< Terug naar resultaten

Waarom deze reis?

 • Een unieke reis door Kalimantan, het nauwelijks bezochte Indonesische deel van Borneo
 • Zeer grote kans op het zien van Orang Oetans in Kutai Nationaal Park
 • Ontspannen vierdaagse boottocht over de Mahakam rivier (inclusief alle maaltijden!)
 • Een perfecte afsluiting op de tropische Derawan eilanden
 • Tweedaags verblijf in Kutai nationaal park, op zoek naar de Orang-oetans
 • Bezoek aan de traditionele bevolking van de long ear Dayak
 • Bezoek aan een bijzonder dolfijnenproject op de imposante Mahakam rivier
 • Bezoek de Orang-oetans in het Semboja Lestari revalidatiecentrum en help mee als vrijwilliger
 • Bezoek aan verschillende duurzaam toerisme projecten
 • Inclusief boottocht langs de verschillende eilanden van Derawan
 • Zeer afwisselende reis met verschillende activiteiten

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  Vlucht naar Kalimantan

  Vandaag gaat het grote avontuur naar Kalimantan beginnen. Op het vliegveld of in het vliegtuig zal je waarschijnlijk al wat groepsgenoten tegenkomen. De vluchttijden staan vermeld bij het vluchtschema.

 • 2

  Aankomst Balikapan

  image

  Na een korte overstap vlieg je direct door naar Balikapan. Vanaf het vliegveld is het nog even rijden naar het comfortabele hotel in het centrum, waar we twee nachten zullen verblijven. Bij aankomst in het hotel kun je een duik nemen in het zwembad.

 • 3

  Balikpapan / Margomulyo mangrove tour

  image

  Vandaag bezoeken we het Margomulyo mangrove bos, welke wordt beschermd door de overheid. Na een korte rit per minibus maken we kennis met onze gids van de mangrove tocht. We stappen in een lokale boot en varen naar de hoofdrivier. Tijdens de anderhalfuur durende tocht zien we indrukwekkende mangrovebossen. Ook wordt er zo nu en dan gestopt en gaan we opzoek naar dieren en ander leven dat in en tussen de mangrovebomen leeft. Er bestaat een grote kans dat we neusapen zien. 

 • 4

  naar Samboja Lestari

  image

  Na het ontbijt gaan we op weg richting Samboja Lestari. Dit gebied is één groot orang-oetan rehabilitatiecentrum. Hier worden, in een speciaal quarantaine deel, ook zieke en verwaarloosde orang-oetans behandeld totdat ze ziektevrij zijn en kunnen worden uitgezet in de jungle. Je brengt twee nachten door in de comfortabele eco-lodge van het project. De inkomsten van het verblijf in deze lodge worden gebruikt om de opvang van de orang-oetans te kunnen financieren.

 • 5

  Samboja Lestari / vrije dag

  image

  Vandaag heb je verschillende mogelijkheden om je dag door te brengen. Je kunt vandaag meewerken als vrijwilliger van stichting BOS (Balikpapan Orangutan Survival Foundation). BOS is een Indonesische organisatie die zich inzet voor het behoud van de Borneose orang-oetan en zijn leefgebied. De BOS Foundation heeft momenteel de zorg voor bijna 750 orang-oetans. Als vrijwilliger is het vandaag mogelijk om het eten klaar te maken voor de apen en de apen van dichtbij te zien.

  image

  Een andere mogelijkheid is om een bezoek te brengen aan het Bangkirai en Sungai Wein National Park. Halverwege de ochtend gaan we op weg naar de nationale parken. Eerst bezoek je het Bangkai Nationaal Park. In beide nationale parken trek je het regenwoud in op zoek naar dieren. In het Sungai Wai Nationaal Park kun je een boottocht maken en met geluk kom je onderweg de neusaap en de Maleise beer tegen!

 • 6

  start Mahakam riviercruise / dag 1

  image

  Na het ontbijt rijden we in ongeveer een uur naar Loah Janang, waar je aan boord gaat van onze huisboot. Aan boord maak je het jezelf gemakkelijk en raak je gewend aan de lichte deining van de boot. De komende vier dagen varen we ontspannen over de machtige Mahakam rivier. Uiteraard gaan we in deze vier dagen van boord. De boot zal de hele nacht doorvaren naar Muara Muntai. Vanaf het dak van de boot kun je in het donker de heldere sterrenhemel aan je voorbij zien trekken.

