Een rondreis door de geschiedenis van Iran

Tijdens je rondreis door Iran neemt het land je 3000 jaar terug in de tijd. Het Achaemenidische rijk is een van de grootste rijken ter wereld geweest. In het jaar 330 voor Christus heeft Alexander de Grote het rijk veroverd en de beroemde stad Persepolis verwoest. Verschillende dynastieën hebben daarna over Iran geheerst tot in het begin van de 20e eeuw de Pahlavi's aan de macht kwamen. Hoewel de laatste shah veel moderne ontwikkelingen heeft doorgevoerd, was het een dictaroriaal bewind met een beruchte geheime politie. In 1979 is hij ten val gebracht en is Ayatollah Khomeini aan de macht gekomen en is Iran omgevormd tot een islamitische republiek met een zeer repressief karakter. Hoewel het huidige Iran wat vrijer is dan in de jaren onder Khomeini, is er nog steeds geen persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. De verkiezingen van 2009 zijn volgens de oppositie oneerlijk verlopen en sindsdien zijn er weer regelmatig demonstraties. 

Rondreis Iran: Geografie van Iran

In het noorden wordt Iran begrensd door Turkmenistan, Azerbeidzjan, Armenië en de Kaspische Zee. In het oosten door Afghanistan en Pakistan en in het zuiden door de Perzische Golf en de Golf van Oman. In het westen, ten slotte, grenst Iran aan Irak en Turkije. Iran bestaat uit een groot centraal plateau dat in hoogte varieert tussen de 1000 en 1500 meter boven zeeniveau. Het plateau bestaat uit zand- en rotsvlakten en grote zoutmoerassen. Behalve in het oosten en zuidoosten wordt het land begrensd door bergachtige gebieden. In het noorden van Iran, net ten zuiden van de Kaspische Zee, ligt het Elburzgebergte met toppen van meer dan 5500 meter. Het zuidoosten van Iran bestaat geheel uit woestijn. 

Iran


Klimaat in Iran 

Iran kent grote klimatologische verschillen. Grote delen van het binnenland en de regio rondom Teheran hebben een landklimaat met warme zomers en frisse winters. In Teheran loopt de temperatuur in juli gemiddeld op tot 37°C en valt er drie millimeter neerslag. In januari blijft de temperatuur in de hoofdstad gemiddeld iets onder de 0°C en valt er 46 millimeter neerslag. Aan de Perzische Golf heerst een subtropisch, droog klimaat, met temperaturen boven de 50°C.

Rondreis Iran: Rijke cultuur

Tijdens je rondreis door Iran zul je ontdekken dat het land een bijzonder rijke cultuur heeft  waarin oude en moderne elementen gecombineerd worden. In het land zelf wordt wel gezegd dat Iran drie invloeden moet zien te combineren. Die drie zijn de klassieke Iranese cultuur van het Perzische Rijk uit de Oudheid, de islam en de islamitische cultuur die de Arabieren brachten en de moderne westerse cultuur. Deze rijke cultuur zie je goed terug in de hoofdstad Teheran en in de steden Qom en Shiraz. 

Wist je dat?

 • Iran maar liefst 47 keer zo groot is als Nederland?
 • De belangrijkste vorm van Iranese schilderkunst de Perzische miniaturen zijn?
 • Iran 'land van de Ariërs' betekent? Zelfs toen de hele wereld nog over 'Perzië' sprak, noemden de Iraniërs hun land al 'Iran'.
 • 'Gaz' noga betekent en dit uit Esfahan komt?  
 • Toeristen in Iran heel vaak uitgenodigd worden om een kopje thee mee te drinken?

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Iran

Misschien is Iran niet het eerste land waar je aan denkt als je op reis wilt, maar dit land zal je zeker verrassen. Het is slechts een paar uur vliegen hier vandaan, maar dan kom je ook gelijk in een totaal andere wereld terecht. Bezichtig de vele overblijfselen van het oude Perzische rijk en moskeeën met rijk versierde toegangspoorten die tot de top van de islamitische architectuur behoren. Iran is een authentieke reisbestemming, welke ook nog eens rustig te ontdekken valt zonder massatoerisme. Iraniërs zijn trots op hun cultuur en verwelkomen je graag in hun prachtige land. Een rondreis door Iran is absoluut de moeite waard om je in bucketlist te plaatsen.

