Achtergrond van Japan

Hoewel Japan voorloper is op het gebied van technologische ontwikkeling, zal je tijdens je rondreis ontdekken dat oude religie en cultuur nog sterk zijn geworteld. De oorspronkelijke godsdienst van de Japanners is het shintô. Het boeddhisme werd later geïntroduceerd vanuit China, maar omdat de religies veel overeenkomsten met elkaar vertonen worden ze vaak gecombineerd door hun beoefenaars. De beroemde Japanse theeceremonie is onderdeel van het belijden van het boeddhisme. Deze ceremonie waarbij het drinken van thee is verheven tot kunstvorm is een deel van het dagelijkse leven van traditioneel ingestelde gezinnen.

De Chinese cultuur heeft een grote invloed gehad op de vorming van de Japanse beschaving: het Japanse karakterschrift is overgenomen uit China, evenals de kunst, architectuur en allerlei zeden en gewoonten. Wel hebben de Japanners in de loop der eeuwen hun eigen unieke wending aan deze zaken gegeven, zodat de Japanse cultuur zeker uniek is.

De moderne kant van Japan wordt gekenmerkt door het jachtige leven in de stad. Wolkenkrabbers, overvolle metro's, een hoge werkdruk en talloze karaokebars om na het werk in te ontspannen. Alleen hier vind je hotels waar je slaapt in een soort la en haal je blikjes hete koffie uit een automaat. Tussen de vele mannen en vrouwen in pak kun je 's ochtends geisha's in vol ornaat naar hun werk zien gaan. De Japanse levenswijze is moeilijk te doorgronden voor buitenstaanders maar daarom des te fascinerender. Je zult tijdens je reis van de ene verbazing in de andere vallen.

Kyoto


Wist je dat?

 • Japan uit ongeveer 6800 eilanden bestaat? 
 • Tokyo de grootste stad ter wereld is als je kijkt naar het aantal inwoners? Er wonen zo ongeveer 37 miljoen mensen in Tokyo. Er wordt dan gekeken naar de agglomeratie Groot-Tokyo. 
 • Er in Japan vaak drie keer per dag warm wordt gegeten? Er wordt dan voornamelijk rijst gegeten, maar noedels zijn ook een populair gerecht. 
 • Japanners wereldwijd het langste leven? Er wonen dan ook meer dan 50.000 mensen in Japan die ouder zijn dan 100 jaar.

Geschiedenis van Japan

heeft een zeer lange geschiedenis en is tijdens je rondreis zeker het ontdekken waard. Het keizerrijk zoals het land dat ook vandaag nog kent, bestaat al sinds de 7e eeuw na Christus. Daarvoor was de bevolking in verschillende stammen verdeeld die al sinds de steentijd de verschillende eilanden bewoonden die tegenwoordig samen Japan vormen. Het ontstaan van een centralistische staat in het jaar 646 viel samen met de bekering van de keizer tot het boeddhisme. Na een aantal eeuwen hadden de leiders van verschillende adellijke families die de hoge militaire titel Shogun kregen meer feitelijke macht dan de keizer. Dat bleef zo tot 1868 toen een revolutionaire groep de keizer her installeerde als machthebber.

In de 16e eeuw kwam Japan in aanraking met de Europese cultuur toen Portugese handelaren er enkele handelsnederzettingen stichtten. Later kwamen er ook missionarissen naar Japan die de bevolking aanvankelijk met groot succes probeerde te bekeren tot het christendom. Toen de Japanse machthebbers doorkregen dat de westerlingen naast religieuze- en handelsmotieven ook politieke motieven hadden verboden ze alle buitenlandse invloeden. Alleen Nederlanders mochten nog handel drijven met Japan omdat zij zich schikten naar de eisen van de Japanse leiders. Pas in 1854 werd het land onder dwang van Amerika weer opengesteld.

