< Terug naar resultaten

Reisinfo

 Deskundige reisbegeleiding

Deze Laos reis wordt begeleid door een Nederlandstalige reisbegeleid(st)er of een lokale Engelstalige reisbegeleid(st)er.

Onze reisbegeleiders zijn stuk voor stuk professioneel en gepassioneerd en hebben een intensieve, door Sawadee ontwikkelde training gevolgd. De reisbegeleiders zorgen ervoor dat de reis zo optimaal mogelijk verloopt en zijn je eerste aanspreekpunt bij vragen of opmerkingen. Zij geven je graag tips over mogelijke excursies, mooie plekjes en leuke restaurants. Onze reisbegeleiders beantwoorden graag al je vragen, maar neem zelf ook een goede reisgids mee. De reisbegeleider verwelkomt je op de bestemming bij aankomst op de luchthaven.


 Beste reistijd

Het is in Laos vrij warm. Overdag kan de temperatuur oplopen tot 30 °C, 's avonds koelt het iets af. Vlak vóór de regentijd, van maart tot en met mei, wordt het nog warmer; de temperatuur in Vientiane kan stijgen tot ca. 35 °C. De temperaturen in de berggebieden liggen gemiddeld vijf graden lager en zijn dus aangenamer. In de moessontijd voelt de warmte nogal drukkend aan. In het heuvelachtige noorden kan het in de droge tijd 's avonds en 's nachts behoorlijk fris zijn, vooral in december en januari. Tijdens de moessontijd is het reizen zwaarder, maar wel goed mogelijk. Het regent zelden de hele dag, meestal betreft het een enorme bui die een uur of twee duurt (voornamelijk in de namiddag, 's avonds of ‘s nachts). Natuurlijk kan het ook wel eens een dagje regenen, maar het kan ook een week droog blijven.
Beste reistijd: van oktober tot en met februari; het regent dan weinig en de temperatuur is aangenaam, maar ook in april en onze zomermaanden is Laosprima te bereizen.

Klimaatgrafiek Vientiane

image

 Laos reizen met een festival

Festivals behoren tot de meest indrukwekkende gebeurtenissen in Boedhistisch Zuidoost Azie. De bevolking stroomt naar de tempels, om er te offeren. Het is daarom zeker de moeite waard om bij de keuze voor je vertrekdatum rekening te houden met een dergelijk festival. Je kunt tijdens onze reizen de volgende festivals bezoeken: Wat Phu festival: Dit festival wordt gehouden ter herdenking van een van de lezingen van de Boedha. Het wordt gevierd met chantings en offerandes bij verschillende tempels door het land. De belangrijkste viering vindt plaats bij de Khmer ruines van Wat Phu nabij Champassak. We slapen ivm met dit festival de nacht van 29 op 30 jan 2010 in Champassak ipv Pakse. Belangrijkste viering vindt plaats vroeg in de ochtend van de 30e. Lao Pi Mai (nieuwjaar): Pi Mai betekent nieuwjaar. Wordt gevierd in het gehele land. Huizen worden opgeknapt en schoongemaakt, Laotianen dragen nieuwe kleren en Boedha beelden worden gewassen met heilig water. Het nieuwjaarsfestival is bovenmdien een uniek feest: overal in de straten wordt met water gegooid en vinden watergevechten plaats. Het is de warmste tijd van het jaar! Ieder tempel heeft zijn eigen ceremonies waarbij bloemen en fruit worden geofferd. Een van de beste plaatsen om Lao Pi Mai mee te maken is Luang Prabang: verschillende optochten vinden plaats en er wordt een 'Miss Nieuwjaar' -verkiezing gehouden. That Luang festival: wordt gevierd in en rondom twee van de belangrijkste tempels in Vientiane, namelijk de Lao Wat en de Pah That Luang. Monniken zich rond de tempels waar ze aalmoezen en bloemen ontvangen en later op de dag is er kleurrijke processie (Phasaat Pheung) met kaarsen. Naast deze ceremonieën is er een lokale markt, vuurwerk en muziek. Lai Heua Fai, oftewel festival van het licht wordt vooral gevierd in Luang Prabang, maar ook in Vientiane, Savannakhet en Pakse. In de week voorafgaand aan het feest worden in de hele stad vlotjes gemaakt met bloemenslingers, wierook en kaarsen. Op de vooravond van het festival loopt iedereen langs de tempels in parade naar de Mekong rivier, waar de bootjes/vlotjes in het water worden gezet. Boat Racing Festival: dankt zijn bekendheid aan de vele kleurrijke bootraces in de hoofdstad Vientiane. Ceremonies en optochten vinden plaatsen langs de Mekong om het einde te vieren van de regentijd. De bevolking geeft geschenken en aalmoezen aan de monniken. Hmong Nieuwjaar: In Noord Laos wordt in verschillende plaatsen het Hmong Nieuwjaar gevierd. Vooral jonge meisjes hebben hun mooiste traditionele kleding aangetrokken. Ook sommige jongens zijn gekleed in traditioneel tenue. Dit festival is voor jongeren de kans om elkaar te ontmoeten. Ze spelen een balspel en vinden ze elkaar leuk, dan gaan ze door met het overgooien van de bal naar elkaar. Je zult ze op verschillende plekken langs de weg zien staan. Daarnaast vinden er in sommige dorpen verschillende festiviteiten plaats.
Omschrijving Vertrekdatum Aantal dagen Status

* B=boekbaar, GV=boekbaar/gegarandeerd vertrek, NB=niet meer boekbaar/vol

Uiteraard plannen wij met veel zorg de data en het programma van de festivalreizen. Wij willen er nadrukkelijk op wijzen dat het in een heel uitzonderlijk geval mogelijk is dat de lokale of nationale autoriteiten op het laatste moment alsnog het festival afgelasten of de datum wijzigen. Indien dit voor vertrek bekend is zullen we je daar uiteraard van op de hoogte brengen, dit is echter geen reden om de reis te annuleren.

