Achtergrond 

Birma is een land in zuidoost Azië en grenst in het noordwesten aan Bangladesh en aan India. Het ligt ten zuiden van China en ten westen van Laos en Thailand. Het zuidwesten van Birma kent een lange kustlijn. De hoofdstad is sinds 2005 het centraal gelegen Naypyidaw. De oude hoofdstad is Yangon, de grootste stad van het land. Deze stad wordt door de Europese Unie en de Verenigde Staten nog steeds als hoofdstad gezien. Nederland erkent de nieuwe hoofdstad.

Authentiek en onontdekt Birma is een land met een rijke koloniale geschiedenis, vol tempels en pagodes en intrigerende bergvolken. Een immense culturele rijkdom op een betrekkelijk klein gebied. Tijdens een bezoek aan Birma zal je versteld staan van bezienswaardigheden zoals de Shwedagon pagode en de eeuwenoude tempels in Bagan. Ook de minder bekende plekken zijn een bezoek waard zoals een fietstocht door de fascinerende natuur en contact met de lokale bevolkingsgroepen. Er zijn nog veel rustieke, onontdekte plekken te vinden in dit prachtige land. 

Bevolking 

De bevolking van Birma bestaat uit vele etnische groepen, waaronder de grootste groep Bamar en de kleinere groepen Shan, Karen, Rakhine, Chinese Birmezen, Mon en de Kachin. Het aantal Birmezen is vastgesteld op 51 miljoen. Het grootste gedeelte van de bevolking is boeddhistisch. Het Birmaans is de officiële taal maar de verschillende etnische groepen spreken hun eigen talen. Geschiedenis Ruim voor het begin van onze jaartelling begon vanuit het huidige China of Noordoost India de migratie van de Mon. Daarna volgden de andere groepen naar het gebied dat nu Birma is. Het vroegere Birma kende vele oorlogen waaronder met de Mongolen, Thailand en China. Vanaf 1885 kwam het Birmaanse koninkrijk in handen van het Britse Rijk om vervolgens in de Tweede Wereldoorlog veroverd te worden door Japan. De Unie van Birma werd in 1948 onafhankelijk en was van het begin af aan onstabiel door opstanden van verschillende volkeren. De Unie van Birma werd in 1989 de Unie van Myanmar. 

Wist je dat… 

 • Shwedagon Pagode bedekt is met 50.000 kilo aan bladgoud? 
 • De meeste gerechten een mengeling zijn van de Bamar, Mon, Indiase en Chinese keuken? 
 • In Birma wordt betaald met de Kyat? 
 • Er maar liefst 4400 tempels te vinden zijn in Bagan?
 • Beenroeiers met een been staan, het andere been roeien en hun handen gebruiken voor visvangst?

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Birma

Wil je graag afreizen naar een land vol prachtige tempels, boeddhistische monniken en een uiterst vriendelijke bevolking? Birma heeft zoveel te bieden op het gebied van cultuur en natuur. Geniet van de heerlijke keuken, ontmoet de lokale bevolking, bezichtig de prachtigste pagodes en vaar langs drijvende markten.

Er zijn 2 rondreizen naar Birma die voldoen aan jouw wensen
 • Rondreis Birma / Myanmar Birma groeit tot betoverend Myanmar
  • Unieke route met de mooiste hoogtepunten en buiten de gebaande paden
  • Bijzondere tweedaagse fietstocht langs tempels en rijstvelden
  • Afwisseling van vervoer: lokale en eigen bus, trein, boot, fiets én twee binnenlandse vluchten

  Gegarandeerd vertrek op:
  07 feb , 17 okt , 21 nov - alle vertrekdata

  25 dagen
  vanaf € 2.398,- € 2.298,- inclusief CO2-compensatie
 • Rondreis Birma / Myanmar Hoogtepunten Zeg mingalabar tegen Myanmar
  • De meest complete reis om de mooiste hoogtepunten van Myanmar te ontdekken
  • Afwisselende vormen van vervoer: eigen bus, trein, boot én binnenlandse vlucht
  • Twee dagen in de meest indrukwekkende historische tempelzone in Azië: Bagan (incl. entree)

  Gegarandeerd vertrek op:
  01 nov - alle vertrekdata

  16 dagen
  vanaf € 1.998,- € 1.898,- inclusief CO2-compensatie
  Bekijk deze reis

  Gegarandeerd vertrek op:
  01 nov - alle vertrekdata

 • Toon ook reizen met internationale groepen

Reisverhalen

 • De ultieme inpaklijst voor Myanmar!

