< Terug naar resultaten

Reisinfo

 Deskundige reisbegeleiding

Deze Nepal Mustang reis wordt begeleid door een Nederlandstalige reisbegeleid(st)er of een lokale Engelstalige reisbegeleid(st)er.
Onze reisbegeleiders zijn stuk voor stuk professioneel en gepassioneerd en hebben een intensieve, door Sawadee ontwikkelde training gevolgd. De reisbegeleiders zorgen ervoor dat de reis zo optimaal mogelijk verloopt en zijn je eerste aanspreekpunt bij vragen of opmerkingen. Zij geven je graag tips over mogelijke excursies, mooie plekjes en leuke restaurants. Onze reisbegeleiders beantwoorden graag al je vragen, maar neem zelf ook een goede reisgids mee. De reisbegeleider verwelkomt je op de bestemming bij aankomst op de luchthaven.
Boek je een reis met een Nederlandse reisbegeleider? Dan gaat er naast je reisbegeleider ook een lokale gids mee gedurende de reis. Dit is ontzettend handig: hij/zij spreekt de taal en kan je veel vertellen over het land en zijn cultuur. Je Nederlandse reisbegeleider heeft echter de eindverantwoordelijkheid voor de uitvoering van de reis en blijft te allen tijde je eerste aanspreekpunt voor wat betreft planning, programma en organisatorische zaken.

 Beste reistijd

Beste reistijd:
Het trekkingsseizoen in Nepal loopt van oktober tot en met mei. Echter, doordat Mustang in de regenschaduw ligt van het Annapurna en Dhaulagiri massief, is deze trektocht ook goed te lopen in de moessonperiode (mei t/m september), aangezien er hier veel minder regen valt. In deze periode zijn de velden rond de dorpjes extra groen en zie je soms velden met bloemen.Overdag is er over het algemeen een aangename temperatuur om te wandelen, de lucht is overwegend helder en er valt in Mustang dan weinig regen of sneeuw. In de wintermaanden is het te koud in Mustang.

In de Kathmandu Vallei is het overdag meestal tussen de 20 en 30 graden. Op 3500 meter hoogte ligt de dagtemperatuur rond de 15 graden, en hoe hoger we komen, hoe kouder het wordt. In de vroege morgen, avond en nacht liggen de temperaturen een stuk lager. In de lente kunnen ze zakken tot - 5 graden of lager. In de herfst liggen de temperaturen over het algemeen 5 graden lager dan in de lente. Houd er rekening mee dat het weer in de bergen nooit honderd procent voorspelbaar is. Je moet dus altijd voorbereid zijn op slechte weersomstandigheden.

image

 Nepal Mustang reizen met een festival

In Nepal vinden gedurende het jaar door ontzettend veel festivals plaats. De kans is dan ook groot dat je tijdens je rondreis een festival meemaakt. Buiten de nationale festvials, zijn de festivals in familie sfeer ook leuk om te zien. Zo heeft de Newari gemeenschap zowel voor jongens als voor meisjes speciale festivals, waarbij met name de meisjes er prachtig uitzien, als kleine godinnen. Bij de tempels vinden allerlei ceremonies plaats.

De belangrijkste nationale festivals zijn:

Tiji Festival

Het belangrijkste festival in Mustang is het Tiji Festival, een driedaags festival dat ook wel "de jacht op de demon" wordt genoemd. Tijdens het festival wordt de overwinning gevierd op een gevaarlijke demon die dreigde het toch al droge Mustang het water af te nemen. Het is een prachtig boeddhistisch festival met vele bijzondere ceremonies. Het wordt bijgewoond door vele inwoners van Mustang, die in hun mooiste kleding naar Lo Mangtang komen. Op de eerste dag van het festival wordt onder begeleiding van muziek van hoorns, bekkens en drums een reuzachtige thangka (beschilderde boeddhistische banier) van Guru Rinpoche over de hoge muur van het paleis uitgerold. De overwinning op de demon wordt uitgebeeld door middel van 52 gemaskerde dansen. Op de tweede dag staat het paleisplein vol met prachtig geklede inwoners van Mustang. De koning is in vol oornaat en vormt het middelpunt. Het Tiji festival eindigt op de derde dag met een ceremoniële vernietiging van de demon. 
Tijdens de reis met vertrek op 12 mei 2017 maken we dit festival mee, we overnachten dan 3 nachten in Lo Mangtang.

