Achtergrond rondreis Peru

Peru ligt aan de westkust van Zuid-Amerika en wordt gekenmerkt door de hoge bergen van de Andes. Ten westen van deze bergen aan de Peruaanse kust vind je woestijn, ten oosten ervan het vochtige, groene Amazonebekken. Het laatste decennium hebben veel reizigers Peru ontdekt: de geweldige schoonheid van het landschap, de rijke culturele geschiedenis, de vele ruïnes en de gastvrije, kleurrijke bevolking. 

Blanken, mestiezen en indianen

De Peruaanse bevolking bestaat uit naar schatting uit 47% indianen, 32% mestiezen (personen met een gemengde etnische afkomst) en 12% blanken, voornamelijk van Spaanse afkomst; 3% is van Aziatische en Afrikaanse afkomst. In de Andes en in het Amazonegebied wonen de meeste indianen, terwijl de blanken en mestiezen meestal aan de kust wonen, en dan met name in de grote steden. 

Peru indianen

Onder de indianen zijn twee belangrijke groepen te onderscheiden, namelijk de Quechua's en de Aymarás. Ook binnen deze groepen vinden we verschillen, bijvoorbeeld in klederdracht. Naast deze twee groepen vind je in het Amazonegebied ook diverse kleine indianenstammen met ieder hun eigen subcultuur. 

Geschiedenis

De Inca’s zijn bij de meeste mensen welbekend. Maar ook andere volkeren hebben in het verleden over delen van Peru geheerst. Nog steeds zijn er sporen van verschillende oude culturen te vinden.

Nazca-cultuur:

De Nazca-beschaving heerste van ca. 100 na Christus tot 500 na Christus en was vooral geconcentreerd rondom de plaats die nu Nazca heet. Hoogstwaarschijnlijk zijn de beroemde Nazca-lijnen door dit volk gemaakt. De begraafplaatsen van de Nazca's zijn nog goed bewaard gebleven in de Nazca woestijn. 

Chimu-cultuur:

Van 850 tot 1470 na Christus heerste de Chimo-beschaving. Chan Chan was destijds de hoofdstad. De restanten zijn nog steeds zichtbaar in de buurt van Trujillo. 

Inca’s:

Het Inca volk is het grootste en machtigste volk dat over Peru heeft geheerst. Het Inca koninkrijk begon aan het eind van de 10e eeuw. Hun hoofdstad was de huidige stad Cuzco. In 1438 kwam Inca Pachacuti aan de macht, die de terrassentechniek ontwikkelde. Hierdoor kon er wel drie keer per jaar geoogst worden. Ook liet Inca Pachacuti een groot netwerk van wegen aanleggen, waardoor de oogst snel vervoerd kon worden en de welvaart groeide. Huayna Capac was de laatste Inca die over het hele rijk regeerde. Na zijn dood werden zijn twee zoons, Atahualpa en Huascar, het niet eens over de opvolger. Dit zorgde voor verdeeldheid onder de Inca’s.

Inca

Wist je dat...

 • In Peru nog maar enkele tientallen exemplaren van de reuzenotter leven? Deze otter kan, inclusief een 70 centimeter lange staart, bijna 2 meter lang worden!
 • Ongeveer 96% van de bevolking van Peru rooms-katholiek is?
 • Naast het Spaans sinds 1975 ook het Quechua, gesproken door de indianen van het centrale bergland, een officiële taal is?
 • Peru 28 van de 32 wereldwijde klimaatzones kent?

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Peru

Ontdek een land dat bekend staat om zijn prachtige tegenstellingen. Maak kennis met verschillende volkeren en bewonder het diverse landschap. Van besneeuwde bergtoppen tot het beroemde Amazonegebied. Peru is een zeer afwisselend land en perfect om te ontdekken tijdens een van de 

rondreizen die Sawadee aanbiedt, ook voor families en singles.