  Azië, 25-04-18

  Ben je jouw trip naar het prachtige en veelzijdige Myanmar aan het plannen? Deze handige inpaklijst voor Myanmar is gebaseerd op mijn ervaringen in de winterperiode, wat niet betekent dat het koud ...

  Lees verder
 • Ongerept Birma

  Azië, 14-06-13

  Een reis door Birma is als een reis terug in de tijd. Met nauwelijks gemotoriseerd verkeer en een in longyi's gestoken bevolking, oogt het straatbeeld traditioneel. Tijdens zonsondergang is ...

  Lees verder
image

Rondreis Birma: Hoogtepunten 

Gouden rots 

Een must-see is de Gouden Rots. Deze rots balanceert op de rand van een ravijn en wordt volgens de legende in evenwicht gehouden door een haar van Boeddha. Gelovigen plakten de rots vol met bladgoud waardoor het een nog imposanter uiterlijk kreeg. Boven op de rots is een 7,3 meter hoge, gouden pagode gebouwd. De Gouden Rots is een van de drie belangrijkste Boeddhistisch bedevaartsoorden van Birma. 

Mount Popa 

Vlak naast Mount Popa ligt de heilige berg Taung Kalat, met daarop een klooster. Om deze plek te bezoeken kan je een wandeling naar boven maken samen met pelgrims. Voor de inwoners van Birma is Taung Kalat en Mount Popa het centrum van de verering van de de geesten. Het geloof in geesten is in dit land nog altijd diep geworteld en bestaat naast het Boeddhisme. 

Inle meer 

Een van de hoogtepunten van een reis door Birma is een bezoek aan het Inle meer. De kleurige drijvende markten zijn een lust voor het oog en de maag. Het meer is bekend vanwege de op palen gebouwde dorpen, de drijvende boomgaarden en de Intha’s (beenroeiers). Deze naam danken zij aan hun bijzondere roeitechniek waarbij ze met één been de roeispaan bewegen en zo hun handen vrij hebben voor het vangen van vis. 

Bagan 

In en rond Bagan staan honderden pagodes verspreid over zo’n 40 vierkante kilometer. Bagan is de oude hoofdstad van het gelijknamige voormalige rijk. Er zijn zoveel tempels in dit gebied omdat opeenvolgende koningen elkaar probeerden af te troeven door steeds mooiere en grotere tempels te bouwen. Voor weinig geld kan je een fiets huren en op verkenning gaan. De tempels Ananda, Sulamani en Dhammayangyi zijn een aanrader. Een zonsondergang met zicht op de pagodes mag niet gemist worden!

Mandalay 

De stad Mandalay heeft haar naam te danken aan de heuvel Mandalay Hill. Als je naar boven klimt heb je vooral bij zonsondergang een prachtig uitzicht. De stad heeft reizigers een hoop te bieden. Interessante bezienswaardigheden zoals de Kuthodaw stupa, waar het grootste boek ter wereld wordt bewaard. Tijdens een bezoek aan het Gold Pounders District zie je hoe de gouden blaadjes die pelgrims op de gouden rots in Kyaiktiyo plakken, met de hand worden geslagen.

Yangon 

De voormalige hoofdstad van Birma is Yangon. Nog steeds is dit een belangrijke stad en het economisch centrum. Tijdens een bezoek aan Yangon is de Shwedagon pagode een must-see. Dit 98 meter hoge bouwwerk is de grootste tempel van Birma en bedekt met 50.000 kilo bladgoud en duizenden kostbare edelstenen.

