Achtergrond

Op slechts een paar uur vliegen ligt een totaal andere wereld. Een wereld met eindeloze woestijnlandschappen, fascinerende Romeinse steden en overweldigende kloven en valleien. Een ideale omgeving voor een actieve vakantie. Laat je meevoeren door de Arabische wereld tijdens een van onze rondreizen naar dit bijzondere land. 

Veelzijdig en afwisselend 

Jordanië heeft reizigers veel te bieden, zoals de Romeinse ruïnes van Jerash, de betoverende Wadi Rum woestijn en het schitterende Dana National Park. De oude ruïnestad Petra is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van het land. De stad is spectaculair gelegen in een diepe woestijnkloof. Petra is volledig uit de rotsen gehouwen en wordt daarom ook wel de Roze Stad genoemd.Bevolking

De hoofdstad van Jordanië is Amman. Met bijna 1,5 miljoen inwoners is dit de grootste stad van het land. De Jordaanse bevolking is bijna geheel Arabisch; ruim de helft ervan is afkomstig uit de door Israël bezette gebieden van Palestina. De andere helft zijn Transjordaniërs die door het hele land wonen. De taal die er gesproken wordt is het 'Jordaans' of 'Syrisch' Arabisch. Deze laatste taal wijkt in vele opzichten af van het als schrijftaal gebruikte modern standaard-Arabisch. 


Geschiedenis

Jordanië kent een uitgebreide geschiedenis. Een deel van de Bijbelse verhalen speelt zich af in dit gebied, waaronder het verhaal van Mozes die de berg Nebo beklom. Jordanië werd in 1946 onafhankelijk en heette toen Transjordanië. Tijdens het korte leiderschap van koning Talal in 1952, werd de grondwet ingevoerd en werd Jordanië een monarchie. Direct daarna kwam koning Houssein aan de macht, hij zat tot 1999 op de troon. Sinds 1992 zijn er politieke partijen toegestaan. Koning Abdoellah II staat nu aan het roer en bemoeit zich vooral met de samenstelling van de regering. Jordaniërs zijn trots op hun land en koning.

Wist je dat… 

 • De Dode Zee 400 meter beneden zeeniveau ligt en daarmee het laagste punt op aarde is?
 • Petra sinds 1985 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat?
 • Mensaf (Gestoofd lam met rijst en pijnboompitten) het nationale gerecht is?
 • Er in Jordanië betaald wordt met de Dinar?
 • Jordanië (deels) het decor vormde voor de films Lawrence of Arabia, Indiana Jones and the Last Crusade, Captain Abu Raed, The Mummy Returns en Red Planet

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Jordanië
Er zijn 7 reizen die voldoen aan jouw wensen
 • Groepsrondreis Jordanië De schatkamer van de geschiedenis
  • Veelal rechtstreekse en comfortabele vlucht met Royal Jordanian of Transavia
  • Bezoek aan het Dana Nationaal Park met een prachtige wandeling
  • Twee dagen in de legendarische roze stad Petra
  12 dagen
  vanaf € 1.199,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Jordanië Hoogtepunten Zeg salaam aleikum tegen Jordanië
  • Veelal rechtstreekse en comfortabele vlucht met Royal Jordanian of Transavia
  • Een ontspannen manier om de mooiste hoogtepunten van het land te beleven
  • Een volle dag en twee overnachtingen op steenworp afstand van de roze stad Petra
  Verbeterde accomodatie
  8 dagen
  vanaf € 998,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Israël en Jordanië Rijke geschiedenis en spectaculaire natuur
  • Indrukwekkende combinatie met afwisseling tussen cultuur en natuur
  • Bijbelverhalen komen tot leven in o.a. Nazareth, Bethlehem en het meer van Galilea
  • Overnachting in de Wadi Rum woestijn, in een bedoeïenkamp
  15 dagen
  vanaf € 1.799,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Jordanië & Israël Go-26 Avontuurlijke jongerenreis door Jordanië en Israël
  • Op reis met onze Belgische partner Joker
  • Reis met leeftijdsgenoten door Jordanië & Israël
  • Avontuurlijke reis door wonderlijke woestijngebieden en desolate landschappen
  14 dagen
  vanaf € 2.410,- inclusief vlucht
 • Groepsrondreis Jordanië Pop-Up Culinair en avontuurlijk Jordanië
  • Let op: beperkt aantal plaatsen, vol = vol!
  • Culinair en avontuurlijk genieten van indrukwekkend en divers Jordanië
  • Rechtstreekse en comfortabele vlucht met Royal Jordanian
  Nieuwe reis
  8 dagen
  Reis binnenkort boekbaar
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

Rondreis Jordanië

De oude ruïnestad Petra is de meest populaire rondreis attractie van Jordanië. Maar weet je dat dit prachtige land nog veel meer te bieden heeft? Het eindeloze woestijnlandschap van Wadi Rum en het nationale park Dana: maak kennis met Jordanië tijdens een van de reizen van Sawadee. Laat je meevoeren in de Arabische wereld en wie weet geniet je straks van de typische Jordaanse lekkernij Kanafa (soort baklava).