Er zijn 8 reizen die voldoen aan jouw wensen
 • Rondreis Noord-Peru Ongerepte natuur en archeologische schatten
  • Spectaculaire reis door het noorden van Peru, nr. 3 van Lonely Planet’s “best regions to visit”
  • Bezoek aan Kuélap, het “Machu Picchu” van Noord-Peru
  • Wandeling naar de Gocta waterval, één van de hoogste watervallen ter wereld

  Gegarandeerd vertrek op:
  10 mei - alle vertrekdata

  Avontuur-Plus
  22 dagen
  vanaf € 2.998,- inclusief CO2-compensatie
  Bekijk deze reis

  Gegarandeerd vertrek op:
  10 mei - alle vertrekdata

 • Rondreis Peru Hoogtepunten Zeg hola tegen Peru
  • Excursie naar Machu Picchu incl. entree, transport en overnachting (twv ± € 200,-)
  • Spectaculaire meerdaagse tocht door de Colca Canyon
  • Geleidelijke gewenning aan de hoogte - kans op hoogteziekte is daardoor kleiner
  19 dagen
  vanaf € 2.198,- inclusief CO2-compensatie
 • Rondreis Argentinië, Bolivia en Peru De ruige hoogvlaktes van de Andes
  • Excursie naar Machu Picchu incl. entree, transport en overnachting (twv ± € 200,-)
  • Mogelijkheid om unieke Takesi trail door de Andes en jungle van Bolivia te lopen
  • Drie binnenlandse vluchten om lange reisdagen te voorkomen

  Gegarandeerd vertrek op:
  26 mei - alle vertrekdata

  Avontuur-Plus
  31 dagen
  vanaf € 3.598,- inclusief CO2-compensatie
  Bekijk deze reis

  Gegarandeerd vertrek op:
  26 mei - alle vertrekdata

 • Rondreis met Dragoman door Peru en Bolivia Op overland-avontuur van Lima naar La Paz
  • Op overland-avontuur in een internationale groep
  • Bezoek Machu Picchu incl. entree en Engelssprekende gids
  • Verblijf in Copacabana aan het Titicaca meer
  Avontuur-Plus
  22 dagen
  vanaf € 1.635,- € 1.390,- excl. vlucht en Kitty
 • Rondreis Peru De mysterieuze erfenis van de Inca's
  • Bezoek Machu Picchu incl. entree, verblijf Urubamba (ipv standplaats Cuzco) en Aguas Calientes ( twv ± € 250,-)
  • Spectaculaire meerdaagse tocht door de Colca Canyon
  • Geleidelijke gewenning aan de hoogte - kans op hoogteziekte is daardoor kleiner
  22 dagen
  vanaf € 2.598,- inclusief CO2-compensatie
 • Rondreis Peru Go-26 Actieve jongerenreis over de toppen van de Andes
  • Op reis met onze Belgische partner Joker
  • Reis met leeftijdsgenoten door Peru
  • Ontdek de kust van Peru en sandboard in de woestijn
  Blijf op de hoogte
  22 dagen
  Reis binnenkort boekbaar
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

< Terug naar alle Peru reisverhalen

Keizerlijk Cuzco

Midden- en Zuid-Amerika, 03-05-13

Cuzco is de langst bewoonde stad van het westelijk halfrond en dat is zowel te voelen als te zien: Spaans-koloniale architectuur rust op oude Inca-fundamenten, net als de cultuur. Het is een kleurrijke smeltkroes op een magische, ijle locatie hoog in de Andes.

Klimaat en beste reistijd

In Cuzco is het altijd lente: de temperatuur ligt overdag rond de 20 °C, maar de nachten zijn koel. Tussen oktober en maart regent het veel; de beste reistijd is mei tot en met september. 's Nachts is het wat kouder (in juni en juli kan het vriezen), maar het is meestal droog en onbewolkt en dat is in deze prachtige omgeving een groot voordeel.

