< Terug naar resultaten

Reisinfo

 Deskundige reisbegeleiding

Deze Nepal Everest reis wordt begeleid door een Nederlandstalige reisbegeleid(st)er of een lokale Engelstalige reisbegeleid(st)er.
Onze reisbegeleiders zijn stuk voor stuk professioneel en gepassioneerd en hebben een intensieve, door Sawadee ontwikkelde training gevolgd. De reisbegeleiders zorgen ervoor dat de reis zo optimaal mogelijk verloopt en zijn je eerste aanspreekpunt bij vragen of opmerkingen. Zij geven je graag tips over mogelijke excursies, mooie plekjes en leuke restaurants. Onze reisbegeleiders beantwoorden graag al je vragen, maar neem zelf ook een goede reisgids mee. De reisbegeleider verwelkomt je op de bestemming bij aankomst op de luchthaven.
Boek je een reis met een Nederlandse reisbegeleider? Dan gaat er naast je reisbegeleider ook een lokale gids mee gedurende de reis. Dit is ontzettend handig: hij/zij spreekt de taal en kan je veel vertellen over het land en zijn cultuur. Je Nederlandse reisbegeleider heeft echter de eindverantwoordelijkheid voor de uitvoering van de reis en blijft te allen tijde je eerste aanspreekpunt voor wat betreft planning, programma en organisatorische zaken.

 Beste reistijd

Beste reistijd:
Het trekkingsseizoen in Nepal loopt van oktober tot mei. De beste maanden om deze tocht te lopen zijn okt/nov en feb/april. Overdag is er over het algemeen een aangename temperatuur om te wandelen, de lucht is overwegend helder en er valt weinig regen of sneeuw. In de Kathmandu Vallei is het overdag meestal tussen de 20 en 30 graden. Op 3500 meter hoogte ligt de dagtemperatuur rond de 15 graden, en hoe hoger we komen, hoe kouder het wordt. In de vroege morgen, avond en nacht liggen de temperaturen een stuk lager. In de lente kunnen ze zakken tot - 5 graden of lager, tot zelfs - 15 op de grootste hoogtes van de trektocht. In de herfst liggen de temperaturen over het algemeen 5 graden lager dan in de lente. De luchten en uitzichten zijn in november het helderst. Gedurende het hele jaar kan er op de hoge delen van de trektocht sneeuw vallen. Houd er rekening mee dat het weer in de bergen nooit honderd procent voorspelbaar is. Je moet dus altijd voorbereid zijn op slechte weersomstandigheden.

image

 Nepal Everest reizen met een festival

In Nepal vinden gedurende het jaar door ontzettend veel festivals plaats. De kans is dan ook groot dat je tijdens je rondreis een festival meemaakt. Buiten de nationale festvials, zijn de festivals in familie sfeer ook leuk om te zien. Zo heeft de Newari gemeenschap zowel voor jongens als voor meisjes speciale festivals, waarbij met name de meisjes er prachtig uitzien, als kleine godinnen. Bij de tempels vinden allerlei ceremonies plaats.

De belangrijkste nationale festivals zijn:

Holi

Met Holi wordt het regenseizoen ingeluid, het is een echt volksfeest waarbij met water en verf wordt gegooid. Met name jongeren hebben er groot plezier in om elkaar en anderen te bekogelen met zakjes gevuld met gekleurd water en gezichten in te smeren met gekleurd poeder. Oude kleren aan op deze dag is absoluut aan te bevelen!

Nepali New Year en Bisket Jatra

Nepal heeft zijn eigen kalender en op 13 april 2016 begint het nieuwe jaar, 2073. Het nieuwe jaar wordt op veel plaatsen ingeluid met lokaal georganiseerde muziekfestivals. In Bhaktapur vindt rondom het Nepali New Year ook het Bisket Jatra festival plaats. Bisket Jatra begint rond 10 april met een chariot race, waarbij verschillende wijken erom strijden om een enorme houten kar hun kant op te trekken. Op 13 april wordt een groot kruis, lingo genoemd, door honderden mannen omhoog getrokken, om een dag later weer met honderden omlaag te worden gehaald. Een groots spektakel! 

Dashain

Voor Nepalezen is Dashain het belangrijkste festival. Dit wordt gedurende vijftien dagen gevierd en eindigt op de volle maan-dag, meestal eind oktober. De Nepalezen gaan naar hun huis/geboortedorp om het te vieren met hun familie en om een blessing (tikha; grote rode stip op het voorhoofd) te ontvangen van hun ouders en grootouders. Maar er vinden ook verschillende festiviteiten buitenshuis plaats. Het offeren van dieren aan de godin Durga speelt een belangrijke rol in dit festival.

