< Terug naar overzicht
Verrassend Iran!

Verrassend Iran!

Nynke de Vries is Product Manager en maakte een heel bijzondere rondreis door Iran. Ze beleefde het ene na het andere reisavontuur en vertelt ons in geuren en kleuren over het land van de gezellige bazaars, de gekleurde mozaïek en de gastvrije bevolking.

Teheran: moderne hoofdstad tussen de bergen

Aankomen in Iran is stiekem best spannend. Het is altijd maar weer de vraag of de voorstelling die je voor vertrek maakt, ook daadwerkelijk zo is. Teheran is een goed begin om dit mooie land te ontdekken. De stad is modern en een drukte van belang. Het verkeer raast op z’n Aziatisch langs je heen. De bazaar is een gezellige chaos en de mensen drinken thee op het gras in een van de vele parkjes. Teheran is prachtig gelegen tussen de bergen, waar je ook heerlijk kunt wandelen. Helaas hebben wij hier geen tijd voor. Wij bezoeken de voormalige Amerikaanse ambassade, de bazaar - waar we een heerlijke granaatappelsap drinken, het mooie Golestan paleis en het Nationaal Museum. Voordat we Teheran achter ons laten, bezoeken we de indrukwekkende Imamzadeh Saleh. Bij het bezoek aan deze moskee krijg je bij de ingang een groot kleed, wat je over je heen moet slaan. Hoe kunnen de vrouwen hier heel de dag in lopen? Ik ben in ieder geval constant aan het stoeien met mijn kleed.


Yazd: een levensgroot zandkasteel

Terwijl we in de comfortabele trein van Teheran naar Yazd rijden, raken we vrijwel meteen in gesprek met de vriendelijke dame die met haar moeder naast ons in de trein zit. Ze verontschuldigt zich gelijk voor haar slechte Engels, terwijl we het prima kunnen verstaan. Ze vertelt ons van alles over Iran en hoe het is om er als vrouw te wonen. Opmerkelijk is hoe open ze is en niet bang om haar mening te geven over de overheid en de strenge regels in het land. Ze legt uit dat thuis eigenlijk alles kan. Dat daar de leukste feestjes worden gegeven. En ja, ook met de nodige alcoholische versnaperingen. De zin “stiekem mag hier alles”, dekt de lading. Yazd zelf is een mooie stad van lemen gebouwen. Het lijkt net of je midden in een groot zandkasteel bent beland. Prachtig! Ook bezoeken we, net buiten de stad, de stilte torens. ’s Avonds dineren we op een van de daken onder de sterrenhemel. Wauw!


Shiraz: verdwalen in de bazaar

De volgende stop is Shiraz. Wat ik van deze stad in ieder geval niet snel zal vergeten, is mijn bezoekje aan de bazaar. We gaan met een groepje naar binnen en door de drukte raak ik de rest van het groepje kwijt. Na, voor mijn gevoel, ongeveer 1.000 afslagen te nemen door de kleine steegjes, zie ik weer een uitgang. Een lieve Iraanse dame wijst me de weg naar het beginpunt. Daar staat de rest van mijn groepje al op mij te wachten. Wat een avontuur in de bazaar! Shiraz is ook de stad van de poëten. De bekendste zijn natuurlijk van de grote dichter Hafez.


Persepolis: de grootsheid van het Perzische rijk

Vanuit Shiraz maken we een excursie waar ik echt naar uitkeek, naar Persepolis. Hier zie je pas hoe groot en machtig het Perzische rijk was. Wat me vooral is bijgebleven is hoe “modern” ze eigenlijk in die tijd waren. Er zijn een soort loonstrookjes gevonden uit die tijd, waarbij mannen en vrouwen met hetzelfde beroep evenveel betaald kregen. Onze gids vertelt ons de gedachtegang achter alle decoraties, vormen en kleuren die Persepolis had en soms nog steeds heeft. De vraag die ik me constant afvraag; hoe hebben ze dit in die tijd al zo mooi kunnen maken? Na wat rond te dwalen bij Persepolis, bezoeken we de rots graven van Naqsh-e-Rostam. Een van deze graven is het graf van koning Darius I. De rotswanden waar de graven uit gehouwen zijn, zijn wel 65 meter hoog. Weer vroeg ik me af hoe ze dit in die tijd hebben kunnen maken. Indrukwekkend!


Esfahan: de halve wereld

Het is tijd voor alweer de laatste stad van deze mooie rondreis, Esfahan. In het Perzisch betekent de stad; de halve wereld. Met name Meidan Emam, het grote plein van de stad, is geweldig. Hier kan ik wel de hele dag rondlopen en snuffelen in alle kleine winkeltjes! Het plein wordt omringt door één grote bazaar en op het plein zelf genieten de inwoners van Esfahan van een lekker ijsje. We worden aangesproken door een jonge vrouw die graag even een praatje met ons wilt maken. Ze is op het plein met haar man en moeder. Direct biedt ze ons een ijsje aan. Vervolgens nodigt ze ons bij haar thuis uit. Helaas hebben we daar geen tijd voor, maar wat een gastvrijheid! Ook dit is een van de hoogtepunten van Iran, de mensen zelf. Ze lijken altijd te lachen en bieden je graag van alles aan. Mijn bezoek aan Esfahan was kort maar krachtig.


Wat heeft Iran mij toch verrast!

De rijke geschiedenis van het indrukwekkende Perzische rijk, de gastvrije bevolking, ruige landschappen en de prachtige gekleurde gebouwen zal ik niet snel vergeten. Op naar nog meer zien van Iran! En wil jij alvast een beetje van de Iraanse sfeer proeven? Bekijk dan hier nog even mijn video.



Laat een reactie achter

Reacties

  • H. Chen

    04-03-2018

    Leuk verhaal! Wij gaan eind april en hebben echt zin om Iran van dichtbij te beleven en de bevolking te ontmoeten.

 

Webinar
Weer veilig op reis

Op woensdag 15 juli organiseert Sawadee van 19:30 tot 20:30 een webinar: Weer veilig op reis! 

Wat kun je verwachten van de webinar?

  • Informatie rondom het weer veilig op reis gaan 
  • Wat verandert er, wat blijft zoals je gewend bent? 
  • Vraag en antwoord-sessie, om al jouw vragen te stellen