Er zijn 3 reizen die voldoen aan jouw wensen
 • Rondreis Iran De verrassing van het Midden-Oosten
  • Overnachtingen in comfortabele vier sterren hotels
  • Alle ontbijten zijn inbegrepen
  • Unieke combinatie tussen de hoogtepunten en verborgen plekken

  Gegarandeerd vertrek op:
  01 apr - alle vertrekdata

  19 dagen
  vanaf € 1.998,- inclusief CO2-compensatie
  Bekijk deze reis

  Gegarandeerd vertrek op:
  01 apr - alle vertrekdata

 • Rondreis Iran De gastvrijheid van de halve wereld
  • Een volkomen andere wereld op slechts enkele uren vliegen
  • Overnachtingen in comfortabele hotels, vooral 4-sterren
  • Uitgebreid bezoek aan het mooie Persepolis (inclusief gids en entreegelden)

  Gegarandeerd vertrek op:
  03 okt , 06 apr - alle vertrekdata

  14 dagen
  vanaf € 1.648,- € 1.598,- inclusief CO2-compensatie
 • Rondreis Iran Hoogtepunten Zeg Salaam tegen Iran
  • Maak kennis met een volkomen andere wereld
  • Uitgebreid bezoek aan het mooie Persepolis (inclusief gids en entreegelden)
  • Bezoek aan de mooiste stad van Iran, Esfahan

  Gegarandeerd vertrek op:
  11 apr - alle vertrekdata

  Nieuwe reis
  9 dagen
  vanaf € 1.198,- inclusief CO2-compensatie
  Bekijk deze reis

  Gegarandeerd vertrek op:
  11 apr - alle vertrekdata

 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

< Terug naar alle Iran reisverhalen

Waarom Iran?

Midden-Oosten en Noord-Afrika, 22-08-16

Annemieke van de Koppel bezocht samen met een collega het mysterieuze Iran. Een prachtig land, erg gesloten maar stiekem ook modern.

Geboekt! Saskia en ik gaan 12 dagen met Sawadee naar Iran. Waarom in hemelsnaam Iran? Die vraag kregen we van onze families. Niet iedereen was er even blij mee dat twee blonde Nederlandse meiden naar Iran zouden afreizen. Niet zo heel vreemd na alle slechte nieuwsberichten uit deze omgeving. Maar na veel verhalen van collega's en vrienden die deze berichten over Iran weerlegden wilden wij globetrotters graag naar het oude Perzië van de Sjahs, het land van duizend-en-een-nacht en van Aladdin en Jasmine.

Aankomst in Teheran

Tijdens onze nachtelijke aankomst op het vliegveld van Teheran begon onze eerste ervaring met hartelijk Iran. In het vliegtuig werden we al een beetje uitgelachen omdat we geen idee hadden hoe we die sjaal om ons hoofd moesten wikkelen en bij de kofferband kregen we vele bewonderende blikken toegeworpen, waarna een Nederlands Iraanse man vol ongeloof vroeg: 'Wat komen jullie hier doen?' 'Reizen en Iran ontdekken natuurlijk!', was ons antwoord. 'Wat leuk! Maar zijn jullie dan niet bang...?' vroeg de man. 'Euhmmm, moeten we ergens bang voor zijn?' De Iraanse man met dikke snor trok zijn wenkbrauwen op en zei: 'Nee eigenlijk niet, de rest van de wereld is bang voor dit mooie land, maar ze hebben geen idee.’

