< Terug naar resultaten

Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 20 deelnemers
 • Eilandhoppen op z'n best: Sumatra, Java én Bali
 • Zeer afwisselende en actieve rondreis met veel wandelmogelijkheden
 • Uitgebreid bezoek aan het regenwoud van Gunung Leuser NP: orang-oetans en olifanten
 • Spectaculaire jeep-wandeltocht naar de Bromo-vulkaan
 • Bezoek aan Candirejo, een traditionele Javaanse kampong
 • Heerlijke stranddagen in Lovina op Bali
 • Bezoek aan de Borobudur en Prambanan tempels
 • Bijzonder verblijf op de kraterrand van de Bromo vulkaan
 • Mogelijkheid tot maken van een mooie fietstocht op Bali

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  vlucht Amsterdam - Medan

  Voor de vluchtgegevens verwijzen wij naar het vluchtschema.

 • 2

  aankomst Medan; naar Tangkahan

  image

  Na aankomst in de dampende tropenstad Medan rijden we in een uur of vijf meteen door naar Tangkahan. Tangkahan ligt vlak aan het Gunung Leuser nationaal park, één van de laatst stukken regenwoud. Je vindt hier grote aantallen gigantische bomen en zeldzame flora en fauna zoals de orang-oetan en de rafflesia reuzenbloem (de grootste bloem ter wereld met een diameter van meer dan 50 cm). 

  image

  Andere bedreigde diersoorten als tijgers, olifanten en neushoorns struinen hier nog rond. De weg naar Tangkahan is op sommige stukken slecht en voert langs palmolieplantages, die vaak nog door de Nederlanders zijn aangelegd. De komende twee nachten slapen we in een eenvoudige maar schone lodge met uitzicht over de rivier. De plek nodigt uit tot relaxen aan de rand van de rivier, zwemmen of baden in de hete bron.

 • 3

  Tangkahan / vrije dag

  image

  Het Gunung Leuser NP wordt gevormd door bergketens en primair regenwoud. Je kunt onder begeleiding van een lokale gids het regenwoud verkennen. Er zijn verschillende facultatieve tochten te maken die verschillen in duurte en zwaarte. Eén van de hoogtepunten van een bezoek aan het Gunung Leuser NP is een bezoek aan het project waar olifanten ingezet worden voor woudbeheer. Hier kun je helpen de olifanten te wassen.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 4

  naar Bukit Lawang

  image

  Vanaf Tangkahan rijden we in jeeps over een slechte weg door plantages in een uur of vier naar Bukit Lawang. Bukit Lawang is een klein dorp aan de oevers van de Bahorok rivier. Hier worden orang-oetans uit de opvang losgelaten in het Gunung Leuser NP en nog bijgevoederd tot het moment aangebroken is dat ze definitief zelfstandig in de jungle kunnen leven. We overnachten twee nachten in Bukit Lawang.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 5

  Bukit Lawang / vrije dag

  image

  Omdat we hier twee dagen zijn, kun je meerdere keren naar het voederplatform toe lopen. Het is ook mogelijk om mooie facultatieve jungletochten in de omgeving te maken met kans op het zien van orang-oetans. Geniet vanaf je terras of het restaurant van de vele junglegeluiden uit het woud. Geen betere plek om de belevenissen van de afgelopen dagen te laten bezinken. Langs de rivier vind je talloze gezellige restaurantjes waar het 's avonds goed vertoeven is.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 6

  naar Berastagi

  image

  Vandaag hebben we een lange reisdag voor de boeg, we rijden door de Karo Hooglanden naar Berastagi. Onderweg zie je het lokale leven aan je voorbij trekken, we passeren plantages en kleine dorpen. De Karo Hooglanden liggen op een groot en vruchtbaar plateau, geflankeerd door verschillende vulkanen. Door het koele klimaat was het een geliefde verblijfplaats voor de Nederlanders in koloniale dagen. 's Avonds moet je hier dan ook echt je trui aantrekken. Na aankomst in Berastagi heb je nog tijd om de beroemde fruitmarkt te bezoeken. We overnachten in een gezellige en eenvoudige accommodatie.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 7

