Achtergrondinformatie Marokko

Een groepsreis door Marokko brengt langs prachtige berglandschappen, authentieke steden en andere  hoogtepunten; dit is slechts een greep uit de betoverende wereld van Marokko. Geniet er van heerlijke couscous en thee met munt en veel suiker en bezoek 's avonds een van de tientallen eetkraampjes op het centrale plein in Marrakech.

Natuur

Tijdens je groepsreis zul je merken dat Marokko vier verschillende natuurlijke landschappen heeft. Evenwijdig aan de Middellandse Zeekust vinden we het Rifgebergte. Een rotsige kust met bergketens. Het Atlasgebergte, de Hoge Atlas, bestaat voornamelijk uit een serie hoge plateaus. De hoogvlakte van Oost Marokko bestaat uit een steppe in de regenschaduw van de Atlasketens. Wanneer je van het Atlasgebergte naar het zuidoosten afdaalt, ligt op een hoogte van ongeveer 1500m een plateaulandschap dat door een breuklijn gescheiden wordt van de Sahara. Bewegingen van de aarde langs deze lijn veroorzaken soms hevige aardbevingen. Tot slot onderscheiden we in het noordwesten van de Atlas drie landschapsvormen: een vruchtbare kustvlakte, een droog, steppeachtig minder vruchtbaar plateau en een strook aan de voet van het gebergte.

Groepsreis Marokko


Bevolking

Het koninkrijk Marokko is in de zevende en elfde eeuw veroverd door de Arabieren en later overheerst door de Fransen en Spanjaarden. Dit heeft zijn sporen nagelaten in het land. Het grootste deel van de bevolking is Arabisch, maar naast Arabieren telt Marokko nog veel inwoners van Spaanse en Franse afkomst. De meeste mensen wonen ten westen van de Atlas en een groot deel is van Berberse afkomst. De joodse minderheid is in de 20e eeuw sterk afgenomen en telde aan het begin van de 21e eeuw nog maar 7000 mensen. Marokko is overwegend islamitisch; ongeveer 98 procent van de bevolking is moslim. De schrijftaal is het Arabisch en als spreektaal voeren zij voornamelijk het Marokkaans Arabisch. Het grootste gedeelte van de bevolking spreekt deze taal, die veel afwijkt van het standaard Arabisch. Frans is de tweede voertaal en speelt een belangrijke rol in het dagelijkse leven van Marokko.

Geschiedenis van Marokko

Gedurende je groepsreis door Marokko maak je kennis met de veelzijdige Marokkaanse geschiedenis. In 1956 verklaarde het land zich onafhankelijk van Frankrijk, waardoor het een zelfstandige staat werd. De Spanjaarden erkenden kort na Frankrijk, de onafhankelijkheid van Marokko. Spanje hield wel de noordelijke enclaves Ceuta en Melilla, de zuidelijke enclafe Ifni en de westelijke Sahara onder zijn macht. In 1969 besloot Spanje Ifni aan Marokko over te dragen; ze hielden de Westelijke Sahara in hun handen. Koning Hassan stierf in 1999, waarna zijn zoon Mohammed direct de troon overnam. Koning Mohammed VI wordt gezien als iemand met moderne en vooruitstrevende ideeën, die zich enorm inspant om Marokko naar een hoger niveau te leiden. Hij heeft er onder andere voor gezorgd dat vrouwen meer rechten hebben gekregen in het land.

Sahara groepsreis Marokko


Wist je dat....

 • De Marokkaanse keuken een van de meest gevarieerde keukens ter wereld is?
 • De populairste drank in Marokko thee met munt is? Dit wordt vaak 'Marokkaanse whisky' genoemd.
 • Veel Marokkaanse steden een moussem (jaarlijkse bedevaart) hebben, ter ere van de plaatselijke heilige. Dit gaat gepaard met feestelijkheden, waaronder vaak een afsluitende fantasia (ruiterspel).

