< Terug naar resultaten

Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 18 deelnemers
 • Complete rondreis met de mooiste tempelsteden van Zuid-India
 • Ontspannen aan de stranden van Gokarna en Varkala
 • Bezoek aan de beroemde tempelsteden Thanjavur, Madurai en Mysore
 • Ervaar de Franse sfeer in Puducherry en de Portugese sfeer in Kochi
 • Prachtige treinrit van Conoor naar Ooty door de theevelden
 • Overnachting op een houseboat in de backwaters van Kerala
 • Bezoek aan de bijzondere archeologische plekken Badami en Hampi (Unesco werelderfgoed)
 • Bezoek aan de prachtige tempels bij Belur en Halebid
 • Wandelen tussen de theeplantages bij Munnar en in de Nilgiri Mountains

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  vlucht naar Chennai (Madras)

  Voor de vluchtgegevens verwijzen wij naar het vluchtschema. Vanaf de jaren negentig zijn veel namen van Indiase steden veranderd. Omdat in de volksmond de oude namen nog vaak worden gebruikt, staan in deze reisroute de oude namen tussen haakjes vermeld.

 • 2

  aankomst Mamallapuram

  image

  Na aankomst op het vliegveld van Chennai rijden we in ongeveer twee uur naar ons hotel in Mamallapuram. De de ligging aan zee maakt dit prettige stadje tot een goede start van je reis. De beeldhouwers van deze streek behoren tot de besten van India: in de straten vind je de talloze werkplaatsjes en hoor je het geluid van de hamerslagen. Op loopafstand van ons hotel is een park met uit de rotsen gehakte tempels, reliëfs en  een rots die elk moment naar beneden lijkt te kunnen rollen. Aan de kust staat de shore temple. Rechts daarvan is het strand waar Indiase vrouwen aan de zee komen offeren, gekleed in rode sari’s. Voor velen van het is het de eerste keer dat ze in zee gaan.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 3

  naar Puducherry (Pondicherry)

  image

  We zakken langs de kust af naar Puducherry, een rit van ongeveer drie uur. Puducherry was tot 50 jaar geleden nog een Franse kolonie. De sfeer is een bijzondere mix van mediterraan Frans en chaotisch Indiaas. In het centrum vind je de Notre Dame, een Hotel de Ville, een boulevard en in Franse stijl geklede politie. Je kunt het nabijgelegen Auroville bezoeken, een commune behorend bij de bijzondere Aurobindo Ashram. De commune beoogt een andere, vreedzame manier van leven en bestaat uit mensen uit meer dan 28 verschillende landen. 's Avonds is het heerlijk wandelen op de boulevard en kun je genieten van de Franse cuisine in één van de vele restaurants. We overnachten in een comfortabel hotel.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 4

  naar Thanjavur (Tanjore)

  image

  De komende drie dagen staan in het teken van de gigantisch grote en kleurrijke tempels waar de staat Tamil Nadu zo beroemd om is. We rijden in ongeveer acht uur naar Thanjavur. Onderweg kun je genieten van het mooie Zuid-Indiase platteland met zijn kleurrijke akkers vol zonnebloemen, bananenplanten of rijst. We stoppen bij de indrukwekkende Gangaikondacholapuram tempel: een Shiva tempel uit de 11de eeuw met een prachtig bewerkte 55 m hoge toren (gopuram).

  image

  Thanjavur is een typisch Zuid-Indiase tempelstad. Tot de 14e eeuw was het een belangrijke stad van de Chola-dynastie, waarvan de macht tot in Maleisië reikte. Al bij de toegangspoort van de immense Brihadishwara tempel, ervaar je hoe indrukwekkend dit bouwwerk is. De binnenplaats is enorm en heeft een indrukwekkende piramidevormige toren van 66 meter hoog, dat met uitbundig beeldhouwwerk is versierd. Naast het complex ligt een klein archeologisch museum. Het Paleis van Thanjavur uit de 16e eeuw wordt nog deels bewoond door de voormalige koninklijke familie. In Thanjavur overnachten we in een middenklasse hotel.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 5

  naar Madurai

  image

  We rijden in ongeveer vijf uur naar de prachtige tempelstad Madurai. In de smalle straatjes en drukke bazaars prijzen kleermakers hun waar aan. Het is wel oppassen voor de fietsriksja’s en ossenkarren die zich een weg banen door de chaos van de oude stad. In de vele restaurantjes die Madurai telt kun je genieten van heerlijk geurende Zuid-Indiase gerechten. We overnachten in een comfortabel hotel.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 6