  naar Tobameer

  image

  Een lange, kronkelende weg door de Karo-hooglanden voert ons naar Prapat, dat aan het Tobameer ligt. Het laatste deel van de weg geeft spectaculaire uitzichten op het Tobameer, het grootste en diepste kratermeer van Zuidoost-Azië. Via haarspeldbochten dalen we de kraterrand in. We schepen in voor de overtocht naar het schiereiland Samosir, waar we pas aan het eind van de dag aankomen. Ons hotel waar we 3 nachten verblijven, is prachtig gelegen aan het meer.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 8

  Tobameer / vrije dag

  image

  Samosir, dat wordt omringd door steile bergwanden, is een heerlijke plek om zelf per fiets of wandelend te verkennen. Het eiland wordt bewoond door de Batak Toba. Tot aan het begin van deze eeuw waren ze koppensnellers en kanibalen en ook nu nog kent hun dagelijks leven vele animistische trekjes. Verspreid over het eiland staan 'huisjes voor altijd', waarin de beenderen van overleden familieleden worden bewaard.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
 • 9

  Tobameer / vrije dag

  image

  Het is mogelijk om een boottocht te maken waarbij je historische plekken bezoekt en meer te weten komt over deze bijzondere bevolkingsgroep. Tijdens de boottocht stop je o.a. bij het indrukwekkende koningsgraf in Tomok en bij Ambarita, waar je de stenen stoelen en tafels ziet waaraan vroeger recht werd gesproken. Onderweg kun je heerlijk zwemmen in het meer. 's Avonds kun je in één van de kleine restaurants zien en horen waar de Batak in Indonesië beroemd om zijn: hun zangkunst en hun vrolijke natuur.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 10

  vlucht naar Yogyakarta

  image

  We verlaten Sumatra en vliegen vanaf Medan via Jakarta naar Yogyakarta, waar we de komende drie nachten in een gezellig hotel logeren. Het hotel ligt in een buurt met talrijke restaurants en winkels. Yogyakarta is een vriendelijke, ontspannen stad en je zult meteen merken hoe enthousiast de Indonesiërs reageren op je aanwezigheid. Doordat we in één keer naar Midden-Java vliegen sparen we een aantal lange reisdagen uit en hebben we ruim de tijd om een aantal interessante plekken op Midden- en Oost-Java te bezoeken.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 11

  Yogyakarta / bezoek Prambanan

  image

  We beginnen vandaag vroeg met een bezoek aan de Prambanan een andere indrukwekkende tempel in de buurt van Yogya. De drie hoofdtempels zijn prachtig gelegen. Langs tabak- en suikerrietvelden rijden we verder naar de mysterieuze, erotische Sukuhtempel, die hoog boven de vlakte gebouwd is. Ver beneden je ligt de laagvlakte van Centraal-Java te dampen in het tropenlicht. 

  image

  Je zult tijd te kort komen in Yogyakarta, de sultanstad en het eeuwenoude artistieke centrum van Java. Je kunt een tocht per becak (fietstaxi) maken langs werkplaatsen in de smalle stille straatjes. We bezoeken het Kraton, het paleis van de sultan. In het Kraton zijn vaak wayang- en dansvoorstellingen te zien, begeleid door een gamelan orkest. Daarna is het leuk om per becak een aantal kleinschalige galerieën en handwerkplekken te bezoeken. Fraai bewerkt zilver, leer en textiel zijn er te koop. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 12

  Yogyakarta / bezoek Candirejo + Borobudur

  image

  Vandaag bezoeken we de Borobudur. Dit is het grootste boeddhistische heiligdom ter wereld. Een lange stenen trap leidt naar de vele plateaus, die met grandioze reliëfs versierd zijn. Je kunt hier op eigen gelegenheid ronddwalen. Het uitzicht vanaf het hoogste plateau tussen de stoepa’s is altijd indrukwekkend.  