Bezienswaardigheden

 1. Enorm en exotisch
  De Mercado Central de San Pedro is een enorme openluchtmarkt die dagelijks geopend is. Onder het aanbod: prachtige gebakjes, vers geperste sappen, vele soorten aardappels, cocabladeren, kwarteleitjes, een rood boomsap dat wordt verkocht als 'drakenbloed', complete ezelskoppen en de lokale delicatesse: cavia.

 2. De leukste buurt
  San Blas is een traditionele oude buurt van Cuzco, vol pittoreske (en steile) straatjes. Er staan koloniale huizen waarvan de muren nog van perfect in elkaar passende stenen van de Inca-ingenieurs zijn opgebouwd. Het is ook het kunstzinnigste stukje van de stad, met veel knusse galerietjes en werkplaatsen.
 3. Zonnetempel
  In Cuzco stond ooit Coricancha: de zonnetempel van de Inca's. De conquistadores verwoestten het grotendeels en bouwden op de fundamenten de Santo Domingo, maar beide aspecten van dit duale heiligdom zijn nog voelbaar aanwezig. Ze smelten opmerkelijk samen op een schilderij van het laatste avondmaal, waar Jezus en de apostelen zich nota bene te goed doen aan cuy (cavia)!

 4. Magische juwelen
  De juwelen van Andean Magic Art Jewelry, een door een lokale sjamaan opgezet familiebedrijf, hebben vaak een spirituele, magische betekenis. Of je daarin gelooft of niet, de bijzondere ontwerpen zijn er niet minder mooi om. Ze zijn bovendien vervaardigd door lokale bewoners die hier in acht jaar tijd zijn omgeschoold tot zeer gespecialiseerde ambachtslieden met een degelijk inkomen. Veelgebruikte materialen in het bedrijf zijn zilver, halfedelstenen en ook
  prachtige schelpen.

 5. Thee tegen hoogteziekte
  De Coca Shop is een wondertje van verrassende lekkernijen. Je kunt er alles krijgen waar het cocablad in is verwerkt; van thee tegen hoogteziekte, tot coca-brownies en -chocolaatjes. Het enige wat hier ontbreekt is het witte poeder dat de heilige coca-plant zo'n slechte naam heeft gegeven.

 6. Hennepsalades
  Hennep, dat pas in 1534 met de Spaanse veroveraars naar Peru kwam (Europa kreeg er aardappels en tomaten voor terug; geen slechte ruil), wordt bij Mundo Hemp zonder gniffelen gebruikt voor allerlei toepassingen. Zo is er niet alleen kleding en zachte huisraad te krijgen van henneptextiel, maar je kunt er ook gerechten eten zoals hennepsalades, hennep burritos, et cetera. Mundo Hemp is een favoriete stek van vegetariërs.

 7. Draagbare kunst
  Even klaar met de alpaca-truien? Ga dan snel naar Hilo voor iets heel anders: de draagbare kunst van Eibhlin Cassidy. Deze Noord-Ierse ontwerpster vestigde zich zeven jaar geleden in de kunstenaarsbuurt San Blas om zich te laten inspireren door de lokale latino-vibe en het kleurrijke straatbeeld. Deze lokale inspiratiebronnen heeft ze gemixt en gematcht tot bijzondere damescollecties waarin theater, circus en victoriaanse kostuums een rol spelen.
 8. Populair gesteente
  Claudia Lira is een gevierde sieradenontwerpster uit Lima. In haar winkel in Cuzco vind je prachtige authentieke (en moderne) voorbeelden van haar werk in zilver en goud, gecombineerd met natuurlijk gesteente uit de bergen van Peru. Inmiddels populair ver buiten de landsgrenzen, maar hier het best geprijsd.

