< Terug naar resultaten

Reisinfo

 Deskundige reisbegeleiding

Deze Mali reis wordt begeleid door een Nederlandstalige reisbegeleid(st)er of een lokale Engelstalige reisbegeleid(st)er.

Onze reisbegeleiders zijn stuk voor stuk professioneel en gepassioneerd en hebben een intensieve, door Sawadee ontwikkelde training gevolgd. De reisbegeleiders zorgen ervoor dat de reis zo optimaal mogelijk verloopt en zijn je eerste aanspreekpunt bij vragen of opmerkingen. Zij geven je graag tips over mogelijke excursies, mooie plekjes en leuke restaurants. Onze reisbegeleiders beantwoorden graag al je vragen, maar neem zelf ook een goede reisgids mee. De reisbegeleider verwelkomt je op de bestemming bij aankomst op de luchthaven.


 Beste reistijd

In de maanden maart tot en met mei is het bloedheet! De temperatuur kan overdag oplopen tot 50 °C en zelfs ‘s nachts is het vaak rond de 35 °C. Wij organiseren daarom in deze maanden geen reizen naar Mali.

Het regenseizoen is van juni tot medio september; in deze periode regent het echter nooit dagen achter elkaar en zijn de temperaturen aangenaam. In augustus en september is het dan ook al weer aangenaam reizen: Mali is groener, blauwe luchten, er is weinig stof en in de Dogon vallei zie je mooie watervallen. Het kan in deze tijd vochtig en heet zijn. Omdat het geregeld 's nachts regent, zullen we soms niet kamperen maar in een eenvoudig campement slapen en in de Dogonvallei binnen in de huizen van de lokalen zelf en niet op de daken slapen.

Van oktober tot en met februari waait de harmattan, een wind die rood stof uit de woestijn aanvoert. Dit is de meest aangename periode om te reizen in Mali vanwege de droge warmte en lagere temperaturen. Temperaturen lopen rond het middaguur op tot ongeveer 30 à 35°C. In deze maanden kan het echter op het water en ook 's nachts wel fris zijn. Tijdens een winderige pinassetocht komt een warme trui of een jas zeker van pas en ook 's nachts kan het in de woestijn flink afkoelen.

image
Ramadan en Offerfeest

In 2017 duurt de ramadan van 27 mei t/m 25 juni. Reizen tijdens de ramadan is goed mogelijk, maar je kunt eventueel wel te maken krijgen met gesloten restaurants, attracties en winkels. Ook kan het op sommige plaatsen drukker zijn dan normaal, waardoor je iets langer onderweg bent. Hoe streng de ramadan wordt nageleefd verschilt per regio. Vergelijkbare omstandigheden gelden voor het Offerfeest, dat in 2017 plaats zal vinden van 1 t/m 3 september.

 Mali reizen met een festival

Tijdens diverse reizen heb je de kans om een bijzonder festival mee te maken. Zo doet de reis van 24 december het wereldberoemde Essekane Festival bij Timboektoe aan. Als je op 14 januari 2011 vertrekt, maak je het "Sur le Niger" muziekfestival in Ségou mee. Festival des Masques Ervaring heeft ons geleerd dat het ooit zo beroemde Bandiagara Festival in de Dogonvallei de laatste jaren nogal tegenvalt. Om die reden zullen we met onze reizen dit festival niet meer aandoen. Als alternatief zijn we met onze reis die op 16 december 2011 vertrekt aanwezig bij het “Festival des Masques”. We hebben het programma van deze reis zo omgegooid dat er geen onderdelen van de reguliere reis verdwijnen, maar zodat we wel kunnen kijken of dit alternatieve festival de moeite waard is. Muziekfestival in Essakane Voor de echte muziek- en dansliefhebbers vertrekt op 28 december 2011 een reis waar we het muziekfestijn ‘Festival au desert’ aandoen. De lokatie is sinds 2009 nabij Timboektoe in een woestijngebied met prachtige witte zandduinen. Het festival draait niet uitsluitend om muziek uit de Sahara, er zullen ook andere Malinese en internationale artiesten optreden. Het driedaagse festival kost € 150,- per persoon. Dit is inbegrepen in de reissom. Voor meer informatie kun je kijken op de website: www.festival-au-desert.org Muziekfestival in Ségou Met de reis met vertrek op 27 januari 2012 bezoek je het muziekfestival ‘Festival sur le Niger’ in Ségou. Vele talentvolle West-afrikaanse artiesten zullen hun muziek ten gehore brengen vanaf een podium dat drijft op de rivier de Niger. Je overnacht tijdens deze reis op de beste locatie van Ségou direct naast het festival! Het festival biedt nog veel meer, zoals dans, masker- en marionetvoorstellingen, kunst en ambachten uit de regio. Voor meer informatie kun je kijken op de website: www.festivalsegou.org
Omschrijving Vertrekdatum Aantal dagen Status

