Rondreizen Bhutan

Een rondreis door Bhutan neemt je mee door een betoverend en klein Boeddhistisch koninkrijk in de Himalaya. Omdat het land tot 50 jaar geleden bijna hermetisch was afgesloten van de buitenwereld – er waren geen wegen of vliegvelden – heeft het veel van zijn ongerepte cultuur en natuur weten te bewaren, ondanks de snelle economische ontwikkeling van de laatste 20 jaar. Meer dan 2000 boeddhistische tempels en kloosters in een woest landschap dat ook nog eens bezaaid is stoepa’s, maken het land tot een bijzondere bestemming voor toeristen, die er nog maar mondjesmaat komen.

Rondreis Bhutan: Dzongs

Tijdens een rondreis naar Bhutan zul je merken dat het Tibetaanse Boeddhisme een belangrijke rol speelt in het dagelijkse leven van de bevolking.Het Tibetaanse Boeddhisme speelt een belangrijke rol in het dagelijkse leven van de Bhutanen. Er leven dan ook rond de 5000 monniken in Bhutan, die in kloosterburchten, zogenaamde dzongs, wonen. Het zijn grote ommuurde vestigingen, die vroeger werden gebruikt als bestuurlijk centrum en als tempel. Tegenwoordig vormen ze de kern van het politieke, economische, religieuze en sociale leven. Ze zijn nog altijd een belangrijke bezienswaardigheid. Tijdens onze Sikkim en Bhutan reis bezoeken we het beroemde Tigers Nest, het Takshang klooster.

Bhutaanse monarchie

Sinds 1907 bestaat de Bhutaanse monarchie, met als eerste koning Ugyen Wangchuk aan het hoofd. Hij stierf in 1926 en werd opgevolgd door zijn zoon Jigme Wangchuk die regeerde tot 1952. Deze regeertijden werden gekenmerkt door politieke stabiliteit en economische vooruitgang. Bhutan werd in 1949 onafhankelijk van India. In de huidige monarchie van 2007 wordt een politiek bedreven waarbij alleen de oorspronkelijke Bhutanen in het land kunnen blijven. Ongeveer 100.000 Nepalezen en Indiërs zijn naar de aangrenzende landen gevlucht.

Rondreis Bhutan: Landschap van Bhutan

Het koninkrijk Bhutan is een relatief klein land in Azië dat in de Himalaya ingeklemd ligt tussen China (Tibet) en India. Dit betekend achter niet dat je zomaar een rondreis maakt door Bhutan. Het noorden van het land kent hoge bergtoppen; de hoogste berg, de Kula Kangri, is 7553 meter hoog. In het zuiden vindt men lagere delen en een aantal vruchtbare dicht beboste valleien waarin rivieren lopen die in de Brahmaputra in India uitvloeien. Je vindt er ook een meer (sub)tropische bomen- en plantengroei met verschillende soorten hardhout en hennep. 

Tijdens je rondreis zul je zien dat 72% van het land is bedekt met naald- en loofbossen. Door de grote verschillen in hoogte en neerslag varieert het aantal boomsoorten sterk. Bij de sneeuwgrens is een alpiene flora met onder meer grassen, lage struiken, kruiden en Alpen bloemen als Edelweiss en rododendrons. Boven de 2100 meter groeien honderden soorten orchideeën.

Zoogdieren en vogels

Er wordt geschat dat er in Bhutan meer dan 165 soorten zoogdieren voorkomen, waarvan velen inheems zijn. Daarnaast heeft het land meer dan 700 verschillende soorten vogels. In het hooggebergte leven het sneeuwluipaard en de zwarte Himalayabeer. Bhutan kent ook een nationaal dier, de Takin, een soort eland. In de bosrijke gebieden leven ook herten, antilopen en wilde honden. In het zuiden leven drie aapsoorten, waaronder de resusaap en de gouden langoer.

Bevolking en klederdracht

Over het aantal mensen dat in Bhutan woont, doen verschillende schattingen de ronde. In 2003 schatte de Verenigde Naties het bevolkingsaantal op bijna 2,1 miljoen mensen, maar er zijn ook schattingen die maar op 810.000 inwoners uitkomen. Bhutan is in ieder geval een redelijk dunbevolkt land. De inwoners zijn er verplicht om traditionele kleding te dragen. De mannen dragen een Go, de vrouwen een Kira. Het zijn jurken gemaakt van katoen, wol of zijde. Voor de mannen geldt dat ze verticaal gestreepte patronen moeten dragen en voor de vrouwen horizontaal gestreepte.
De meerderheid van de Bhutaanse bevolking woont in de centrale hooglanden. Ongeveer de helft van de bevolking bestaat uit inheemse Bhutanen, de Ngalop, die verwant zijn aan Tibetaanse groepen. Overige grote bevolkingsgroepen zijn de Lhotshampa uit Nepal en de Sharchop uit Assam.

Wist je dat...

-Bhutan een van de armste landen ter wereld is en het minst ontwikkelde land?
-De populairste sporten in het land boogschieten en kuru zijn? Kuru is een soort darts in de open lucht, waarbij twee teams over een afstand van 65 meter het pijltje in de roos proberen te gooien.
-Bhutan sinds 2004 het eerste en enige land in de wereld is waar roken verboden is in het openbare leven?
-De nationale bloem van Bhutan de bijzondere blauwe klaproos is?

Wil je meer weten over de geschiedenis, de bevolking, de politiek, het klimaat en andere feiten van dit land?
Klik hier voor meer achtergrondinformatie over Bhutan

Er is 1 rondreis naar Bhutan die voldoet aan jouw wensen
 • 20 dagen
  vanaf € 3.798,- inclusief CO2-compensatie
  Bekijk deze reis

  Gegarandeerd vertrek op:
  11 nov - alle vertrekdata

 • Toon ook reizen met internationale groepen

Reisverhalen

 • Festivals in West Bhutan

  Azië, 05-08-16

  Tijdens een volledig verzorgde festivalreis naar West Bhutan zal je kennis maken met de prachtige cultuur van het koninkrijk. Tussen reusachtige bergen vind je de meest sfeervolle steden en traditi...

  Lees verder
image
Naar boven
 

Puur Sawadee week

Op 10 oktober is het de Dag van de Duurzaamheid en natuurlijk doen wij mee! Ontvang tussen 10 en 17 oktober 2018 een prachtig duurzaam pakket bij boeking (m.u.v. familiereizen). Dit pakket bestaat uit:

 • Een duurzame Dopper waterfles 
 • Een WakaWaka Power+  
 • Standaard CO2-compensatie