 Zwaarte

 • Zwaarte van de reis

  arrow
  • image

   Zeer lichte reis met nauwelijks lange reisdagen en/of lichte dagwandelingen

  • image

   Lichte reis met weinig lange reisdagen en/of lichte dagwandelingen

  • image

   Licht avontuurlijke reis met enkele lange reisdagen en/of zwaardere (dag)wandelingen

  • image

   Avontuurlijke reis met meerdere lange reisdagen en/of zwaardere, meerdaagse wandelingen

  • image

   Zeer avontuurlijke reis met meerdere lange reisdagen en/of zware meerdaagse wandelingen

  image
 • Comfort van de overnachtingen
  arrow
  • image

   Comfortabele hotels afgewisseld met veel basic (kampeer)overnachtingen

  • image

   Comfortabele hotels afgewisseld met meerdere basic (kampeer)overnachtingen

  • image

   Comfortabele hotels afgewisseld met enkele basic (kampeer)overnachtingen

  • image

   Comfortabele hotels

  • image

   Zeer comfortabele hotels

  image

In principe kan iedereen die gezond is aan de reis deelnemen. De reisroute is goed uitgebalanceerd en bevat geen vreselijk lange, uitputtende dagtrajecten. De wandelingen gaan over begaanbare paden. Tijdens de wandeltocht draag je je eigen bagage (alleen dat wat je nodig hebt voor de wandeltocht, de rest wordt per bus vervoerd). Bedenk wel dat het toerisme naar Laos nog in de kinderschoenen staat. De omstandigheden zijn, vooral in het noorden van Laos, af en toe primitief en vragen om een flexibele instelling en incasseringsvermogen. Daarnaast zijn de wegen van slechte kwaliteit en kan het vervoer per boot en pick-up (tijdens de moesson) zwaar zijn. Een positieve instelling is dus wel belangrijk! Daar tegenover staat dat je reist in een zeer authentiek land waar je veel contact hebt met de lokale bevolking. Mocht je twijfelen over mogelijke deelname, neem dan contact met ons op.

Neem bij twijfel even contact op met onze reisexperts. Houd er rekening mee dat vanwege het avontuurlijke karakter van onze reizen en onvoorziene omstandigheden (een weg kan onbegaanbaar raken, een vervoermiddel kan kapot gaan of een binnenlandse vlucht heeft vertraging) het voor kan komen dat we, ondanks zorgvuldige planning vooraf, toch genoodzaakt zijn een dagindeling of programmaonderdeel aan te passen. Een programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de groep maar de uiteindelijke beslissing ligt bij de reisbegeleiding.

 Vervoer ter plaatse

Het traject Bangkok – Chiang Rai vliegen we met Thai Airways. Tijdens de andere verplaatsingen hebben we de beschikking over een eigen bus, boot of pick-ups, zodat we kunnen stoppen waar we willen. Hoewel de reis weinig lange dagtrajecten kent, laat de infrastructuur nog wel eens te wensen over, waardoor het reizen zwaar kan worden of tot wijziging van de route overgegaan kan worden. De beenruimte en het comfort in de bussen is minimaal.
De binnenlandse vlucht van Udon Thani naar Bangkok wordt uitgevoerd door Air Asia. Air Asia heeft een maximum gesteld van 15 kg bagage per persoon. Voor iedere extra kilo moet rond de 5 euro worden bijbetaald (indien je vooraf online het extra gewicht betaald kun je soms 50% of meer korting hierop krijgen).

 Duurzaam toerisme

Toerisme is de grootste industrie ter wereld, met een enorm potentieel aan economische groei en werkgelegenheid. Helaas veroorzaakt toerisme ook negatieve effecten op de natuur en lokale culturen. Wij proberen op zoek te gaan naar duurzame alternatieven om de negatieve effecten van toerisme te beperken en de positieve effecten te versterken. Sawadee Reizen hecht veel belang aan het verantwoord omgaan met cultuur, natuur en milieu. We houden ons zoveel mogelijk aan culturele codes en verwachten dat ook van onze reizigers. Het is -indien van toepassing- gemakkelijk om te vergeten dat we soms door zeer arme gebieden reizen.

Te Gast In Laos

image

Een goede voorbereiding op een verre reis is niet alleen leuk maar ook belangrijk. De boekjes uit de serie 'Te gast in' zijn een ideale manier om je goed voor te bereiden. In deze uitgaven belichten diverse auteurs het alledaagse leven in verre, vaak onbekende landen. Hierdoor kom je meer te weten over de bewoners, hun omgangsvormen en levenswijze. Op het boekingsformulier kun je aangeven of je geïnteresseerd bent in de uitgave van Te Gast In. De kosten bedragen € 8,95 per boekje, exclusief verzendkosten.

Rondreis Laos

Momenteel niet boekbaar.
Ik blijf graag op de hoogte.

image
×
Bedankt, we houden je op de hoogte
Naar boven