* B=boekbaar, GV=boekbaar/gegarandeerd vertrek, NB=niet meer boekbaar/vol

Uiteraard plannen wij met veel zorg de data en het programma van de festivalreizen. Wij willen er nadrukkelijk op wijzen dat het in een heel uitzonderlijk geval mogelijk is dat de lokale of nationale autoriteiten op het laatste moment alsnog het festival afgelasten of de datum wijzigen. Indien dit voor vertrek bekend is zullen we je daar uiteraard van op de hoogte brengen, dit is echter geen reden om de reis te annuleren.

 Zwaarte

 • Zwaarte van de reis

  arrow
  • image

   Zeer lichte reis met nauwelijks lange reisdagen en/of lichte dagwandelingen

  • image

   Lichte reis met weinig lange reisdagen en/of lichte dagwandelingen

  • image

   Licht avontuurlijke reis met enkele lange reisdagen en/of zwaardere (dag)wandelingen

  • image

   Avontuurlijke reis met meerdere lange reisdagen en/of zwaardere, meerdaagse wandelingen

  • image

   Zeer avontuurlijke reis met meerdere lange reisdagen en/of zware meerdaagse wandelingen

  image
 • Comfort van de overnachtingen
  arrow
  • image

   Comfortabele hotels afgewisseld met veel basic (kampeer)overnachtingen

  • image

   Comfortabele hotels afgewisseld met meerdere basic (kampeer)overnachtingen

  • image

   Comfortabele hotels afgewisseld met enkele basic (kampeer)overnachtingen

  • image

   Comfortabele hotels

  • image

   Zeer comfortabele hotels

  image

Deze reis is alleen geschikt voor échte avonturiers! Mali is een Sahel-land: de temperaturen kunnen hoog oplopen, de Harmattan doet veel stof opwaaien en de voorzieningen zijn vaak beperkt. Bovendien is er een aantal nachten waar we kamperen op plekken, waar geen voorzieningen zijn. Je flexibiliteit en incasseringsvermogen dienen groot te zijn!

Vanwege de warmte beginnen we in de Dogonvallei altijd vroeg met wandelen en houden we rond het middaguur een uitgebreide siësta. De wandeltocht zelf gaat grotendeels over vlak zanderig terrein. We lopen twee keer van de top van de falaise naar de dorpjes aan de rand en omgekeerd, je klimt of daalt hierbij maximaal 200 meter. Alleen aan het begin van de tocht is het mogelijk met de bus de vallei af te dalen en de afdaling over te slaan. De overige beklimmingen en afdaling kunnen niet met een bus gedaan worden, uitsluitend te voet. De wandeling leggen we in rustig tempo af, zodat je tijd genoeg hebt om foto’s te maken en alles op je in te laten werken. De wandelingen variëren van twee tot vijf uur per dag en kunnen in overleg met de gids en reisbegeleiding desgewenst worden verlengd. De lokale gids loopt vooraan met de snelle wandelaars, onze reisbegeleid(st)er loopt achteraan met mensen die het rustiger willen doen. De tocht kan vooral zwaar vallen door de temperatuur waardoor een goede basisconditie noodzakelijk is.