Beste reistijd Birma

Birma heeft een tropisch moessonklimaat met drie verschillende seizoenen. De winter loopt van oktober tot en met maart en is het meest geschikt voor rondreizen. De temperatuur ligt rond de 30 graden, maar ’s avonds in de bergen kan het flink afkoelen. In de zomer (april en mei) stijgen de temperaturen overdag tot 35 graden en doordat de landschappen nogal droog zijn, is het de ideale tijd om stranden en de hogere gedeelten van Birma te bezoeken. Het regenseizoen is van juni tot en met september en de temperaturen liggen dan rond de 25 tot 30 graden. De regenval zorgt voor een zeer groene omgeving. Omdat er in het gebied in het midden van Birma minder regen valt, is het ideaal om een bezoek te brengen aan de staten Bagan, Mandalay en Shan. Ieder seizoen heeft zijn voor- en nadelen. Wil je liever in de droge periode reizen dan kun je het best tussen oktober en maart vertrekken; hou er rekening mee dat je een dikke trui meeneemt voor de avonden. In de droge zomermaanden april en mei is het altijd zonnig hoewel eind mei af en toe een regenbui kan vallen. Voor mensen die van natuur en groene rijstvelden houden zijn de maanden van juni tot en met september aan te raden. In het regenseizoen vallen vaak korte buien en in Yangon duren de buien soms wat langer.

Seizoenen

 • Winter: oktober tot en met maart
 • Zomer: april en mei
 • Regenseizoen: juni tot en met september

Klimaat Yanyon

Deze voormalige hoofdstad met zo’n vier miljoen inwoners is de grootste stad van Birma/Myanmar. Yangyon heeft een tropisch moessonklimaat met behoorlijk natte zomers als gevolg van de zuidwestmoesson die er vanaf half mei tot en met half oktober heerst. Vanaf half oktober neemt de neerslag af en treedt het droge seizoen in. De temperatuur loopt vanaf dat moment op en bereikt in april vaak een gemiddelde temperatuur van 37 graden. 

image

Rondreis Birma: Reistips 

Kalaw 

In het dorpje Magwe is een bezoek aan het olifant- en herbebossingsproject een aanrader. Lokale jongeren uit Kalaw hebben dit opgezet waarbij ze stukken bos herplanten en de lokale bergstammen educatie geven over de natuur. In dit gebied worden met zorg gepensioneerde olifanten opgevangen. Je kan hier de mahouts (olifantendrijvers) helpen met het voeren van de olifanten of assisteren bij hun dagelijkse wasbeurt. -

Fietstocht rondom Mandalay 

Een ideale manier om Mandalay en zijn omgeving te verkennen is per fiets. Het is mogelijk om een fietstocht te maken door het platteland van Birma. Tijdens de tocht zie je boeren hun akkers bewerken en buffels in modderpoelen. Ook zijn er markten om te bezoeken en kan je zo in contact komen met de lokale bevolking en hun producten. 

Proef de keuken 

Tijdens een reis maak je vaak ook kennis met de keuken van het land. Als je interesse hebt in eten en koken is leuk om je wat meer te verdiepen in écht Birmees eten. Tijdens het programma ‘proef de keuken’ krijg je vijf lokale maaltijden. Onder andere een lokale maaltijd uit de Shan provincie en een maaltijd die in een klooster genuttigd wordt. De maaltijden bestaan uit diners in Yangon, Hsipaw, Kyaukme, Meiktila en een lunch in Bagan. Een bijzondere ervaring! 

Treinrit over de Gokteik brug 

Vanaf het beroemde Gokteik viaduct is het uitzicht spectaculair. De treinrit start vanuit Kyaukme en brengt je naar Pyn Oo Lwin in ongeveer 5 uur. Voordat je het viaduct overrijdt is het genieten van de prachtige landschappen. 

Boottocht Ayeyarwaddy 

Bij een bezoek aan de prachtige tempelvlakte van Bagan is het zien van een zonsondergang een echte aanrader. De rode gloed en de vele pagodes geven een indrukwekkend uitzicht. Een bijzondere manier om de zonsondergang te bekijken is tijdens een boottocht op de Ayeryarwaddy rivier. 

Beleef Bagan 

Bagan is een heilige streek met heel veel tempels en prachtige natuur. Te paard en wagen kan je met een gids de mooiste tempels bezoeken. Onderweg wisselen indrukwekkende tempels en prachtige landschappen elkaar af. De ideale manier om de hoogtepunten te zien en je te oriënteren.

Naar boven
 


Stem & Win

Maak kans op een reis voor 2 personen

Laat ons weten welke bestemming jij het liefst zou willen ontdekken en maak kans op een reis naar het land van je keuze!