< Terug naar resultaten

Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 16 deelnemers
 • Één complete rondreis in samenwerking met de Apenheul, vol = vol!
 • Uniek: een tweedaags verblijf in Sahamalaza NP met bezoek aan ecoproject Apenheul
 • Inclusief bioloog/apenexpert vanaf dag 8 van de reis
 • Grote kans op het zien van o.a. indri-indri's, diadeemsifaka's en blauwoogmaki's
 • Een tweedaags bezoek aan het prachtige Kanaal Pangalanes
 • Ranomafana NP, met diverse wandelmogelijkheden op zoek naar bamboe-lemuren
 • Bijzondere én duurzame overnachtingen in Residence Madalief
 • Naast veel diverse wandelmogelijkheden zijn er ook nachtwandelingen mogelijk
 • Uitrusten, snorkelen en wandelen op het exotische Nosy Be
 • Inclusief twee tijdbesparende binnenlandse vluchten!

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  vlucht naar Antananarivo (Tana)

  Voor de vluchtgegevens verwijzen we naar het vluchtschema. We nemen een nachtvlucht naar Madagascar. 

 • 2

  aankomst Antananarivo (Tana)

  image

  In de middag komen we aan bij ons hotel in de hoofdstad Antananarivo. Tongenbreker Antananarivo wordt daarom door de inwoners Tana genoemd. In de avond kan je zelf op pad in Tana.

 • 3

  naar Andasibe (Périnet)

  image

  's Ochtends vertrekken we met de bus naar Andasibe. De ongeveer vier uur durende rit voert in oostelijke richting langs kleine dorpjes en talrijke met rijst bebouwde terrassen, die je het gevoel geven in Azië te zijn beland. Onderweg stoppen we bij de mooiste uitzichtpunten. We overnachten in bungalows aan de rand van het tropische woud.

 • 4

  Andasibe (Périnet)

  image

  In Andasibe trekken we in kleine groepjes onder leiding van deskundige gidsen het woud in, op zoek naar de Indri-Indri, de grootste van alle lemuren. Na zonsopkomst moeten deze verbaasd ogende dieren eerst wat op temperatuur komen, waarna het tijd is voor hun territoriale roep die je kippenvel zal bezorgen! Maar er is meer te zien: kameleons in alle soorten en maten, vogels, kikkers en hagedissen. 

 • 5

  naar Kanaal Pangalanes

  image

  Na het ontbijt gaan we naar het Kanaal de Pangalanes. De Pangalanes bestaan uit een honderden kilometers lange aaneenschakeling van meren, kreken en lagunes, verbonden door kanalen. In koloniale tijden werd het water voor transport gebruikt, maar inmiddels is er zoveel overgroeid dat alleen de kleine ‘pirogues’ van lokale vissers er nog makkelijk hun weg vinden. Een uniek natuurgebied – dat pal tegen de kust van de Indische Oceaan ligt – en onze accommodatie ligt er middenin! Een boot brengt ons er over het Akanin’ny Nofy meer naartoe. Die naam betekent ‘droomplek’, en dat zegt genoeg.

 • 6

  Kanaal Pangalanes

  image

  Vandaag kan je onder begeleiding van een gids het Palmarium-reservaat bezoeken. In dit beschermde gebied wonen onder andere bruine maki’s, indri-indri’s en diadeemsifaka’s. Deze laatste komen vaak over het pad naar je toe gedanst. Ook kameleons en gekko’s in diverse kleuren en de unieke stralenschildpad struinen rond door het struikgewas. Nóg veel spannender zijn de vleesetende planten die hier groeien! Je kan ook makkelijk op eigen houtje het eiland verkennen. De paden die het bos doorkruisen komen altijd weer op het strand terecht, waar het heerlijk zonnebaden en zwemmen is.

  image

  Je kunt ook kiezen voor de boot als vervoersmiddel in de Pangalanes. Je vaart langs de dorpen van de vissers, met wie je op het water kennismaakt. De zoetwatervis en krabbetjes die ze in hun netten ophalen liggen ’s avonds misschien wel op jouw bord! Langs de oevers zie je vrouwen de was doen en kinderen spelen, maar ook mooie natuur. Sommige van de vissersdorpjes waar je aanlegt, grenzen aan de andere kant namelijk aan de eindeloze Indische Oceaan. Bij kalm water kan hier gezwommen worden.