Japan moderniseerde daarna in snel tempo en groeide uit tot een wereldmacht. In de 20e eeuw voerde het land oorlog met China en Rusland. Later nam Japan samen met de geallieerden deel aan de Eerste Wereldoorlog terwijl het land in de Tweede Wereldoorlog juist tegen hen vocht. Deze oorlog eindigde in 1945 toen de Amerikanen atoombommen op Hiroshima en Nagasaki gooien. Japan bleef daarna nog tot 1952 onder Amerikaanse controle, waarna het land uitgroeide tot een economische grootmacht. De Japanse keizer heeft sinds het einde van de oorlog nog slechts een ceremoniële functie.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Japan

Tijdens je rondreis Japan val je van de ene verbazing in de andere. Japan is een land van unieke tradities en bijzondere gebruiken, maar ook een economische en technologische grootmacht waar de bewoners dicht op elkaar in de stad wonen en gebukt gaan onder een hoge werkdruk. Onderga een prachtige groepsreis Japan. Probeer de bewoners niet te begrijpen, want dit kan een leven lang duren. 

Natuur Japan

Het landschap in Japan varieert van glooiende beboste hellingen tot steile bergwanden, vulkanen, watervallen en meren. De begroeiing in Japan bestaat voor een belangrijk deel uit bomen, zoals de Japanse ceder, de ginkgo, de camelia en de bamboe. Japanners zijn grote natuurliefhebbers, die er zelfs op hoge leeftijd nog op uit trekken. Het verkleuren van de azalea's in de herfst is elk jaar weer voorpaginanieuws. Mount Fuji is de hoogste berg van Japan. Deze slapende vulkaan is mede dankzij zijn opvallende symmetrische kegelvorm een belangrijk Japans symbool. Er zijn ook actieve vulkanen in Japan, zoals de Nada-dake bij het plaatsje Aso.

Behalve natuurlijke landschappen liggen er ook veel zorgvuldig aangelegde tuinen in Japan, die de moeite van het bezichtigen ruimschoots waard zijn. Korakuen, bij Okayama, is één van de mooiste landschapstuinen in het land. In de Tuin van Fijne Kunsten in Kyoto is een landschap gecreëerd door te spelen met een fraai lijnenspel van beton en water.

Er zijn 3 rondreizen naar Japan die voldoen aan jouw wensen
 • Rondreis Japan Hoogtepunten Zeg konichiwa tegen Japan
  • Een ontspannen manier om de hoogtepunten van Japan te beleven
  • De meest complete reis om de mooiste hoogtepunten van Japan te beleven
  • Drie volle vrije dagen in de prachtige steden Kyoto en Tokyo
  Nieuwe reis
  14 dagen
  vanaf € 2.698,- inclusief CO2-compensatie
 • Rondreis Japan Niets is wat het lijkt
  • Railpass van maar liefst 14 dagen inclusief (t.w.v. ± € 385,-)!
  • Veel individuele vrijheid tijdens de reis
  • Bijzondere overnachtingen in een ryokan (pension) en een minshuku (herberg)
  21 dagen
  vanaf € 3.948,- € 3.898,- inclusief CO2-compensatie
 • Rondreis Japan Food Tour Van Takoyaki tot Okonomiyaki
  • Proef typische Japanse specialiteiten als Takoyaki en Kushi-katsu
  • Bezoek aan een Wasabi boerderij
  • Inclusief Rail Pass van maar liefst 14 dagen (t.w.v. € 365,-)!
  Blijf op de hoogte
  Nieuwe reis
  15 dagen
  Reis binnenkort boekbaar
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

Reisverhalen

 • Reisvideo: Japan

  Azië, 22-03-19

  Normaliter werk ik als reisbegeleider in Latijns-Amerika, maar het lot wees mij toe aan Japan. Lopend naar de vertrekhal op Schiphol zie ik in mijn ooghoeken de oranje klompjes, gekleurde tulpjes e...

  Lees verder
 • Belangrijke Do’s & Don’ts in Japan

  Azië, 10-07-18

  Ga jij een reis maken naar het land van de rijzende zon? Dan kan het handig zijn om deze do’s & don’ts door te lezen!.Japan is namelijk een bijzonder land met vele (voor ons) vreemde & onbekende ge...

  Lees verder
 • 5 Tips voor je reis naar Japan

  Azië, 10-07-18

  Ga je binnenkort op reis naar Japan? Alles is daar zó anders dan bij ons, dat het zaak is om je van te voren goed voor te bereiden. In dit blog geven we je daarom een vijftal handige tips. 1: ...

