< Terug naar resultaten

Praktische informatie

 Deskundige reisbegeleiding

Deze Angola Ruig en Ongerept reis wordt begeleid door een Nederlandstalige reisbegeleid(st)er of een lokale Engelssprekende reisbegeleid(st)er.

Onze reisbegeleiders zijn stuk voor stuk professioneel en gepassioneerd en hebben een intensieve, door Sawadee ontwikkelde training gevolgd. De reisbegeleiders zorgen ervoor dat de reis zo optimaal mogelijk verloopt en zijn je eerste aanspreekpunt bij vragen of opmerkingen. Zij geven je graag tips over mogelijke excursies, mooie plekjes en leuke restaurants. Onze reisbegeleiders beantwoorden graag al je vragen, maar neem zelf ook een goede reisgids mee. De reisbegeleider verwelkomt je op de bestemming bij aankomst op de luchthaven.


 Beste reistijd

Net als in de rest van Zuidelijk Afrika kent Angola een tropisch warme regentijd tussen november en april en een koudere droge tijd van mei tot oktober. De regentijd is niet echt geschikt om te reizen omdat wegen nóg onbegaanbaarder raken en omdat het gewoon oncomfortabel klam, heet en vochtig is. De droge winter, de Cacimbo, is de beste reistijd. April is dé regenmaand, maar in mei en juni is het land weer bereisbaar en op z’n groenst en zijn de watervallen op hun volst. Aan het eind van de cacimbo (oktober) wordt het al drukkend warm. Al onze reizen zullen tijdens de cacimbo plaatsvinden.

image

 Zwaarte

 • Zwaarte van de reis

  arrow
  • image

   Zeer lichte reis met rustige reisdagen en/of zeer lichte dagwandelingen

  • image

   Lichte reis met mogelijk enkele langere reisdagen en/of eenvoudige dagwandelingen

  • image

   Reis met enkele lange reisdagen en/of zwaardere (dag)wandelingen

  • image

   Zwaardere reis, door langere reisdagen, veel verplaatsingen en/of zwaardere, meerdaagse wandelingen

  • image

   Zware reis, door bijvoorbeeld lange reisduur, veel verplaatsingen, langere reisdagen, intensievere trekkings en in mindere mate grote cultuurverschillen

  image
 • Comfort van de overnachtingen
  arrow
  • image

   Basic hotels, mogelijk afgewisseld met veel kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Eenvoudige hotels, mogelijk afgewisseld met meerdere kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Comfortabele hotels, mogelijk afgewisseld met enkele kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Comfortabelere, Luxere hotels

  • image

   Luxe hotels

  image

Dit is een relatief zware reis. Toerisme in Angola staat nog in heel kleine kinderschoentjes. De weinige toeristen die hier rondreizen, zijn vaak expats die al in Angola wonen en/of werken. De wegen zijn vaak bijzonder slecht en hebben de twijfelachtige reputatie tot de slechtste van Afrika te horen - en dat wil heel wat zeggen - al zijn de Chinezen hard bezig de infrastructuur op te knappen. Angola timmert dus letterlijk goed aan de weg, maar vooralsnog liggen er naast die wegen nog honderdduizenden landmijnen die nog altijd vele slachtoffers eisen. Als gevolg van de burgeroorlog zijn er tevens nog miljoenen vluchtelingen, zowel binnen Angola als in buurlanden Zambia en de DRC die langzaamaan terug komen naar hun vaderland. Luanda barst letterlijk uit z’n voegen en de musseques, de sloppenwijken, behoren tot de onmenselijkste ter wereld. En dat terwijl men aan de Ilha de Luanda de nacht wegdanst in de duurste nachtclubs en geld met bakken tegelijk uitgeeft. De tegenstellingen zijn dus werkelijk enorm in dit land en we zullen proberen van alles iets mee te krijgen, zonder iets te schuwen. Behalve de soms lange reisdagen, de slechte wegen en het wildkamperen krijg je dus psychologisch heel wat voor je kiezen. Het is een totaalervaring van alles wat prachtig en verschrikkelijk is in Afrika en het zal een ervaring zijn die je nog lang zal heugen. Ga niet naar Angola voor een klassieke wilde-dierensafari of een relaxte strandvakantie. Je krijgt Afrika in z’n meest rauwe en pure vorm te zien en daar zul je stamina, relativeringsvermogen en flexibiliteit voor nodig hebben. Wat je terugkrijgt is de reis van je leven.