 • 7

  naar Andasibe (Périnet)

  image

  Na twee dagen vol mooie natuur en verschillende dieren, gaan we terug naar Andasibe. Je hebt vandaag vrij te besteden. Het is zeer interessant om 's avonds met een gids te speuren naar nachtdieren. Hierbij is een goede zaklamp wel essentieel. Tip: een hoofdlamp is een aanrader.

 • 8

  naar Antsirabe

  image

  Vandaag is een lange reisdag door een prachtig gebied. We rijden door het heuvelachtige gebied van de Hooglanden met prachtige hoge rode huizen, Aziatisch uitziende mensen, graftombes en rijstvelden naar Antsirabe. In deze vriendelijke stad zien we zeer veel van de voor de regio belangrijke pousse-pousses, een soort riksja's die door mannen worden voortgetrokken en worden gebruikt voor goederen- en personenvervoer. Als we door de straten lopen gonst het 'Vazáha! Vazáha!' , want zo noemen de Malagasy alle blanken.

  image

  De pousse-pousse mannen zullen niet rusten voor ze je een keer door de stad getrokken hebben. De afstanden zijn echter niet groot en je loopt zo het stadje met zijn oud-koloniale gebouwen, het kuurhotel des Thermes en de kathedraal uit. We verblijven in Residence Madalief net buiten Antsirabe. Dit hotel is onderdeel van de stichting Madalief en is ontstaan vanuit het idee om werkgelegenheid en werkervaringplekken te creëren voor jongeren en alleenstaande moeders uit de omgeving, en om een inkomen te genereren voor de projecten aldaar.

  Vandaag sluit de bioloog bij de groep aan. De bioloog is een echte apen expert. Tijdens ons bezoek aan Ranomafana NP en Sahamalaza NP kan hij ons alles vertellen over de verschillende apensoorten die we gaan zien.

 • 9

  naar Ranomafana

  image

  Vandaag vertrekken we op tijd naar Ranomafana. Het is een lange reisdag en daarom stoppen we onderweg meerdere keren. We rijden eerst door een gebied met rijstvelden en prachtige vergezichten naar Ambositra, een plaatsje met karakteristieke oude huizen en bekend om het houtsnijwerk. Het laatste stuk naar Ranomafana is een afdaling door het regenwoud. We slapen twee nachten in bungalows aan de Mananjary rivier.

 • 10

  Ranomafana Nationaal Park / vrije dag

  image

  Ranomafana National Park is één van de meest bekende natuurgebieden op Madagascar. Het park werd vooral opgericht om de gouden bamboelemuur een beschermd gebied te gunnen. Deze mooie halfapensoort werd pas in de jaren ‘80 ontdekt. Je kunt hier ook twee andere bamboelemuren-soorten tegenkomen, evenals de veel grotere vari’s (met hun oorverdovende contactroep), de roodbuik maki’s en de prachtige zwart-witte Milne-Edwards sifaka’s. Je moet wel een beetje geluk hebben, want Ranomafana is zeer uitgestrekt en bergachtig.

  image

  Er zijn verschillende wandelroutes waarlangs je op zoek kunt naar de zeldzame bamboe-lemuren, de diadeemsifaka en de ringstaartmangoest. Je kunt ook via een speciale route afdalen naar het dorp en onderweg passeer je een enorme waterval waar je kunt zwemmen. Vlakbij het dorp kun je zwemmen in de warme bronnen, waaraan Ranomafana zijn naam ontleent: het betekent letterlijk 'warm water'. ‘s Avonds maken we een nachtwandeling waarbij we met zaklampen zoeken naar de Mouse lemurs (de kleinste lemuur van Madagascar), de leaf-tailed gecko en slapende kameleons.

 • 11

  naar Antsirabe

  image

  Maak je weer op voor een lange reisdag terug naar Antsirabe. We komen ergens tegen het einde van de middag aan. De rest van de dag heb je vrij te besteden en kan je uitrusten van het reizen. 

