnels, maar ook vanwege de reuzenschildpadden en het Charles Darwin onderzoekscentrum. 

Kleine draken

South Plaza is een uniek eiland als je kijkt naar de bewoners. Een aantal dieren op dit eiland komen nergens anders ter wereld voor. Zo ook de Galapagos landleguaan. Het duurde niet lang voordat we dit prachtige kleine draakje, want dat is het, zagen. Het leven van een Galapagos landleguaan is vooral niet te actief. Hij houdt niet van klimmen, dus meestal ligt hij te zonnen of schuilt hij onder een struik. Waarom zou je je ook druk maken als je geen natuurlijke vijanden hebt in je omgeving? 


Ook op Santa Fé kun je als echte natuur- en dierenliefhebber je hart ophalen. Door een prachtige ruig landschap met cactussen en laguna’s loop ik vol bewondering over weer een uniek stukje aarde. Aan de ene kant een prachtig uitzicht over het water en aan de andere kant een leguaan die lekker in het warme zand ligt te zonnen. 


Het paradijs

Dag 3 was aangebroken en na het ontbijt verzamelde iedereen zich weer in de "dinghy's", de kleine bootjes. Vandaag gingen we naar Bachas Beach, waar we flamingo's tegen zouden kunnen komen als we geluk hadden! Toen ik de eerste stap op dit eiland zette, werd ik even stil. Het was zeker het mooiste strand waar ik ooit ben geweest en waarschijnlijk ook waar ik ooit in m'n leven ga komen... 


Op de weg naar de lagune van Bachas Beach kwamen we al veel Marine Iguanas (zeeleguanen), pelikanen en andere vogels tegen. Na een korte wandeling kwamen we aan bij de lagune en we hadden geluk, de flamingo’s waren er. Geweldig!  En de dag werd steeds mooier. Vanuit het water zag ik op het strand allemaal kleine rode stipjes, het waren kleine krabbetjes. Ik liep het water uit om ze van dichtbij te bekijken, maar ineens waren ze allemaal verdwenen. Een enkeling probeerde nog in een holletje te kruipen, waar al een krab in zat. Zo snel als ze konden renden ze naar een andere holletje. Hilarisch! Het leek wel een soort stoelendans.


Blauwe voetjes en spelende zeeleeuwen

Mijn laatste volledige dag op de Galapagos eilanden was aangebroken en het was tijd voor mijn laatste tour. We gingen naar Isla Lobos. Op dit eiland leven voornamelijk blauwvoetgenten en zeeleeuwen, waaraan het eiland zijn naam te danken heeft. Na 2 minuten op dit eiland weet ik ook meteen dat hier geen woord van gelogen is. We stuiten meteen al op een nestje met ‘’blue footed boobies’’, zo noemen ze de blauwvoetgent hier. Onze gids vertelt ons dat de vogels 2 á 3 eieren leggen en deze samen uitbroeden. Het komt vaak voor dat de oudste kuikens de jongste doodbijten, dus het vrouwtje legt voor de zekerheid meerdere eieren. Het leuke van deze baby’s is dat ze nog helemaal geen blauwe voeten hebben! Ze krijgen pas blauwe voetjes als ze volwassen zijn. Voor die tijd zijn ze donzig en wit. Was het bij mensen maar zo makkelijk om te zien wanneer iemand volwassen is... 


Na een korte wandeling vervolgden we onze reis naar Ochoa Beach waar we gingen snorkelen met zeeleeuwen. Ik had diezelfde morgen nog een onderwater camera gekocht, want hier wilde ik natuurlijk foto's van! Met snorkel, camera, een duikbril, flippers en een wetsuit dook ik achteruit het water in. Daar waren de eerste nieuwsgierige jonge zeeleeuwen al. Ze waren helemaal niet bang en wilden heel graag met iedereen spelen. Vanuit mijn ooghoek zag ik een zeeleeuwtje recht op mij afkomen en vlak voordat hij mij raakte, dook hij naar onder en begon rondjes om mij heen te zwemmen. Toen voelde ik iets trekken aan mijn flipper, en ja daar was de volgende die wilde spelen. Ik keek achterom en een onschuldig kopje keek mij aan. Het leek wel een droom...

Rondreis Galápagos hoogtepunten

De Galápagos eilanden zijn een waar paradijs op aarde. Schitterende natuur en een uniek ecosysteem zorgt ervoor dat een rondreis hier een onvergetelijke ervaring is. Hieronder hebben we enkele hoogtepunten kort uitgelicht waar je minder vaak wat over hoort, maar die zeker niet vergeten moeten worden. Elk eiland hier is speciaal op zijn eigen manier en een hoogtepunt op zich.

Bachas Beach 

Een van de stranden van de Galápagos eilanden is Bachas Beach. De naam Bachas verwijst naar het Engelse woord ‘barge’, wat boot of schuit betekent. Na de Tweede Wereldoorlog hebben de Amerikanen hier namelijk 2 ‘barges’ achtergelaten. Deze zijn uiteindelijk op het strand belandt en door de elementen aangetast. Uiteraard vind je hier ook vele diersoorten. Zo is op het Bachas Beach een broedplaats voor zeeschildpadden, flamingo’s, zwart-nek stelten en regenwulpen.