< Terug naar alle Jordanië reisverhalen

Column: Shopping Souq

Midden-Oosten en Noord-Afrika, 14-06-13

Een reiziger die wil shoppen in een Arabisch land doet dit meestal in de vele eeuwenoude bazaars. Toch is een hypermoderne shopping mall ook niet altijd verkeerd. Zo kan een bezoek aan een van de nieuwe shopping malls in bijvoorbeeld de Jordaanse hoofdstad Amman erg fascinerend zijn. 

Alleen al door de afwezigheid van horden toeristen en agressieve tapijtverkopers is een anonieme stroll door de 21e eeuwse versie van de souk een verrijkende ervaring. De megawinkelcentra representeren evengoed de Jordaanse cultuur als de traditionele bazaars downtown. Sterker nog: terwijl Jeruzalem, Damascus en Cairo kunnen teren op een eeuwenoude traditie van ambachtslui die hun waren aan de man brengen in de al even oude bazaars, is Amman wat dat betreft een nakomertje. 

Hoewel mijn zoektocht naar een nieuw mobieltje die dag niet erg succesvol was, genoot ik met volle teugen van het gekrioel in Ammans grootste en modernste winkelcentrum: Mecca Mall. Alleen de naam al maakte dat ik ernaartoe wilde. Honderden winkels en tientallen cafés en restaurants liggen verspreid over dit vijf verdiepingen tellende winkelwalhalla. Een bioscoop die zeven schermen rijk is en een bowlingbaan zorgen voor extra entertainment terwijl de jongste doelgroep kan lasergamen in de adventure zone. In een bewaakte ATM-kamer staat een dozijn pinautomaten die vrijwel constant cash uitspuwen. 

Geen crisis

De wereldwijde kredietcrisis lijkt op de Jordaanse consument weinig vat te hebben. Het is vooral deze drang naar moderniteit die opvalt in de hedendaagse Jordaanse maatschappij, een drang die vaak afwezig blijkt in een aantal van haar buurlanden. Een koningshuis mag dan voor velen een voorbijgestreefd ideaal zijn, in dit land bewijst een oeroude Hashemitische familie dat ze mee kan in de 21e eeuw. Het koningshuis is in de regio zelfs de trendsetter wat betreft samenwerking met oude vijanden, conflicthantering in een explosieve streek en modernisering van het overheidsapparaat. Gematigde presidenten uit de buurlanden zien hun toenaderingspogingen tot de vijand en modernisering van hun administratie al te vaak geboycot door oude haviken in hun house of lords. Begrijp me niet verkeerd, het is niet zo dat ik nu iedereen wil aanmoedigen alleen nog maar de glitter & glamour van moderne winkelcentra op te zoeken tijdens een reis naar de Arabische wereld en de sfeervolle soeqs uit duizend-en-een-nacht links te laten liggen. Integendeel, mijn grootste wens is dat de Arabische Lente constructief mag zijn en dat de rust snel wederkeert in deze wieg van prachtige culturen. 

Ik kijk er nu al naar uit om snel weer gezellig te kuieren tussen de volgestouwde winkeltjes met geurende parfums en dito kruiden in de Soeq el Attarin in de oude stad van Jeruzalem of in de Caireense Khan el-Khalili pittige noten en zoete gebakjes te proeven. En oh, wat droom ik ervan om straks weer onbezorgd de kitscherige kostuums voor buikdanseressen te mogen bewonderen in de Al-Hamidiyya souq in Damascus. Een nieuw mobieltje koop ik een andere keer wel eens in de Antwerpse Fnac.

Rondreis Jordanië: Hoogtepunten

Of je nu op zoek bent naar natuur, cultuur of avontuur, Jordanië heeft het allemaal. We hebben een aantal hoogtepunten voor je uitgelicht.

De roze stad Petra

De uit rotsen gehouwen stad Petra ligt verborgen in een enorm gebergte en is te bereiken via een nauwe, hoge kloof (de siq). Tijdens de wandeling door deze kloof blijf je om je heen kijken. De imponerende rotsen torenen hoog boven je uit en krijgen door het zonlicht een bijna magische rozerode gloed. Aan het einde van de kloof worden je inspanningen beloond als daar ineens vanuit het niets voor je opdoemt: de Schatkamer, een uit de rotsen gehouwen monument van maar liefst 40 meter hoog. In de omgeving is er daarnaast nog veel meer te zien; verschillende wandelpaden en klimroutes onthullen prachtige tempels, ceremonieplaatsen en reliëfs.

Wadi Rum

Tijdens een reis door Jordanië mag een bezoek aan een van de mooiste woestijnen ter wereld niet ontbreken. Breng de nacht door in een bedoeïenenkamp en beleef een prachtige zonsondergang tussen de rotsen. Rondom het kampvuur kun je genieten van een heerlijke maaltijd. Na het diner is het tijd om de schitterende sterrenhemel te bewonderen. Om een goede indruk te krijgen van de schoonheid van de woestijn, kun je hier een spectaculaire jeeptocht maken. Als je de woestijn op een andere manier wilt ervaren, maak dan een tocht op de rug van een kameel!