  Lees verder
 • Tips voor lekker eten in Japan!

  Azië, 07-11-17

  Er bestaat een gezegde die luidt: ‘’Een Chinees eet met de tong en de Japanner met de ogen.’’ De Japanse keuken staat vooral bekend om de manier waarop het eten geserveerd wordt. Of je nou in een r...

  Lees verder
 • Te gek Osaka

  Azië, 24-10-16

  Bij een reis naar Japan denk je meestal als eerst aan de gigantische metropool Tokio. Daar wemelt het van de meest futuristische winkels en gadgets, loop je over de grootste zebrapaden en zing je k...

  Lees verder
 • Japan, een handleiding

  Azië, 10-08-16

  Wie voor het eerst naar Japan gaat zal versteld staan van het enorme cultuurverschil. Japan is een land vol tradities, gewoonten en gebruiken. Op het eerste gezicht is dit land heel modern, fu...

  Lees verder
 • Tips en tales van Japan

  Azië, 13-05-13

  Ga je voor de futuristische gekte of juist de meditatieve eenvoud? In Japan is niets wat het lijkt. Zeven Japan-kenners geven hun best bewaarde geheimen prijs.'Theeceremonies zijn echt een bel...

  Lees verder
image

Hoogtepunten Japan

Japan staat bekend om de grote steden met miljoenen mensen, maar ook de traditionele Japanse cultuur en gewoontes zijn bekend over de gehele wereld. Tijdens je vakantie Japan kom je in aanraking met beide, om alvast in de stemming te komen hebben we hieronder een aantal hoogtepunten voor je uitgelicht.

Tokyo

Een rondreis Japan is niet compleet zonder een bezoek aan de hoofdstad Tokyo. Wat de stad zo uniek maakt is het feit dat het eruit ziet als een futuristische stad van de toekomt maar waarbij de oude gewoontes en de Japanse cultuur nog centraal staan. Tokyo is eigenlijk geen echte stad maar een conglomeratie van steden. Doordat hier zoveel mensen leven is de stad 24/7 actief. Toch bestaat Tokyo niet alleen maar uit moderne gebouwen. Je vindt hier ook historische tempels en zelfs het Koninklijke paleis.

Tokyo


Kyoto 

Vanaf 794 tot 1869 was Kyoto de hoofdstad van Japan, de Japanners zelf noemen de stad vaak ‘de stad van duizend altaren’. Het heeft deze naam gekregen door de aanwezigheid van de vele tempels, paleizen en schitterende tuinen. Tegenwoordig is het niet meer de officiële hoofdstad van Japan maar heeft het de naam van culturele hoofdstad van het land. Maar liefst 17 bezienswaardigheden van deze stad staan op de UNESCO werelderfgoedlijst. Eén van de bekendste bezienswaardigheden daarvan is het gouden paviljoen ‘Kinkaku-ji’. De omgeving waarin dit paviljoen zich bevindt is al vrij indrukwekkend. Maar de meeste toeristen komen hier op af vanwege de gouden muren van het paviljoen.

Hiroshima 

Hiroshima staat vooral bekend om het feit dat het de eerste stad in de geschiedenis is die aangevallen is door een atoombom. De stad werd door de explosie van de bom geheel verwoest. Eén van de weinige grote gebouwen die nog overeind staat is de Genbakukoepel oftewel de atoombomkoepel. Tegen het behoud van dit gebouw is veel protest geweest omdat vele het te confronterend vonden voor de Japanse bevolking. Na de Tweede Wereldoorlog is de stad opnieuw opgebouwd en door het Japanse parlement uitgeroepen tot Stad van de Vrede. In de stad zijn er een aantal musea en herdenkingsmonumenten die verwijzen naar het verleden van de stad. Na de heropbouw heeft Hiroshima zich gefocust op kunst en cultuur. Zo vind je hier nu vele kunstmusea en parken met een traditionele Japanse sfeer.

