< Terug naar resultaten

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  vlucht Amsterdam - Denpasar

  We vliegen eerst naar Jakarta en vervolgens nemen we een binnenlandse vlucht naar Denpasar. Voor de vluchtgegevens verwijzen wij naar het vluchtschema.

 • 2

  aankomst Bali

  image

  Na aankomst op Bali rijden we meteen door naar ons hotel in Jimbaran. Het is een ideale locatie om bij te komen van de vlucht. De komende twee nachten slaap je in een comfortabel hotel met zwembad. 's Avonds kun je heerlijk eten in één van de vele visrestaurants.


 • 3

  Jimbaran / vrije dag

  image

  Jimbaran is een leuke vissersplaatsje en de afgelopen jaren uitgegroeid tot gezellige badplaats. Jimbaran is minder druk dan de bekendere kustplaatsen op Bali. Vandaag kun je een dag aan het mooie strand Jimbaran Bay doorbrengen of een bezoek brengen aan de bekende vismarkt. Een andere mogelijkheid is om een dagtocht naar Ubud te maken. 's Avonds kun je heerlijk eten in één van de vele visrestaurants in Jimbaran.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt

  Optioneel Dagtrip Ubud / €35,00 per persoon

  image

  's Ochtends vertrekken we richting Ubud. Onderweg bezoeken we de Goa Gajah tempel, deze tempel bevindt zich in een grot en is gebouwd in de 9e eeuw. Er zijn waterpoelen waarin je kunt baden. Vervolgens rijden we verder naar het Ubud paleis, wat nu gebruikt wordt om Balinese kunst tentoon te stellen. Onderweg kunnen we een stop maken bij de rijstvelden. Na de lunch heb je vrije tijd om rond te lopen in Ubud. Bezoek bijvoorbeeld een leuke lokale markt, voor we terug rijden naar Jimbaran.

 • 4

  Vlucht naar Ende

  image

  Vandaag vliegen we van Bali naar Flores, de eerste van de Kleine Sunda eilanden die we deze reis aandoen. Tijdens de vlucht zie je de bergketens met de vele (soms actieve) vulkanen onder je liggen. Bij helder weer kun je soms zelfs al de Kelimutu vulkaan zien liggen, waar je morgen op zult staan. Aangekomen op Flores vervolgen we onze weg langs rijstvelden en cacaobomen, af en toe stoppen we om te kijken hoe dit groeit. We overnachten in een kleinschalige lodge aan de voet van de Kelimutu vulkaan.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 5

  beklimming Kelimutu vulkaan / naar Riung

  image

  Voor dag en dauw vertrek je per bus naar de Kelimutuvulkaan voor een adembenemende zonsopkomst. De bekendste attractie op Flores bestaat uit drie gekleurde kratermeren, die regelmatig van kleur veranderen. De meren zijn nu turkoois, groen en zwart/rood. Niemand kan verklaren waarom dit gebeurt. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer drie kwartier lopen naar het uitzichtspunt vanwaar je de drie meren kunt zien. Neem wat warms mee, want het kan koud zijn!

  image

  Na afloop kun je een mooie afdalende wandeling maken naar een waterval. Vervolgens rijden we weer naar de andere kant van het eiland. Onderweg stoppen we voor een ontspannen wandeling. Aan het einde van de dag kom je aan in Riung, een vriendelijk vissersdorp. Bij aankomst kun je de 17 eilandjes waar we morgen naar toe varen, al zien liggen. In het dorp is vaak alleen ’s avonds elektriciteit en de bevolking woont in traditionele huizen op palen. We slapen twee nachten in een gezellig hotel met eigen mandikamer.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 6

  Riung / snorkelen in Tujuhbelas NP

  image

  Vandaag staat een boottocht op het programma naar enkele eilanden van het nationale park Tujuhbelas, dat voor de kust van Riung ligt. Deze 17 exotische eilanden zijn onder andere bekend om hun prachtige koralen en vissen. Op sommige eilanden leven duizenden vliegende honden (kalongs), een groot soort vleermuizen. We leggen aan bij een eiland met een parelwit zandstrand waar je in de turkooizen zee schitterend kunt snorkelen. Een kok maakt ondertussen de lunch klaar: een heerlijke visbarbeque. Een paradijselijke dag!

