Achtergrond

In de Turkse cultuur is familie erg belangrijk, elke aangelegenheid wordt aangegrepen om elkaar te ontmoeten. Een grote Turkse aangelegenheid is een bruiloft, dit wordt groots gevierd met vele rituelen. Het Turkse huwelijk duurt daarom ook een paar dagen. In Turkije wonen ongeveer 74 miljoen mensen. De Islam is de grootste religie in Turkije, 96% van de Turken is islamitisch.

Geschiedenis

De Turken stammen af van de Oghuz stammen, die vanuit Azië zijn vertrokken naar het Midden-Oosten. Turkije In de 2e eeuw na Chr. verplaatst keizer Constantijn zijn hoofdstad van Rome naar de Griekse kolonie Byzantium. De stad wordt bekend als Constantinopel. De Turkse geschiedenis staat vooral bekend om zijn politieke geschiedenis. Mustafa Kemal is de grondlegger van het huidige Turkije. Hij heeft de bijnaam Atatürk gekregen, wat vader van Turkije betekent. In 1908 pleegden de Turken een staatsgreep. De leider Abdülhamit II werd afgezet en werd vervangen door zijn broer Mehmet V. In de Eerste Wereld oorlog vocht Mustafa Kemal mee in de Slag om Gallipoli. Dit was een van de grootste overwinningen voor de Turken.  In 1920 kwam een groep van Turkse militairen geleid door Mustafa in opstand tegen de sultan en de Geallieerden. Op 24 Juli 1923 werd Turkije onafhankelijk

Wist je dat?

-          Het woord ‘Turk’ betekend sterk

-          Yoghurt is ontstaan in Turkije

-          Ieder jaar komen er ruim 12 miljoen toeristen naar Turkije

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Turkije

Een rondreis door Turkije betekent reizen door een landschap met grote verschillen en een dunbevolkt gebied. Uitgestrekte vlakten die worden afgebakend door de bergen. Bezoek de Lycische kust en bewonder kleine, toeristische plaatsjes als Dalyan en Kas.

Een rondreis langs de veelzijdige geschiedenis van Turkije

Tijdens je rondreis neemt Sawadee je mee langs alle aspecten van de geschiedenis van Turkije. De Turken in het huidige Turkije stammen af van de Oghuz-stammen die vanuit Centraal-Azië naar Anatolië trokken. Ongeveer 200 jaar na de stichting van het Ottomaanse Rijk, in 1453, veroverden de Turken Constantinopel. Het werd de nieuwe hoofdstad van het Rijk. Het luidde een periode in van culturele bloei en verovering van een heerschappij over grote delen van het Midden-Oosten, de Balkan en Noord-Afrika. Het Ottomaanse Rijk kende zijn bloeitijd in de 16e eeuw. Het verval trad daarna langzaam in en Oostenrijk en Rusland heroverden grote delen van het Ottomaanse grondgebied.
Tijdens WOI kozen de Ottomanen partij met Duitsland, Oostenrijk en Bulgarije en verloren de oorlog. Ze werden teruggedrongen tot hun kerngebied in Anatolië. Diverse bevolkingsgroepen werden gedwongen te verhuizen. De verdeling van het Ottomaanse Rijk onder de overwinnaars werd geregeld in het Sykes-Picotverdrag (1916) en het Verdrag van Sèvres (1920). Dit laatste verdrag hield feitelijk het eind van een Turkse staat op Anatolië in, wat door de Turken niet geaccepteerd werd. Voor hen was namelijk slechts het noordelijk deel gereserveerd. In de Turkse onafhankelijkheidsoorlog namen de Turken het op tegen de geallieerden. De legerleider Mustafa Kemal speelde een bepalende rol. Op 29 oktober 1923 stichtte hij de Republiek Turkije.
Zijn politieke visie, het kemalisme, moest Turkije moderniseren. Tijdens WOII bleef Turkije neutraal omdat eerdere oorlogen veel ellende hadden bezorgd. In februari 1945 verklaarde het echter, voornamelijk symbolisch, Duitsland en Japan de oorlog. In 1952 traden Turkije en Griekenland tegelijkertijd toe tot de NAVO. Vanaf 1980 strijden de separistische Koerden in Oost-Turkije voor (gedeeltelijke) autonomie. Turkije erkent hun cultuur, maar separatisme is verboden. Sinds 2003 is in Turkije de partij AKP aan de macht met premier Recep Erdo?an. Sinds 3 oktober 2005 onderhandelt Turkije over toetreding tot de Europese Unie.