  Madurai / vrije dag

  image

  Hoogtepunt van Madurai is de extravagante Sri Meenakshi tempel van eind 16e eeuw, gewijd aan de liefde tussen de hindoegod Shiva en zijn vrouw Parvati. Het is een enorm complex met maar liefst 12 tempeltorens tot wel 50 meter hoog, allen druk versierd met kleurrijke beelden van goddelijke figuren en dieren. Van heinde en verre komen families hun offerandes brengen aan de met felle kleuren beschilderde godenbeelden. Bij binnenkomst in de hal geeft de geur van wierook, jasmijnbloemen en brandende olielampen je een mystiek gevoel. In de avond wordt met veel ceremonie het beeld van Shiva naar de kamer van Parvati gebracht om daar de nacht door te brengen. Heel vroeg in de ochtend moet hij weer terug naar zijn eigen deel van de tempel.

  image

  's Avonds vinden in de tempel soms klassieke Indiase dansvoorstellingen plaats. Er is echter nog veel meer te zien in Madurai, zoals het Ghandhi Memorial Museum en het Paleis van Tirumalai Nayak, het paleis is enigszins vervallen is, maar een goede indruk geeft van de vroegere grandeur.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 7

  naar Munnar (1600 m)

  image

  We rijden in ongeveer vier uur naar Munnar. De eerste paar uur rijden we door een waterrijk gebied met rijstvelden en steenbakkerijen. Na Theni gaan we stijgen en komen de eerste theevelden in zicht. Munnar is een oud Engels hill station, waar in de koloniale tijd de Britten naartoe gingen in het hete seizoen om te ontsnappen aan de hitte in het laagland. Het ademt nog die oude Engelse koloniale sfeer.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 8

  Munnar / vrije dag

  image

  Munnar is een heerlijke plaats om te ontsnappen aan de hectiek van de drukke Indiase steden. Trek je stevige schoenen aan voor een goede wandeling langs de theevelden en door de bossen van het gebied.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 9

  naar Conoor (1850 m)

  image

  In ongeveer zeven uur rijden we naar Conoor, waar we twee nachten verblijven. Conoor is een hill station in de Nilgiri Hills - ook wel de Blue Mountains genoemd - een heuvelachtig gebied dat eveneens deel uitmaakt van de westelijke Ghats waar vroeger verschillende stammen leefden, zoals de Todas, de Kurumbhas en de Irulas. We overnachten in een comfortabel hotel op een prachtige locatie ongeveer 20 minuten per bus buiten de stad. Vanaf het restaurant van het hotel of vanuit het zwembad zie je soms de wilde olifanten aan de andere kant van de rivier staan.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 10

  Conoor / vrije dag

  image

  Conoor wordt omgeven door groene bossen en theeplantages. Je kunt er prachtige wandelingen maken door de natuur en langs uitgestrekte theeplantages met mooie oud Engelse namen als Nonesuch Tea Estate. Het gebied zit vol vogels. Grote kans dat je een ijsvogel ziet. Ook is het heerlijk relaxen bij het zwembad van ons hotel.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 11

  Toytrain naar Ooty en naar Mysore

  image

  In Coonoor nemen we de zogenaamde toy train naar Ooty. Het is een prachtige treinrit van een kleine 2 uur door de heuvels, waarbij bossen en theeplantages elkaar afwisselen. Onderweg stopt de trein op kleine stationnetjes met mooie Engelse namen. Het traject is ooit door de Engelsen aangelegd, zodat ze in de hete tijd comfortabel naar hun hill stations konden reizen. De treinrit maakt deel uit van de wereldgoed erflijst van UNESCO.

  image

  We vervolgen onze reis en rijden in ongeveer vijf uur naar Mysore. De weg loopt dwars door Mudumalai Nationaal Park, een prachtig natuurgebied. Je hebt een grote kans om olifanten, herten, apen en zwijnen te zien. Mysore wordt ook wel ''Sandelwood City'' genoemd vanwege de heerlijke geur van sandelhout die je op veel plaatsen ruikt. Naast basis voor de productie van wierook, parfums en sandelolie wordt sandelhout ook gebruikt voor het maken van prachtige houtsnijwerken die je in de winkeltjes veel ziet. We overnachten in een centraal gelegen, comfortabel hotel.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 12

  Mysore / vrije dag

  image

  Het Paleis van de Maharadja, ofwel het Mysore Palace, één van de grootste gebouwen van India en zeker een bezoekje waard. Lopend door de verschillende zalen krijg je een indruk van de rijkdom waarin de heersers van de stad leefden. Het bestaat uit een mix van hindoeïstische, islamitische en Europese elementen. De kleurrijke en geurige Devarajamarkt vormt het middelpunt van de oude stad. Op deze gigantische markt dwaal je door smalle doorgangen tussen de kraampjes waar groente, fruit, tikapoeder en vele soorten kruiden worden verkocht. 

  image

  Net buiten de stad ligt de Chamundi heuvel. Via een duizend treden tellende trap (of met een autoriksja) bereik je de top, waar de Sri Chamundeswaritempel ligt. Vanaf de tempel, voorzien van een zeven verdiepingen tellende toren , heb je een geweldig uitzicht over de stad. Onderweg kom je een prachtig beeld tegen van Nandi (Shiva’s stier). Dit beeld is uit één rots gehouwen en is met vijf meter hoogte één van de grootste van India.