De Dode Zee

In een natuurlijk dal, op ruim 400 meter beneden zeeniveau, ligt de Dode Zee. Het water is zo zout dat je vanzelf blijft drijven. Voordat je de kans krijgt om aan de schoolslag te beginnen, dobberen je benen al weer boven de waterspiegel. Een bijzondere ervaring! Je kunt hier ook een modderbad nemen, waarna je huid heerlijk zacht aan zal voelen.Amman

Amman is een moderne stad die op zeven heuvels gebouwd is. Je vindt er veel moderne gebouwen, restaurants en winkels. Een aanrader is om de souk te bezoeken, waar je veel souvenirs, lekkernijen en traditionele spullen kunt kopen. Genieten van een fenomenaal uitzicht over de stad? Ga dan naar de Citadel, vanwaar je kilometers ver kunt kijken.


Aqaba

Aqaba is een heerlijke plek om te ontspannen. Snorkelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het glasheldere water van de Rode Zee. De kleurrijke koraalriffen en vissen in alle soorten en maten geven je het gevoel in de film Finding Nemo te zijn beland. Wil je het liever wat rustiger aan doen? Zoek dan één van de vele terrassen op voor een verse muntthee, verfrissende cocktail of geurige waterpijp.Dana Nationaal Park

Het Dana Wildreservaat is een van de mooiste parken van Jordanië en heeft een enorme diversiteit. Er leven vele vogels, reptielen en andere soorten dieren. De omgeving is schitterend, overal om je heen zie je bergen en rotspartijen. In dit nationale park kun je prachtige wandelingen maken. Komend van de King’s Highway vanuit Amman of Madaba, vormt Dana een schitterende dag vol indrukken. Jerash

Een van de must-sees tijdens een reis door Jordanië is Jerash. Ooit woonden hier 20.000 mensen, maar de stad werd in de achtste eeuw tijdens een aardbeving grotendeels met zand bedekt. Hierdoor verkeren de overblijfselen van deze Romeinse nederzetting in bijzonder goede staat. Al slenterend tussen de tempels en theaters ga je in gedachten honderden jaren terug in de tijd…

Beste reistijd Jordanië

Een groot deel van het land bestaat uit een plateau met hoogtes tussen de zeven en de twaalfhonderd meter boven de zeespiegel. Jordanië heeft het hele jaar een droog en warm klimaat. In de maanden december en januari is het er wat kouder. In Madaba en Petra ligt de temperatuur overdag dan rond de 15°C en zijn de avonden koel. In de woestijn kunnen de nachten zeer koud zijn. In het voor- en najaar liggen de temperaturen tussen de 25 en 35°C. In onze zomer is het in Jordanië te heet voor een actieve rondreis. In de woestijn kan de temperatuur tot boven de 40°C stijgen. Wij organiseren in deze periode daarom geen reizen.

In de maanden december t/m februari is het mogelijk dat er sneeuw valt in de passen. Het programma kan dan enigszins aangepast worden in verband met slechte- of niet begaanbare wegen.

Seizoenen

 • Lente: 1 maart t/m 31 mei
 • Zomer: 1 juni t/m 31 augustus
 • Herfst: 1 september t/m 30 november
 • Winter: 1 december t/m 28 februar

Petra

Deze stad ligt in het zuidoosten van Jordanië en was vroeger de hoofdstad van de Nabateeërs. Zij leefden hier in een kloof tussen de heuvels, waar ze hun huizen en andere gebouwen hebben uitgebikt. Het bekende klooster wordt door veel mensen als één van de mooiste kloosters gezien. Jaarlijks trekt het veel bezoekers. Petra staat op de Unesco werelderfgoedlijst. Er heerst een warm woestijnklimaat met grote temperatuurverschillen en weinig neerslag. De zomers in Petra zijn warm en zelden heet. Ook na warme dagen kunnen de nachten kouder zijn. Gedurende de winter is het er frisser en is nachtvorst geen uitzondering. De zomers zijn erg droog en alleen in de winter valt er neerslag. 

image

Reistips

In Jordanië is van alles te zien en te beleven. We hebben een aantal leuke excursies en activiteiten voor je uitgelicht.

Turks bad

Wanneer je in Jordanië bent, is het nemen van een Turks bad een echte aanrader. Kom tot rust in het stoombad en laat je lijf eens goed scrubben. De Jordaanse scrub is wellicht wat ruwer dan je in Nederland gewend bent, maar ontspannen zal je zeker.

Boottocht

Maak een heerlijk ontspannen boottocht vanuit Aqaba, waarbij je op zoek gaat naar de perfecte snorkelplek. Door de overvloed aan koraal en de veelkleurige vissen is dit een van de beroemdste onderwatertuinen ter wereld. Tussen de middag kun je aan boord genieten van een heerlijke barbecue.

Naar boven
 


Stem & Win 

Win een droomreis voor 2 personen

Laat ons weten welke bestemming jij het liefst zou willen ontdekken en maak kans op een reis naar het land van je keuze!