In de Dogonvallei was je je met water uit een teiltje en is de wc een gat in de grond. Er is geen stromend water en geen elektriciteit.
Tijdens de pinassetocht bestaat het sanitair uit een een gat in het dek met houten muurtjes er omheen en je kunt je dan ook niet of zeer beperkt wassen.

De wegen naar de Dogonvallei en tussen Timboektoe, Reserve de Douentza en Hombori zijn onverhard. Deze zogenaamde pistes kunnen afhankelijk van de tijd van het jaar in goede of minder goede staat zijn. Er kunnen flinke gaten in zitten en het kan er zeer stoffig of modderig zijn.

Houdt er ook rekening mee dat je individuele vrijheid tijdens deze reis beperkt is en dat je meestal vroeg op moet staan. Ten slotte wijzen we je erop dat dingen wel eens anders kunnen lopen in een land dat nog steeds tot de armste ter wereld behoort. Kun je hier tegen, dan word je beloond met onvergetelijke herinneringen aan een zeer sfeervol land en vele warme ontmoetingen met de lokale bevolking.

Mocht je twijfelen over mogelijke deelname, neem dan contact met ons op.

Neem bij twijfel even contact op met onze reisexperts. Houd er rekening mee dat vanwege het avontuurlijke karakter van onze reizen en onvoorziene omstandigheden (een weg kan onbegaanbaar raken, een vervoermiddel kan kapot gaan of een binnenlandse vlucht heeft vertraging) het voor kan komen dat we, ondanks zorgvuldige planning vooraf, toch genoodzaakt zijn een dagindeling of programmaonderdeel aan te passen. Een programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de groep maar de uiteindelijke beslissing ligt bij de reisbegeleiding.

 Vervoer ter plaatse

Tijdens de rondreis maken we gebruik van een eigen bus. De tocht van Mopti naar Timboektoe zullen we per pinasse afleggen. Deze tocht duurt 2 ½ dag. De pinasse is overkapt, er is een toilet aanwezig en is voorzien van bankjes met kussens. We reizen met een landcuiser van Timboektoe via de Reserve de Douentza naar Hombori.

 Duurzaam toerisme

Toerisme is de grootste industrie ter wereld, met een enorm potentieel aan economische groei en werkgelegenheid. Helaas veroorzaakt toerisme ook negatieve effecten op de natuur en lokale culturen. Wij proberen op zoek te gaan naar duurzame alternatieven om de negatieve effecten van toerisme te beperken en de positieve effecten te versterken. Sawadee Reizen hecht veel belang aan het verantwoord omgaan met cultuur, natuur en milieu. We houden ons zoveel mogelijk aan culturele codes en verwachten dat ook van onze reizigers. Het is -indien van toepassing- gemakkelijk om te vergeten dat we soms door zeer arme gebieden reizen.

Projecten

image

Teriya Bugu

Aan het einde van de reis bezoeken we Teriya Bugu. Bij deze agrarische gemeenschap draait alles om duurzaamheid en solidariteit. Een leerzame ervaring voor nieuwsgierigen, en voor allen een heerlijke plek om bij te komen op de schaduwrijke oevers van de rivier de Bani. Vanuit deze oase is het mogelijk om kennis te maken met de verschillende activiteiten, zoals duurzame energie (zonne-energie en biogas-productie) en een boomkwekerij. Er is een schooltje op het terrein en er zijn medische voorzieningen, een bibliotheek en een klein museum. www.tb-mali.com

Rondreis Mali

Momenteel niet boekbaar.
Ik blijf graag op de hoogte.

image
×
Bedankt, we houden je op de hoogte
Naar boven
 

Stem & Win
Maak kans op een gratis reis

Laat ons weten welke bestemming jij het liefst zou willen ontdekken en maak kans op een reis naar het land van je keuze!