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch

  Puur Sawadee - Candirejo

  image

  Vandaag bezoeken we ook Candirejo, een typisch Javaans dorp, op een steenworp afstand van de Borobudur. De vriendelijke bewoners hebben, gesteund door een ontwikkelingsorganisatie, een duurzaam toerismeproject opgericht dat het Javaanse dorpsleven onder de aandacht wil brengen en waarbij de inkomsten ten goede komen aan de lokale bevolking. Het is erg leuk om hier op je gemak rond te kijken en op te gaan in het dagelijkse leven. We maken een fietstocht langs plantages en over schaduwrijke paden. Sawadee biedt jullie een heerlijke traditionele Javaanse lunch aan in Pendopo, een typisch Javaans ontmoetingshuis. Dit ontmoetingshuis is gebouwd door de inkomsten die de lokale bevolking de laatste jaren bij elkaar hebben weten te sparen. Vol trots laten ze dit huis aan jullie zien. Alle inkomsten komen ten goede aan de lokale bevolking. Aan het eind van de dag rijden we weer terug naar ons hotel in Yogya.

  Weetje: Het woord Candirejo is een combinatie van twee Javaanse woorden: Candi en Rejo. Candi betekent tempel, maar het kan ook steen betekenen aangezien Candirejo een behoorlijk stenig gebied is. Het woord Rejo betekent vruchtbaar. Candirejo staat dus voor de stad dat vol met stenen was, maar toch vruchtbaar bleef.

  In veel van onze reizen hebben we een Puur Sawadee project opgenomen. Een Puur Sawadee project heeft op de lange termijn een positieve impact op natuur, lokale economie, culturele interactie en / of bescherming van de bestemming. Puur Sawadee projecten geven reizigers de mogelijkheid om op een unieke manier kennis te maken met een land en tevens een steentje bij te dragen aan positieve ontwikkelingen op de plaats van bestemming.

 • 13

  naar Malang

  image

  We verlaten Yogyakarta en reizen met de trein naar Malang. Een prachtige rit door centraal Java. Aan het eind van de middag arriveren we in de koele stad Malang waar nog veel koloniale gebouwen te bewonderen zijn. Voor Nederlanders is het altijd leuk om in de bekende Toko Oen wat te drinken en de (vergane) glorie van Tempo Doeloe te ondergaan. ’s Avonds is de alun-alun (centrale stadsplein) heel levendig met flanerende mensen en eetstalletjes. We overnachten in een gezellig guesthouse in het centrum van Malang.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 14

  naar Bromo / jeep- en wandeltocht

  image

  We vertrekken vroeg om de Bromo-vulkaan te bestijgen. In een uur rijden we naar een typisch Oost-Javaans dorp (Tumpang) waar we al jaren te gast zijn. Hier gaan we op koffievisite bij een familie. In dit dorpje wisselen we van vervoermiddel. Onze bus maakt plaats voor stevige open jeeps, waarop we staand een avontuurlijke rit maken door het vulkaanlandschap tussen Bromo en Semeru naar het beginpunt van onze trektocht.

  image

  We dalen af in de grote krater, waar de Bromo in ligt, en lopen in ongeveer drie uur over een grillig zwart gestolde lavazee naar de andere kant van de kraterrand. Als je geen zin hebt in deze wandeling kun je ook een gedeelte met paardjes afleggen of met de jeeps doorrijden. Het hotel is schitterend gelegen op de kraterrand. Als de zon ondergaat boven de krater mag je dat absoluut niet missen.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 15

  naar Kalibaru

  image

  Je kunt 's morgens vroeg opstaan om de zonsopgang op de Bromo mee te maken. Met jeeps kunnen we naar een spectaculair panoramapunt rijden. Het uitzicht op Bromo, Semeru en het Tenggergebergte hier is werkelijk adembenemend. Na een stevig ontbijt rijden we in een uur of vijf naar Kalibaru. Ons koloniale hotel hier ligt heel bijzonder, midden tussen kruidnagel- en koffieplantages. Dit is een heerlijke plek om twee nachten bij te komen.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 16

  Kalibaru / vrije dag

  image

  Je bent hier echt één met de natuur. We hebben hier een volle dag om over de plantages te wandelen en te zien hoe de verschillende gewassen verbouwd worden. Ook is het mogelijk verschillende kortere of langere wandeltochten in de buurt te maken.