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
 • 7

  naar Bajawa / warmwaterbronnen

  image

  Vandaag hebben we een korte en erg mooie reisdag voor de boeg. Het is een vrij slechte weg met vele bochten naar Bajawa in de bergen. Rond lunchtijd kom je aan bij Soa, een complex met natuurlijke warmwaterbronnen. Hier kun je heerlijk poedelen. Na de lunch rijden we in een uur naar Bajawa. Bajawa ligt op 1200 meter hoogte waardoor de temperatuur heel aangenaam is. Vanaf ons eenvoudig hotel zie je de mooie vulkaan Inerie (2150 m) al liggen.

  .

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 8

  Bajawa / wandelen in het Langgagebied

  image

  In de ochtend vertrek je naar het Langgagebied, iets ten zuiden van Bajawa. Je maakt onder leiding van een lokale gids een wandeling met prachtige vergezichten. De grond is hier heel vruchtbaar en de omgeving is weelderig groen. Onderweg zal de gids je vanalles vertellen over de gewassen die we tegenkomen zoals vanille, cashewnoten, koffie, cacao en papaya.  

  image

  We bezoeken verschillende dorpjes, waar zich rond een langgerekt plein de traditionele huizen bevinden. Op het plein staan zogenaamde Ngadhu en Bhaga, die de mannelijke en vrouwelijke voorouders uitbeelden. Deze voorouderbeelden spelen een belangrijke rol in het dagelijkse leven. Men brengt nog steeds regelmatig offers. In de middag rijden we weer terug naar ons hotel. Je hebt alle tijd om naar de plaatselijke markt te gaan, een potje te kaarten of een boek te lezen. Voor de mensen die nog energie hebben, is een bezoek aan Wawo Muda een aanrader.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 9

  wandeltocht en overnachting traditioneel dorp

  image

  Vandaag gaan we op weg naar Belargahi, waar we de komende nacht verblijven. Er zijn verschillende mogelijkheden om in Belargahi te komen. Zo kun je een uitdagende wandeling van zo een 3 uur maken. Je wandelt door het bos en over paden naar Belaraghi. Ben je een minder goede wandelaar dan is er ook een kortere wandeling van ongeveer een uur door mooie natuur. Uiteraard gaan er lokale gidsen mee tijdens de wandelingen.

  image

  De bewoners van Belaragi zeggen dat bezoekers uit het buitenland hun gasten zijn en geen toeristen. Daarom word je traditioneel verwelkomd met een ceremonie genaamd Ti'Ikaebunusi. Een bamboefluit concert maakt het bezoek compleet. Het kan voorkomen dat tijdens de welkomstceremonie een offer plaatsvindt door middel van het slachten van een varken of kip. Het traditionele dorp behoort tot de Ngada bevolking en ligt op een open plek in het bos. Het dorp bestaat uit 16 huizen die allemaal door families bewoond worden.  NB: Mocht je helemaal niet willen wandelen dan is het ook mogelijk om per truck naar het dorp gebracht te worden. Dit kun je ter plekke aangeven bij de reisbegeleider en die zal voor vervoer zorgen. Kosten om per truck van en naar het dorp gebracht te worden is ongeveer 45 euro voor de truck.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 10

  naar Ruteng

  image

  Na het ontbijt is het tijd om de families gedag te zeggen. Het is ongeveer een uur bergafwaarts wandelen naar het dorp Paukete. Hier staat onze bus te wachten om ons naar Ruteng te brengen. Onderweg maken we nog een aantal stops om bijvoorbeeld te zien hoe Arak gemaakt wordt en om te lunchen. Ruteng is een klein en hooggelegen stadje waardoor het lekker koel is.In de middag heb je de tijd om te relaxen of je kunt de lokale markt bezoeken. Je slaapt in het gastenverblijf van een nonnenklooster.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 11

  naar Labuan Bajo

  image

  In de ochtend is het mogelijk om een mooie wandeling van 1,5 uur te maken langs kleine dorpen en rijstveleden. Hier liggen de zeldzame spinnenweb rijstvelden. Nog voor de lunch gaan we op weg naar Labuan Bajo (letterlijk: haven van de zeenomaden). Dit is een charmant en rommelig stadje, gelegen aan een mooie baai met vele kleine eilanden. Het is één van de weinige islamitische steden van West-Flores en de bescheiden moskee torent uit boven de verzameling houten huisjes die voor een gedeelte in het water staat.

  image

  Ook is het mogelijk om een heerlijke massage te nemen, als je hier niet van houdt, kan je ook genieten van de verrukkelijke kip saté die ze hier langs de kant van de weg verkopen. Het is de ideale plek om even je batterijen op te laden en te genieten van de zonsondergang. We overnachten de komende twee nachten in een mooi hotel vlakbij de zee.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt

  Optioneel Massage Labuan Bajo / €20,00 per persoon

  image

  Puur Sawadee - Massage Labuan Bajo
  Liefhebbers kunnen zich laten masseren in het bijzondere massagecentrum Yayasan Ayo Mandiri. De masseurs zijn allemaal doof/slechthorend of blind/slechtziend. Handicaps die in de huidige Indonesische maatschappij nog vaak leiden tot afhankelijkheid en afzondering. Het werk in de massagekliniek geeft hen zelfvertrouwen en laat hen meedraaien in de maatschappij. Naast het geven van massages en het runnen van een eigen centrum, leren de masseurs ook hun vak over te dragen aan nieuwe masseurs. De Balinese full body massage duurt 90 minuten waarbij gebruikt wordt gemaakt van aromatherapeutische olie. Vervoer van en naar het hotel is inclusief. Yayasan Ayo Mandiri is nauw verbonden met de stichting Kita Juga (vertaling: 'wij ook!') Voor meer informatie zie Kita Juga.


  In veel van onze reizen hebben we een Puur Sawadee project opgenomen. Een Puur Sawadee project heeft op de lange termijn een positieve impact op natuur, lokale economie, culturele interactie en / of bescherming van de bestemming. Puur Sawadee projecten geven reizigers de mogelijkheid om op een unieke manier kennis te maken met een land en tevens een steentje bij te dragen aan positieve ontwikkelingen op de plaats van bestemming.

 • 12

  Labuan Bajo / vrije dag

  image

  Nog een heerlijke dag om te doen waar je zelf zin in hebt. Er zijn enkele stranden in de buurt welke je kunt bezoeken. Voor degene die de trekking heeft gedaan, is de massage zeker een aanrader. 's Avonds kun je genieten van een welverdiend koud biertje en heerlijk seafood, terwijl de zon de baai in tientallen roodtinten schildert.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 13

  dag 1 boottocht naar Komodo

  image

  Iedereen aan boord? Het leven aan boord van onze traditionele houten boot is ongedwongen en ontspannen: je leest wat, luiert of zwemt en ondertussen worden er fantastische maaltijden geserveerd (inbegrepen). De eerste boottocht voert naar Komodo. Onder leiding van een lokale gids maken we een wandeling over het eiland. Hier leeft de drie meter lange Komodo varaan, die een gewicht van wel 140 kilo kan bereiken. Cool, maar ook spannend! De varanen komen steeds naar dezelfde plek en je hebt dus vrijwel 100% kans om Komodo varanen te zien. De vraag is alleen, wie er als eerst één ziet! Tijdens de wandeling over het droge eiland kun je zeker hun sporen zien, dus het spoorzoeken kan beginnen. Hierna varen we verder richting Rinca.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 14

  dag 2 boottocht naar Rinca

  image

  De tweede dag zullen we op het Rinca Island zijn. Je maakt een mooie ochtendwandeling en geniet van het ruige landschap van dit eiland. Ook op dit eiland kun je de Komodo varaan spotten. Verder leven hier ook herten, wilde varkens en waterbuffels, allen een natuurlijke prooi voor de allesverslindende draken. Ook kun je hier heerlijk snorkelen. Wat een mooie vissen! We overnachten op de boot. Je kunt op het dek onder de sterrenhemel slapen, een duizendsterren hotel!

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 15

  dag 3 boottocht naar Labuan Bajo - vlucht naar Bali en door naar Sidemen

  image

  Vandaag varen we weer terug richting Labuan Bajo. Onderweg heb je weer verschillende mogelijkheden om lekker te snorkelen en verschillende soorten vissen te spotten voordat we weer aankomen in de haven. We rijden dan gelijk door richting het vliegveld om in het vliegtuig te stappen richting Bali waarna we doorrijden naar Sidemen. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
 • 16

  Sidemen / vrije dag

  image

  In Sidemen ga je terug in de tijd en ervaar je het lage tempo van het leven in dit ongerepte deel van Bali. Sidemen ligt hoog in de bergen en is omgeven door de Balinese omgeving van rijstterrassen en kokospalmen. Met de schitterende groene rijstvelden en heuvels heb je een geweldig uitzicht op de vulkaan Gunung Agung! Wat is alles mooi groen hier! In de ochtend maken we een fietstocht door het dorp en langs de rijsterrassen met een lokale gids. Er worden meerdere stops gehouden voor wat uitleg van de gids en om te genieten van de prachtige natuur.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 17