Bachas Beach


Muro de las Lagrimas

De meeste mensen bezoeken de Galápagos eilanden voor de prachtige natuur en de unieke diersoorten die er te vinden zijn. Het is een waar paradijs met dieren die je nergens anders in de wereld tegenkomt. Er zijn echter mensen geweest die dit niet als paradijs zagen. Muro de las Lagrimas betekent de muur van tranen. Het eiland Isabella werd vroeger als strafkolonie gebruikt en de gevangenen hier moesten een handgemaakte muur bouwen. Tijdens de bouw van de muur zijn vele gevangen overleden door de extreme condities waar ze in moesten werken. Vandaar de naam ‘muur van tranen’.

Charles Darwins onderzoekscentrum

De Galápagos eilanden hebben een uniek ecosysteem en het is belangrijk dat dit behouden blijft. Het Charles Darwins onderzoekscentrum doet dan ook onderzoek naar het behoud van dit ecosysteem en de unieke diersoorten die er op de Galápagos eilanden te vinden zijn. Het onderzoekscentrum wordt ieder jaar door veel toeristen bezocht. Je kunt hier met je eigen ogen zien hoe de natuur zich op de Galápagos eilanden heeft ontwikkeld. Verder leer je hier hoe de bekende Charles Darwin deze informatie heeft gebruikt om zijn evolutie theorie te ontwikkelen.

Charles Darwins onderzoekscentrum


Beste reistijd Galápagos

De Galápagos eilanden behoren tot Equador en liggen een eind uit de kust van het vaste land. De eilandengroep kent een warm- en natter klimaat. De Galápagos eilanden zijn bekend vanwege de unieke en veelzijdige flora en fauna. De complete eilandengroep staat op de werelderfgoedlijst. Het hele jaar is het een droombestemming, maar iedere periode heeft zijn eigen bijzonderheden. 

Seizoenen

 • December t/m mei – zomer
 • Juni t/m november – winter

In de zomer is het vaak warm en bestaat de kans op buien. Dit heeft als voordeel dat de eilanden langzaam groener worden. Voor veel landdieren is dit het begin van het paringsseizoen. In de winter is het vaak koeler en droog. Zeevogels beginnen dan aan hun broedseizoen. De temperatuur daalt langzaam naar de 20 á 25 graden. Voor onze begrippen is dit natuurlijk nog steeds aangenaam. Een beste reistijd voor de Galápagos eilanden is lastig te definiëren. Het maakt niet uit in welke periode je gaat. Een rondreis is een unieke ervaring!

image

Rondreis Galápagos reistips

Het ecosysteem op de Galápagos eilanden is uniek en beschermd. Dit houdt in dat de reizen hier veelal onder begeleiding zijn volgens een vooraf opgesteld programma waardoor er niet veel tijd is voor eigen invulling. Gelukkig is er genoeg te zien en te beleven waardoor je je geen moment verveelt. Een rondreis over de Galápagos eilanden begint en eindigt vaak met een bezoek aan twee grote steden van Ecuador, namelijk Quito en Guayaquil. 

Quito

Een reis naar de Galápagos eilanden begint vaak in de hoofdstad van Ecuador, Quito. Vanaf hier vlieg je naar de eilanden waar je gelukkig tijd hebt om de stad te ontdekken. Quito ligt op een hoogte van 2850 meter waardoor de lucht een stuk ijler is. Er wordt aangeraden om het rustig aan te doen vanwege de kans op hoogteziekte. Het oude stadscentrum van Quito wordt ook wel de ‘Schatkamer van de Amerika’s’ genoemd vanwege de rijkdom aan architectuur en cultureel erfgoed. Samen met de Poolse stad Krakow werd Quito de eerste stad die opgenomen werd op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Quito


Guayaquil

Een rondreis over de Galápagos eilanden eindigt vaak in de grootste stad van Ecuador, Guayaquil. Er wordt hard gewerkt om van Guayaquil een grote toeristische stad te maken. Een redelijk recent voorbeeld daarvan is Malecón 2000. Dit is een 2,5 kilometer lange boulevard waar allerlei musea, restaurants, winkelcentra en tuinen te vinden zijn. De oudste wijk van de stad, Las Penas, is ook zeker een bezoek waard. De buurt is meerdere malen in een brand verloren gegaan maar werd telkens weer herbouwd. In Las Penas vind je allerlei karakteristieke gekleurde huisjes, winkels en cafés. 

Guayaquil


Naar boven
 

Sawadee Reisevent 24 november
DeFabrique, Utrecht

 • Lezingen door documentairemaker: Ruben Terlou (foto: Merlijn Doomernik)
 • Lezing door reisjournalist Sander Groen
 • Tafelsessies: reizigers voor reizigers
 • Een schaatsbaan!
 • Doe inspiratie op voor je volgende reis.
Kom je ook? Meld je gratis & vrijblijvend aan.