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Marokko
Er zijn 12 reizen die voldoen aan jouw wensen
 • Groepsrondreis Marokko Hoogtepunten Zeg salaam aleikum tegen Marokko
  • De meest complete reis om de mooiste hoogtepunten van Marokko te beleven
  • Bezoek aan de Koningssteden Rabat, Meknes en Fès
  • Overnachting nabij de prachtige zandduinen van Erg Chebbi
  14 dagen
  vanaf € 999,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Marokko Totaal Drink muntthee en slaap in de woestijn
  • De meest complete reis waarin je zowel bekende als minder bekende plaatsen aandoet
  • Op de rug van een kameel de zonsondergang tegemoet
  • Het prachtige blauwe stadje Chefchaouen in het Rifgebergte
  22 dagen
  vanaf € 1.398,- inclusief CO2-compensatie
 • 22-35ers reis Marokko Slapen onder de mooiste sterrenhemel
  • Zeer afwisselende reis door het kleurrijke en diverse Marokko
  • Mountainbike tocht in het Hoge-Atlas gebergte
  • Verblijf twee nachten in blauwe stad Chefchaouen
  Nieuwe reis
  15 dagen
  vanaf € 1.149,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Marokko. De hoogtepunten van midden- en zuid Marokko Kasbah’s, steden, kamelen en verse vis
  • Een scherp geprijsde rondreis die de mooiste hoogtepunten van Marokko aandoet
  • Zeer afwisselende reis: steden, zandduinen, palmtuinen en bergen
  • Bezoek aan de prachtige steden zoals Marrakech, Essaouira en Taroudant

  Gegarandeerd vertrek op:
  21 feb , 18 sep , 19 feb - alle vertrekdata

  10 dagen
  vanaf € 859,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Marokko Comfort Plus Comfortabel en onbezorgd door het land vol mysteriën
  • De meest comfortabele en afwisselende reis door steden, zandduinen, palmtuinen en bergen
  • Bezoek aan de vier Koningssteden Marrakech, Rabat, Meknes en Fès
  • Comfortabele overnachting in een eigen bedoeïenentent in de zandduinen van Erg Chebbi
  Comfort-Plus
  14 dagen
  vanaf € 1.499,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Marokko wandelreis Langs berberdorpen en kasbah's
  • Volkomen andere wereld dichtbij
  • Vierdaagse wandeltocht met ezels door het ruige Saghro gebergte
  • Mooie wandeling in de Todrakloof

  Gegarandeerd vertrek op:
  04 okt - alle vertrekdata

  13 dagen
  vanaf € 1.139,- inclusief CO2-compensatie
  Bekijk deze reis

  Gegarandeerd vertrek op:
  04 okt - alle vertrekdata

 • Groepsrondreis Marokko Go-26 Actieve jongerenreis door indrukwekkend Marokko
  • Op reis met onze Belgische partner Joker
  • Reis met leeftijdsgenoten door Marokko
  • Per dromedaris en jeep door de magische woestijn
  Blijf op de hoogte
  17 dagen
  Reis binnenkort boekbaar

Resultaten worden geladen

Rondreis Marokko

Ga mee op een rondreis naar Marokko en waan jezelf in een geheel andere wereld. Maak op een bijzondere manier kennis met Marokko en zijn geschiedenis. De uitstekende ‘wintertemperatuur’ en de verschillende landschappen bezorgen je een groepsreis om nooit te vergeten. De Marokkaanse winterwarmte leent zich uitstekend voor een rondreis door de afwisselende natuur. De tocht brengt ons door landschappen getypeerd door dadelpalmen, lemen dorpjes, prachtige oasen, woestijngebied en eindigt in Marrakesh. Je komt langs bergweiden waar je herders met grazende kuddes aantreft, door groene oasen en uitgestrekte fruitplantages. Tijdens onze rondreizen is er voldoende tijd om op een unieke manier de hoogtepunten van Marokko te ontdekken. Ontdek de verschillende groepsreizen van prachtig Marokko!

Rondreis Marokko - Woestijnen en stranden

Marokko heeft vele stranden. De meest bezochte stranden zijn niet ver van de steden, met name aan de Atlantische kust. Daarnaast zijn er vele anderen stranden waar de natuur ongerept is. Op de stranden kan je genieten van het zwemmen, ontspannen en watersporten. Naast de stranden bied Marokko ook vele woestijnen aan. Stel jezelf voor om op een kameel te wandelen door de woestijn. Er is niets om je heen en alles wat je kunt horen zijn de voetstappen van het kameel op het zachte zand. 

