< Terug naar resultaten

Reisverslag van een van onze reisbegeleiders

image

Marco Reisbegeleider Azië

Ik ben Marco. Naast lesgeven op een basisschool begeleid ik sinds 2006 reizen voor Sawadee. Deze reizen gaan vooral naar Aziatische landen, met name naar (Zuid-)Oost Azië (o.a. Indonesië, China, Thailand). Het is altijd fantastisch om daar weer te zijn. Elk land heeft zijn eigen hoogtepunten en bijzonderheden. Een overeenkomst is de vriendelijkheid van de mensen die er wonen. Voor mij is dit een van de hoofdredenen om steeds weer terug naar Azië te gaan. In combinatie met de onderdelen van een avontuurlijke reis van Sawadee maakt dit het altijd weer tot fantastische reizen om te begeleiden.

Reisverhaal Sulawesi

In de zomer van 2017 was ik op Sulawesi. Tijdens mijn rondzwervingen was ik te gast bij een begrafenis van een Toraja-vrouw. Een begrafenis is daar een grootse ceremonie, die soms wel meer dan een week duurt. De overleden dame in kwestie was al ruim een maand voorafgaand aan deze ceremonie overleden. Haar lichaam was een soort van gemummificeerd. Dit gebeurt standaard in de Torjana cultuur. Het kan soms wel een half jaar duren voordat een begrafenis plaatsvindt na het overlijden van een persoon.

Alle gasten brengen tijdens de begrafenisceremonie een cadeau mee voor de overledene, bij voorkeur een levend varken. Al deze varkens (tientallen, of soms zelfs honderden) worden tijdens de begrafenisceremonie ritueel geslacht. Een stuk of tien van deze offers heb ik als gast mogen aanschouwen. Dit was zeer indrukwekkend.

De ceremonie neemt tenminste één dag tot wel langer dan een week in beslag; dit hangt af van de rijkdom van de familie. Dezelfde rijkdom is bepalend voor het aantal buffalo's dat wordt geslacht tijdens de begrafenis; dit moet er tenminste één zijn. Deze ceremonie duurde in totaal vijf dagen, waarvan ik een klein stukje van de vierde dag heb ervaren.

Gasten krijgen een apart hokje rondom het "offerveld". De familie en directe nabestaanden zitten het dichtstbij, toeristen het verst weg. Ik had het geluk dat mijn gids een oom van hem tegenkwam bij de direct nabestaanden hoorde. Daarnaast wilde het toeval dat de zoon van de overleden dame Engels sprak en mij persoonlijk uitnodigde bij de oom van mijn gids te komen zitten. Ik had dus een top plek om alles te bekijken!! Het was zeer bijzonder en indrukwekkend om dit bloederige gebeuren op deze bijzondere plaats van zo dichtbij te hebben mogen bekijken.

Rondreis Indonesië - Flores en Bali Chill & Adventure

Binnenkort boekbaar.
Ik blijf graag op de hoogte.

image
Bedankt, we houden je op de hoogte

Liever telefonisch contact met één van onze reisadviseurs? Neem contact met mij op.

Naar boven
 

Reisinspiratie nodig?

Kom langs op een van onze events: 

  • 6 april: Inspiratiedag, Amsterdam
  • 13 april: Fiets- en wandelevent, De Hoep Castricum

Meld je gratis & vrijblijvend aan.