 Paspoortinformatie

Paspoort
Iedereen heeft een paspoort nodig dat na vertrek uit Angola nog zes maanden geldig is. Je moet minimaal twee lege pagina’s in je paspoort hebben.
Naast het paspoort heb je ook je gele boekje nodig met daarin een geldige verklaring dat je tegen gele koorts ingeënt bent. Je hebt het bewijs tegen gele koorts nodig om je visum te kunnen krijgen!
NB. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig.

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken. Hou er rekening mee dat bij sommige beroepen (o.a. media en/of krijgsmacht) soms een andere dan de reguliere visumprocedure moet worden gevolgd. Voor reizigers met een andere dan de Nederlandse of Belgische nationaliteit kunnen afwijkende visumvoorwaarden van toepassing zijn, anders dan in onze reisbeschrijving vermeld. Indien door de desbetreffende Ambassade en/of Consulaat om persoonlijke redenen geen visum aan jou wordt toegekend, kan Sawadee Reizen niet aansprakelijk worden gesteld. Conform de ANVR-Reizigersvoorwaarden (Boekingsvoorwaarden) 2019 art. 6.4 komen onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger. Wel kun je het risico op het buiten je schuld om niet krijgen van een visum bij sommige verzekeraars laten afdekken.

Verder dienen alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun (minderjarige = t/m 17 jaar) kind bij reizen buiten het Schengen-gebied te kunnen aantonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind. Denk hierbij (advies Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee) aan: Verklaring toestemming vakantie en kopie paspoort andere (niet-meereizende) ouder, recent uittreksel GBA kind, eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang/ouderschapsplan/geboorteakte kind. Zorg dus dat je op tijd over de juiste papieren beschikt. De Koninklijke Mareschaussee heeft extra controles aangekondigd voor deze zomer. Voor overige informatie kun je terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Voor reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Let op: De letter ‘O’ komt in het Nederlandse paspoortnummer niet voor. Het gaat dus altijd om het cijfer ‘0’. Dit geldt ook voor het nummer op een identiteitskaart.

 Visuminformatie

Voor deze reis is geen visum nodig.
Visum Voor Angola is een visum nodig; één van de moeilijkste ter wereld om te krijgen! Dit visum kun je dan ook niet zelf aanvragen, omdat je hier een uitnodiging voor nodig hebt. Vanwege de bureaucratische rompslomp moeten je paspoort én gele boekje vier weken voor vertrek bij ons op kantoor binnen te zijn. Je krijgt dit kort voor vertrek weer thuisgestuurd of indien noodzakelijk pas op het vliegveld van Brussel. We maken voor dit visum dus géén gebruik van het visumbureau. NB: Deze richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met ons. Indien je niet in Nederland of België woont, kunnen wij wel een uitnodiging voor je regelen, maar kunnen we verder niet bemiddelen bij de ambassade of het consulaat.


Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken.

Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade, Visumcentrale-Nederland of Visumcentrale-België.

  Financiën

De munteenheid van Angola is de kwanza, en momenteel gaan er iets minder dan 100 kwanza in één euro. Kleinere bedragen worden in kwanza betaald, maar in restaurants, hotels of bij grotere bedragen is de Amerikaanse dollar koning. Pinnen is vooralsnog niet mogelijk en alhoewel euro’s officieel gewisseld kunnen worden, is het verstandiger om véél contante dollars mee te nemen.

Angola heeft één van de grootste duale economieën ter wereld: het is een verschrikkelijk rijk land met enorme olie- en diamantvoorraden, maar de opbrengsten gaan maar naar een fractie van de bevolking. De infrastructuur is nog steeds slecht, dus vrijwel alle producten worden ingevoerd uit Zuid-Afrika en Portugal. Ook is er vrijwel geen toeristenindustrie, maar alle voorzieningen zijn meer geënt op de rijke Angolezen, de expats en de oliemensen. En die hebben geld zat of de baas betaalt ... Dit alles maakt Angola en met name Luanda tot één van de duurste plekken ter wereld, en dit weerspiegelt zich dan ook in deze reis. Hotels, materialen, restaurants zijn duur en de lonen zijn hoog. Daarom is deze reis is geen budgettrip.

Een overzicht van beschikbare pinautomaten en plekken waar je met creditcard kunt betalen vind je op www.mastercard.com. We raden je aan een extra pinpas en/of creditcard mee te nemen voor noodgevallen. In het buitenland is voor het gebruik van een creditcard altijd een pincode nodig.

Misbruik van bankpassen en/of skimmen is een wereldwijd probleem en veel banken hebben inmiddels pinbetalingen in het buitenland uitgeschakeld. Als je buiten Europa reist, zorg er dan voor dat je met je bankpas geld kunt opnemen buiten Europa. Informeer bij je bank of je bankpas goed is ingesteld en hoe je dit desgewenst kunt aanpassen naar 'wereld'.

