< Terug naar resultaten

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  vlucht Amsterdam - Kuching

  Voor de vluchtgegevens verwijzen wij naar het vluchtschema.

 • 2

  aankomst Kuching

  image

  Na aankomst op het vliegveld van Kuching staat je reisbegeleid(st)er al te wachten om je naar het hotel te brengen. We overnachten in een comfortabel en sfeervol hotel dat tussen de historische gebouwen en het centrum van Kuching in ligt.

 • 3

  Kuching / vrije dag

  image

  Vandaag kun je even rustig bijkomen van de lange reis en de stad Kuching verkennen. In Kuching zijn nog veel historische gebouwen uit de tijd van de 'Witte Radja's' te zien. De Engelse familie Brooke heeft het land een eeuw lang bestuurd. Het Sarawak Museum heeft een wereldberoemde collectie over de verschillende Dayakculturen en de flora en fauna van Sarawak. Per sampan (bootje) kun je de rivier oversteken naar koloniale Fort Margherita of het moderne parlementsgebouw.

  image

  Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen om naar het Sarawak Cultural Village te gaan, een openluchtmuseum waar je verschillende longhouses van de verschillende volkeren van Borneo kunt bezoeken. In de avond kun je met een boot de rivier afzakken om vanaf de rivier de prachtige zonsondergang mee te maken, waar Kuching om bekend staat. Op de drukke avondmarkt aan de rivier kun je tot in de late uurtjes genieten van een traditionele nasi lemak of een sateetje. Dat gaat er best in!

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 4

  naar Bako Nationaal Park

  image

  's Morgens reizen we in ruim anderhalf uur per bus en boot naar het relatief kleine, aan de kust gelegen Bako Nationaal Park. Het park herbergt vrijwel alle vegetatiesoorten die op Borneo voorkomen, zoals verschillende soorten vleesetende bekerplanten. Deze dag kun je kiezen uit een keur van jungletreks, die langs grillige rotsformaties door prachtig natuurschoon en over idyllische standen leiden.

  image

  Na de lunch kun je een korte en mooie wandeling maken om te acclimatiseren en te wennen aan het jungleleven. De komende nacht slapen we in eenvoudige huisjes. Vanaf de veranda kun je, wanneer je geluk hebt, apen en wilde baardzwijnen voorbij zien lopen. Vanuit het lokale restaurant kun je genieten van een mooie zonsondergang.

 • 5

  naar Kuching

  image

  Vroeg in de ochtend, net voor zonsopgang kun je weer op zoek gaan naar neusapen, een korte trail lopen of van het nabij gelegen strand genieten. Na een laat ontbijt keren we per boot en bus terug naar Kuching, waar je de gehele middag voor jezelf hebt. 

 • 6

  naar Iban-longhouse

  image

  Na het ontbijt vertrekken we met onze bus naar het Semonggoh rehabilitatie centrum. Via het marktplaatsje Serian, waar de Dayakstammen vis, groente en fruit verkopen, rijden we in een uur of 6 naar het meer. Hier liggen de boten klaar om ons naar het Iban-longhouse te brengen. 

  image

  Een longhouse is een langgerekte woongemeenschap op palen, waar vele gezinnen bij elkaar wonen. Binnenin is een 'overdekte straat' ofwel veranda, waar de bewoners in de avonduren bijeen zitten. De vele deuren bieden toegang tot de familievertrekken. De Iban vormen de grootste groep onder de Dayak en staan van oudsher bekend als koppensnellers. De oudere Iban hebben hun lichaam met traditionele tatoeages versierd.

  image

  Het leven in een longhouse gaan we twee dagen meemaken. We overnachten in aparte ruimtes in het longhouse. De welkomstceremonie is volgens de tradities van de Iban in Borneo. We proeven rijstwijn (tuak) terwijl we een aantal dansen te zien krijgen. Overdag zijn vooral de ouderen en kinderen te vinden in het longhouse, want de anderen bewerken dan hun rijstvelden.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Diner

  Puur Sawadee - Semonggoh rehabilitatie centrum

  image

  Tijdens het bezoek aan het Semonggoh rehabilitatie centrum kom je erachter hoe in dit natuurreservaat de orang-oetans voorbereid worden op een zelfstandig leven in de jungle, een proces dat jaren duurt. Hier wonen we de voedertijden bij en zien we hoe jonge en oudere orang-oetans die de stap naar een zelfstandig leven al hebben gezet, bijgevoerd worden. De dieren blijven op gezette tijden terugkeren naar deze stek voor een aanvulling op hun menu.