Diwali/Tihar

Een ander belangrijk festival is Diwali of Tihar, het feest van het licht. Het feest wordt verspreid over vijf dagen in oktober/november (na Dashain). Elke dag wordt een ander dier geëerd. Het is een leuk gezicht om honden en koeien met een bloemen slinger en stip op hun voorhoofd te zien rondlopen. Op de derde dag wordt Laxmi, de godin van de welvaart geëerd, en worden er overal lichtjes ontstoken om haar te verleiden een bezoek aan ieders huis te brengen. Op dag vijf eren zussen hun broers met een tikha (met Tihar is dit een mooie, veelkleurige stip op het voorhoofd), waarvoor ze door hun broers bedankt worden met cadeaus. 

Omschrijving Vertrekdatum Aantal dagen Status

* B=boekbaar, GV=boekbaar/gegarandeerd vertrek, NB=niet meer boekbaar/vol

Uiteraard plannen wij met veel zorg de data en het programma van de festivalreizen. Wij willen er nadrukkelijk op wijzen dat het in een heel uitzonderlijk geval mogelijk is dat de lokale of nationale autoriteiten op het laatste moment alsnog het festival afgelasten of de datum wijzigen. Indien dit voor vertrek bekend is zullen we je daar uiteraard van op de hoogte brengen, dit is echter geen reden om de reis te annuleren.

 Zwaarte

 • Zwaarte van de reis

  arrow
  • image

   Zeer lichte reis met nauwelijks lange reisdagen en/of lichte dagwandelingen

  • image

   Lichte reis met weinig lange reisdagen en/of lichte dagwandelingen

  • image

   Licht avontuurlijke reis met enkele lange reisdagen en/of zwaardere (dag)wandelingen

  • image

   Avontuurlijke reis met meerdere lange reisdagen en/of zwaardere, meerdaagse wandelingen

  • image

   Zeer avontuurlijke reis met meerdere lange reisdagen en/of zware meerdaagse wandelingen

  image
 • Comfort van de overnachtingen
  arrow
  • image

   Comfortabele hotels afgewisseld met veel basic (kampeer)overnachtingen

  • image

   Comfortabele hotels afgewisseld met meerdere basic (kampeer)overnachtingen

  • image

   Comfortabele hotels afgewisseld met enkele basic (kampeer)overnachtingen

  • image

   Comfortabele hotels

  • image

   Zeer comfortabele hotels

  image

Dit is een zware reis. Voor de trektocht moet je een goede gezondheid en conditie hebben. Er wordt per dag meestal zes tot acht uur gelopen over paden die soms behoorlijk stijgen en dalen. Gezien de lengte en zwaarte van de tocht is het belangrijk dat je ervaring hebt met lopen in de bergen. Het feit dat de overnachtingen plaatsvinden in berghutten waarvan de sanitaire voorzieningen vaak te wensen overlaten, kan extra vermoeiend werken. Een flexibele instelling is daarom onontbeerlijk. Ook de kou tijdens de trektocht (met name in de namiddag, nacht en vroege ochtend) maakt deze tocht extra zwaar. Houd er rekening mee dat in de lodge alleen de eetruimte verwarmd is. De ruimte wordt verwarmd met één kachel, en als je ver van de kachel zit, is het meteen een stuk kouder. Tijdens de trektocht gaan er dragers mee, per twee personen één drager. Mocht je twijfelen over mogelijke deelname, neem dan contact met ons op. Vanwege de zwaarte van de reis en de pittige wandelingen geldt voor deze reis een maximum leeftijd van 65 jaar. Ben je 65 jaar of ouder en wil je deze reis boeken, neem dan contact met ons op.
Gezien de grote stijging tijdens de reis is de kans op hoogteziekte helaas niet uit te sluiten. Zie voor meer informatie over hoogteziekte verderop in deze reisroute.
Medicijnen ter preventie van hoogteziekte
Omdat je bij deze reis hoog invliegt (Lukla ligt op 2800 m) adviseren wij om voor vertrek contact op te nemen met je huisarts of GGD om te bespreken of je de eerste dagen Diamox kunt slikken. Informeer altijd bij de eigen huisarts of specialist welke medicijnen je mag gebruiken, en in welke dosis! Voor meer informatie verwijzen wij naar: http://www.hoogteziekte.info/page15.php