  Sidemen / wandeltocht

  image

  's Ochtends neemt een lokale gids je mee op een mooie wandeling van 2 uur door de omgeving van Sidemen. Hierna staat een east Bali tour op de planning. We brengen onder andere een bezoekje aan de Tirta Empul hindoeïstische tempel, het waterpaleis van Tirtagangga en maken een wandeling door het Aga dorpje waar ze de waardevolle dubbele ikat weven. Hierna stoppen we bij het paleis van Klungkung en kunnen we genieten van het prachtige uitzicht op de rijstterassen en de berg Agung. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
 • 18

  naar Gili Air

  image

  Na het ontbijt rijden we richting het havenplaatsje Padang bai en stappen we over in een lokale boot. Hiermee varen we naar Gili Air. Gili Air heeft alles wat je je bij een tropisch eiland voorstelt. Witte stranden, een azuurblauwe zee en veel kokospalmen. We overnachten drie nachten in een eenvoudig hotel aan het strand.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 19

  Gili Air / vrije dag

  image

  Gili Air is een rustig en klein eiland, met prachtige stranden. In een korte tijd kun je over het strand rondom het eiland lopen waarbij je niet veel mensen tegenkomt. De Gili eilanden zijn omgeven door mooie palmstranden en koraalriffen. Je kunt er perfect zwemmen of snorkelen.  ’s Avonds kun je op het strand dineren of sterren kijken vanaf een ligbed op het strand.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 20

  Gili Air / vrije dag

  image

  Je kunt vanaf het strand bij het hotel gaan snorkelen maar je kunt ook een tochtje maken met een boot waarbij je diverse mooie snorkelplaatsen aandoet. Met een beetje geluk zie je ook zeeschildpadden. Je kunt ook besluiten om naar een van de andere eilanden te varen.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 21

  vlucht naar Amsterdam

  image

  In de ochtend nemen we de boot terug naar het vasteland van Lombok of Bali. Dit is afhankelijk van je vluchtschema. Vervolgens rijden we door naar het vliegveld voor de vlucht naar Nederland. Voor de vluchtgegevens verwijzen wij naar het vluchtschema.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 22

  aankomst Amsterdam

  Voor de vluchtgegevens verwijzen wij naar het vluchtschema.

Verlengingspakketten

 • +

  2-daagse verlenging Lombok: Gili Air

  strand, Indonesië, Gili

  Wanneer je nog langer wilt genieten van de rust van Gili Air, dan kun je in hetzelfde hotel verlengen voor twee extra nachten. De prijs is inclusief hotelovernachtingen, (boot)transfers en ontbijt.


  - Verlenging Gili Air (obv 1p) 2 dagen v.a. € 195,-
  - Verlenging Gili Air (obv 2p) 2 dagen v.a. € 100,-

  Bovenstaande prijzen zijn per persoon. Tijdens de verlenging gaat de reisbegeleider niet mee. Indien je alleen reist is het niet mogelijk het verlengingspakket op indeling te boeken, maar geldt een eenpersoonskamertoeslag (selecteer dan het verlengingspakket gebaseerd op 1 persoon. Aan het boeken van een verlengingspakket zijn extra kosten verbonden. Als je de verlenging direct bij boeking bij ons aanvraagt bedragen deze € 50 per persoon (tot een maximum van € 100 per factuur). Indien er geen vlucht beschikbaar is of enkel tegen meerprijs kan worden geleverd, nemen we telefonisch contact met je op. Je kunt dan zelf beslissen of je hiermee akkoord gaat.

 • 21

  Gili Air

  Vrij verblijf

 • 22

  Gili Air

  Vrij verblijf

 • 23

  terugvlucht naar Amsterdam

  Voor de vluchtgegevens verwijzen wij naar het vluchtschema.

 • 24

  aankomst Amsterdam


Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 16 deelnemers
 • De meest actieve Sunda-reis met veel rust in het programma
 • Ontspannen driedaagse boottocht langs Komodo en Rinca (inclusief alle maaltijden!)
 • Bezoek aan Komodo én wandeling op Rinca
 • Snorkelen op de mooiste snorkelplekken van Azië
 • Bezoek aan de Kelimutu vulkaan
 • Ontspannen afsluiting op Gili Air in comfortabele bungalows aan het strand
 • Wandeltocht en overnachting in een traditioneel bergdorp op West-Flores
 • Mogelijkheid voor bijzondere massage in Labuan Bajo
 • Mogelijkheid tot strandverlenging op Gili Air

Rondreis Kleine Sunda eilanden

Dicht bij het traditionele leven

image
22 dagen vanaf € 2.048 € 1.998
Naar boven