  In veel van onze reizen hebben we een Puur Sawadee project opgenomen. Een Puur Sawadee project heeft op de lange termijn een positieve impact op natuur, lokale economie, culturele interactie en / of bescherming van de bestemming. Puur Sawadee projecten geven reizigers de mogelijkheid om op een unieke manier kennis te maken met een land en tevens een steentje bij te dragen aan positieve ontwikkelingen op de plaats van bestemming.


 • 7

  Iban-longhouse

  image

  Bij de dageraad worden we gewekt door de kraaiende hanen en zien we de ochtenddauw boven de jungle uit stijgen. Vandaag maken we een mooie wandeling door de jungle. Vergezeld door enkele bewoners van het longhouse lopen we stroomopwaarts over smalle en steile junglepaden. Door de steile, en soms glibberige paden, kan de wandeling als redelijk zwaar worden ervaren. Ondertussen geeft onze lokale gids uitleg over het leven in de jungle en geneeskrachtige planten.

  image

  Onderweg proberen we vis te vangen en bosgroenten te verzamelen voor de lunch. Aangekomen bij de lunchplek, kun je helpen met het koken, of je kunt lekker zwemmen in de rivier. Als je niet bent gaan wandelen kun je per boot naar de lunchplek gebracht worden. Na de lunch en halverwege de middag gaan we per longtail boot terug naar het inmiddels vertrouwde longhouse.  Hier verblijven we nog één nacht voordat we de jungle uit gaan.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 8

  naar Kuching

  image

  Terwijl de dauw optrekt, stappen we in de boten die al op ons liggen te wachten. Na een korte boottocht arriveren we bij de bus en rijden terug naar Kuching, waar we halverwege de middag aankomen. Kuching is dé plaats waar je het beste antiek en traditionele longhouse-voorwerpen kunt kopen. Wie wil kan 's avonds genieten van de heerlijkste visgerechten, die op het Sea Food Court worden geserveerd.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 9

  vlucht naar Mulu

  image

  We vliegen naar het grootste nationale park van Sarawak. Het Mulu Park ligt tussen twee bergketens die overgroeid zijn met primair regenwoud, waardoor we ook echt het park in moeten vliegen. Het is prachtig om over deze groene wouden te vliegen en de uitgestrektheid te zien. In Mulu bevinden zich ontelbaar veel verschillende plantensoorten, zoogdieren en vogels, waaronder alle acht typen neushoornvogels. Door de dichtbegroeide jungle is het een kunst om deze vogels te ontdekken. We verblijven twee nachten in een guesthouse, gelegen aan de Melinaurivier.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Diner
 • 10

  Mulu / bezoek grotten

  image

  In de ochtend kun je een spectaculaire Canopywalk doen, wanneer je tenminste geen hoogtevrees hebt! De hangbrug door de bomen is met 480 meter de langste ter wereld. Op zo'n 15 tot 25 meter boven de grond geniet je van hoe de flora en fauna van de jungle er van boven uit ziet. Je ziet van alles, zoals varens, orchideeën, vogels, etc. Vijf miljoen jaar hevige regenval heeft in dit gebied een uitgebreid grottenstelsel uitgekerfd. Inmiddels zijn 44 grotten in kaart gebracht, waarvan we er vandaag twee bezoeken.

  image

  In de middag gaan we naar 'Lang Cave', een druipsteengrot met vreemde rotsformaties. Daarna trekken we verder naar een reusachtige grot: de 'Deer Cave'. De entree van deze grot, met een hoogte van 120 meter, is erg imponerend. Hier wonen 3 miljoen vleermuizen en tegen het vallen van de avond vliegen een ontelbaar aantal vleermuizen de grot uit. Gewapend met een zaklamp lopen we in het donker, begeleid door vuurvliegjes en mysterieuze junglegeluiden, weer naar ons guesthouse.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 11

  Mulu / naar Camp 5, Headhunters’ trail

  image

  Per longboat varen we in een klein uur dieper het oerwoud van Mulu in. Onderweg bezoeken we nog twee grottenstelsels. Allereerst gaan we naar de 'Wind Cave', met formidabele eeuwenoude slanke druipsteenformaties. Vervolgens lopen we naar de 'Clearwatercave' en verkennen een gedeelte van dit 107 kilometer (!) lange grottensysteem. Hier bloeit de unieke 'monofylae', een eenbladige plant. Daarna varen we verder de jungle in. Wanneer de waterstand laag is, zul je vaak de boot uit moeten om mee te helpen de boot over de stroomversnellingen te krijgen. Zodra de boot niet meer verder kan, gaan we aan land en begint de Headhunter’s Trail.