Uiteraard is met de planning van de reis rekening gehouden met het beperken van de kans op hoogteziekte. Onze lokale gidsen zijn goed getraind om de verschijnselen van hoogteziekte te herkennen en op tijd actie te ondernemen indien noodzakelijk. Aangezien hoogteziekte zich soms zeer snel kan ontwikkelen en dit vaak 's nachts gebeurt, hebben we besloten om voor de veiligheid een gamow bag mee te nemen tijdens de trektocht. In de gamow bag wordt de omgevingsdruk verhoogd tot gelijk aan ongeveer 2500 meter hoogte. Indien de conditie van de patiënt dusdanig is dat hij of zij niet meer in staat is om zelfstandig af te dalen dient deze persoon enkele uren in de gamow bag plaats te nemen. In de meeste gevallen zal de patiënt hierdoor dusdanig opknappen dat hij of zij in staat zal zijn om zelfstandig (uiteraard altijd onder begeleiding) alsnog af te dalen. De gamow bag mag alleen worden gebruikt door daarvoor getraind personeel (onze lokale gids) en wordt alleen in uiterste nood toegepast. Besluiten van onze lokale gids betreffende het voorkomen of beperken van de gevolgen van hoogteziekte zijn ten alle tijden bindend.

Voor langere trek- of wandeltochten is een goede voorbereiding nodig. Dit helpt om de tocht minder zwaar en veiliger te maken. Daarom heeft Sawadee de trainingsgids ''Trainen voor meerdaagse wandeltochten en trekkings samengesteld''. Deze gids is voor iedereen die een reis met Sawadee gaat maken waarin een trektocht is opgenomen en kun je hier downloaden.

Extra informatie over de aardbeving

Nepal is in april 2015 getroffen door een zware aardbeving. Vrij snel daarna is men begonnen met het herstel van o.a. wegen, tempels, monumenten en woonhuizen. Het afgelopen halfjaar is er door de Nepalezen ontzettend hard gewerkt om o.a. weer toeristen te kunnen ontvangen. Toerisme is namelijk een belangrijke bron van inkomsten. Veel van de materiële schade aan tempels en monumenten is inmiddels hersteld. Trekkingsroutes zijn beoordeeld door een internationaal team van experts, waaronder geologen, ingenieurs en professionele berggidsen en waar nodig vrijgemaakt. Al onze hotels in het aardbevingsgebied zijn door een internationaal team van erkende ingenieurs aan een zeer grondige veiligheidscheck onderworpen en hebben een veiligheidscertificaat (de zogenaamde groene sticker) ontvangen.

Neem bij twijfel even contact op met onze reisexperts. Houd er rekening mee dat vanwege het avontuurlijke karakter van onze reizen en onvoorziene omstandigheden (een weg kan onbegaanbaar raken, een vervoermiddel kan kapot gaan of een binnenlandse vlucht heeft vertraging) het voor kan komen dat we, ondanks zorgvuldige planning vooraf, toch genoodzaakt zijn een dagindeling of programmaonderdeel aan te passen. Een programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de groep maar de uiteindelijke beslissing ligt bij de reisbegeleiding.

Hoogteopbouw van de reis:

Tijdens deze reis slaap je op maximaal 5140 meter hoogte. Lees daarom het stuk over hoogteziekte goed door onder het kopje 'gezond op reis' bij praktische informatie.

image

 Vervoer ter plaatse

Voor de transfers maken we gebruik van onze eigen bus. We vliegen van Kathmandu naar Lukla v.v. met een klein vliegtuig van Yeti Airlines. Op de vlucht naar Lukla mag je maximaal 15 kg bagage meenemen. De bagage die je incheckt en je handbagage worden bij elkaar opgeteld. Deze binnenlandse vlucht kan soms wijzigen (bijvoorbeeld door weersomstandigheden) waardoor je een dag eerder of later moet vliegen. Indien het reisschema gewijzigd moet worden proberen we het programma vanzelfsprekend zoveel mogelijk intact te houden.

 Duurzaam toerisme

Toerisme is de grootste industrie ter wereld, met een enorm potentieel aan economische groei en werkgelegenheid. Helaas veroorzaakt toerisme ook negatieve effecten op de natuur en lokale culturen. Wij proberen op zoek te gaan naar duurzame alternatieven om de negatieve effecten van toerisme te beperken en de positieve effecten te versterken. Sawadee Reizen hecht veel belang aan het verantwoord omgaan met cultuur, natuur en milieu. We houden ons zoveel mogelijk aan culturele codes en verwachten dat ook van onze reizigers. Het is -indien van toepassing- gemakkelijk om te vergeten dat we soms door zeer arme gebieden reizen.

Rondreis Nepal Everest

Trekking over het dak van de wereld

image
24 dagen vanaf € 1.698
Naar boven
 

Stem & Win
Maak kans op een gratis reis

Laat ons weten welke bestemming jij het liefst zou willen ontdekken en maak kans op een reis naar het land van je keuze!