Genbakukoepel


Mount Koya 

In het Japans wordt deze berg Koyasan genoemd, hier vind je Japans bekendste boeddhistische bergkloostergebied. Je vindt hier ook de begraafplaats Okunoin wat de grootste van Japan is met maar liefst 200.000 grafstenen. De meest heilige plek van dit boeddhistische bergklooster gebied is het mausoleum van Kobo Daishi. Het merendeel van de bezoekers bestaat tegenwoordig nog steeds uit pelgrims die hun pelgrimstocht vaak eindigen bij het mausoleum. Tijdens het verblijf volg je de boeddhistische voorschriften wat inhoudt dat je volledig vegetarisch eet.  

Okunoin


Nagasaki 

3 dagen nadat Hiroshima was verwoest door een atoombom werd er ook een bom boven Nagasaki tot ontploffing gebracht. Vanwege slecht zicht kwam de bom ongeveer 3 mijl van het doelwit terecht. De schade aan de stad was nog steeds immens. Na de Tweede Wereldoorlog is ook deze stad weer compleet opgebouwd. Tegenwoordig heeft de stad weer vele bezienswaardigheden. Het park van de vrede is een bekende plek waar veel toeristen komen maar ook Glover Garden trekt veel aandacht. In dit groenrijke gebied woonden de meeste Europese handelaren toen zij handel dreven met Japan, de huizen waarin zij woonden waren ook sterk Europees georiënteerd. 

Beste reistijd Japan

Omdat Japan een langgerekt land is kent het verschillende klimaten, tijdens een reis door het land merk je dat de temperaturen afhankelijk zijn van het gebied. In het noorden zijn de winters lang en streng, terwijl Tokyo juist milde, droge winters en natte, warme zomers kent. De meeste regen valt in het algemeen van juni tot oktober. Rond Tokyo ligt de temperatuur in april en mei rond een aangename 15-20°C en in juni, juli en augustus stijgt het kwik vaak tot boven de 30°C. In combinatie met een hoge luchtvochtigheid zorgt dit vaak voor klamme zomers. In het voor- en najaar is Japan op zijn mooist en het is dan ook een goede tijd om een rondreis te maken. De Japanners trekken er eind april, begin mei massaal op uit tijdens de 'golden week'. De sakura begint rond die periode te bloeien.

Seizoenen Japan

 • Lente/voorjaar - maart t/m mei
  Eind maart en begin april zijn de kersenbloesem prachtig in de bloei. In dit jaargetijde ligt de temperatuur iets hoger dan in Nederland.
 • Zomer - juni t/m augustus
  De zomer begint vaak met ongeveer 4 weken regen. In juli wordt het warmer en vochtig. In Japan zijn er in deze periode veel kleurrijke evenementen en festivals.
 • Herfst  - september t/m november
  September is nog een redelijk warme maand. In oktober treden de herfstkleuren in en wordt het koeler. In oktober en november is de herfst in volle gang en kleurt de herfst het landschap prachtig.
 • Winter  - december t/m januari
  De winter is droog en zonnig. In de bergen is het kouder.

Tokyo

Met ongeveer 35 miljoen woon- en werkende Japanners in de stad, is Tokyo de grootste metropool ter wereld. Tokyo bestaat uit maar liefst 23 wijken en geniet van een gematigd zeeklimaat. Dit houdt in dat er vrij droge winters zijn, die worden afgewisseld met warme en natte zomers. In de late zomer en het najaar neemt de regenkans toe.

image

Reistips Japan

Het vaak mysterieuze Japan ontdek je met een rondreis door dit prachtige land. Om Japan nog beter te leren kennen moet je soms afwijken van de ‘standaard’ bezienswaardigheden. We hebben hieronder een paar reistips op een rij.

Joshinetsu Kogen nationaal park

Tijdens een groepsreis door Japan bezoek je niet alleen maar de grote steden waar het land zo bekend om staat. Japan heeft namelijk ook een schitterende natuur en dit is goed te zien in het Joshinetsu Kogen nationale park. Het park zelf is gevormd rondom verschillende actieve en non-actieve vulkanen. Je vindt hier ook enkele Onsen wat Japanse badgelegenheden zijn met water uit een geiser. Wat zo bijzonder is aan de Onsen in het nationale park is het feit dat de apen deze plek ook ontdekt hebben. Kijk dus niet raar op als je hier apen ziet relaxen en zichzelf wassen.