  image

  Tijdens de headhunterstrail draag je een dagrugzakje met spullen voor één nacht. Je grote bagage wordt ondertussen naar Limbang gevlogen. We lopen onze drie uur durende jungletrek door primair regenwoud. Een deskundige gids begeleidt ons en verzorgt tevens de maaltijden. We verblijven midden in de natuur in een goed onderhouden en zeer eenvoudige jungle accommodatie, welke aan de Melinau rivier tussen kalksteengebergte ligt.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 12

  Headhunters’ trail / naar Limbang

  image

  Een hangbrug leidt ons over de Melinaurivier. Aan de overkant volgen we het jungle-pad dat de Kayan vroeger volgden als ze op oorlogspad waren om koppen te snellen in Limbang. Ze droegen hun kano's mee van de Melinau naar de Terikanrivier. Een uur of vier duurt onze tocht door primair oerwoud, dat warm en vochtig is en waar duizenden planten gedijen. Af en toe kun je de schorre roep van de neushoornvogel horen. Bij de Terikanrivier kunnen we ons aan de oever opfrissen. Met boten varen we de soms wilde Medalamrivier af en stappen over in busjes naar Limbang. Hier slapen we in een eenvoudig hotel.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
 • 13

  naar Kota Kinabalu

  image

  Vandaag steken we de grens tussen Sarawak en Sabah over. Na een vroeg ontbijt vaar je met een snelboot naar Labuan, een klein taxfree eilandje voor de kust van Kota Kinabalu. Na de lunch op Labuan nemen we de boot naar Kota Kinabalu, nog zo’n drie uur varen over open zee. 

  image

  Je arriveert aan het eind van de middag in de stad en je verblijft in een comfortabel hotel aan de rand van het centrum. Kota Kinabalu is een levendige havenstad aan de Zuid-Chinese Zee. Deze stad, met zowel Filipijnse als Islamitische invloeden, heeft naast moderne winkelcentra ook vele markten, die een uitgelezen plaats zijn om de lokale bevolking te ontmoeten. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 14

  vlucht naar Sandakan / naar Sepilok

  image

  We vliegen naar Sandakan, de stad die bekend is geworden van de piratenfilm Sandokan. We rijden meteen door naar Sepilok, het beroemdste orang-oetan rehabilitatie centrum van Borneo. Afhankelijk van de vluchtttijd (ochtend- of late middagvlucht) kun je het rehabilitatie centrum nog op deze dag bezoeken of anders de volgende dag. De komende twee nachten verblijven we in een comfortabele accommodatie.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt

  Puur Sawadee - Sepilok orang-oetan rehabilitatie centrum

  image

  We bezoeken het beroemdste orang-oetan rehabilitatie centrum van Borneo. In dit natuurreservaat worden orang-oetans voorbereid op een zelfstandig leven in de jungle, een proces dat jaren duurt. Hier kun je de voedertijden bijwonen en zien hoe jonge en oudere orang-oetans die de stap naar een zelfstandig leven al hebben gezet, bijgevoerd worden. De dieren blijven op gezette tijden terugkeren naar deze stek voor een aanvulling op hun menu. 


  In veel van onze reizen hebben we een Puur Sawadee project opgenomen. Een Puur Sawadee project heeft op de lange termijn een positieve impact op natuur, lokale economie, culturele interactie en / of bescherming van de bestemming. Puur Sawadee projecten geven reizigers de mogelijkheid om op een unieke manier kennis te maken met een land en tevens een steentje bij te dragen aan positieve ontwikkelingen op de plaats van bestemming.


 • 15

  Sepilok / vrije dag

  image

  Vandaag kun je in de ochtend en in de namiddag de voedertijd van de orang-oetans meemaken. Tegenover het orang-oetan rehabilitatie centrum is ook het Maleise beer, ook wel honingbeer genoemd, rehabilitatie centrum. Hier kun je het bijvoederen van de beren zien en de medewerkers vertellen je graag meer over kleinste beren ter wereld. Je kunt in de middag relaxen bij het zwembad of naar het nabijgelegen Rainforest Discovery Centre gaan, een jungle educatie-centrum waar je meer kunt opsteken van de flora en fauna van de jungle van Borneo en mooie wandelingen kunt maken. In de avond kun je, onder begeleiding van een gids, een nachtwandeling maken waarbij je weer hele andere dieren tegen kunt komen.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 16