Zakgeld

Het richtbedrag aan zakgeld op deze reis is per persoon per week.

Dit bedrag is een gemiddelde van wat reizigers de laatste jaren tijdens deze reis hebben uitgegeven aan maaltijden en drankjes, bijkomende excursies, entreegelden, eventuele plaatselijke luchthavenbelastingen en fooien. Natuurlijk is je eigen uitgavenpatroon hierbij ook bepalend. Souvenirs zijn daarom niet inbegrepen. Tijdens de reis zijn verschillende (optionele) excursies mogelijk, die je ter plaatse (met behulp van de reisbegeleider) kunt boeken. Indien een excursie beter vooraf kan worden geboekt, dan staat deze vermeld in de reisbeschrijving en op het boekingsformulier.

Enkele voorbeelden van uitgaven tijdens deze reis:

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de dollar en lokale valuta gewijzigd zijn waardoor de prijzen van excursies en activiteiten mogelijk anders uitvallen.

  Maaltijden

Alle ontbijten zijn inbegrepen in de reis. Verreweg de meeste lunches en diners worden in groepsverband gemaakt, maar de kosten hiervoor zijn nog niet in de reissom inbegrepen. Bij aankomst in Luanda wordt van elke deelnemer US$ 750,- geïnd. Van dit geld worden de inkopen voor lunches, snacks en de gedeelde maaltijden betaald. Ook voor drinkwater wordt de gehele reis gezorgd. In Lobito en Luanda zijn de maaltijden ’s middags en ’s avonds niet inbegrepen. Kortom, op Loboto en Luanda na, zijn na betaling van het vaste bedrag voor de pot alle maaltijden en drank (niet alcoholisch) inbegrepen.

  Taal & Cultuur

LITERATUURLIJST:

Hieronder volgt een redelijk uitgebreide maar zeker geen volledige lijst van boeken die je als voorbereiding of uit interesse voor Angola zou kunnen lezen.
De boeken van Ryzsard Kapuscinski, Frederik Walker en Peter Matz moet je zeker gelezen hebben.

Bredin, Miles - ; “Blood on the Tracks – A Rail Journey from Angola to Mozambique” ; 1994
Reisverslag van een bij voorbaat gedoemde poging de oude Benguela Spoorweg te volgen van Angola naar Mozambique tijdens oorlog.

Breytenback, Jan - ; “The Plunderers” ; 2001
Roman over de duistere handel in Ivoor in het zuiden van Angola tijdens de oorlog met Zuid-Afrika. Breytenbach is een voormalig officier van de Z-A weermacht.

Coppé, Margrit - & Fergus Power (editors) ; “Stories for Trees – Stories and Images of Angola” ; 2002
Verzameling gedichten, korte verhalen en foto’s van het dagelijkse leven in Angola

Holt, Clive - ; “At Thy Call We Did Not Falter” ; 2004
Aangrijpend dagboek en memoires van een jonge Zuid-Afrikaanse soldaat aan de frontlinie in zuid Angola tijdens de oorlog in de jaren 80.

Huibregtse, P.K. - ; “Angola is Ánders – Omstreden Gebied in Woord en Beeld” ;1963 (?)
Uitermate gedateerd, eenzijdig en ‘fout’ boek van een quasi interessante Nederlandse docent die het koloniale Angola verdedigt. Hierdoor echter uitermate interessant en het geeft toch een tijdsbeeld van de hoogtijdagen van de koloniale tijd.

Kapuscinski, Ryszard - ; ”Another Day of Life” / “Nog een dag”; 1976
Absolute aanrader. Literair journalistiek verslag van de laatste dagen van de Portugese overheersing voor de onafhankelijkheid in 1975.
Lees behalve dit boek ook vooral “The Shadow of the Sun” / “Ebbenhout”. Kapuscinski is een meester in het overbrengen van het ‘Afrikaanse gevoel’.

Lemmens, Harrie - ; “De Vorst, de Soldaat en de Reiziger” ; 2007
(Geschiedenis)verhalen over vier eeuwen Portugal - Angola

Maier, Karl - ; “Promises and Lies”; 1996
Oorlogsjournalistiek; achtergronden en het leven als journalist in Angoal tijdens de oorlog in de jaren negentig.

Matz, Peter -; “Lost in Transformation – Two Years I Angola”; 2008
Beschrijving van het allerdaagse leven van een expat in Luanda en de rest van Angola. Nieuw boek en dus up-to-date over hoe het leven momenteel eruit ziet in Angola.