  Ook een bezoek aan het dorpje Somnathpur (33 km van Mysore) is de moeite waard. Dit dorpje herbergt de Keshave Tempel, gebouwd in 1268 en één van de mooiste tempels uit de Hoysala periode (11de-13de eeuw). De muren van de tempel zijn voorzien van prachtig gedetailleerd beeldhoudwerk, met scenes uit belangrijke Hindoe epossen.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 13

  naar Hassan en bezoek Belur en Halebid

  image

  We rijden in ongeveer vier uur via mooie kleine weggetjes door landelijk Zuid-India naar Hassan. Onderweg brengen we een bezoek aan de jain tempel in Srevanabelagola. De tempel staat op een rots van een paar honderd meter hoog waarin de treden zijn uitgehouwen.In de tempel staat het beeld van de naakte heilige Sri Gomatheswara. Hij mediteerde zo lang, dat de planten tijdens de meditatie langs zijn benen omhoog groeiden.

  image

  In de middag bezoeken we Belur en Halebid. De 900 jaar oude tempels zijn voorzien van prachtig en gedetailleerd beeldhouwwerk. De Channekeshava tempel in Belur is nog altijd in gebruik. De tempel is gedecoreerd met sculpturen van sierlijke danseressen, dieren en goden. De Hoysaleswara tempel in Halebid is eveneens erg fraai bewerkt met beelden van Hindoe goden, dieren en dansende vrouwen. In de omgeving vind je prachtige meren, waar je veel vogels kunt spotten.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 14

  naar Hampi

  image

  Het is een lange busrit van ongeveer negen uur naar Hampi. In de ochtend rijden we over schitterende kleine smalle wegen door echt ongerept India. In de middag gaat de rit over een drukke doorgaande weg. Hampi is het vroegere centrum van het machtige Vijayanagar rijk. In 1336 stichtte de Telugu prinses Harihara de stad, die in de loop der eeuwen uitgroeide tot één van grootste Hindoe imperiums van de Indiase geschiedenis. Het strekte zich uit van de Arabische zee in het westen tot de Golf van Bengalen in het oosten. Portugese ontdekkingsreizigers hebben de stad in zijn hoogtijdagen beschreven. 

  image

  In 1565 werd de stad veroverd door moslim sultanaten van de Deccan in enkele dagen totaal verwoest. De stad is daarna een verlaten ruïnestad gebleven totdat de stad door hippies werd herontdekt in de jaren 60. Er resteren zo'n 500 monumenten verspreid over een oppervlakte van zo'n 25 vierkante kilometer. Ook het landschap is heel bijzonder, met enorme rotsblokken verspreid in een rotsachtige omgeving, afgewisseld met bananenplantages. De combinatie van de vele, soms goed bewaard gebleven tempels en het spectaculaire landschap maakt Hampi een geweldige plek. We overnachten in zeer eenvoudige maar sfeervolle accommodatie.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 15

  Hampi / vrije dag

  image

  De prachtig bewerkte Virupaksha tempel is de oudste tempel van Hampi, gewijd aan Shiva en trekt duizenden pelgrims. Het hoogtepunt van Hampi is de Vitthala tempel uit de zestiende eeuw. Ondanks het feit dat de tempel nooit is afgemaakt, is het een meesterwerk. Het beeldhouwwerk is prachtig verfijnd en verkeert in zeer goede staat. De tempel staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. In de tempel vind je een enorme strijdwagen van 8 meter hoog, met eveneens prachtig gedetailleerd beeldhouwwerk.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 16

  naar Hubli via Badami

  image

  Het is ongeveer vier uur rijden naar Badami, ooit de hoofdstad van het Chalukyan rijk. De tempels uit deze periode gelden als de vroegste en meest verfijnde voorbeelden van de Dravidische beeldhoudkunst. Het beroemdst zijn de prachtige rotstempels, die zijn uitgehouwen uit een rode zandsteenrots. De verfijnde sculpturen zijn uitstekend bewaard gebleven.