  naar Kinabatangan / bootsafari

  image

  We rijden in ongeveer twee uur door naar Bilit, gelegen aan de Kinabatantangrivier. Het unieke stroomgebied van de rivier heeft een lengte van 560 kilometer en stroomt vanaf de bergen in Sabah tot in de Suluzee. De Kinabatangan is het leefgebied van o.a. orang-oetans, neusapen, olifanten en neushoornvogels. Onderweg zullen we oliepalmplantages tegenkomen, die tot voor kort dit unieke gebied bedreigden. Gelukkig is het Wereld Natuur Fonds in 1998 begonnen om dit gebied weer aan elkaar te rijgen, door de ontbrekende stukken te herbebossen.

  image

  De namiddag staat in het teken van wildlife. Je maakt een bootsafari, waarbij je oog in oog kunt komen met groepen neusapen, makaken, varanen, ijsvogels, krokodillen en neushoornvogels. Soms zijn ook hier orang-oetans te zien en heel af en toe olifanten. We overnachten in een gezellige lodge bij de rivier. In de avond kun je optioneel nog een nachtsafari per boot maken, waarbij je nachtdieren zoals uilen, kleine krokodillen en katachtigen kunt spotten. Een spannende nachtwandeling door de jungle behoort ook tot de mogelijkheden.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 17

  Kinabatanganrivier / bootsafari

  image

  Ook vandaag staat in het teken van wildlife. Je staat vandaag erg vroeg op om een cruise (inclusief) te maken. Ook kun je een wandeling maken naar het Oxbowmeer. In de middag én in de avond kun je nog een keer de boot op voor een safari of een spannende nachtwandeling maken.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 18

  naar Mount Kinabalu NP

  image

  In de ochtend vertrekken we richting Mount Kinabalu Nationaal Park. De rit zal ongeveer zes uur duren. We verlaten de laagvlakte en rijden per bus het bosachtige berggebied in, met af en toe wat akkertjes. Halverwege de middag komen we aan in ons hotel, vlakbij het park. Met helder weer kun je vanaf je kamer de imposante top van de berg al zien liggen.

  NB: Bij aankomst wordt de groep opgesplitst: mensen die de Kinabalu gaan beklimmen, rijden meteen door naar de accommodatie in het park. De rest blijft in het hotel in Kundasang, net buiten het park. Halverwege dag 20 voegen de Kinabalu klimmers zich weer bij de groep in Kota Kinabalu.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt

  Optioneel Beklimming Mt. Kinabalu / €450,00 per persoon

  image

  Je kunt optioneel Mount Kinabalu, met 4095 meter de hoogste berg van Zuidoost Azië beklimmen. Voor deze beklimming is wel een goede conditie en doorzettingsvermogen vereist. Onderschat de beklimming niet. Je klimt in 2 dagen van 1700 naar de top en weer terug. Reken op vijf á zes uur lopen over steile paden.

  image

  Dag 18 - dag 1 beklimming Mt. Kinabalu

  Op de eerste avond slaap je -in tegenstelling tot degenen die niet met de beklimming mee gaan in de accommodatie van het park. Het avondeten is inbegrepen.

  image

  Dag 19 - dag 2 beklimming Mt. Kinabalu

  Op de eerste dag wordt in vier tot zes uur naar Laban Rata op 3400 meter hoogte gelopen. De wandeling is niet altijd gemakkelijk, maar zeker de moeite waard. Het uitzicht is adembenemend en de vegetatie met onder andere orchideeën en bekerplanten weelderig. De temperatuur zakt, het kan boven behoorlijk koud zijn. Het resthouse waar je overnacht is eenvoudig en je overnacht in meerpersoons slaapzalen.

  Omdat we via de overnachtingsplek op 3400 meter teruglopen, kunnen de mensen die dag 1 te zwaar vonden hier eventueel achterblijven, tot de rest van de groep terug is van de top.

  image

  Dag 20 - dag 3 Afdaling en naar Kota Kinabalu

  Om 03.00 uur 's nachts is het tijd om op te staan om het laatste stuk naar de top af te leggen. Je komt op tijd aan om vanaf het hoogste punt in Zuidoost-Azië (4095 meter!) de zon te zien klimmen over de wouden van Borneo en de Zuid-Chinese Zee ver beneden je. Daarna begin je aan de afdaling, via Laban Rata terug naar het hoofdkwartier. Nadat alle klimmers weer verzameld zijn bij het hoofdkwartier, gaan we per bus terug naar Kota Kinabalu en sluit je weer aan bij de rest van de groep.