 • 12

  naar Antananarivo (Tana)

  image

  We reizen weer terug naar Tana. We overnachten in het hotel dat we kennen van de eerste dag. In de middag en avond kun je echt kennis maken met de hoofdstad van Madagascar en het bruisende centrum van Antananarivo. Met name rond Avenue de la Liberté en de markten er omheen heerst een enorme bedrijvigheid. Verder vind je in Tana een uitgebreide keuze aan leuke restaurants om je smaakpapillen te verwennen.


 • 13

  vlucht naar Nosy Be

  image

  In Tana stappen we weer op het vliegtuig en dit keer is onze bestemming Nosy Be, het parfumeiland. Het eiland heeft deze naam gekregen dankzij de heerlijke geuren die je overal ruikt op het eiland, o.a. door ylang ylang, vanille, frangipani, cacao en verschillende kruiden zoals kaneel. We overnachten in een comfortabel hotel, gelegen op de top van een heuvel met uitzicht op het Ambatoloaka strand.

 • 14

  naar Sahamalaza / bezoek project Apenheul

  image

  In de ochtend vertrekken we per boot naar het Sahamalaza NP. Tijdens de 5 uur durende boottocht vaar je langs prachtige tropische eilanden en bestaat de kans dat je grote zeeschildpadden tegenkomt. 

  image

  Bij aankomst staan de mensen van het project ons op te wachten en maken we een prachtige wandeltocht van 2 uur naar het kamp. Het Sahamalaza NP heeft prachtige flora en fauna en is bekend vanwege de blauwoogmaki. We overnachten aan de rand van het bos in eenvoudige tenten en 's avonds geniet je van een heerlijke maaltijd, bereid door de mensen van het project.

  Puur Sawadee - Apenheul, blauwoogmaki’s en eco toerisme!

  image

  Helaas is er de afgelopen jaren heel veel bos gekapt in Madagascar. De bevolking is erg arm en boskap en jagen op de dieren was nodig om te kunnen overleven. Het leefgebied van de blauwoogmaki is enorm afgenomen en zij hebben nu nog maar kleine stukken bos over. Als er nu niks gedaan wordt zullen ook deze laatste stukken bos verdwijnen. 

  De blauwoogmaki staat nu in de top 25 van de meest bedreigde primatensoorten ter wereld. Apenheul houdt ook blauwoogmaki’s in het park zelf en probeert middels internationale fokprogramma’s bij te dragen aan behoud van deze diersoort. Maar Apenheul wil deze diersoort ook in het wild helpen. Daarom zet zij zich samen met de organisatie AEECL (een overkoepelende organisatie van Europese dierentuinen) in om de laatste blauwoogmaki’s in het wild te beschermen.

  Er zijn al enkele successen geboekt. Zo is het gebied nu officieel verklaard tot een National Park en wordt er zeer intensief met de lokale bevolking samengewerkt. Met als doel de leefomstandigheden voor hen te verbeteren zodat zij niet nog meer bos hoeven te kappen en niet meer op deze prachtige dieren hoeven te jagen. Ook zijn er rangers bij stukken bos actief en worden onderzoekers ingezet om de situatie in kaart te brengen, maar hun aanwezigheid zorgt ook dat de bevolking niet langer op deze dieren jaagt. Maar er is meer nodig. Nog niet alle bossen worden beschermd, het is een erg droog gebied en er is weinig werkgelegenheid. Om het project te ondersteunen doet Sawadee een bijdrage van € 50,- per boeking. 

  Sawadee en Apenheul hebben de handen ineen geslagen om ecotoerisme te stimuleren. Met een bezoek aan dit gebied help je de mensen direct aan extra inkomsten. Zij krijgen namelijk een gedeelte van de entree voor het National Park en er zijn mensen nodig die koken, toeristen begeleiden en praktische zaken verzorgen. Meer inkomsten voor de lokale bevolking betekent minder druk op het bos en de dieren. En als de lokale bevolking ziet dat toeristen speciaal voor de blauwoogmaki’s komen dan zullen zij ook minder snel op ze jagen. 

