< Terug naar resultaten

Waarom deze reis?

 • Unieke dagwandeling in het Noordelijk gelegen Tigray gebied
 • Overnachting in een Eco lodge bij Kossoye
 • Tijdsbesparende binnenlandse vlucht van Lalibela naar Addis
 • Een complete rondreis door het noorden van Ethiopië
 • Uitgebreid bezoek aan alle hoogtepunten in het Ethiopisch orthodoxe noorden
 • Wandeling naar de bekende Tis Issat watervallen bij Bahir Dar
 • Volle dag op het Tanameer naar oa de kloostereilanden
 • Prachtige wandeling in de Simien met spectaculaire uitzichten
 • Veel tijd in Lalibela om alle rotskerken te bezoeken en te wandelen in de omgeving

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  vlucht Brussel - Addis Abeba

  Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema.

 • 2

  Addis Abeba / aankomst

  image

  Nadat we onze intrek hebben genomen in het centraal gelegen hotel, kun je meteen Addis Abeba gaan verkennen. In de gezellige oude wijk Piassa kun je ronddwalen in de drukke winkelstraatjes, vol met juwelierszaakjes die de beroemde Ethiopische kruizen aanprijzen. In deze buurt ligt ook de St. George kathedraal, door keizer Menelik II gebouwd ter herinnering aan de overwinning op de Italianen.

  image

  Op de Mercato, de grootste markt van Afrika, kun je werkelijk alles kopen; speren, geurige kruiden en sierlijke koffiepotten die iedere familie gebruikt bij de traditionele koffieceremonie. Je kunt ook een bezoek brengen aan Lucy. Dit wereldberoemde, 3,5 miljoen jaar oude skelet staat in het National Museum. De Ethiopiërs noemen haar liefdevol Dinkinesh wat ‘jij bent prachtig’ betekent. Het Etnologisch Museum is ook de moeite waard.

 • 3

  naar Debre Markos

  image

  Vandaag nemen we de tijd om de route over land naar Debre Markos te verkennen. Onderweg zullen we diverse fotostops en een korte wandeling maken. Ook bezoeken we het klooster Debre Libanos waar in de 16de eeuw de Christelijke keizer schuilde voor de oprukkende moslims. Helaas kwamen de Portugezen te laat te hulp en heeft de keizer hier het leven gelaten.

  image

  Sinds 2010 heeft het klooster een voor Ethiopische begrippen zeer profesioneel ogend museum. Je krijgt hier een rondleiding van een monnik. De monnikken wonen in grotten en kleine bouwvallige huisjes in de bergen rondom het klooster. Tijdens de lunch ga je je eerste injera proeven. Deze specialiteit van Ethiopië is een zuurdesempannekoek, met daar bovenop pittig gekruid vlees en groenten.

  image

  Na de lunch ga je weer op pad. Bij helder weer heb je meestal een schitterend uitzicht over de indrukwekkende 1000 meter diepe kloof van de Blauwe Nijl. De Blauwe Nijl stroomt vanuit Ethiopië richting Soedan. Vanaf de Kloof van de blauwe Nijl wordt het landschap wat meer gedomineerd door rechthoekige huizen, bewoont door de Amharen. In Debre Markos overnachten we in een eenvoudig hotel.

 • 4

  naar Bahir Dar

  image

  Na het ontbijt rijden we door een prachtig landschap. Velden Tef, mais, zonnebloemen en lijnzaad wisselen elkaar af en her en der oude acia’s met hun prachige bladderdak. In Dembejja wordt de weg omzoomd met kleurige manden van koeiehuid. We stoppen uitgebreid bij het vulkanische meer Zangana om te (picknick) lunchen. Een bijna perfect ronde krater gevuld met helder water. In de bossen rondom vind je colobus aapjes en prachtige vogels. Na de lunch rijden we door naar ons comfortabele hotel aan het Tana meer in Bahir Dar.

 • 5

  Bahir Dar / bezoek aan de Blue Nile Falls

  image

  Vandaag gaan we op weg naar het dorpje Tis Abay, waar we via een eeuwenoude door Portugezen gebouwde brug over de Nijl een mooie wandeling maken in de omgeving van de Tis Issat watervallen. De Ethiopische naam Tis Issat betekent 'water dat rookt'. Het gedreun van de vijftig meter hoge waterval kan overweldigend zijn. Helaas is dit tegenwoordig een uitzondering omdat er, in verband met het winnen van elektriciteit, bovenstrooms sluizen zijn gebouwd. We overnachten nog een nacht in Bahir Dar.