Modern Iran

De volgende ochtend hijsen we ons in een van de gewaden die we zelf mee hadden genomen om direct Teheran in te gaan. Op de hoek van de straat stopt een scooter en de man en vrouw die erop zitten roepen 'Welcome to Iran!', zwaaien en rijden weer door. Ons verbaasd achterlatend. Na een tijdje rondgelopen te hebben komen we tot de conclusie dat we de komende 12 dagen in onze eigen lelijke jurken rond moeten lopen tussen prachtige Iraanse vrouwen. Een deel gaat gekleed in de donkere, wapperende chador, maar er zijn genoeg meiden die strakke jassen tot over de billen dragen met prachtige hoge hakken en hippe broeken. Hoofddoeken die halverwege het hoofd op een knot hangen en prachtig opgemaakte ogen kijken ons die dag in Teheran nieuwsgierig aan. Dan nog niet te spreken over de vele jongeren die met een grote witte pleister op hun neus rondlopen. Waar we in Nederland bekrompen en geheimzinnig doen over medische ingrepen is in Iran de nose job maatschappelijk geaccepteerd. We wilden nog net niet vragen hoeveel een klein en nieuw neusje kost…

Graffiti

Teheran is een moderne en drukke stad. De spraakmakende muur van de voormalige US ambassade is beklad met leuzen en tekeningen over de Verenigde Staten. ‘Down with USA!’, Vrijheidsbeeld met doodshoofd, Het Capitool met daarop een Israëlische vlag en Obama met een pijl en boog laten niets aan de verbeelding over. Leuk om te zien is wellicht niet de juiste bewoording. Het was eerder een beetje lachwekkend om te zien hoe de regering een bepaald beeld wil creëren.

Naderi Café

We wandelen verder naar het Naderi Café, waar we zeker een kop koffie willen drinken. Dit is het oudste café van Teheran en het enige café dat de revolutie overleefd heeft. Voor de revolutie was dit het café waar poëten en journalisten hun stukken schreven en waar in de weekenden jazzfeestjes gegeven werden, bezocht door dames in minirokken en heren in mooie glimmende pakken.

Aangekomen in het Naderi café bleek dat de tijden toch zijn veranderd. Het café doet heel erg oud en jaren 60 aan. Zonder de geschiedenis te kennen zou je hier niet lang blijven, juist de combinatie van alles wat hier in de café gebeurd is voor de revolutie maakt deze plek zo mooi. Terwijl ik mijn koffie drink, die waarschijnlijk nog dezelfde smaak heeft als toen, bedenk ik mij dat de wat oudere maar stijlvolle vrouw aan het tafeltje naast ons hier vroeger vast in haar korte rok tot in de late uurtjes kwam dansen.

Godsdiensten

Iran is een islamitisch land maar toch wonen er ook veel christenen; voornamelijk Armeniërs. Er is ons verteld dat in Teheran een grote Christelijke kerk is en die kunnen we natuurlijk niet overslaan. Met de metro gaan we richting de kerk. Ook de metro is, net als de bus, opgedeeld in een mannen- en vrouwengedeelte.

Aangekomen bij een grote zware muur mogen we de binnenplaats op waar een mooie en prachtige kerk, de Saint Sarkis Kathedraal, te zien is. De kerk is van binnen versierd met kleurrijke schilderingen uit de Bijbel. Toch is het jammer dat de kerk verstopt is achter een hoge muur, dit laat zien dat niks mag in Iran, maar stiekem alles kan.

Tochalberg en stiekeme vrijheid

De volgende dag wandelen we de Tochalberg op en overnachten we in een guesthouse hoog op de berg. Aan de voet is het erg druk, we zijn niet de enigen die de berg op gaan. Het is vrijdag: weekend voor de Iraniërs. Omdat het nog vroeg in het jaar is is een deel van de berg nog bedekt met sneeuw. Onderweg komen we veel Iraanse jongeren tegen die de stad ontvluchten om hier in de bergen met hun geliefde te wandelen, te kletsen, te lachen en elkaar beter te leren kennen.

Een jongen en een meisje zitten aan de kant van het wandelpad te lachen en houden elkaars hand stevig vast. Ik raak met ze aan de praat en zij leggen uit dat ze hier de tijd hebben om elkaar beter te leren kennen zonder dat de religieuze politie, ook wel Basij, hen op de nek zit. De jongen grapt: 'De Basij is te lui om de berg op te komen vandaar dat we in het weekend allemaal hier naartoe komen.’ Het meisje zit ondertussen met haar telefoon te spelen en ik zie dat zij Facebook op haar telefoon heeft. Onze Facebook is afgesloten in Iran en dat zou hetzelfde voor haar moeten zijn. Het meisje zegt: 'Nee, je gaat gewoon naar een computerwinkel, die fixen iets op je telefoon en we hebben gewoon Facebook, geen enkel probleem.’

