Suriname is een prachtig land en zeer geschikt voor een rondreis. Een reis door een grote verscheidenheid aan flora en fauna, een stuk Nederlandse geschiedenis en mooie natuurreservaten is dan ook zeker aan te raden. Maak kennis met verschillende bevolkingsgroepen en hun gebruiken en gewoonten. En misschien vind je Kasiri en Roti wel zo lekker dat je nog langer wilt blijven. 

Een rondreis door de geschiedenis van Suriname

Een rondreis door Suriname leidt je langs alle ontwikkelingen die het land heeft doorgemaakt. Vanaf 1650 was Suriname in handen van de Britten. Zij stichtten er de eerste suikerplantages. In 1667 ruilden de Britten Suriname in voor New York (toen nog Nieuw-Amsterdam) dat toen nog in Nederlandse handen was. De Nederlandse West-Indische Compagnie haalde uit Afrika vele slaven om ze te laten werken op suiker-, cacao-, tabak-, en koffieplantages. De slaven werden slecht behandeld en sommigen vluchtten dan ook naar de binnenlanden. In 1863 werd de slavernij afgeschaft onder internationale druk en de druk van de Surinaamse Onafhankelijkheidsstrijders.

Suriname bleef nog lange tijd onder gezag van een door de Nederlandse regering benoemde gouverneur. In 1954 kreeg Suriname pas een semi-autonome status binnen Koninkrijksverband. Op 25 november 1975 werd het land een zelfstandige republiek. De situatie in Suriname was echter nog niet verbeterd. Er waren corrupte ambtenaren en politici. Aanvankelijk was de bevolking dan ook blij toen Desi Bouterse in 1980 de macht greep. Toen hij echter in december 1982 na een volksopstand vijftien tegenstanders van zijn regime liet vermoorden, sloeg de stemming om. Pas in 1987 kwamen er weer democratische verkiezingen. Sinds de verkiezingen van 2000 is de politieke situatie in het land weer wat gestabiliseerd, al blijven de banden met Nederland enigszins stroef.

Rondreis Suriname: Grote verscheidenheid aan flora en fauna

Tijdens een rondreis door Suriname zul je een grote verscheidenheid aan flora en fauna tegenkomen. Het grootste deel van het land, viervijfde, wordt bedekt door tropisch regenwoud. Het maakt deel uit van het grootste tropische regenwoud op aarde, het Amazoneregenwoud.
In het onaangetaste gedeelte vind je een zeer rijke variatie aan wilde planten en dieren. Je treft er honderden soorten vogels, zoogdieren, reptielen, amfibieën en duizenden botanische plantsoorten aan waarvan het grootste deel nog nooit onderzocht is.

In de vele natuurreservaten in Suriname worden de fauna en flora redelijk tot goed beschermd. Er is door deze gebieden een bescheiden natuurtoerisme ontstaan. Een van de bekendste gebieden is het strand met bijzondere populaties zeeschildpadden, Galibi. Door de lokale bevolking worden ze Aitkanti genoemd. Er komen in Suriname daarnaast nog andere bedreigde en beschermde dieren voor als de jaguar, de luiaard, de reuzen miereneter, de kaaiman, de brulaap, de tapir en de rode ibis. Zowel het tropisch regenwoud als de Galibi zullen we zien tijdens onze reis door Suriname.

In het land zijn diverse bedreigingen voor al het natuurschoon. Met name de ontbossing, ongebreidelde bauxietwinning en verontreiniging als gevolg van kleinschalige mijnbouw zijn grote boosdoeners. Echter, Suriname heeft een lange historie op het gebied van natuurbescherming en er zijn verschillende organisaties actief.

Bevolking en geloof

Tijdens je rondreis door Suriname maak je kennis met de plaatselijke bevolking van het land. Suriname kent een grote etnische verscheidenheid. Dit is veroorzaakt door de kolonisatieperiode en de instandhouding van de plantagelandbouw. De verschillende bevolkingsgroepen kunnen het goed met elkaar vinden. De oorspronkelijke bewoners van Suriname zijn de Indianen, maar ze zijn ook hier verdreven. De meeste mensen van deze bevolkingsgroep leven tegenwoordig in het binnenland van Suriname. Hier huizen ook de Boscreolen, die er in stammen wonen.

Aan de kust wonen voornamelijk Stadscreolen, Chinezen, Javanen en Hindoestanen. De bevolkingsdichtheid is het grootst rond de kuststreek. Daar woont ongeveer de helft van de bevolking in een straal van 35 km rondom Paramaribo. De overige bevolking woont in kleine nederzettingen langs de kust en langs de rivieren.

Met deze etnische verscheidenheid gaat ook een godsdienstige verscheidenheid gepaard. De creolen behoren voornamelijk tot de christelijke kerken. Ruim 40% van hen is rooms-katholiek. Ongeveer een zelfde deel hangt de Evangelische Broedergemeente aan. Steeds meer behoren tot verschillende pinkstergemeenten. Ook de Winticultus speelt een belangrijke rol in de religieuze uitingen van de Creolen, Bosnegers en Indianen. Ze hangen vaak zowel Winti als een christelijke godsdienst aan.