 • 6

  naar Gorgora

  image

  We steken het indrukwekkende Tana meer vandaag over per boot. We stoppen onderweg op het Zegge schiereiland voor een bezoek aan de eeuwenoude kloosters die hier staan. Ook stoppen we op het Nega Selassie eiland waar vele Ethiopische keizers zijn begraven. Aan het eind van de middag zijn we aan de overkant waar de bus ons weer op wacht. Het is nog een klein stukje rijden naar Gorgora, onze eindbestemming voor vandaag.

  image

  We overnachten op een bijzondere plek direct aan het Tana meer. De camping is gestart door twee Nederlanders en door hier te overnachten steunen we de ontwikkeling van het dorp Gorgora. Vanaf je terras is de prachtige zonsondergang over het Tana meer adembenemend.

 • 7

  naar Gondar

  image

  's Ochtends hebben we tijd om de kerk in Gorgora te bekijken. Hierna rijden we door naar Gondar, waar we voor de lunch aankomen. De stad ligt in het hart van een bergachtig gebied op zo'n 2225 meter hoogte. Vanwege de gunstige ligging op een kruispunt van drie karavaanroutes, het aangename klimaat en de vruchtbare grond werd Gondar bestemd tot de hoofdstad van Ethiopië in de 17e en 18e eeuw. We verblijven in een comfortabel hotel.

  image

  Een wandeling langs de (gerestaureerde) ruïnes van Gondar geeft je een beeld van de glorierijke dagen van weleer. Diverse kasteelruïnes zijn te bezoeken en je mag het Kasteel van Fasilades absoluut niet missen. Het bad van deze koning speelt nog steeds een belangrijke rol in het leven van de Ethiopiërs.

 • 8

  naar Kossoye / wandeling in Simien Mountains

  image

  We vertrekken vroeg richting Kossoye, dat maar een klein stukje rijden verderop ligt. Vanaf hier maken we een wandeling van enkele uren in het Simien gebergte, buiten het Nationaal Park. Je wordt omringd door prachtige uitzichten. Vooral na de regentijd is het erg groen met overal bloeiende bloemen. We overnachten in een Ecolodge midden in de natuur met adembenemende uitzichten.

 • 9

  naar Debark / wandeling Simien Mountains

  image

  In circa drie uur rijden we naar Debark, aan de voet van het Simien gebergte. Hier betreden we het Nationale Park en huren we een gids die met ons mee het park in gaat. Roofvogels als de grote lammergier cirkelen hoog boven je hoofd. We maken een drie uur durende wandeling, waarbij de kans op het zien van de alleen in Ethiopië voorkomende Gelada-bavianen heel groot is. We overnachten in een eenvoudig hotel in Debark.

 • 10

  naar Axum

  image

  Vandaag is een lange reisdag. Na een vroege start bereiken we na een indrukwekkende tocht van ruim acht tot negen uur Axum. We dalen af van de Ethiopische hoogvlakte naar het dal van de Tekeze-rivier en hebben onderweg een fantastisch uitzicht op de steile noordwand van het Simien gebergte.

  image

  Axum was ooit de hoofdstad van een groot koninkrijk en kende een bloeiende beschaving. Inmiddels is het een modern stadje met brede lanen geflankeerd door palmbomen. Voor de Ethiopiërs is het nog steeds een zeer belangrijke religieuze plaats: hier wordt volgens de Ethiopische overlevering in een kapel de Ark des Verbonds bewaard! We verblijven twee nachten in een eenvoudig hotel.

 • 11

  Axum / vrije dag

  image

  Vandaag kun je er zelf op uit trekken en bijvoorbeeld een wandeling maken langs de overblijfselen van het grootse verleden. In en om Axum vind je paleisruïnes van ondermeer de koningin van Sheba, ondergrondse tombes van diverse koningen en metershoge obelisken (stelae). Ook de eeuwenoude bijbels die bewaard worden in de Maryam Zionkerk zijn bijzonder.

  image

  In het kleine lokale museum vind je gebruiksvoorwerpen als kookspullen en lampjes die in en rond Axum opgegraven zijn. ‘s Avonds is het goed toeven in een lokaal café samen met de opvallend vriendelijke bevolking, de Tigrayers. De vrouwen zijn vaak te herkennen aan hun speciale tatoeages en hun prachtige haardracht. Het is ook mogelijk om je tijdens het bezoeken van de bezienswaardigheden te laten begeleiden door een gids.