 • 7

  Mahakam rivier cruise / dag 2

  image

  In de ochtend komen we aan in het dorp van Muara Muntai. Dit unieke dorp is gebouwd op houten palen. We stappen over in enkele lokale prauwen om het immense Jempang-meer over te steken. Op dit meer vind je tientallen vissers en ligt op de migratieroute van veel trekvogels. Via een smalle rivier vaar je verder en kom je verschillende drijvende dorpen tegen, zoals de Mancong longhouse; het traditionele onderkomen van de Benuaq Dajaks. We verkennen het dorp en worden verwelkomd met een typische Dayak dans. Hierna gaan we terug naar de houseboat.

  image

  Tijdens de late lunch op de houseboat varen we verder. Laat in de middag komen we aan bij Muara Pahu, waar het drijvende Mahakam informatiecentrum van het Yayasan Rasi project ligt. Dit centrum is opgezet door een Nederlandse om de zeldzame Irrawaddy-dolfijnen te beschermen. Het centrum leidt lokale vissers op om dolfijnen, die per ongeluk in de visnetten terecht zijn gekomen, veilig te verwijderen. Met een beetje geluk kun je hier de zeldzame dieren in de rivier zien spelen. Bij het vallen van de avond staat er op de boot een heerlijk diner klaar met verse vis. 

 • 8

  Mahakam rivier cruise / dag 3

  image

  Zodra je opstaat ben je weer op een andere plek aangekomen, Melak. Na het ontbijt bezoeken we het nabijgelegen Kersik Luwai Nationaal Park. Hier maken we een wandeling onder leiding van een ranger en gaan we op zoek naar de bijzondere zwarte orchidee. Hierna gaan we op bezoek bij een traditioneel Dayak longhouse. Een longhouse is een langgerekte woongemeenschap op palen, waar vele gezinnen bij elkaar wonen. 

  image

  Binnenin is een 'overdekte straat' ofwel veranda, waar de bewoners in de avonduren bijeen zitten. De vele deuren bieden toegang tot de familievertrekken. Overdag zijn vooral de ouderen en kinderen te vinden in het longhouse, want de anderen bewerken dan hun rijstvelden.We keren terug naar de huisboot waar een late lunch klaar staat. Tijdens de lunch vaart de boot verder, richting Melak waar we de volgende ochtend aankomen.

 • 9

  einde Mahakam rivier cruise / dag 4, naar Samarinda

  image

  Deze ochtend bevind je je in de omgeving van Kutai Kartanegara. We gaan van boord en bezoeken een lokaal museum en paleis. Het museum heeft een unieke collectie aan bezittingen van een oude Sultan. In de middag gaan we terug naar de houseboat, we lunchen en varen we verder naar Samarinda dit is de hoofdstad van Oost-Kalimantan. Bij aankomst nemen we afscheid van de kapitein en de crew die ons de afgelopen dagen in te watten hebben gelegd. Je overnacht twee nachten in een comfortabel hotel in het centrum van de stad.

 • 10

  Samarinda / vrije dag

  image

  Vandaag kun je bij komen aan het zwembad of er op uit te gaan in de stad. Heb je niet genoeg van het regenwoud en het speuren naar wildlife, dan is het ook mogelijk om de beroemde neusaap te bezoeken op Pulau Kambing.

 • 11

  naar Sangatta, via Bontang

  image

  Vandaag hebben we een lange dag voor de boeg. Na het ontbijt rijden we naar Sangatta, dit is de dichtstbijzijnde basis voor een uitgebreid bezoek aan Kutai nationaal park. De rit naar Sangatta duurt ongeveer 6 uur. Onderweg stoppen we in Bontang, waar je op precies het midden van de evenaar staat. Hier zoeken we een lokaal restaurant om te lunchen voordat we verder gaan naar Sangatta. In Sangatta overnachten we in een simpel hotel.

 • 12

  naar Kutai nationaal park / start jungletocht

  image

  Terwijl je aan het ontbijt zit heeft je reisbegeleider ondertussen op de lokale markt al inkopen gedaan voor het verblijf in de primitieve lodge voor de komende twee nachten. Na alle benodigdheden gepakt te hebben rijden we naar de ingang van het nationale park. Hier stappen we over in een gemotoriseerde kano. Als je geluk hebt zul je de Kalimantan krokodil aan de oever van de rivier zien liggen. 

  image

  Aangekomen bij de eenvoudige hut zetten we onze spullen neer en gaan we het nationaal park voor ongeveer 3 uur in, opzoek naar de wilde Orang-Oetan. Terug bij de hut maken we met zijn allen een zelfbereide lunch. Zodra het donker wordt gaan we de jungle in opzoek naar de nachtelijke fauna die te zien is in de 200.000 hectare regenwoud.

 • 13

  Kutai nationaal park / jungletocht

  image

  In alle vroegte wordt je gewekt door de vogelgeluiden die bij zonsopkomst ontstaan. Na het ontbijt trekken we, samen met onze ranger, het regenwoud in om een volle dag te wandelen en opzoek te gaan naar de wilde orang-oetan. Onderweg kom je veel verschillende dieren tegen, zoals chimpanzees, neusapen, orang-oetans, herten, Kalimantan neushoorns, krokodillen en wel 300 soorten vogels.