Bergachtige gebieden en een gevarieerd klimaat in Turkije

Tijdens je rondreis zul je merken dat het klimaat in Turkije grote verschillen vertoont. Deze verschillen hangen vooral samen met de ligging ten opzichte van de zee en de hoogte. In het oosten en het midden van het land vind je een sterk landklimaat met zeer hete zomers en ijskoude winters. In de gebieden langs de Middellandse Zee tref je een mediterraan klimaat. De noordkust heeft een warm zeeklimaat. In het zuidoosten, uitgezonderd het berggebied in het extreme zuidoosten, is het overwegend droog en plaatselijk zelfs woestijnachtig.
Het landschap in Turkije kenmerkt zich door uitgestrekte vlakten die aan alle zijden worden afgebakend door de gebergten. Door de vlakten slingeren rivieren die voor een groot deel nog helemaal natuurlijk zijn. In het westen van Turkije lijkt het landschap op dat van Griekenland: het is deels met bos begroeid heuvelland met veel kleinere en een enkele grote rivier.

Maak tijdens je rondreis kennis met de bewoners van Turkije

Een rondreis door Turkijke is niet compleet als je geen kennis maakt met de lokale bevolking. De overgrote meerderheid van de bevolking in Turkije bestaat uit Turken. De Koerden zijn de belangrijkste minderheid. Ondanks dat Turkije een groot land is, is het vrij dunbevolkt. De bevolkingsdichtheid staat op 89 bewoners per m3. Dit is aanzienlijk onder het Europees gemiddelde. Meer en meer Turken kiezen er voor om richting de kustplaatsen te verhuizen wegens grote inkomsten aan het toerisme. De grootste stad van Turkije is Istanbul met 8,3 miljoen inwoners.

De Lycische kust heeft je rondreis door Turkije veel te bieden

Een aantal mooie bezienswaardigheden die je tijdens je rondreis door Turkije zult zien, bevinden zich aan de Lycische kust, oftewel het Westelijke Middellandse Zee gebied van Turkije. Het strekt zich uit van Fethiye tot Antlaya met vele baaien, hoge bergen van boven de 3000m en dennenbossen. Langs de kust bevinden zich meerdere antieke en kleine toeristische plaatsen zoals Dalyan en Kas.
Kas is een authentiek havenplaatsje dat aan schitterende baai ligt. Tot 1923 bestond de bevolking van Kas voor het grootste deel uit Grieken, iets waaraan de oude huizen en de oude Griekse kerk nog herinneren. Ondanks dat Kas een populaire toeristenbestemming is, is Kas wel Kas gebleven en is er niet zoveel bijgebouwd. Het ademt een typisch Turkse sfeer uit. Je kunt er lekker wandelen door smalle, kronkelige straatjes met oude huizen en rijk bewerkte houten balkons.
Dalyan is van oorsprong een klein vissersdorpje aan de Turkse zuidkust. Tegenwoordig is het een beschermd natuurgebied. Dit is vooral het gevolg van het feit dat verschillende schildpadsoorten het strand van Dalyan elk jaar kiezen om er hun eieren te leggen. De Dalyan rivier vormde in de Oudheid de natuurlijke grens tussen de grondgebieden van de Lyciërs en de Cariërs. Deze twee volken waren sterk door de Griekse cultuur beïnvloed. Het dorpje Caunos was ooit een belangrijke stad van de Cariërs rond de 4e eeuw. In Dalyan zijn uit die periode een aantal mooie rotsgraven bewaard gebleven.

Wist je dat ...

- Tulpen officieel niet uit Nederland komen, maar uit Turkije? In 1554 exporteerde een ambassadeur van het rijk van Suyleman de Grote de tulpen naar Wenen. Van daaruit zijn ze in Nederland gekomen.
- De Turkse keuken een van de meest gevarieerde keukens ter wereld is?
- De eerste mens die kon vliegen met vleugels uit Turkije kwam? Hij vloog in de zeventiende eeuw over de Bospurus naar de stad Uskudar.
- Yoghurt door de Turken is ontwikkeld?

Er zijn 0 reizen die voldoen aan jouw wensen

Resultaten worden geladen

< Terug naar alle Turkije reisverhalen

Ontmoetingen in Turkije

Midden-Oosten en Noord-Afrika, 14-06-13

Het lijkt onmogelijk; een reis langs klassieke hoogtepunten zonder terecht te komen tussen grote groepen toeristen. Een rondreis door Turkije langs plekken die niemand wil missen, probeert het toch. Als je zelf dan ook nog eens zijpaden neemt en net iets verder doorloopt, dan lukt het helemaal.