 • 12

  naar Adigrat

  image

  Onderweg naar Adrigat rijden we langs Yeha, waar het oudste, nog bestaande gebouw van Ethiopië staat: 'de tempel van de maan'. We brengen een bezoek aan deze tempel die dateert uit ongeveer 700 voor Christus. Daarna rijden we door naar Debre Damo, een kloostercomplex gelegen op een afgeplatte berg. De oudste kerk van Ethiopië is gelegen in dit complex, dat omheind is met een twee meter hoge muur.

  image

  Dit is misschien wel het meest bijzondere klooster dat we tijdens deze reis zien. Het klooster is alleen bereikbaar langs een touw waarmee je langs een steile, 18 meter hoge rotswand omhoog moet klimmen. De toegang tot het klooster is uitsluitend voorbehouden aan mannen, maar voor iedereen bijzonder om te zien. In de middag rijden we verder naar ons hotel in Adigrat.

 • 13

  Dagtocht in de Tigray

  image

  Samen met een gids trekken we er vandaag vroeg op uit het Tigray gebergte in. We wandelen in een uur of 3 naar het guesthouse waar we lunchen. De guesthouses in deze regio worden gerund door mensen van de Tesfa communty, zij verzorgen ook onze lokale lunch. 55% van het geld dat zij hiermee verdienen blijft in de community. De wandeling hier naartoe biedt prachtige vergezichten over de omliggende laaglanden. Na de lunch dalen we af via een andere weg en rijden we in ongeveer 2,5 naar Mekele.

 • 14

  naar Lalibela

  image

  We hebben een lange reisdag voor de boeg. We rijden door onherbergzaam berglandschap, bezaaid met kleine dorpjes in een uur of 8 naar Lalibela. De rit is lang, maar mooi en we stoppen af en toe voor een korte wandeling. Lalibela is wereldberoemd vanwege de elf in rotsen uitgehakte kerken. We verblijven drie nachten in een comfortabel en centraal gelegen hotel.

 • 15

  Lalibela / bezoek rotskerken

  image

  Een bezoek aan de beroemde rotskerken is absoluut een hoogtepunt van de reis. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat deze door mensenhanden zijn gemaakt en er bestaat dan ook niet voor niets het verhaal dat engelen hebben geholpen bij het uithakken ervan. Je kunt ronddwalen door het labyrint van gangen en kloven die sommige kerken met elkaar verbinden. Rond gebedstijden weerklinken de religieuze liederen door de omliggende vallei.

 • 16

  Lalibela / vrije dag

  image

  Op orthodoxe feestdagen zie je indrukwekkende processies van gelovigen, voorgegaan door priesters in met gouddraad doorweven gewaden. Een dienst in één van de kerken is een bijzondere belevenis. De geur van wierook, het gezang van de kerkgangers, kaarslicht, de muziek van trommels, ratels en fluiten die weergalmt door de hoge gewelven geven het geheel een mystieke, sprookjesachtige sfeer. In Lalibela kun je 's avonds ‘tej’ (spreek uit: tudzj) uitproberen, de Ethiopische honingwijn die hier gemaakt wordt.

 • 17

  naar Addis / avondvlucht naar Amsterdam

  image

  's Ochtends vliegen we weer terug naar het beginpunt van onze reis, Addis Abeba. Omdat we pas 's avonds terugvliegen naar Brussel, kan je hier nog enkele uren doorbrengen. We hebben de beschikking over een aantal dagkamers, dus na een verfrissende douche kun je nog voor de laatste keer heerlijk Ethiopisch eten, voor we naar het vliegveld worden gebracht voor de terugvlucht naar Brussel.

 • 18

  aankomst Brussel

  Voor de vluchtgegevens verwijzen wij je naar het vluchtschema.

Rondreis Ethiopië - noord

Boekbaar vanaf 01-01-2017.
Ik blijf graag op de hoogte.

image
×
Bedankt, we houden je op de hoogte
Naar boven