Rondreis Marokko - Tradities 

Het grootste evenement op de marokkaanse kalender is de maand van de Ramadan. Hierin vasten moslims gedurende de dag. Groepsreizen in deze tijd is heel goed mogelijk. Alcoholgebruik is niet verboden voor toeristen tijdens de ramadan, er zijn genoeg restaurants en bars waar alcohol geschonken wordt.


< Terug naar alle Marokko reisverhalen

Mystiek Marrakech

Midden-Oosten en Noord-Afrika, 08-03-16

Marrakech is een reden op zich om af te reizen naar het mooie Marokko. Deze stad is een juweel van Marrokaans-islamitische bouwkunst. Je vindt hier van alles op het gebied van cultuur, geschiedenis, shoppen en eten en drinken. Trek bij zonsondergang de stad in en laat je meesleuren door een waar sprookjestafereel.

Jmaa el Fna plein

Dit plein trekt dagelijks duizenden bezoekers en is het centrale kruispunt van de Marrakech’ medina. Tegen de avond komen er acrobaten, verkopers, kruidendokters, bedelaars, slangenbezweerders, apothekers en tandentrekkers bij elkaar. Na zonsondergang barst de drukte in alle hevigheid los. De dampende ketels van verschillende eetkramen en de geur van de lekkerste gegrilde gerechten laten de magen van jong en oud knorren. Welkom in Marrakech!

De Medina

De Medina, het oude centrum van Marrakech, staat op de Werelderfgoedlijst. Tijdens het Frans protectoraat werd een nieuw stadcentrum gebouwd buiten de oude stadsmuren, de wijk Gueliz. Hotels, kantoren en andere moderne bouwwerken werden geweerd uit de Medina. Het oude centrum is daardoor goed bewaard gebleven. Hier proef je de oude sfeer en kan je heerlijk struinen.

Dar Si Said museum

Wie graag wat meer wil weten van Islamitische kunst en architectuur gaat naar het Dar Si Said museum. Het museum in gesitueerd in een voormalig paleis en om deze reden al een bezoek waard. Je vindt er kunst- en ambachtswerken zoals houtsnijwerk, kleding, koperen objecten en juwelen. De collectie is de grootste op het vlak van Berberkunst.

De souq

Bij een bezoek aan Marrakech hoort een dagje struinen door een souq. Deze markten bestaan uit talloze kraampjes vol met geurige kruiden- en specerijen, etenswaren, kleden, tapijten, stoffen en soms een overvloed aan toeristische snuisterijen. Verdwaal en laat je leiden door je gevoel, wie weet wat voor verrassends je tegenkomt!

Hammam

Lekker stomen, scrubben en masseren. Een bezoek aan een Hammam is een absolute aanrader voor wie op reis gaat naar Marokko. In Marrakech heb je genoeg keuze om je eens flink in de watten te laten leggen. In een Hammam maak je gebruik van een heet stoombad, kan je je spieren laten los masseren en wie wat dode huidcellen kwijt wil kan kiezen voor een flinke scrubbeurt.

Jardin Majorelle

Van alle tuinen in deze bloeiende stad is Jardin Majorelle het meest speciaal. Met een grote verzameling uitzonderlijke cactussen, vakkundig aangelegde lelievijvers en de knalgele en blauwe architectuur zal deze plek je versteld doen staan. Kom wel vroeg in de ochtend, als de toerbussen nog niet zijn gearriveerd.

Bekijk alle reizen van Sawadee naar Marokko.

Hoogtepunten van Marokko groepsreis

Tijdens je  groepsreis Marokko ontdek je per fiets de mooiste hoogtepunten van Marokko. Afwisselende fietstochten door prachtige landschappen en indrukwekkende steden. 

Middeleeuwse Medina

Als je op zoek bent naar het echte Marokko, dan ben je in de middeleeuwse Medina van Marrakech op de juiste plaats. Tijdens de fietsvakantie door Marokko is er voldoende ruimte om dit deel van de stad te ontdekken. Ondanks het feit dat de Medina jaarlijks wordt bezocht door een groot aantal toeristen, heeft het zijn middeleeuwse karakter behouden. Het vormt het oude hart van de stad en wordt gekenmerkt door de smalle straatjes die zigzag door elkaar heenlopen. Vroeger is dit zo aangelegd om belegeraars die door de poorten binnenkwamen te desoriënteren, waarna ze verdreven werden of in de rug werden aangevallen. Tegenwoordig zijn alle stadspoorten open en vormt de Medina het autovrije en historische stadscentrum.

