< Terug naar overzicht
Vijf weken fietsen in Nieuw-Zeeland

Vijf weken fietsen in Nieuw-Zeeland

Peter Albeda maakt tijdens de fietsreis in Nieuw-Zeeland kennis met dit prachtige land en wil zijn bijzondere ervaring graag met iedereen delen! 


Nadat ik de verhalen van een collega had gehoord -de blog gelezen had over haar fietstocht in Nieuw Zeeland- was ik verkocht en vastbesloten te gaan. Een half jaar later, in mei 2016 ontdekte ik dat Sawadee een georganiseerde reis aanbod in de juiste periode; fietsen zonder bagage, met verzorgde maaltijden, in een groep... perfect! Twee maanden voor vertrek hoorden we dat de reis doorging en in januari zat ik met vijf andere fiets-enthousiasten in het vliegtuig, met in het ruim mijn hybride fiets. 


In Christchurch werden we van het vliegveld afgehaald door reisleider/chauffeur Ad. Eenmaal aangekomen op de camping werden we door onze kokkin Ingeborg welkom geheten met een verrukkelijke Nieuw-Zeelandse taart. Knap hoor, hoe Ingeborg iedere dag weer met beperkte middelen een topmaaltijd wist te bereiden. Na een dag acclimatiseren en een mooie fietstoer rond Christchurch, begon de tocht van bijna vijf weken over het zuidereiland. De eerste van eenentwintig etappes was vlak, meestal met wind mee en had gemakkelijk moeten zijn, maar bleek achteraf door de tegenwind de zwaarste van alle etappes. Maar ik vond het geweldig dat de tocht was begonnen! Ik besloot de anderen te laten gaan, mijn eigen tempo te kiezen, ervan te genieten en zoveel mogelijk foto’s te maken. Geen enkele etappe bleek gelukkig te zwaar, ik heb ze allemaal probleemloos uit weten te rijden.


Een van de mooiste etappes was de tocht van de Alpen naar de westkust via de Haastpas. Een prachtige route met brede valleien, weidse vergezichten, een brede rivier met watervallen en opstuivend zand dat als een mist boven de rivier leek te hangen. We hadden die dag ook geluk dat het geweldig weer was. Andere highlights waren o.a. de gletsjers, Queenstown, de vele prachtige wandeltracks die we onderweg en op de rustdagen deden, de geweldige uitzichten langs de westkust, de zeehondjes in Westport, het prachtige Abel Tasman Nationale Park, Picton en de laatste etappe over een mountainbike-pad van Saint Arnoud naar Murchinson. Stuk voor stuk geweldige ervaringen! Ook de schitterende sterrenhemel, die ik ’s nachts regelmatig zag (en helaas niet kon fotograferen), blijft me voor altijd bij.


In totaal fietsten we 2000 kilometer, waarvan slechts tweeënhalve dag in de regen en hadden we in totaal drie lekke banden. Ik merk aan mezelf dat ik nog maanden na de tocht het grote aantal indrukken aan het verwerken ben. Geholpen door de blog (die ik elke dag trouw schreef), de filmpjes en de vele foto’s (gebundeld in een mooi fotoalbum) blijven veel details van deze bijzondere reis bewaard!

Bekijk hier de video van Peter:Laat een reactie achter

Reacties

 • Peter Albeda

  15-12-2017

  Ja, er zitten lange stukken bij, maar laat je ook weer niet onnodig bang maken en afhouden van deze prachtige tocht. Mijn voorbereiding was een half jaar lang gemiddeld 2x per week met de fiets naar het werk (40km per dag) en drie keer een lange tocht van 130km op één dag onder gunstige omstandigheden. Van belang is dat je leert je eigen optimale tempo te bepalen en leert regelmatig te eten en te drinken. Ik heb een eenvoudige hybride fiets, deed het rustig aan en kon het zo zonder een super conditie goed volhouden. De prachtige omgeving maakt dat je ook die lange stukken goed kunt volhouden.

 • Anke Bos

  13-10-2017

  Dat ziet er heel goed uit! De reis staat met vijf bolletjes gemarkeerd, is hij ook echt zo zwaar? Wat is de gemiddelde afstand per dag en hoe zit het met de hoogtemeters?

 • Sawadee

  Beste Anke, Bedankt voor je reactie en leuk dat je mogelijk interesse hebt in deze reis. De indicatie van 5 bolletjes is zeker realistisch. Dit is namelijk een zeer pittige reis. In de reisroute van de reis kun je per dag zien hoeveel kilometer je aflegt. Dit is gemiddeld zo'n 85 kilometer en je fietst 21 van de 28 dagen. Hoogtemeters variëren tussen de 500-1000 meter klimmen. Dit is dus wel een fietsreis voor de meer gevorderde fietser. Mocht je verder nog vragen hebben over deze reis kun je de info wellicht hier vinden: https://www.sawadee.nl/fietsvakanties/oceanie/nieuw-zeeland/ctnzz-rondreis-fietsen-nieuw-zeeland/ Als je er liever iemand over spreekt, zijn we telefonisch bereikbaar op 020-420 22 20. Hartelijke groet, Laura, Sawadee Reizen