  Opmerkingen:

  Sinds 2015 kunnen er nog maar 90 mensen per dag de berg beklimmen, waardoor de beschikbaarheid zeer beperkt is. Pas zodra de reis een gegarandeerd vertrek heeft kunnen we de permits aanvragen. Wij verwerken de boeking inclusief kosten voor de beklimming, dit is zichtbaar op de factuur. We kunnen dit pas bevestigen als de reis gegarandeerd wordt. In het geval dat wij de beklimming niet meer voor je kunnen reserveren, nemen we hierover contact met je op. Het niet kunnen doen van de beklimming is geen reden om de reis kosteloos te annuleren.


  Inbegrepen in de prijs:

  • Entreegelden
  • De verplichte klimverzekering
  • Per groep een ranger
  • Vervoer van en naar het startpunt van de beklimming
  • 2 x ontbijt, 2 x lunch (waarvan 1 lunchpakketje), 2 x avondeten.
  • Overnachtingen
 • 19

  wandeling Kinabalu NP / naar Kota Kinabalu

  image

  Vandaag staat ons een actieve dag te wachten in Kinabalu Nationaal Park. Aan de voet van de berg in het nationale park zijn verschillende, zowel makkelijke als uitdagende, wandelingen te maken. Tijdens de wandelingen aan de voet van de berg kun je de uitbundige vegetatie verkennen. Ook is het interessant om de botanische tuin te bezoeken tijdens een van de wandelingen. Na de lunch vertrekken we naar Kota Kinabalu.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 20

  Kota Kinabalu / vrije dag

  image

  Vandaag kun je nog eenmaal over een gezellige Aziatische markt dwalen of naar een van de vijf mooie eilandjes van het Tunku Abdul Rahman Marine Park. De eilanden hebben mooie zandstranden, kristalhelder water en koraalriffen. In de verte zie je de imposante Mount Kinabalu, waar de klimmers aan het afdalen zijn, om zich later weer bij de groep te voegen. Andere aanraders zijn het pas gerenoveerde museum en de grote moskee. Het pleintje vlakbij de avondmarkt, waar 's avonds enkele restaurantjes hun stoelen en tafels buiten zetten, is een absolute must om te gaan eten.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 21

  naar Pulau Tiga

  image

  In twee uur rijden we naar Kuala Penyu, vanwaar de boot naar het eiland Pulau Tiga vertrekt. Binnen een half uur kom je aan op een ruig eiland met een prachtige natuur. Al is Pulau Tiga niet het typische bountyeiland die je wellicht verwacht, het heeft prachtige langgerekte stranden en is niet voor niets een voormalig ‘Expeditie Robinson’ eiland. Op dit eiland leven verschillende zeldzame dieren en er zijn verschillende wandelroutes. We overnachten in eenvoudige huisjes aan het strand.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 22

  Pulau Tiga / vrije dag

  image

  Je kunt natuurlijk ook prima zwemmen of snorkelen voor de kust van dit prachtige eiland. Je kunt ook een boottocht maken naar één van de andere eilandjes, zoals naar het slangeneiland. Net na de regentijd kun je in het midden van het eiland je een modderbad nemen. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 23

  naar Kota Kinabalu / vlucht naar Amsterdam

  image

  Afhankelijk van het vluchtschema varen we in de loop van de dag terug naar Kuala Penyu. Vervolgens rijden we naar het vliegveld van Kota Kinabalu voor de vlucht naar Amsterdam.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 24

  aankomst Amsterdam

  Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema.


Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 18 deelnemers
 • Gevarieerde rondreis met maar liefst 23 dagen op Borneo
 • Uniek longhouse-programma: 2 overnachtingen in een longhouse
 • Optionele beklimming van Mt. Kinabalu, de hoogste berg in Zuidoost-Azië
 • Ontspannen dagen op het tropische ‘Expeditie Robinson’ eiland Pulau Tiga
 • Tijdbesparende binnenlandse vluchten
 • Bezoek aan de orang-oetan reservaten Semonggoh en Sepilok
 • Wandelen en varen in drie nationale parken
 • Trektocht via de Headhunter’s Trail, de route die de voormalige koppensnellers liepen
 • Vier dagen verblijf in Gunung Mulu National Park

Rondreis Maleisisch Borneo

Sarawak en Sabah: Naar het hart van Borneo

image
24 dagen vanaf € 2.598
Avontuur-Plus
Naar boven