Weer een dag waarin ik verrast ben over de Iraanse jongeren. Het is prachtig om te zien dat deze jongeren ondanks alle strenge regels hun eigen manier van vrijheid proberen te vinden en niet bij de pakken neerzitten. De Iraanse bevolking bestaat voor een groot deel uit jongeren van onder de 30. Zonder deze jongeren en hun ongelofelijke drive om vrij te zijn zou Iran niet zijn wat het vandaag de dag is.

Woestijnstad Yazd

We reizen verder naar de woestijnstad Yazd, een van de oudste steden ter wereld, met een mooie plek op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De binnenstad is nog steeds van leem en lijkt helemaal niet echt te zijn. Yadz staat vooral bekend om de windtorens en de Zaratoestra godsdienst, die in deze plaats nog zo'n 10.000 aanhangers heeft. Het hotel waar we verblijven is een kleinschalige, lemen Karevanserai en we voelen ons als Iraanse prinsessen. In Yazd eten we een nationaal gerecht: Fesenjan. Dit is een stoofgerecht van walnoten en granaatappels. ’s Avonds halen we nog even een verse dadel shake. De dadels in Nederland smaken nooit meer hetzelfde!

Shiraz

De volgende stad is Shiraz, waar we (ver)dwalen in de enorme wirwar van straatjes. Op de bazaar komen we paspoppen tegen die alle soorten en maten chadors dragen, wat een keuze! Verschillende kleuren zwart, de één met glitter en de ander met zijde. Zo te zien gaat het niet om goedkoop spul. Wanneer we de bazaar uitlopen komen we bij de tombe en moskee van Shah-e-Cheragh. De broer van imam Reza ligt hier begraven en daarom is het een belangrijk pelgrimsoord.

Isfahan

Aangekomen in Isfahan weet ik het direct: dit is de mooiste stad van Iran. Het grote Nefs-e Jahan-plein met de hoge fonteinen doet chique aan en wordt ook wel ‘de halve wereld’ genoemd. Op het plein vind je ook de ingang van de prachtige blauwe Eman Moskee. Rijkgekleurde mozaïeken en tegelwerk maken het bouwwerk tot één van de hoogtepunten van de islamitische architectuur. Het plein is zo indrukwekkend dat ook wij, net als vele andere lokale mensen, rond blijven lopen. In het gras zitten meerdere groepen meiden met grote vellen papier schetsen te maken van het plein. We kunnen dan ook steeds maar een aantal meters afleggen voordat we weer aangesproken worden door Iraanse jongeren om een praatje te maken en met hen op de foto te gaan.

De Zayandeh Rud

De volgende dag gaan we naar de rivier Zayandeh in Isfahan. Een ongelofelijk gezicht, want sinds 2010 had er geen druppeltje water meer in de rivier gestaan en nu buldert het water langs de oevers. Heel Isfahan is vandaag naar de rivier gekomen om hun geliefde rivier weer zoals vanouds te zien stromen. Honderden mensen staan op de bruggen, zijn aan het picknicken en aan het zonnen. Jong, oud, conservatief, modern, iedereen is er. Zelfs voor de waterfietsen die al jaren geen dienst meer hebben gedaan, staat een rij van tientallen mensen. Onderweg genieten we van de groepen mannen die aan het zingen zijn. Ze zijn wel illegaal, want ook straatmuzikanten moeten voor de Basij oppassen. Helaas voor de Basij zijn er nu te veel mensen op pad en is er geen beginnen aan.

Qom

De laatste dag vertrekken we naar de stad Qom, het religieuze centrum van het land. Pas hier ervaren we hetgeen dat we eigenlijk van Iran verwacht hadden. In Qom moet de hoofddoek strakker op het hoofd en komen we de echte mullahs tegen. Dit zijn de islamitische geestelijken die jarenlang de Koran hebben bestudeerd en je kunt hen herkennen aan de lange baard en de tulband op het hoofd. In deze stad zijn weinig dames in moderne kleding en steken we toch wel erg af, wat ons een heel ander gevoel geeft dan in de andere steden.

