< Terug naar overzicht
Prachtig Antarctica

Prachtig Antarctica

Een bezoek aan het witte continent Antarctica laat geen reiziger onberoerd. Op deze meest afgelegen, onherbergzame, koude plek kan geen mens wonen. Het zijn pinguïns, zeeleeuwen, walvissen en orka's die hier de dienst uitmaken. 

Huizenhoge golven en een enorme deining. Passagiers die geen stap kunnen zetten zonder de reling los te laten en hier en daar een groen gezicht. Antarctica krijg je niet cadeau; de reis naar het zevende continent kan een zware beproeving zijn. Om Antarctica te bereiken moet je Straat Drake door, een vierhonderd zeemijlen brede passage, die de Atlantische Oceaan verbindt met de Grote Oceaan. In de zeestraat stormt het vaak en door de hoge golven is het moeilijk begaanbaar voor schepen. Hij heeft dan ook niet voor niets 'als het er heftig aan toe gaat' de bijnaam Drake shake. Pleisters, tabletjes of bandjes tegen zeeziekte zijn dan niet overbodig. Als je een beetje geluk hebt, vaar je over Lake Drake en gaat het er een stuk rustiger aan toe.

Diepblauwe ijsbergen

Maar hoe dan ook, zodra de eerste ijsbergen in zicht komen en daarna het witte landschap vergeet je alle ontberingen. Vijf dagen vaar je rond in deze wonderlijke ijswereld met zijn fascinerende bewoners. Tweemaal per dag trek je er met de Zodiac op uit; met deze rubberen boot kun je de diepblauwe ijsbergen van alle kanten bekijken. Door de scherpe hoeken en randen van de ijsbergen lijken het soms net futuristische kunstwerken. Vanaf het water kijk je uit op indrukwekkende gletsjers en uitgestrekte baaien. Schrik niet als huizenhoge brokken ijs met razend geweld van de gletsjer losraken en in zee storten. Aan land ervaar je de doodse stilte, bezoek je een onderzoeksbasis en wandel je in de buurt van pinguïns. Waarbij de regel luidt: houd minimaal vijf meter afstand, maar dat blijkt lastig. De waggelende diertjes houden zich er zelf niet aan, zo nieuwsgierig zijn ze.

Kamperen op de zuidpool

Elke dag is een belevenis. Wie durft, kan ook per kajak langs de ijssculpturen peddelen. Zo ervaar je het 'alleen op de wereld gevoel' optimaal. Nou ja, tot er weer een paar pinguïns langs de kano schieten. Die hards mogen een nachtje kamperen op het ijs. Je krijgt een goede tent en slaapzak mee. Van slapen zal het waarschijnlijk niet veel komen... De kou, de constante schemering en de doodse stilte, je hoort enkel af en toe het ijs 'kreunen', zijn zo bijzonder. Berg beklimmen, langlaufen en sneeuwschoenlopen behoren ook tot de mogelijkheden. Echt dappere reisgenoten kunnen een poolduik nemen in het ijskoude (-1 °C) water.

Winterse BBQ

De crew aan boord organiseert een Antarctische barbecue. Op het achterdek worden hamburgers en kippenvleugeltjes gegrild, er staat een groot saladebuffet klaar en voor de liefhebber is er glühwein. De bar is open tot de laatste naar bed gaat. En dat kan wel even duren. Omdat je heel zuidelijk zit, gaat de zon namelijk nauwelijks onder, wat elke avond voor een magisch licht zorgt. De hemel lijkt soms in vuur en vlam te staan. Omdat het zo licht is, kan je bioritme danig van slag raken. Pas tegen de tijd dat je naar bed wilt, komt de zon alweer op.

Laat een reactie achter

 

Haal het Midden-Oosten en Noord-Afrika in huis
Samen met Sawadee!

Reizen door het Midden-Oosten en Noord-Afrika, voelt als reizen door de tijd. Ook deze week hebben wij weer leuke tips en reisverhalen voor jou geselecteerd.

Speel daarnaast deze week mee met de Midden-Oosten en Noord-Afrika quiz. Door alle vragen goed en zo snel mogelijk te beantwoorden maak jij kans op een reisspelletjespakket. Leuk voor nu thuis, maar ook straks op reis.