 • 14

  Wahea long ear dorp

  image

  Na het ontbijt gaan we per gemotoriseerde kano terug naar het dichtstbijzijnde dorp. Hier stappen we in een busje die ons tijdens de vier uur durende rit naar het Wahea dorp brengt. In de middag brengen we een bezoek aan lokale longhouses, waar je de lokale Dayak bevolking zal ontmoeten. Sommige van de oudere vrouwen in de gemeenschap hebben nog steeds lange oren.We overnachten de komende nacht in een comfortabel guesthouse in het centrum van het dorp.

 • 15

  naar Wahea National Park

  image

  Na het ontbijt rijden we in ongeveer twee uur naar Wahea National Park. De weg naar het jungle guesthouse is niet lang, maar omdat we via een onverharde jungleweg rijden kan de rit wat hobbelig worden. Om in het nationale park binnen te komen dienen we onszelf te registreren en een donatie achter te laten bij de lokale Dayak bewaker. Dit is een van de weinige stukken jungle die beschermd word door de lokale Dayak bevolking.

  image

  Aangekomen in het jungle guesthouse staat de lunch klaar en heb je even de tijd om tot rust te komen. In de namiddag trekken we er op uit om het regenwoud te verkennen en op zoek te gaan naar dieren zoals orang-oetan. We keren voor het diner terug naar de lodge en luister de rest van de avond naar de jungle geluiden die bij zonsondergang tot stand komen.

 • 16

  Wahea National Park

  image

  Vandaag brengen we de hele dag door in de jungle. Na het ontbijt vertrekken we met onze Dayak gids en maken we een wandeling door deze jungle van 38.000 hectare beschermd bos. Onderweg kun je wel meer dan 60 verschillende boomsoorten tegen komen. Tegen de middag keren we weer terug voor de lunch en kun je de rest van de middag zelf invullen. Zo kun je naar de rivier in de buurt van de lodge. Hier krijg je direct een manicure van de vissen die de droge huid van je voeten peuzelen. 

 • 17

  naar de Derawan eilanden

  image

  Vandaag vertrekken we in de vroege ochtend naar het tropische eiland Derawan. We rijden in ongeveer 5,5 uur naar Tanjung Batu waar we met een gecharterde lokale speedboot naar ons eiland varen. De eilandengroep bestaat uit zes eilanden, waarvan Derawan en Maratua de enige bewoonde eilanden zijn. De eilanden staan sinds 2005 op de lijst van werelderfgoederen van de UNESCO. 

  image

  De eilandengroep ligt in een biodiversiteitshotspot: er komen 872 soorten vissen voor die typisch zijn voor een koraalrif, 507 soorten koralen en andere bijzondere dieren zoals zeeschildpadden, reuzenschelpen en de kokoskrab. Derawan heeft alles wat je je bij een tropisch eiland voorstelt. Witte stranden, een azuurblauwe zee en veel kokospalmen. We overnachten vier nachten in een eenvoudige accommodatie op palen in zee.

 • 18

  Derawan eilandentour

  image

  Als je de Derawan eilanden bezoekt mag een eilandtour niet ontbreken. Tijdens een dagexcursie bezoeken we Maratua eiland met zijn mooie witte zandstrand, zwem op Kakaban eiland in het zoutwatermeer en ontdek de felgekleurde vissen tijdens het snorkelen bij Sanggalaki eiland. Daarna leggen we aan bij Gusung sland, een eiland met hagelwit strand welke alleen te voorschijn komt bij laagwater. Geniet vanaf de boot van de tropische uitzichten en de idyllische eilandjes die we aandoen. Aan het eind van word je weer terug gebracht naar je accommodatie.

 • 19

  Derawan eiland / vrije dag

  image

  Vandaag kun je even helemaal niets doen op het witte zandstrand, duiken of snorkelen en de kleine kleurrijke visjes, de grotere barracuda’s, het koraal en zeeschildpadden zien.

 • 20

  Derawan eiland / vrije dag

  image

  Vandaag is de laatste dag dat je kan genieten van de mooie stranden en blauwe zee die de eilanden van Kalimantan te bieden hebben. Loop vanavond laat eens naar het nabijgelegen strand. Met wat geduld en geluk komen er schildpadden het eiland op om eieren te leggen. 

 • 21

  vlucht terug naar Amsterdam

  We nemen de boot terug naar het vasteland. In de haven staat onze bus te wachten die ons naar de luchthaven brengt.

 • 22

  aankomst in Amsterdam

  Voor de vluchtgegevens verwijzen wij naar het vluchtschema.

Rondreis Kalimantan Pop-Up

Momenteel niet boekbaar.

image
Naar boven