Naar Costa Rica in tijden van corona | Sawadee Reizen
< Terug naar overzicht
Naar Costa Rica in tijden van corona

Naar Costa Rica in tijden van corona

Volgens onze touroperating manager, Berend Simons, is Costa Rica de perfecte bestemming om nu te bezoeken. Afgelopen maand heeft hij samen met zijn vrouw een paar weken door Costa Rica gereisd. In dit reisverhaal lees je over zijn ervaring met reizen door Costa Rica in tijden van corona. 

Tijdens zijn reis door Costa Rica heeft hij zelf met een auto kriskras door het land gereden. Berend en zijn vrouw genoten van de afwisselende natuur van Costa Rica. Ze maakten prachtige wandelingen door indrukwekkende jungles in verschillende nationale parken en konden heerlijk relaxen aan de Caribische kust. Naast wandelen en relaxen op het strand zijn er natuurlijk nog veel meer leuke activiteiten die je in Costa Rica kunt ondernemen; snorkelen, surfen, kajakken tussen de schildpadden en alligators en met een boot varen over rivieren langs schattige apen, luiaards en leguanen. 

Costa Rica luiaard

Perfecte reistijd voor een reis door Costa Rica

Volgens Berend is nu de perfecte tijd om naar Costa Rica af te reizen. Januari, februari, maart en april zijn namelijk de maanden waarin de kleinste hoeveelheid neerslag valt en de gemiddelde temperatuur 25-30 graden Celsius is. De perfecte omstandigheden om dit prachtige land te ontdekken. Met wild stromende rivieren, indrukwekkende vulkanen en ongerepte stukken regenwoud is Costa Rica voor elke natuurliefhebber een droom die uitkomt. Ook zijn er ruim voldoende accommodaties beschikbaar in alle prijsklassen.  

Costa Rica strand

Actuele situatie rondom Corona

Jammer genoeg is het door corona op dit moment relatief rustig in Costa Rica. Iets wat Berend direct opviel was hoe goed men zich in Costa Rica aan de coronamaatregelen houdt. Overal wordt binnen een mondkapje gedragen en bij ingangen van winkels, restaurants en zelfs natuurparken staan wastafels met zeep en desinfectiemiddelen die ook daadwerkelijk gebruikt worden. Met de ventilatie zit het ook wel goed, aangezien het grootste gedeelte van het dagelijks leven van Costa Rica in de buitenlucht plaatsvindt. Bovendien wordt er in het land volop gevaccineerd. Dit alles zorgt ervoor dat er relatief weinig besmettingen zijn.

Costa Rica krater

Neemt MIBUZA de reisadvisering over verre landen serieus genoeg?

Desondanks is het reisadvies van Costa Rica op dit moment oranje, iets wat moeilijk valt te rijmen met de actuele situatie zoals Berend deze omschrijft. Berend is van mening dat het ministerie van Buitenlands Zaken alleen maar serieus kijkt naar de reisadvisering voor landen binnen Europa. In veel landen buiten Europa is het coronavirus veel beter onder controle dan hier in Nederland. Landen als Costa Rica laten zien dat je veilig kunt reizen naar verre bestemmingen zolang de juiste maatregelen maar worden getroffen. Het leek er even op dat het reisadvies voor meerdere verre landen zouden veranderen naar geel maar door de beroerde cijfers in Nederland is dit helaas uitgesteld. Wanneer in Nederland de basismaatregelen onvoldoende worden nageleefd, leiden mensen in verre landen die financieel afhankelijk zijn van toerisme hier dus ook onder. Vele chauffeurs, gidsen en restauranteigenaren hebben hun baan verloren en kunnen helaas niet rekenen op een vangnet vanuit de overheid zoals hier in Nederland. 

Berend vindt dat de reisadviezen van verre landen niet meer op een hoop moeten worden gegooid en dat de situatie per land moet worden bekeken. Op die manier kan er voor elk land een actueel en eerlijk reisadvies worden gegeven en worden mensen aangemoedigd om weer verder van huis op reis te gaan. Dan kunnen mensen met hun eigen ogen zien hoe fantastisch mooi Costa Rica is en ervaren dat het een land is dat, juist in deze tijd, het bezoeken waard is.