Moorhouse, Karin - & Wei Cheng ; “No One Can Stop the Rain” ; 2005
Verslag van twee Artsen Zonder Grenzen over hun tijd in Huambo tijdens de oorlog.

Posthumus, Bram - ; “Angola - Landenreeks” ; 2003
De bekende serie: Wat historie, wat kunst en cultuur, wat politiek etc.etc.

Rosa Mendes, Perdo - ; “Tijgerbaai”/ “Bay of Tigers” ; 1999
Reisverslag door Angola en Mozambique in de jaren 90. Zeer literair en poëtisch.

Springer, F. - ; “Quissama” ; 1985
Korte roman over een Nederlandse zakenman, die zich afspeelt in Luanda en het Quissama Nat. Park.

Walker, John Frederick - ; ”A Certain Curve of Horne”; 2002
Nog een aanrader. Geschiedenis, ontdekkingsreizigers, actuele situatie en alles met als rode draad de zoektocht naar de illustere reuze sabelantilope, de antilope met de 2 meter langer hoorns en het symbool van Angola dat als uitgestorven werd beschouwd, maar waar wellicht nog exemplaren van leven. Ook aandacht voor de operatie “Ark van Noach” van Wouter van Hoven in Kissama P.N.

In november 2009 wordt de allereerste Engelstalige reisgids ooit van Angola verwacht, die van Bradt Guides.

 Wat neem ik mee op reis

Uitrusting

Ter plaatse maakt het vervoer vaak deel uit van het avontuur. Reizen per (privé) bus, truck, boot, trein, terreinwagen; tijdens een Sawadee reis kan het allemaal! Omdat de bagageruimte in deze vervoermiddelen vaak beperkt is, raden we je af om een harde koffer mee te nemen. Het beste kun je kiezen voor een flexibele rugzak, sporttas of zachte koffer. Kijk daarnaast ook eens kritisch naar wat je echt nodig hebt op reis, de ervaring leert dat je al snel te veel meeneemt. Omdat je zelf verantwoordelijk bent voor het dragen van je bagage naar de accommodatie, geldt in dit geval: less is more!

Luchtvaartmaatschappijen staan meestal 1 stuk ruimbagage van maximaal 20 kilo toe. Voor binnenlandse vluchten hanteren sommige luchtvaartmaatschappijen een lagere bagagelimiet. Dit staat dan vermeld in het tabblad 'vluchtinfo', onder het kopje vluchtinformatie.

Ga er maar vanuit dat je ergens in Angola alles kunt kopen wat je hier kunt kopen, maar dan voor een veelvoud van de prijs. Neem dus alles mee vanuit Nederland wat je denkt nodig te hebben. Nogmaals: Omdat de bagage in terreinwagens gepakt moet kunnen worden, kun je echt géén harde koffers meenemen. Wat je echt nodig hebt: - slaapzak - kleine dagrugzak - (hoofd)zaklamp - zonnebrand, zonnebril, hoofddeksel - malariaprofylaxe, muggenmelk

 Gezond en veilig op reis

Medicijnen

We raden je aan om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten en reisziekte. Daarnaast zijn een tekentang en ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) aan te raden. Onze reisbegeleiders hebben zelf ook een beperkte EHBO-kit mee. 

Gebruik je speciale medicijnen(bijv. medicijnen die onder de opiumwet vallen en/of grote hoeveelheden), neem dan voldoende mee en vraag je apotheek om een KNMP-reisdocument voor je op te stellen. Houd dit document in je handbagage.

Vaccinaties en malariaprofylaxe

Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malariaprofylaxe bijzonder vaak veranderen, raden we je aan contact op te nemen met de lokale GGD, je huisarts of thuisvaccinatie.nl. Het is handig om deze reisroute mee te nemen tijdens de afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet vier tot zes weken voor vertrek begonnen worden. Bekijk hier meer uitleg over beschikbare vaccinaties.

Iedereen die naar Angola gaat is verplicht om zich tegen gele koorts in te enten. Bij de douane wordt hier i.t.t. tot in veel andere Afrikaanse landen wél naar je gele boekje gevraagd. Absoluut meenemen dus. Verder raden we je aan je in te enten tegen de volgende ziekten:
- DTP (difterie, tetanus, polio);
- Hepatitis-A (geelzucht).