Een rondreis door Suriname: langs Paramaribo en de Brownsberg

Niet alleen biedt een rondreis door Suriname een verscheidenheid in culturen, ook heeft de natuur van dit continent werkelijk alles in huis. De Surinaamse hoofdstad Paramaribo is zeer de moeite waard om te bezoeken. Je vindt er een mix van Noord-Amerika en tropisch Amerika. Er staan stenen en houten huizen, moskeeën en synagogen door elkaar. In de oude stadskern kom je straten tegen als de Herenstraat, Gravenstraat en Keizerstraat, die doen denken aan de Nederlandse geschiedenis. In het centrum staat het presidentiële paleis, tegenover het Onafhankelijkheidsplein. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Paramaribo is de groene Palmentuin met zijn tropische vogels en inheemse apen. Ook de Petruskathedraal mag je niet overslaan. Het biedt een prachtig uitzicht op de stad.

Op slechts 3 uur rijden van Paramaribo ligt Brownsberg; een prachtig natuurgebied waar je bijna alle facetten van het echte oerwoud tegenkomt. Papagaaien, apen en andere wilde dieren, je kunt ze allemaal tegenkomen. Daarnaast kun je er diverse watervallen bezichtigen. Je kijkt vanaf de Brownsberg uit op het stuwmeer, dat kunstmatig is aangelegd op de plek waar ooit dorpen lagen. Je kunt dit nog goed zien aan alle boomstronken en takken die boven het water uitsteken. Zowel Paramaribo als de Brownsberg doen we aan tijdens onze Suriname reis.

Wist je dat ...

- Je bij het huis van een Surinamer meestal geen deurbel aantreft? Je kondigt je bezoek aan door het roepen van 'klop klop'.
- Kasiri een typisch Surinaamse drank is? Het is een alcoholische drank die gemaakt wordt volgens een Indiaans recept en wordt bereid uit het sap van de cassave.
- Het kustbos dat bestaat uit mangrove met voornamelijk de Parwa kenmerkend is voor Suriname?

Er zijn 5 reizen die voldoen aan jouw wensen
 • Rondreis Suriname Inheemse bevolking en ongerepte jungle
  • Genoeg tijd om het koloniale Paramaribo te bezoeken
  • Per fiets het Surinaamse ‘platteland’ en de historische plantages ontdekken
  • Overnachting bij een Saramaccaans dorp midden in het Amazoneoerwoud

  Gegarandeerd vertrek op:
  14 nov , 06 feb - alle vertrekdata

  18 dagen
  vanaf € 2.298,- inclusief CO2-compensatie
 • Rondreis Avontuurlijk Suriname Jungletocht in de smeltkroes van Zuid-Amerika
  • 14-daagse jungletocht door de meest fascinerende natuurgebieden van Suriname
  • Ontmoeting met Inheemse stammen in het pure westen van Suriname
  • Off the beaten track: 5-daagse tour door het ongerepte Marowijne gebied

  Gegarandeerd vertrek op:
  08 feb - alle vertrekdata

  Avontuur-Plus
  26 dagen
  vanaf € 3.398,- inclusief CO2-compensatie
  Bekijk deze reis

  Gegarandeerd vertrek op:
  08 feb - alle vertrekdata

 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

< Terug naar alle Suriname reisverhalen

Suriname: ongerepte jungle en inheemse bevolking

Midden- en Zuid-Amerika, 18-04-18

Inge, werkzaam op de productafdeling van Sawadee, bezocht Suriname en ging op jungletocht in de smeltkroes van Zuid-Amerika. Ze vertelt ons over haar tofste ervaringen en deelt met veel plezier haar reisvideo met ons!

Na een voorspoedige vlucht kwam ik aan in Paramaribo. Een soort Nederland, maar dan in de tropen. Doordat Suriname jarenlang een kolonie was van Nederland is de voertaal ook Nederlands. De ongerepte natuur is de voornaamste reden dat reizigers naar Suriname komen; en ik kan ze geen ongelijk geven. Meer dan 90% van Suriname is bedekt met oeroud regenwoud en oh zo ontzettend mooi! Maar daarnaast heeft het land meer te bieden. Hieronder lees je wat.

Mengelmoes van culturen

De bevolking van Suriname bestaat uit verschillende culturen. Vandaar dat het ook wel de smeltkroes van Zuid-Amerika wordt genoemd. De taal die er wordt gesproken is een mix van Portugees, Engels, Nederlands en Afrikaans. Als je goed luistert, kun je sommige zinnen verstaan. Hier een voorbeeldje: Mi (Portugees) go (Engels) na (Nederlands) osso (Afrikaans) = ik ga naar huis. Lijkt simpel… De bevolking is zeer vriendelijk en gastvrij en het land is heel divers. Wel moet je hier flexibel zijn. Dingen gaan soms nét even anders dan wij Nederlanders gewend zijn. Verwacht geen strandvakantie, je bent meer één met de natuur. Of klinkt dat heel spiritueel? De gidsen die mij rondleidden hebben niet alleen een breed scala aan kennis over het land, de plaatsen, de flora en fauna, maar ook over hun eigen cultuur. En dat vond ik héél interessant.