Niemand gelooft het, tot je het zelf hebt meegemaakt. Op hemelsbreed maar enkele kilometers van de drukbezochte stranden waar all-inclusive vakanties hoogtij vieren, hoedt boven in de bergen een boerin met harembroek en gekleurde hoofddoek haar vee. Op zo'n kleine afstand kom je twee totaal verschillende werelden tegen en juist die wereld van de boerin en de lokale bewoners komt tijdens de reis zo veel mogelijk aan bod. Zoals in het slaperige plaatsje Kayaköy, een kwartiertje rijden van die drukke kust, waar je niets van het massatoerisme merkt. 

Het is zelfs zo dat je in een nabijgelegen spookstad, die Griekse Turken in 1934 op stel en sprong moesten verlaten, het rijk makkelijk voor je alleen hebt. Vanuit Kayaköy wandel je ook een stukje van de oude Lycische weg, een rood-wit gemarkeerd langeafstandswandelpad langs de kust van ruim 500 kilometer. Die route gaat over de paadjes waar de plattelandsbevolking zelf ook loopt. Toegegeven, rond de kalkterrassen van Pamukkale, de dodenstad Hiërapolis en vooral de archeologische ruïnestad Efeze is het wel anders. Daar leeft de bevolking grotendeels van het toerisme en is het heel moeilijk om aan de drommen toeristen te ontkomen. Maar het zou een gemiste kans zijn om deze hoogtepunten links te laten liggen. Hier geldt, loop even een stukje verder, sla een zijpad in en je kunt in relatieve rust het erfgoed of de natuur tot je laten doordringen.

Slenter door achteraf straatjes

Istanbul trekt veel bezoekers die zich concentreren rond de bekende bezienswaardigheden in de wijk Sultan ahmet. Natuurlijk, je wilt graag die Aya Sofia, de paleizen en de grote bazaar ook zien, maar ga daarna naar andere wijken en slenter door achterafstraatjes. Of neem het veer naar Kadiköy aan de Aziatische kant en bezoek de verse (vis)markt waar de buurtbewoners boodschappen doen en je heerlijk kunt eten.

Slapen op het dek

Heel bijzonder is de tweedaagse boottocht over de turkooise Middellandse Zee van Kas naar Üçagiz. Door het heldere zeewater zie je van alles onder water, zelfs mozaïeken. Trieste getuigen van verzonken steden die eeuwen geleden onder water zijn gekomen door de aardbevingen die de kust hier nog altijd teisteren. Dichter bij de kust zie je ook Lycische overblijfselen; de ene keer een verdwaalde sarcofaag, de andere keer uit de rotswand gehakte graven, omgeven door de mooiste decoraties die de huizen voorstellen van de overledenen. Je slaapt op een matrasje op het dek, want wie wil op een zwoele nacht nou in de kajuit slapen als nachtrust in de open lucht mogelijk is. Dat is 's ochtends nog eens wakker worden! Voor de lunch gooi je een lijntje uit en de gevangen vis ligt even later op de grill. Verser kan niet. Voor de rest, zwemmen, snorkelen of gewoon ontspannen op het dek. Van de kust gaat het naar het binnenland, naar Cappadocië met het bizarre vulkaanlandschap van golvende heuvels en diepe ravijnen. Vooral bizar door de zogenaamde elven- of sprookjesschoorstenen, oftewel de ongelijkmatige pilaren van vulkanisch steen die door erosie een opvallende fallische vorm hebben gekregen.

Sprookjesschoorstenen

Twee volle dagen zijn er om te wandelen rondom Göreme. Duidelijke wandelkaarten bestaan niet, maar een lokale gids neemt je graag mee langs de mooie plekjes. Of loop naar het volgende dorp en neem een bus terug. Mogelijkheden te over om een goede indruk te krijgen van deze in het oog springende natuur. De dorpsbewoners woonden vroeger in grotwoningen, die vele verdiepingen diepkonden gaan, maar nu zijn het eigenlijk alleen nog de ouden van dagen die een zeer primitieve grotwoning bewonen. Wie een ‘gewoon' huis vanbinnen wil zien, kan een avond gaan eten bij een lokale familie. Grote kans dat er kebab, groenten en brood uit de eigen kleioven op het menu staan. Uiteraard allemaal huisgemaakt.