  image

  Er zijn vier grottempels; drie Hindoe tempels en één Jaintempel. Een uit de rots uitgehouwen trap brengt je naar de grotten. Vanaf de tempels en het fort heb je een geweldig uitzicht over de omgeving. Aan het eind van de middag rijden we in nog geen drie uur naar Hubli, waar we overnachten in een prima hotel.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 17

  naar Gokarna

  image

  Het is zo'n vier uur rijden naar Gokarna, waar we de rond lunch aankomen. Je hebt de hele middag en volgende dag om de stranden van Gokarna en het oude tempelstadje zelf te bezoeken. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 18

  Gokarna / nachttrein naar Kochi (Cochin)

  image

  Gorkarna is omgeven door prachtige palmenstranden. Je hebt de hele dag om te genieten van Gokarna of de stranden rondom Gokarna zoals, Om Beach, Kudle Beach en Gokarna Beach.

  's Avonds rijden we met onze bus in ongeveer een uur naar Karwar, waar we de nachttrein nemen naar Kochi (Cochin). India is een walhalla voor treinliefhebbers. De treinen zijn efficient en in de trein ontmoet je de lokale bevolking. Ontdek hoe vriendelijk en nieuwsgierig de Indiers zijn. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 19

  Kochi (Cochin) / vrije dag

  image

  In de loop van de ochtend komen we aan in Kochi. De voormalige Europese handelspost is vooral bekend vanwege de enorme Chinese visnetten die in de haven opgesteld staan en ooit door Chinese handelslieden zijn geïntroduceerd. In de Joodse wijk ervaar je de sfeer van vroeger tijden op een levendige kruidenmarkt waar de handelaren je graag de verschillende geuren laten ruiken.

  image

  In het “Dutch Palace” zijn muurschilderingen te bezichtigen en er is ook een Nederlandse begraafplaats. Bezoek ook de St. Franciskerk, de oudste kerk in India die in 1563 door de Europese kolonisten is gebouwd of de oude Portugese Synagoge uit 1568. In de avond kun je een voorstelling van de beroemde Kathakalidans bijwonen. Dit is een typische dansvorm uit Kerala, waarbij vooral de handgebaren en oogbewegingen bijzonder imponerend zijn. Voorafgaand aan de voorstelling worden de dansers uitgebreid opgemaakt. We overnachten in een hotel in het oude centrum.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 20

  Backwater boottocht Kerala

  image

  In zo'n twee uur rijden we naar Alleppey (Alappuzha), het vertrekpunt van een ontspannende boottocht door de backwaters van Kerala. Achter de kustlijn van Kerala ligt een enorm kanalenstelsel met een totale lengte van wel 1500 km. Op de stukjes grond tussen de kanalen zijn kleine, schilderachtige dorpjes ontstaan, omgeven door rijstvelden en palmbomen. De belangrijkste bron van inkomsten is er dan ook de handel in kokosproducten.

  image

  In kleine bootjes van bamboe en hout worden de producten via het water naar de stad gebracht om verkocht te worden. Op een rustige plaats gaan we voor anker en brengen we de nacht door aan boord. De boten zijn geschikt voor zes tot acht personen (3 tot 4 kamers), dus we zullen met meerdere boten varen. Ontbijt, lunch en diner zijn inclusief.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 21

  naar Varkala

  image

  Na het ontbijt varen we nog een stukje door voordat we van boord gaan en naar Varkala rijden, een rit van ongeveer vier uur.

  Varkala is een pelgrimsoord en bekend om zijn fraaie stranden en kliffen. hier enkele geneeskrachtige mineraalbronnen. Op de kliffen zijn veel gezellige restaurantjes. We overnachten in een comfortabel hotel, vlakbij een van de vele visrestaurantjes.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 22

  Varkala / vrije dag

  image

  Op het hoofdstrand van Varkala komen hindoes bij elkaar om de as van overleden dierbaren over zee uit te strooien. Dit is een indrukwekkend schouwspel. Wanneer je verder loopt, kom je op eindeloze tropische stranden, afgewisseld met kleine vissersdorpjes die je kunt bezoeken. In de omgeving kun je ook een Hollands fort of de Janardhana Swamy-tempel bezoeken. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 23

  vlucht en aankomst Amsterdam

  Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt

Rondreis Zuid-India

Kleurige tempels in tropische landschappen

image
23 dagen vanaf € 1.948
Naar boven
 

Reisinspiratie nodig?

Kom langs: 

 • 30 september bij Pied a Terre, Amsterdam
 • 13 oktober bij theater Odeon, Zwolle 

Of zien we je tijdens ons grote Reisevent in Utrecht op 25 november?

Meld je gratis & vrijblijvend aan.