Rondreizen Namibië

Een rondreis door Namibië is een prachtige belevenis.Namibië was vroeger een Duitse kolonie en dat is nog steeds merkbaar in het Namibië van vandaag. Zo zijn er nog veel gebouwen en monumenten die aan de Duitse koloniale tijd doen denken en wordt er nog veel Duits gesproken in Lüderitz en Swakopmund. Maak kennis met grote hoeveelheden wild, als olifanten, zebra's en leeuwen in het Nationaal Park Etosha.

Een rondreis door Namibië:'van Duitse kolonie naar onafhankelijkheid'

De veelzijdige geschiedenis van Namibië zal je rondreis onvergetelijk maken. Van oudsher wordt Namibië bevolkt door San-volken. De Damara zijn waarschijnlijk het eerste Bantu-volk dat zich in Namibië vestigde. In de 16e eeuw trekken Herero en Owambo stammen vanuit het noorden het gebied binnen. In de tweede helft van de 18e eeuw vestigden Nama stammen zich in het zuiden en de Kavango in het noorden.
Van 1884 tot 1915 was Namibië een Duitse kolonie. Na WOI kwam het gebied enige jaren onder Brits gezag. In 1921 kreeg de Unie van Zuid-Afrika een mandaat van de Volkenbond tot tijdelijk bestuur van Zuidwest Afrika. In 1966 werd dit door de VN opgeheven. Zuid-Afrika weigerde echter om zich terug te trekken en bleef het gebied bezetten.
In 1958 werd een verzetsbeweging tegen het Zuid-Afrikaanse apartheidsbewind opgericht, de Oyamboland People's Organization. Twee jaar later ging deze op in de South West African People's Organization (SWAPO), met Sam Nujoma als leider. In 1967 werd de Raad voor Zuidwest Afrika ingesteld, die het gebied formeel moest besturen. In 1971 werd de Zuid-Afrikaanse aanwezigheid in Namibië door het internationale gerechtshof onrechtmatig verklaard. Namibië werd in 1990 onafhankelijk. Tienduizenden bannelingen waren naar huis teruggekeerd. De eerste vrije verkiezingen leverden een grote overwinning voor het SWAPO op. In 1994 werd de enclave Walvisbaai als eerste gebiedsdeel door Zuid-Afrika aan Namibië overgedragen.

Een rondreis door de Namibwoestijn, plateau en Kalahari woestijn

Een rondreis door Namibië is een reis door een land dat 20 keer zo groot als Nederland en grofweg op te delen in drie landschappen. Aan de kust ligt de Namibwoestijn. Het is een smalle kuststrook met een hard en zeer droog klimaat. Er valt in dit gebied vrijwel geen neerslag. Het is een van de droogste gebieden op aarde. In het binnenland, van noord naar zuid lopend, vind je een langgerekt plateau met pieken van boven de tweeduizend meter. De uitschieters zijn de Auasberge en de Brandberg. Dit gebied kent de meest regelmatige neerslag en is als gevolg daarvan ook het meest dichtbevolkt.
In het oosten en het zuidoosten vind je de Kalahari woestijn. Als de vochtige lucht van de passaatwinden boven land komt, valt er neerslag uit. Als de lucht boven de Kalahari is heeft deze al een groot deel van zijn vocht verloren, maar de neerslag is voldoende om een steppe vegetatie met harde, stekelige flora mogelijk te maken.

Een rondreis door Namibië zit vol bezienswaardigheden

Namibië is een prachtig land en ideaal voor een rondreis. Neem bijvoorbeeld het stadje Swakopmund. Het heeft een uitgesproken Duits karakter, vanwege het feit dat Namibië ooit een Duitse kolonie was. Er wordt dan ook nog veel Duits gesproken. Het is een populaire bestemming voor Europese toeristen. Zand uit de naburige Namib-woestijn bedekt regelmatig het plaatsje. In deze woestijn ligt de Sussusvlei. Het is een gebied met rode zandduinen die tot 300 meter hoog kunnen zijn en die door de wind langzaam verplaatsen. Je kunt er genieten van een prachtige zonsopkomst.
Een ander niet te missen gedeelte van Namibië, is het Nationaal Park Etosha. Het is een van de grootse natuurparken van zuidelijk Afrika. Het werd in 1907 gesticht, na de oorlog tussen de Duitsers en de Herero's. Etosha bestaat voor een groot deel uit een enorme zoutpan die omgeven is door droog bushveld. Je komt er grote hoeveelheden wild tegen zoals olifanten, zebra's en leeuwen. Er bevinden zich tevens kunstmatig aangelegde waterdrinkplaatsen die de wildpopulatie helpen overleven in de droge tijd.

Wist je dat ...

- De Welwitschia een bijzondere plant is die voorkomt in de kuststreken van Angola en Namibië? Het is een van de vreemdste planten op aarde, heeft slechts twee bladeren en groeit zeer langzaam.
- Namibië, na Mongolië, het dunst bevolkte land ter wereld is, met een bevolkingsdichtheid van 2 personen per vierkante kilometer?
- Men in Namibië links rijdt?

Er zijn 4 rondreizen naar Namibië die voldoen aan jouw wensen

Resultaten worden geladen

Reisverhalen

  • Fotoverslag Namibië

    Afrika, 18-04-18

    Wietske ging op reis naar Namibië. Nieuwsgierig blader ik door haar fotoalbums, die onderverdeeld zijn in drie categorieën: dieren, landschappen en mensen. Wat een prachtige plaatjes! Reden genoeg ...

    Lees verder
image
Naar boven