 9. Evenement
  Kleurrijk ritueel Inti Raymi is het Inca-feest van de zonnewende en wordt elk jaar op 24 juni gevierd. De eerste Inca, Manco Cápac, en zijn vrouw Mama Occlo worden in een kleurrijke stoet door de stad gedragen, een sjamaan voert rituelen uit en in Sacsayhuamán wordt een lama geofferd. Ooit werd het feest verboden door de Spaanse veroveraars, maar sinds in 1944 de ceremonie in ere werd hersteld, trekt Inti Raymi jaarlijks honderdduizenden liefhebbers naar Cuzco. Dans, muziek, folklore en vreugdevuren; wie goed uitzicht op de ceremonie in het Inca-fort Sacsayhuamán wenst (in de heuvels boven de stad), doet er verstandig aan om van tevoren een stoel te reserveren.

 10. Activiteit
  Ontdek per paard de vier Inca-ruïnes vlak boven Cuzco (vraag rond bij een van de vele reisagenten in het centrum). Je kunt de ruïnes ook lopend bezoeken; in dat geval laat je je het best met een taxi afzetten bij de hoogste ruïne, Tambomachay, en zak je via Puca Pucara en Q'enqo af naar de mooiste: Sacsayhuamán.

Hoogtepunten rondreis Peru

In Peru vind je een mengelmoes van kleurrijke steden, mooie natuur en indianendorpen. 

Natuur in Peru

Colca Canyon

Over de hoogvlaktes van Peru reis je langs kuddes lama's, alpaca's en vicuña’s naar de Colca Canyon. Het is magnifiek om te wandelen langs deze diepste kloof ter wereld, terwijl er mogelijk een gigantische Andescondor boven je hoofd zweeft.

Colca Canyon Peru

Nazca lijnen aan de kust van Peru

De kust van Peru bestaat voornamelijk uit woestijn. Bij Nazca zijn tientallen figuren van dieren, honderden geometrische vormen en duizenden lijnen en lijnenspellen te bewonderen. Deze lijnen zijn alleen vanuit de lucht goed te zien en vormen misschien wel het meest intrigerende hoogtepunt van het land.

Titicacameer: het hoogste meer van de wereld

Het Titicacameer is het hoogst gelegen (commercieel) bevaarbare meer ter wereld. Je kunt hier verschillende boottochten maken en meerdere eilandjes bezoeken. De plusminus 40 rieten eilandjes in dit meer worden bevolkt door de Uros indianen. Je kunt een nacht bij een indianenfamilie thuis verblijven, zodat je meer leert over het leven in en op het Titicacameer.

Titicameer Peru

Paracas Nationaal Park / Islas Ballestas

Op het schiereiland in het zuiden van Peru vind je het Nationale Park Paracas, met de daarbij in de buurt gelegen dorpjes El Chaco, San Andrés en Pisco. Vanuit deze plaatsjes kun je verschillende activiteiten ondernemen. De meeste reizigers zullen een van deze plaatsjes aandoen voor het zien van Islas Ballestas. Op deze eilanden, die deel uitmaken van het Paracas NP, leven enorme hoeveelheden zeeleeuwen, zeerobben en zeevogels die je tijdens een boottocht kunt bekijken. De vele duizenden dieren en mooie rotsformaties maken deze eilanden zeker een bezoek waard. 

Puerto Maldonado

Het regenwoud rondom Puerto Maldonado is een van de meest ongerepte oerwouden ter wereld. Het is dan ook een walhalla voor natuurliefhebbers. Per kano of te voet kun je er op zoek gaan naar verschillende vogelsoorten, brulapen, papegaaien, reuzenotters, zwijnen en andere dieren. Aan het begin van de avond is het tijd voor een excursie om kaaimannen en capibara’s te spotten.

Puerto Maldonado

Steden tijdens je rondreis Peru

Lima

Lima werd in 1535 gesticht door Pizarro en is tegenwoordig de woonplaats van een groot gedeelte van de Peruaanse bevolking. Lima vertoont de typische kenmerken van een Latijns Amerikaanse stad: een bonte mengelmoes van moderne en koloniale gebouwen, auto's, taxi's, colectivo's en vele straathandelaren. In het historische centrum bevindt zich het aartsbisschoppelijk paleis, dat beschouwd wordt als het eerste voorbeeld van de neokoloniale bouwstijl. 