Scheerbeurt bij de barbier

Nog meer tips om het echte Turkije te ervaren? Mannen, laat je scheerspullen thuis en bezoek de barbier voor een traditionele scheerbeurt. Elke stad of dorp heeft er wel een die zijn vak verstaat. Voor een paar euro lever je je over aan een echte vakman, die in de weer gaat met scheermes, lotion, crème. Met een beetje geluk masseert hij ook nog je hoofd en armen. Voor een uitgebreide massage of een flinke scrubbeurt is de hammam de aangewezen plek. 

Bursa schijnt overigens de mooiste hammam van Turkije te hebben. Die voor mannen welteverstaan, want voor vrouwen is hij een stuk minder mooi. In de meeste plaatsen waar overnacht wordt, vind je wel een of meerdere hammams waar mannen en vrouwen gescheiden baden. Niks geeft een schoner gevoel dan je na een intensieve scrubbeurt heerlijk schoon te spoelen. En dan na afloop nagloeien bij een kop Turkse thee. Uitgerust en schoon ga je naar buiten en reken maar dat je slaapt als een roos.


Dalyan

Dalyan is voormalig vissersdorpje wat bekend is geworden door de caretta caretta schildpad. Deze schildpad die met uitsterven wordt bedreigd vind hier zijn broedplaats. Het stadje is nog redelijk rustig dus je hebt niet veel last van massa toerisme. Het centrum van Dalyan ligt gecentreerd rond de moskee. Wat je echt moet zien in Dalyan zijn de koningsgraven, deze tombes zijn de rustplaatsen voor de koningen van Caunos. Je kunt in Dalyan genieten van heerlijke stranddagen of een wandeling maken langs de rivier. Dalyan staat bekend om zijn modderbaden, het water dat radio actieve elementen bevat, wat helpt tegen reuma en maagklachten. Wat ook zeker de moeite waard is de lokale markt. Deze is er elke zaterdag en er worden heerlijke exotische etenswaren verkocht.


Faralya

Het strand van faralya is volgens sommige de mooiste van de wereld. Het strand ligt in een baai en wordt ook wel de vlindervallei genoemd. Er leven hier verschillende soorten vlinders, dat maakt het wel een heel bijzonder strand. De enige manier om er te komen is per boot of lopend langs de steile helling. Je moet er een wat moeite voor doen, maar dan heb je ook wat. 


Beste reistijd

De beste reistijd voor Turkije is het voor- en najaar.

Klimaat 

Turkije heeft 3 soorten klimaten, het zeeklimaat langs de kusten, het landklimaat in het binnenland en het steppeklimaat in het centrale deel van Turkije. In het steppeklimaat is weinig neerslag. In de wintermaanden valt er de meeste neerslag in Turkije, in de zomermaanden valt er amper neerslag. En kunnen de temperaturen flink oplopen. 

image

Saklikent kloof

De Saklikent kloof is een verborgen kloof van maar liefst 18 kilometer lang. De kloof is erg smal en 300 meter diep. Het water in de kloof is redelijk koud, maar een paar graden boven nul. Ideaal voor een zeer verkoelende duik! De kloof is overigens alleen te bezoeken in de zomermaanden, in de wintermaanden staat hij onderwater.

Turkse Bazaar

Iets typisch Turks is een bazaar, dit is een overdekte markt met honderden kleine winkeltjes. Van leerwinkeltjes tot specerijen en van viswinkeltjes tot souvenirwinkeltjes. Je kan er uren rondlopen en genieten van alle geuren en kleuren. Het is overigens heel normaal om af te dingen op een bazaar, wees dus niet bang om een beetje te onderhandelen over de prijs.

Turkse keuken

Wanneer je in Turkije bent moet je natuurlijk genieten van de Turkse keuken. De Turkse keuken is een veelzijdige keuken met veel vlees, groenten en natuurlijk de bekende Turkse zoete hapjes. In Turkije moet jeTurks fruit en baklava proeven, dit zijn typische Turkse specialiteiten. Proef ook de bekende Turkse pizza en lamskebab. Ga je op de gezonde tour? Neem dan de gevulde aubergines, erg lekker en gezond.

Zee kajakken

Ben je toe aan een beetje avontuur? Ga dan  zee kajakken in Kas. Onder begeleiding van een gids ga je langs de baaien en eilandjes. Het is een prachtige tocht en het uitzicht is adembenemend. Op zoek naar nog meer avontuur? Dan kun je ook nog canyoningen in Kas. Hierbij ga je abseilen door watervallen en zwemmen tussen smalle kloven. Echt iets voor de actieve avonturier.  

Naar boven