Hoge Atlas

Het Atlasgebergte wordt bewoond door de Berbers; het volk dat oorspronkelijk uit Noord-Afrika komt. De Hoge Atlas is het gedeelte van het Atlasgebergte met de hoogste top. Met helder weer kan je vanaf de top Marrakech (65km verderop) zien liggen. Het gebergte bestaat uit unieke Berberdorpjes en prachtige valleien. De Berbers die er leven zijn bijzonder gastvrij en hebben een geheel eigen cultuur met een andere taal, muzieksmaak en gebruiken, dan de rest van Marokko. Daarnaast maken zij geen gebruik van het schrift en vindt communicatie met toeristen plaats op basis van gebaren en non-verbale communicatie.

Atlasgebergte groepsreis Marokko


Groene Oasen

Tijdens de  groepsreis door Marokko maak je kennis met verschillende landschappen. Woestijngebied en rotspartijen worden afgewisseld door idyllische dorpjes gelegen in groene oasen. Het is prachtig om doorheen te fietsen!

Marrakech

De fietsvakantie in Marokko eindigt in Marrakech; de stad die wordt gezien als de belangrijkste van de vier koningssteden. Tijdens de Nederlandse wintermaanden, leent Marokko zich perfect voor fietsvakanties. De  beste reistijd voor Marokko is de winter, dit door het warme klimaat. In Marrakech is meer dan genoeg te beleven. De stad bestaat uit een oud en een nieuw gedeelte. Het oude en historische gedeelte is de Medina en het nieuwe gedeelte staat bekend als Guilliez. Marrakech wordt ook wel de rode stad genoemd omdat veel huizen en de stadsmuur van rode leem zijn gemaakt. Na een fietstocht, is een heerlijke (avond)wandeling de manier om de stad te ontdekken. Laat je verassen door Marrakech!

Marrakech groepsreis Marokko


Djemaa el Fna

Naast Marokko ontdekken op de fiets, is er ook voldoende tijd om op een andere manier mooie bezienswaardigheden te ontdekken. Het grootste plein van Marrakech mag tijdens je vakantie zeker niet ontbreken. Wanneer je een bezoek brengt aan het Djemaa el Fna, waan je je in een andere wereld. In de morgen worden de kramen klaargemaakt voor verkoop van verse vruchtensappen en stallen de marktkooplieden alles netjes uit. Ze rijden af en aan met verse producten en al snel ziet de markt er ‘gelikt’ uit. 

Grote souks

Nadat je een groot aantal kilometers hebt afgelegd op de fiets, is het tijd om te winkelen. Marrakech en de grote souks, lenen zich hier uitstekend voor! Je kan vanaf het Jemaa el Fna plein de souks inlopen om daarna te verdwalen in de straatjes, die kriskras door elkaar heenlopen. Neem de tijd om de tijd te vergeten en stort je in een onbekende wereld met andere geuren, smaken en gebruiken. Wanneer je op de markt iets moois ziet; zet je dan schrap: de minutenlange afding-sessie kan beginnen. In Marokko is het ongebruikelijk om met de eerste prijs akkoord te gaan.

Grote souks groepsreis Marokko


Leerlooierij

Wil je na je fietstocht een ambacht ontdekken? Breng dan een bezoek aan een leerlooierij en zie met eigen ogen hoe een paar schoenen of bijvoorbeeld een leren tas wordt gemaakt. Je komt erachter dat het veel meer werk is dan je van te voren had gedacht. Op ronde bakken met gekleurd water wordt het leer schoongemaakt en gekleurd. Rondom de bakken hangen de huiden te drogen, waarna ze bewerkt worden tot slippers, een tas, poef of bijvoorbeeld een riem. Tijdens je rondleiding door een leerlooierij krijg je vaak een munttakje aangeboden om onder je neus te houden. Tip: neem hem aan en bewaar hem goed! De stank in een leerlooierij kan overweldigend zijn. Laat dit geen reden zijn om je tegen te houden.

Beste reistijd Marokko 

De meeste  groepsreizen in Marokko vinden plaats in de winter. De warme Marokkaanse wintertemperatuur van rond de 20 graden, maakt het fietsen erg aantrekkelijk. In de nacht koelt het in de bergen en de woestijn flink af en moet je rekening houden met nachtvorst. Voor de fietsvakantie raden wij je daarom aan om laagjeskleding mee te nemen. Zorg er daarnaast voor dat je warme kleding meeneemt voor in de avonden!