Weer naar huis

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van mijn ontmoetingen met Iraniërs. Ik heb te veel prachtige en gastvrije mensen ontmoet. Ik kom mijn belofte na aan de vele Iraanse jongeren die ik tijdens mijn reis gesproken heb. Ik vertel het door! Bezoek Iran en ontdek zelf dit land met haar prachtige mensen en Perzische cultuur. Het enige waar je bang voor hoeft te zijn is dat je heel snel weer terug wilt gaan!

Rondreis Iran hoogtepunten

Een rondreis Iran brengt je langs vele hoogtepunten van dit mysterieuze land. Er zijn vele middeleeuwse steden te vinden, overblijfselen van het Perzische rijk en rijk versierde gebouwen die de top van de Islamitische architectuur tonen. We hebben hieronder een paar hoogtepunten voor je op een rij gezet.

Teheran

De hoofdstad van Iran, Teheran, is vooral beroemd om zijn fameuze bazaars in het zuiden van de stad, het voormalige paleis van de sjah en de vele parken die de stad telt. Verder zijn ook de volgende musea en bezienswaardigheden zeker een bezoek waard:  

 • Nationaal Museum van Iran De collectie van het museum omvat artefacten uit de Perzische Oudheid zoals aardewerk, metalen objecten, boeken en munten.
 • Het Tapijtenmuseum Het museum, opgericht in 1976, stelt een variëteit aan Perzische tapijten uit heel Iran tentoon, daterend van de 18de eeuw tot heden.
 • Nationaal Treasury Museum Dit museum heeft een indrukwekkende collectie juwelen en is gelegen in het centrum van Teheran.
 • Touchal / Tochal Op de berg Tochal ten noorden van Teheran bevinden zich 5 skigebieden. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad Teheran. Tevens heb je de mogelijkheid om met een kabelbaan de omgeving te verkennen. 
Teheran


Naghsh-e-Rostam

Vier enorme graven, die hoog in de rotsen zijn uitgehouwen, zijn hier te vinden. Men denkt dat hier Darius I, Darius II, Xerxes en Artaxerxes begraven liggen, dit kan echter niet bevestigd worden. Het is wel zeker dat het gaat om vier Achaemenidische vorsten. Vlak buiten Naghsh-e-Rostam is er nog een mysterieus bouwwerk te vinden. Ka'ba-ye Zartosht is een kubusvorming bouwwerk waarvan men niet weet waar het voor heeft gediend. Er zijn verschillende theorieën, van een bibliotheek tot aan een militair gebouw.

Naghsh-e-Rostam


Persepolis

Parsa was de oorspronkelijke naam, Persepolis is de naam gegeven door de Grieken en betekent ‘stad van de perzen’. De naam is echter niet helemaal correct, Persepolis was namelijk geen stad aangezien er nooit woonhuizen zijn gevonden. Het diende wel als ceremoniële hoofdstad van het Achaemenidische rijk. Het was uiteindelijk Alexander de Grote die deze stad heeft platgebrand, hierdoor zijn er geen intacte gebouwen meer te vinden, maar de ruïnes die hier staan zijn nog steeds indrukwekkend. 

Esfahan

Tijdens een rondreis door Iran kan een bezoek aan Esfahan niet ontbreken. Deze stad wordt ook wel de halve wereld genoemd, er zijn hier namelijk meesterwerken van kustenaars van over de hele wereld te vinden. De bekendste plek in deze indrukwekkende stad is het plein genaamd ‘Meidan Emam’, het is 560 meter lang en 160 meter breed, wat het één van de grootste pleinen ter wereld maakt. 