Arequipa

Arequipa ligt op 2325 meter hoogte aan de voet van de met sneeuw bedekte El Misti vulkaan. Veel gebouwen en kerken zijn opgetrokken uit sillar, een parelmoerachtig wit vulkanisch materiaal. Zeker niet te missen is het Santa Catalinaklooster; dit is zo groot dat het als het ware een stadje in de stad is. In Arequipa zijn daarnaast diverse projecten opgezet om de arme bevolking te ondersteunen. Het is mogelijk om onder begeleiding van een gids een bezoek te brengen aan deze projecten. De opbrengst van de excursie komt vervolgens rechtstreeks ten goede aan de initiatieven die je bezoekt.

Machu Picchu, de verloren stad van de Inca's

Machu Picchu is een grandioos ruïnecomplex van terrassen, tempels en paleizen. Tijdens de Lares- of Incatrail wandel je door de Andes met spectaculaire uitzichten op besneeuwde toppen en eindeloze groene dalen. Deze voormalige Inca-stad is zo ongeveer de bekendste toeristische trekpleister van heel Zuid-Amerika. De indrukwekkende bouwwerken werden door hun ligging - boven op de top van een berg - nooit door Spaanse kolonisten ontdekt. Hierdoor is er veel bewaard gebleven van de oude Inca-beschaving. De tempels en andere ruïnes liggen op terrassen tussen twee steile toppen in. Een bezoek aan Machu Picchu is voor Peruaanse begrippen peperduur en er vinden strenge controles plaats, om vervuiling en beschadiging tegen te gaan. 

Machu Picchu

Cuzco

In Cuzco vind je naast vele overblijfselen uit de Incacultuur, mooie koloniale gebouwen uit de tijd van de Spaanse overheersing. De stad ligt op een hoogte van ongeveer 3.360 meter in de Andes en is een van de mooiste plekjes van Zuid-Amerika. Cuzco was vroeger de hoofdstad van het Incarijk. De naam van de stad is afkomstig van het Quechua-woord dat navel (van de aarde) betekent.

Rondreis Peru: Beste reistijd

Het Andesgebergte heeft veel invloed op het klimaat in Peru. Deze immense bergketen verdeelt het land in uiteenlopende klimaatzones. Het kustgebied, dat voor een groot deel uit woestijn bestaat, is droog. In Lima valt jaarlijks niet meer dan 10 millimeter neerslag. In de hooggelegen Andes heersen overdag lentetemperaturen en 's middags als de zon schijnt, kan het er zelfs behoorlijk warm worden. 's Avonds als het donker wordt, koelt het snel en sterk af. De temperatuur kan dan beneden het nulpunt zakken en warme kleding is een vereiste! De meest geschikte reistijd wordt in Peru begrensd door het regenseizoen in de bergen, dat begint in november en duurt tot april.

Beste reistijd: droge tijd van mei t/m oktober. De temperaturen liggen in deze tijd weliswaar wat lager, maar de hemel is meestal onbewolkt en regenbuien zijn spaarzaam. Houd er wel rekening mee dat in de bergen regenbuien gedurende het gehele jaar kunnen voorkomen. De beste reistijd in Peru wordt duidelijk begrensd door het regenseizoen in de bergen, dat in november start en duurt tot april. In deze periode zijn de Incatrail en de Larestrail vaak te modderig. Vandaar dat Sawadee Reizen ervoor kiest om deze reis alleen uit te voeren tussen mei en november. Ook in Manu valt de droge tijd van mei t/m oktober. Aangezien het deel uitmaakt van het Amazone gebied, kunnen hier het hele jaar door buien vallen.

Festivals

Inti Raymi, het feest van de zon, vindt jaarlijks plaats op 24 juni in Cuzco. Dit is het belangrijkste festival voor de Inca’s en trekt vele bezoekers uit zowel Peru als het buitenland. 