 • 17

  naar Lovina

  image

  Vanaf Kalibaru rijden we in twee uur naar Ketapang. Het is nog maar een heel klein stukje naar de veerboot die ons naar Bali brengt. Aan de Balinese noordkust verblijven we 2 nachten. Het hotel ligt pal aan het strand dat hier overigens uit zwart vulkaanzand bestaat.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 18

  Lovina / vrije dag

  image

  De komende paar dagen staan in het teken van zon en strand! Voor de kust kun je prima snorkelen of dolfijnen spotten en wil je écht mooi snorkelen dan is een dagtrip naar Pulau Menjangan aan te raden. Misschien wel de mooiste snorkelplek van Bali. Wil je iets actiever, dan kun je ook mooie wandelingen maken in het achterland.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 19

  naar Munduk

  image

  Na twee dagen strand is het weer tijd voor actie! We rijden naar Munduk, hoog in de bergen, prachtig gelegen in de rijstvelden. We verblijven in een zeer bijzondere accommodatie. Traditionele rijstschuren (lumbung) zijn omgebouwd tot comfortabele cottages van alle gemakken voorzien. Het is heerlijk om hier op je terras te zitten en van het uitzicht over de bergen en valleien te genieten. Munduk is een ideale uitvalsbasis om een mooie facultatieve wandeling door de ongerepte binnenlanden te maken. Vergeet niet naar de zonsondergang te gaan kijken.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 20

  naar Ubud

  image

  Dwars door de hooglanden dalen we af naar Ubud. In dit kunstenaarsdorp, gelegen tussen de groene sawa's, is veel te doen. Er zijn talloze winkels en galeries waar je souveniers kunt kopen. Er zijn musea met moderne Indonesische schilderkunst. Je kan 's avonds een dansvoorstelling bijwonen. We slapen twee nachten in een hotel met zwembad.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 21

  Ubud / vrije dag

  image

  Ook als je niet gaat fietsen, is er meer dan genoeg te doen in Ubud. Dit is dé plek om je eens uitgebreid te laten masseren of om eindeloos langs de vele winkels en handwerkplaatsen te lopen. De omgeving is interessant met schitterende rijstterrassen op de flanken van Gunung Agung.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch

  Optioneel Fietstour Ubud (inclusief lunch)

  image

  In de omgeving van Ubud kun je een mooie fietstocht maken. Je wordt met de bus naar de rand van de Batur-vulkaan gebracht. Het uitzicht dat je hier 's morgens vroeg hebt op het kratermeer en Gunung Agung, Bali's hoogste berg, is fantastisch. Daarna volgt de fietstocht over kleine weggetjes. We fietsen op mountainbikes en fietsen voornamelijk bergafwaarts deels over onverharde routes. Er wordt gezorgd voor lunch en er gaat een gids mee die vertelt over het traditionele leven van de Balinees. Inbegrepen: transport, fiets, valhelm, gids en lunch (drankjes niet inbegrepen).

  NB Deze excursie kan vanaf 7 jaar geboekt worden.

 • 22

  vlucht naar Amsterdam

  image

  Vandaag is de laatste dag in Indonesië en vliegen we terug naar Nederland. Voor de vluchtgegevens verwijzen we naar het vluchtschema.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 23

  aankomst Amsterdam

Rondreis Sumatra, Java en Bali

Niet boekbaar

Naar boven
 


Stem & Win

Maak kans op een reis voor 2 personen

Laat ons weten welke bestemming jij het liefst zou willen ontdekken en maak kans op een reis naar het land van je keuze!