< Terug naar overzicht
Tikki-Takki spelen in Zuid-Afrika

Tikki-Takki spelen in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika is voetbal niet alleen volkssport nummer 1, het is ook een manier om aan de armoede te ontsnappen. Daarom sponsort Sawadee het project Bafana Kids dat jeugdvoetbalteams in Kaapstad ondersteunt.

In de zomer van 2010 stond Zuid-Afrika volop in de voetbalspotlights. Wie herinnert zich niet de vuvuzela's en de aanmoedigingen voor Bafana Bafana ('onze jongens' in Zulu), de nationale voetbaltrots van Zuid-Afrika. Een jaar na het WK is de rust teruggekeerd, maar voetbal is nog even populair. 'Het is niet alleen een sport, maar ook een manier om te overleven', vertelt Anne van der Tuuk van Abang Africa Travel & Trust. 'De armoede is groot. Door lid te zijn van een voetbalteam krijgen kinderen uit townships regelmaat en structuur. Daarom zijn we een kleine drie jaar geleden gestart met het sponsoren van lokale voetbalteams, hier in Kaapstad.'

Het project is begonnen uit passie voor het spelletje. Anne: 'Een paar jaar geleden sprak ik Hans Vonk, de keeper van Ajax Cape Town. We praatten over voetbal en wat het betekent voor Zuid-Afrikaanse kinderen. Toen ontstond dit idee.' Ajax Cape Town is nauw bij het project betrokken. De club kiest de teams die kunnen meedoen aan Bafana Kids. De financiële middelen voor Bafana Kids komen uit onder meer sponsoring. 'Bedrijven kunnen geld storten en sponsoren daarmee een voetbalteam. Sawadee is al vanaf het begin van het project sponsor van FC Ludidi uit de wijk Philippi.'

Een betere toekomst

Er is weinig fantasie voor nodig om je voor te stellen dat het er bij een voetbalclub in Zuid-Afrika iets anders aan toegaat dan in het georganiseerde en welvarende Nederland. Een tienjarige Nederlandse jongen die lid is van een voetbalvereniging heeft voetbalschoenen, een wedstrijdtenue, hij speelt op echt gras en krijgt na de wedstrijd een glas limonade in de kantine. 

Anne: 'In Zuid-Afrika is dat allemaal niet vanzelfsprekend. Er is geen geld voor tenues; kinderen spelen in het T-shirt van hun oudere broer. En een voetbalveld is vaak meer zand dan gras.' Dankzij het project Bafana Kids krijgen voetbalteams shirts, broekjes, scheenbeschermers, keepershandschoenen en trainingshesjes. 'Daarnaast zorgen we voor materiaal, zoals ballen en pionnen', vertelt Anne. 

Maar het is niet alleen voetbal dat de klok slaat, er is ook aandacht voor opvoeding. 'We zijn nu bezig met workshops voor de kinderen waarin ze leren over hygiëne en dat je niet zomaar je afval op straat moet gooien.' Inmiddels zijn er ongeveer 350 kinderen betrokken bij Bafana Kids. Anne hoopt dat ze dankzij het project betere kansen krijgen op een goede toekomst. 'Ons doel ligt hoger dan alleen kinderen in een leuk tenue te laten voetballen. Voetbal is een middel om ze ergens bij te laten horen, op én naast het veld. Een gevoel van trots, van gelijkheid; dat willen we ermee bereiken. Ze krijgen via de coach ook begeleiding in het nemen van verantwoordelijkheid. Het is belangrijk dat ze zich realiseren dat hun team op hen rekent. We proberen ze dat soort waarden mee te geven, zodat ze betere kansen hebben op een baan.'


Laat een reactie achter

 

Haal het Midden-Oosten en Noord-Afrika in huis
Samen met Sawadee!

Reizen door het Midden-Oosten en Noord-Afrika, voelt als reizen door de tijd. Ook deze week hebben wij weer leuke tips en reisverhalen voor jou geselecteerd.

Speel daarnaast deze week mee met de Midden-Oosten en Noord-Afrika quiz. Door alle vragen goed en zo snel mogelijk te beantwoorden maak jij kans op een reisspelletjespakket. Leuk voor nu thuis, maar ook straks op reis.