Esfahan


Qom

De stad Qom is vooral beroemd vanwege zijn religieuze universiteiten. Vele sjiieten die de islam willen bestuderen doen dat in Qom. Verder vind je in het centrum van Qom het graf van Masoumeh, de zuster van Imam Reza. Dit is een belangrijk heiligdom en pelgrims komen hier om het graf te eren en te bidden. Wanneer je om dit gebouw heen loopt kan je de geweldige mozaïeken, de minaretten en de beroemde gouden koepel bewonderen. In principe mag dit heiligdom niet door niet-moslims worden betreden, echter krijgt onze reisbegeleider meestal toestemming om op de binnenplaatsen van de verschillende moskeeën rond te kijken. 


Beste reistijd

Er wordt onderscheid gemaakt in het noorden en zuiden van Iran. Over het algemeen wordt het voor en najaar als beste reistijd gezien voor een rondreis door Iran. In het noorden is er sprake van een strenge winter en een witte kerst behoort gewoon tot de mogelijkheden, in het zuiden zal je hier geen last van hebben.

Reisadvies

De zomers in Iran zijn over het algemeen vrij warm, en dan voornamelijk in het zuiden waar temperaturen van rond de 40 graden geen rare verschijning zijn. April, mei, september en oktober zijn de beste maanden voor een rondreis door Iran. In deze maanden is er een aangename temperatuur van rond 20-25 graden in het noorden en 25-30 in het zuiden van het land. Kans op neerslag is het gehele jaar vrij klein, in de zomer valt er gemiddeld maar 3 millimeter neerslag. De zomer periode wordt dan ook vaak afgeraden voor een vakantie omdat het voor de meeste mensen niet te doen is om dan lang actief bezig te zijn.

image

Rondreis Iran reistips 

Een rondreis door Iran brengt je al langs vele hoogtepunten, maar om het land verder te ontdekken kan je tijdens de rustdagen ook op pad gaan. Het land heeft een rijke geschiedenis met als hoogtepunt het Perzische rijk, sporen hiervan zijn dan ook vaak terug te vinden, zoals in de stad Qazvin, de vroegere hoofdstad van het Perzische rijk. Hieronder hebben we een paar reistips voor je uitgelicht waarvan wij denken dat ze je rondreis door Iran compleet maken.

De tombe van Shah-e-Cheragh 

In de stad Shiraz staat een heiligdom waar je als niet-moslim in mag, maar dan wel onder begeleiding. De tombe van Shah-e-Cheragh, tegenwoordig een belangrijk pelgrimsoord van de stad. De tombe ziet er van buitenaf al indrukwekkend uit, maar binnen is het helemaal schitterend. Bijna de gehele binnenkant is ingelegd met miljoenen stukjes gekleurd gespiegeld glas.

De tombe van Shah-e-Cheragh


Qazvin 

In de vrije middag tijdens je rondreis door Iran raden we het zeker aan om de stad Qazvin te bezoeken. Archeologische vondsten hebben aangetoond dat de stad zo’n 9000 jaar oud is, ten tijden van het Perzische rijk diende het als hoofdstad. Er zijn hier enkele gebouwen te vinden die dateren uit deze tijd, het bekendste gebouw daarvan is tegenwoordig een museum.

Yazd 

Gelegen op de oude zijderoute ligt de stad Yazd, volgens velen is dit de oudste aan één stuk bewoonde stad ter wereld. Door de unieke ligging is de stad veel onheil, zoals oorlogen en aardbevingen, bespaard gebleven. De stad kent amper hoogbouw, hierdoor is het uitzicht vanaf de daken adembenemend. We raden dit aan om te bekijken in de vroege ochtend als de zon op komt of juist bij het vallen van de nacht als de zon ondergaat.

Yazd


Wandeltocht in de bergen ten noorden van Teheran

Een optie tijdens je rondreis in Iran is een wandeltocht op de Tochal berg. Het is een pittige wandeling aangezien je een groot deel over steengruis loopt en je het laatste stuk flink moet stijgen. Het uitzicht dat je bovenop de berg van de stad Teheran hebt is het echter meer dan waard. Je hebt genoeg tijd om bij te komen van de klim naar boven, de afdaling is namelijk pas de volgende dag. Bovenop de berg verblijf je in een guesthouse, na de overnachting loop je dezelfde route naar beneden. 

Naar boven