Voor deze reis wordt in de regel geadviseerd je te beschermen tegen:
Rabiës
Malaria, komt voor in Angola

Thuisvaccinatie.nl

Sawadee werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit is een landelijk werkend vaccinatiecentrum. Zij vaccineert aan huis of op locatie en geeft je advies over het gebruik van malariaprofylaxe. Gecertificeerde medewerkers komen bij je langs wanneer het jou uitkomt, zelfs in de avonduren. Dus geen reis- en wachttijd! De tarieven liggen op het niveau van of zelfs lager dan die van de GGD of huisarts, je betaalt geen extra kosten voor de service aan huis. Klik hier voor meer informatie over Thuisvaccinatie, zoals de voordelen, de werkwijze, en het maken van een afspraak.

Check je reisverzekering!

Logo Europeesche

De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. Daarom stellen we een individuele reisverzekering verplicht. Meer informatie over het Sawadee Verzekeringspakket i.s.m. Europeesche Verzekeringen vind je hier.

Hulp op zak app

De Hulp op Zak-app biedt je snelle hulp als je schade hebt tijdens je vakantie. Bij een noodsituatie bereik je direct de alarmcentrale van je verzekeraar. De app is via deze pagina te downloaden.

Veiligheid en reisadvies

De veiligheid van klanten en personeel staat bij Sawadee altijd op de eerste plaats. Via onze contacten met agenten en lokale autoriteiten volgen wij de veiligheidssituatie op al onze bestemmingen doorlopend. Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie op jouw bestemming verwijzen wij je naar de website van de rijksoverheid: reisadviezen.

 Contact tijdens de reis

De officiële taal van Angola is Portugees, en de Portugezen hebben een geen half werk verricht om Angola volwaardig deel uit te laten maken van de ‘Lucofone’ wereld, de Portugese wereld. Alhoewel er vele tientallen inheemse talen worden gesproken, is Angola voor de reiziger in alle opzichten volledig Portugeestalig. In de grotere steden wordt soms wel een woordje Engels gesproken, maar het is zeer aan te raden enkele woorden en basiszinnen in het Portugees te leren. Van de Afrikaanse talen is Umbundu de meest gesproken taal.

Tijdsverschil
In onze zomertijd – als wij onze reizen aanbieden – is het in Nederland 1 uur later dan in Angola; tijdens onze wintertijd is er geen tijdsverschil.

Contact met het thuisfront
In de grotere steden is internet te vinden en heb je mobiel bereik. De terreinwagens zijn voorzien van satelliettelefoon en we zijn dus altijd bereikbaar in noodgevallen.

Noodgevallen en calamiteiten

Zorg ervoor dat thuisblijvers altijd op de hoogte zijn van zowel je reisschema als je vluchtgegevens. Actuele vluchttijden zijn te vinden op www.schiphol.nl, www.brusselsairport.be/nl of in de Schiphol Amsterdam Airport en Brussels Airport App (gratis te downloaden in de Appstore).

We sturen geen lijst van de hotels waar we tijdens de reis verblijven omdat deze nog wel eens wisselen en de kamers vaak onder een andere naam geboekt zijn. In geval van nood zijn we voor zowel reizigers als thuisblijvers 24 uur per dag bereikbaar. Bel daarom niet met het hotel maar met Sawadee. Tijdens kantooruren kun je ons bellen op +31204202220. Buiten kantooruren word je doorgeschakeld met onze alarmdienst of kun je direct ons noodnummer bellen: +31206516035.

Tip: maak een digitaal dossier aan. Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Zo heb je, ingeval van diefstal of verlies tijdens de reis, altijd kopieën van je belangrijke papieren achter de hand.

 Duurzaam toerisme

Toerisme is de grootste industrie ter wereld, met een enorm potentieel aan economische groei en werkgelegenheid. Helaas veroorzaakt toerisme ook negatieve effecten op de natuur en lokale culturen. Wij proberen op zoek te gaan naar duurzame alternatieven om de negatieve effecten van toerisme te beperken en de positieve effecten te versterken. Sawadee Reizen hecht veel belang aan het verantwoord omgaan met cultuur, natuur en milieu. We houden ons zoveel mogelijk aan culturele codes en verwachten dat ook van onze reizigers. Het is -indien van toepassing- gemakkelijk om te vergeten dat we soms door zeer arme gebieden reizen.

Rondreis Angola Ruig en Ongerept

Binnenkort boekbaar.
Ik blijf graag op de hoogte.

image
Bedankt, we houden je op de hoogte

Liever telefonisch contact met één van onze reisadviseurs? Neem contact met mij op.

Naar boven
 

Reisinspiratie nodig?

Kom langs: 

 • 19 januari bij Theater Kikker, Utrecht
 • 26 januari in de Verkadefabriek, Den Bosch
 • 2 februari presentaties Kenia & Tanzania & Namibië, Amsterdam

Meld je gratis & vrijblijvend aan.