  Als toerist is het ook echt de moeite waard om dit gebied te bezoeken. Uiteraard zul je oog in oog komen te staan met de blauwoogmaki, maar je zult ook veel uitleg krijgen over natuurbescherming. Zo bezoek je het onderzoekerskamp en één van de dorpen zodat je echt zelf zult ervaren wat het project allemaal inhoudt. Uniek, kleinschalig en een echte once in a lifetime experience!


  In veel van onze reizen hebben we een Puur Sawadee project opgenomen. Een Puur Sawadee project heeft op de lange termijn een positieve impact op natuur, lokale economie, culturele interactie en / of bescherming van de bestemming. Puur Sawadee projecten geven reizigers de mogelijkheid om op een unieke manier kennis te maken met een land en tevens een steentje bij te dragen aan positieve ontwikkelingen op de plaats van bestemming.


 • 15

  Sahamalaza / bezoek project Apenheul

  image

  Tijdens deze twee dagen nemen we een uniek kijkje in de wereld van natuurbescherming. We bezoeken het onderzoekerskamp waar de onderzoekers ons alles vertellen over het werk dat zij verrichten en wat onderzoek daadwerkelijk heeft bijgedragen aan natuurbescherming. Ook gaan we langs een van de dorpjes en ontmoeten we de lokale bevolking. Het wordt al snel duidelijk hoe belangrijk de samenwerking met de 'locals' is en welke activiteiten er worden ondernomen om hun leefgebied te ondersteunen. 

  image

  Uiteraard gaan we meerdere malen op zoek naar de blauwoogmaki, die vaak in groepjes van 4 tot 10 dieren leven. Echt een unieke ervaring! Ongetwijfeld zul je ook andere dieren spotten, zoals de wezelmaki. Als er tijd over is, brengen we nog een bezoek aan de prachtige mangrove bossen. 

 • 16

  naar Nosy Be

  image

  Ons avontuur in Sahamalaza zit er alweer op. Onderweg naar Nosy Be maken we een stop bij Nosy Iranja; een prachtig bountystrand. Dit is dé perfect plek om twee uurtjes te zwemmen en lekker te lunchen. 

  image

  De rest van je tijd in Nosy Be kun je geheel naar eigen inzicht besteden. Langs het strand zijn verschillende restaurantjes waar je kunt eten terwijl je de zon in de zee ziet zakken. Op dit exotische eiland, waar exotische bloemen met exotische namen als frangipane en ylang ylang groeien, is het - in tegenstelling tot de eilanden aan de oostkust van Madagascar - bijna het hele jaar door goed weer.

 • 17

  Nosy Be / vrije dag

  image

  Tijdens een optionele excursie naar het eiland Nosy Tankily, gelegen in de azuurblauwe zee kun je heerlijk zwemmen en prachtig snorkelen waarbij je anemonen, papegaaivissen, zee-egels en mooi gekleurd koraal kunt zien. Daarna kun je genieten van een uitgebreid ‘zee-lunchbuffet’. Ook leuk is een excursie naar het Lokobé reservaat waarbij je in een pirogue naar het reservaat roeit en daarna te voet op zoek gaat naar reptielen en lemuren. Je kunt ook het eiland rond en naar het mooiste strand van het eiland bij Andilana gaan. Hier kun je met je voeten in het zand op een terrasje aan zee heerlijk krab of kreeft eten.

  De bioloog zal ons vandaag weer verlaten.

 • 18

  vlucht naar Antananarivo (Tana)

  image

  In de ochtend keren we per vliegtuig naar Tana terug waar je overnacht in het inmiddels welbekende hotel. Je hebt vandaag en morgen ruim tijd om naast het gezellige centrum van Antananarivo, ook de buitenwijken te verkennen. Een wandeling naar de Rova, de voormalige residentie voor het koningshuis van Madagascar voert langs leuke wijkjes en mooie uitzichten.

 • 19

  vlucht naar Nederland

  image

  Antananarivo heeft ook genoeg winkeltjes om de laatste souvenirs in te slaan. In de namiddag brengt een transfer ons naar het vliegveld, waar we op een nachtvlucht terug naar Amsterdam stappen.

 • 20

  aankomst Nederland

  Voor de vluchtgegevens verwijzen we naar het vluchtschema.

Rondreis Madagascar Apen Pop-Up

Niet boekbaar

blauwoogmaki
Naar boven