De ongerepte jungle

Een heel bijzonder gedeelte van Suriname is het ruige binnenland. Ik verbleef drie dagen in Jaw Jaw, gelegen in het Boven Marowijnegebied. Hier kom je in tegenstelling tot Paramaribo in een hele andere wereld. De boot is het enige vervoersmiddel voor zowel locals en toeristen als materialen en zelfs machines. Ik verbleef in een dorp waar ik het lokale leven van de lokale bevolking van dichtbij kon aanschouwen. Het verblijf zelf is heel eenvoudig maar op de omgeving raakte ik niet uitgekeken; zo adembenemend mooi. Het water stroomt ruig door de rivier, vele korjalen varen langs, vrouwen wassen kleding, kinderen gaan naar school en de kapitein drinkt een borrel op z’n oude dag. We maakten een lange wandeling door het dorp en het achtergelegen regenwoud. Daarna was het zeer aangenaam om mezelf te laten masseren door de natuurlijke, sterke stroming van de rivier, wat ook wel een Sula wordt genoemd.


Oude plantages, moerasgebieden en Bigi Pan

Een leuke manier om het Commewijne district te verkennen is per fiets. In dit gebied bevinden zich talloze oude plantages die vroeger in gebruik waren door de plantage-eigenaren en hun slaven. Sommigen zijn vervallen en sommigen nog in redelijk goede staat. We bezochten suikerfabriek Mariënberg en cacaofabriek Peperpot. Bijzonder om te zien hoe de natuur de plantages heeft overgenomen. Ten noorden van het Commewijne district en in de omgeving van Bigi Pan is het leuk om boottochten te maken door de moeraskanalen. Hier kun je als vogelliefhebber je hart zeker ophalen. Ik had niet gedacht dat ik vogel-spotten nog leuk zou gaan vinden. Ook bevinden zich hier kaaimannen en slangen die in de donkere uren te bewonderen zijn.


De Surinaamse keuken

Terwijl bij ons Nederlanders kwaliteit boven kwantiteit geldt, is dit in Suriname juist andersom. Surinamers houden van eten en dan ook van véél eten. Wanneer men bij een verjaardag binnenkomt, is het eerste wat er gevraagd wordt: “Zo, wat is er gekookt?”. Door de mengelmoes aan culturen heeft iedere bevolkingsgroep door de loop der jaren zijn eigen specialiteit toegevoegd en is er een specifieke keuken ontstaan. Denk hierbij aan een mix van Chinese, Javaanse, Indiaanse, Hindoestaanse, Nederlandse en Afrikaanse gerechten. De doorsnee gerechten bestaan ten minste uit rijst en kip of vis. Mijn favorieten waren de Javaanse Soto-soep, de Creoolse Heri Heri, de Hindoestaanse roti, de cassave aardappelen en de bakabana (bakbanaan) met pindasaus. Je leest het al - te veel heerlijke gerechten om je buik mee te vullen gedurende de reis. Ook is Suriname rijk aan tropisch fruit, wat bij ons niet zo maar in de achtertuin te plukken is: manja’s (mango), mopé, zuurzak, markoesa (passievrucht), pompelmoes en verschillende soorten bananen.


Comfortabel hangmatteren

Na een aantal avontuurlijke boot- en wandeltochten is het natuurlijk heel ontspannend om even tot rust te komen. En waar kan dit nu beter dan in je eigen hangmat met een heerlijk Parbo-biertje. Surinamers hebben van dit zelfstandige naamwoord een werkwoord gemaakt: hangmatteren. Het klonk zo heerlijk in de mond, dat ik het binnen no-time over ben gaan nemen. Bij dit avontuurlijke land hoort natuurlijk ook een avontuurlijk verblijf. Zo verbleef ik een aantal nachten in een hangmat, mét klamboe uiteraard. Even je draai vinden, en je valt met het geluid van een stromende rivier op de achtergrond als een blok in slaap. Ik heb er van genoten!


Alle wegen leiden terug naar…. Paramaribo

Paramaribo is de hoofdstad van Suriname en ligt zeer centraal gelegen ten opzichte van de begaanbare gebieden van het land. Je komt hier met het vliegtuig aan en je komt ook vaak terug na de uitstapjes naar het oosten, zuiden en westen. Het koloniale centrum van Paramaribo heeft veel te bieden en is uitermate geschikt voor een stadstour. Er is een schat aan Nederlandse koloniale architectuur in verschillende stadia van verval. Ook zijn hier bepaalde bezienswaardigheden die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan en is Paramaribo de enige plaats waar je een synagoge naast een moskee kunt zien staan. Vanuit deze stad kun je genoeg excursies boeken zoals een dolfijnentour, uitstapje naar de Colakreek, naar de Vlindertuin of leuke fietstochten naar de oude plantages.


Bekijk hier de reisvideo van Inge:


Naar boven