Klimaatgrafiek van Marrakech:

image

Reistips groepsreis Marokko 

In Marokko is van alles te doen. Dwaal bijvoorbeeld over de kleurrijke souqs en medina's, maak een trektocht door het Saghro gebergte of maak een kameelrit door de woestijn. 

Kameeltocht door woestijn Erg Chebbi

Vanaf de rug van een kameel heb je een prachtig uitzicht. Alleen al het op- en afstappen is een hele belevenis. Na een tijdje hobbelen op een kameel begin je je spieren wel te voelen, daarom kan je het kameelrijden afwisselen met wat wandelen. Loop bijvoorbeeld tussen de zandduinen. Terwijl de zon ondergaat bereidt de kok een maaltijd rond het kampvuur. ’s Nachts slaap je in een tent of als je wilt onder de sterrenhemel. ’s Ochtends word je wakker tussen de immense zandduinen, een geweldige ervaring!

Watervallen van Ouzoud

In dit plaatsje zijn de bekendste, gelijknamige watervallen van Marokko. Vooral in de lente zijn de 110 meter hoge watervallen mooi, omdat er dan nog smeltwater uit de bergen komt. Het beste moment om deze watervallen te fotograferen is tussen het middag uur en de late middag, rond dit tijdstip ontstaan er vaak regenbogen waardoor je een nog mooier beeld krijgt. 

Watervallen van Ouzoud groepsreis Marokko

Djemaa el Fna

Overdag is dit plein in Marrakech een doodgewoon plein met een paar slangenbezweerders en acrobaten. Maar aan het einde van de middag is het omgetoverd tot een compleet circus met muzikanten, vuurspuwers, waarzeggers en talloze eetkraampjes.

Djemaa el Fna groepsreis Marokko


Grootste overdekte markt: Souq

Als je een beetje van shoppen houdt, mag je deze grootste overdekte markt van Afrika, in Marrakech, niet missen. Je kunt hier heerlijk ronddwalen tussen de stalletjes en winkeltjes. Je ziet levende kippen, tapijten, glaswerk, lampen, traditionele volkskunst, meubels en zilveren theepotten. In een ander gedeelte vervullen houtbewerkers hun ambachten en worden tassen bewerkt van leer.

Wandelen in de Saghro

Deze woeste bergketen vormt het decor voor een meerdaagse trektocht. Loop, vergezeld door pakezels, over geitenpaadjes langs grillig gevormde donkere rotsen en prachtig geërodeerde bergwanden. Naarmate we verder stijgen, wordt het gebied met hoge gekartelde bergtoppen en prachtige panorama's ontoegankelijker. Het gezang van onze ezeldrijvers en de kristalheldere hemels vol sterren maken de avonden tijdens deze reis heel bijzonder.

Saghro groepsreis Marokko


Badderen in Agadir

Deze stad was vroeger een fort op een andere plaats, maar verdween vanwege een aardbeving. Inmiddels is deze stad opgebouwd op een andere plaats en een populaire badplaats geworden. Je vindt hier een 10 kilometer lang zandstrand, in een baai die uit de wind ligt en waar je zo'n 300 dagen per jaar zon hebt. Bovenop een heuvel aan de rand van de stad vind je een kleine kasbah, vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad en oceaan.

Tafraout

In dit plaatsje aan de voet van de voor-Atlas kan je kasbahs bewonderen, die zijn gehouwen uit zwarte, granieten rotsblokken. De kasbah werd vroeger gebruikt als woning voor het dorpshoofd, iedere stad bezit er wel één. Dichtbij dit dorp vind je ook de blue rocks, deze stenen zijn door de Belgische Jean Verame en Marokkaanse brandweermannen geverfd. 

Tafraout blue rocks


Naar boven
 

Sawadee Reisevent 24 november
DeFabrique, Utrecht

 • Lezingen door documentairemaker: Ruben Terlou (foto: Merlijn Doomernik)
 • Lezing door reisjournalist Sander Groen
 • Tafelsessies: reizigers voor reizigers
 • Een schaatsbaan!
 • Doe inspiratie op voor je volgende reis.
Kom je ook? Meld je gratis & vrijblijvend aan.