 

image
image
Lima

Reistips rondreis Peru

Maak een trekking naar de historische Inca-stad Machu Picchu, bezoek de drijvende rieteilanden van de Uros-indianen of struin over markten met gezellige kraampjes. Hieronder een aantal reistips voor Peru.

Condors spotten op de Cruz del Condor

De Cruz del Condor is een punt langs een kilometers lange kloof waar vaak grote condors vliegen. Deze enorme vogels zijn de grootste vliegende vogels op aarde. Met wat geluk zie je ze zweven; ze zijn niet te missen! 

Cruz del Condor, Peru

Naar Machu Picchu: Incatrail of Larestrail

Maak een meerdaagse trekking naar de historische Inca-stad Machu Picchu. Er zijn hiervoor twee verschillende routes: de Incatrail en de Larestrail. Beide tochten zijn behoorlijk pittig; je wandelt soms 7 tot 8 uur op een dag en moet behoorlijk klauteren. Echter, als je eenmaal door de poorten van deze immense ruïnestad wandelt, ben je alle inspanning vergeten!

Uros eilanden

In het Titicacameer vind je de drijvende rieteilanden van de Uros-Indianen. Zij hebben deze eilanden eeuwen geleden gebouwd, toen ze op de vlucht waren voor de vijand. Wees erop voorbereid dat de Uros eilanden zijn uitgegroeid tot een toeristische attractie en de indianen je graag hun handgemaakte spullen verkopen. Toch is het bijzonder om te zien hoe zij hier een bestaan hebben opgebouwd en hoe bijna alles van riet is: van boten tot huizen en complete eilanden. Het spreekt voor zich, dat vooral de eilanden zelf snel wegrotten. De bodem moet dan ook voortdurend worden aangevuld met een nieuwe laag riet. 

Uros eilanden

Puno

Puno ligt aan de oever van het Titicacameer. De stad ligt op 3.860 meter boven zeeniveau en telt ongeveer 80.000 inwoners. Het grootste deel van de bevolking leeft van de landbouw.Op de vlakten rondom de stad lopen Lama’s, schapen en alpaca’s rond. Op de markt kun je dan ook prachtige wollen truien kopen.

Urubamba

Urubamba is een ideale uitvalsbasis is voor dagtochten naar de indrukwekkende Inca ruïnes, waaronder Ollantaytambo. Maar ook voor een bezoek aan authentieke dorpjes en markten. Daarnaast biedt de Heilige Vallei aan natuur- en wandelliefhebbers verbluffend mooie vergezichten, geelgroene velden, intens blauwe meertjes, eucalyptusbomen en altijd in de verte de imposante bergen van de Andes met hun besneeuwde toppen.

Urubamba

Manu

Het natuurreservaat Manu is een van de natuurgebieden met de grootste diversiteit ter wereld. Er leven hier dan ook enorm veel verschillende diersoorten. Van miereneters, kaaimannen, papagaaien en apen tot rivierschildpadden, zoetwaterdolfijnen en reuzenotters. In het gebied vind je diverse schitterende meren, zoals het Salvadormeer. Hier kun je een grote diversiteit aan vogels spotten, oog in oog staan met verschillende apensoorten en met wat geluk een grote familie otters tegen het lijf lopen.

Sillustani

Breng een bezoek aan Sillustani, een schiereiland in het Umayomeer. Hier vind je de historische chullpas. Dit zijn stenen graftorens, waarvan sommige maar liefst 12 meter hoog zijn. Ze dateren uit de twaalfde tot vijftiende eeuw en werden gebouwd door de Colla's, een van de vele Precolumbiaanse volkeren uit de Andes. 

Sillustani Peru

Camino Real

Vanuit Cuzco kun je de ééndaagse Camino Real lopen naar Machu Picchu, de verloren stad van de Inca's. Wandel in totaal zo’n zes à zeven uur door een jungleachtige omgeving over een oud Incapad, met klim- en daalpunten. Je komt onderweg diverse Inca-ruïnes tegen, waarvan Wiñay Wayna ongetwijfeld de mooiste is.

Naar boven