Eiland Miyajima

Miyajima is een klein eiland voor de kust van Hiroshima en het wordt gezien als één van de mooiste plekken van Japan. Er zijn hier verschillende tempels en schrijnen. De bekendste bezienswaardigheid van het eiland is de Itsukushima-schrijn. De schrijn staat tegenover de wereldberoemde Torii wat dient als de toegangspoort. De Torii staat in het water waar vroeger het eiland alleen via de zee te bereiken was. De poort is bijna 17 meter hoog en weegt ongeveer 60 ton. De Torii wordt gezien als de overgang van de gewone wereld naar de heilige.

Miyajima


Hashima 

Zo’n 15 kilometer voor de kust van Nagasaki ligt het eiland Hashima. Tegenwoordig is het eiland onbewoond, maar het is tot 1974 bewoond geweest. Rondom het eiland werd steenkool gewonnen uit de zee. De stad die verrees op het eiland diende als huisvesting voor de werknemers. In die tijd was het eiland één van de dichtstbevolkte streken van de wereld. Nadat het belang van steenkool afnam werd het eiland verlaten, tegenwoordig kan je een deel van dit eiland bezoeken. Het grootste gedeelte is echter niet toegankelijk voor publiek want vele van de gebouwen staan namelijk op instorten. Het eiland heeft gediend als locatie voor meerdere films zoals de James Bond film ‘Skyfall’ uit 2012.

Kasteel Himeji

Door de witte buitenmuren wordt kasteel Himeji vaak het Witte Reiger kasteel genoemd. In 1346 werd het oorspronkelijke kasteel gebouwd naar aanleiding van gewelddadige conflicten in de regio. Het kasteel kreeg in 1601 haar huidige uiterlijk. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog werden vele kastelen beschadigd tijdens de bombardementen, Himeji werd dit lot echter gespaard. Hierdoor is het kasteel nog grotendeels in originele staat. Sinds 1993 staat Himeji op de UNESCO werelderfgoedlijst, het behoort samen met Kasteel Matsumoto en Kasteel Kumamoto tot de bekendste kastelen van Japan. Aangezien Himeji nooit ernstig beschadigd is geweest heb je hier nu een goed beeld hoe het leven er in het kasteel aan toeging.

Kasteel Himeji


Nikko

Tijdens je rondreis door Japan heb je ook enkele vrije dagen in Tokyo. Als je de drukke stad even uit wilt is een bezoek aan Nikko een aanrader. De stad ligt zo’n 2 a 3 uur reizen met de trein vanuit Tokyo. Deze rit is het meer dan waard. De mausolea van shogun Tokugawa Leyasu en zijn kleinzoon Lemitsu zijn populaire bezienswaardigheden. Duizenden kunstenaars hebben aan het mausoleum gewerkt, wat het extra bijzonder maakt is dat het uitbundig versiert is met artistieke details. Hierdoor lijkt het meer op een Chinees bouwwerk dan op dat van Japanners.

Themapark Huis ten Bosch

Als je tijdens je rondreis door Japan een beetje heimwee naar Nederland hebt of als je wil weten waarom er nou zoveel Japanners in Nederland op vakantie gaan. Dan is een bezoek aan het themapark Huis ten Bosch een aanrader. Het themapark is gebouwd op een eiland net buiten Nagasaki en het is een replica van een Nederlandse stad met allerlei bekende Nederlandse gebouwen. Zo vind je hier bijvoorbeeld de Domtoren van Utrecht, het centraal station van Amsterdam, een VOC schip en uiteraard het paleis Huis ten Bosch.

Themapark Huis ten Bosch


Naar boven
 

Kerstreizen actie
Profiteer van kortingen tot wel €300,-

Breng jij de kerstvakantie ook veel liever aan de andere kant van de wereld door? Dan hebben wij speciaal voor jou een aantal reizen geselecteerd waarbij je kunt profiteren van kortingen tot wel €300,-!