Yarthung Festival

Een ander festival in de Mustang regio is het Yarthung festival, waarbij paarden en de lokale bevolking centraal staan. Het festival vindt plaats op 4 dagen in juli en augustus. Traditioneel geklede mannen racen met paarden en worden luid aangemoedigd. Na de races rijden mannen en vrouwen naar een Stupa om samen te bidden. Hierna rijden ze terug naar het dorp en dan begint een groot feest met eten, drinken, zang en dans. De nacht wordt afgesloten met een gemaskerde dans van Nepalese vrouwen.

Holi

Met Holi wordt het regenseizoen ingeluid, het is een echt volksfeest waarbij met water en verf wordt gegooid. Met name jongeren hebben er groot plezier in om elkaar en anderen te bekogelen met zakjes gevuld met gekleurd water en gezichten in te smeren met gekleurd poeder. Oude kleren aan op deze dag is absoluut aan te bevelen!

Nepali New Year en Bisket Jatra

Nepal heeft zijn eigen kalender en op 13 april 2017 begint het nieuwe jaar, 2073. Het nieuwe jaar wordt op veel plaatsen ingeluid met lokaal georganiseerde muziekfestivals. In Bhaktapur vindt rondom het Nepali New Year ook het Bisket Jatra festival plaats. Bisket Jatra begint rond 10 april met een chariot race, waarbij verschillende wijken erom strijden om een enorme houten kar hun kant op te trekken. Op 13 april wordt een groot kruis, lingo genoemd, door honderden mannen omhoog getrokken, om een dag later weer met honderden omlaag te worden gehaald. Een groots spektakel!

Dashain

Voor Nepalezen is Dashain het belangrijkste festival. Dit wordt gedurende vijftien dagen gevierd en eindigt op de volle maan-dag, meestal eind oktober. De Nepalezen gaan naar hun huis/geboortedorp om het te vieren met hun familie en om een blessing (tikha; grote rode stip op het voorhoofd) te ontvangen van hun ouders en grootouders. Maar er vinden ook verschillende festiviteiten buitenshuis plaats. Het offeren van dieren aan de godin Durga speelt een belangrijke rol in dit festival.

Diwali/Tihar

Een ander belangrijk festival is Diwali of Tihar, het feest van het licht. Het feest wordt verspreid over vijf dagen in oktober/november (na Dashain). Elke dag wordt een ander dier geëerd. Het is een leuk gezicht om honden en koeien met een bloemen slinger en stip op hun voorhoofd te zien rondlopen. Op de derde dag wordt Laxmi, de godin van de welvaart geëerd, en worden er overal lichtjes ontstoken om haar te verleiden een bezoek aan ieders huis te brengen. Op dag vijf eren zussen hun broers met een tikha (met Tihar is dit een mooie, veelkleurige stip op het voorhoofd), waarvoor ze door hun broers bedankt worden met cadeaus. 

Omschrijving Vertrekdatum Aantal dagen Status

* B=boekbaar, GV=boekbaar/gegarandeerd vertrek, NB=niet meer boekbaar/vol

Uiteraard plannen wij met veel zorg de data en het programma van de festivalreizen. Wij willen er nadrukkelijk op wijzen dat het in een heel uitzonderlijk geval mogelijk is dat de lokale of nationale autoriteiten op het laatste moment alsnog het festival afgelasten of de datum wijzigen. Indien dit voor vertrek bekend is zullen we je daar uiteraard van op de hoogte brengen, dit is echter geen reden om de reis te annuleren.

 Zwaarte

 • Zwaarte van de reis

  arrow
  • image

   De lichtste wandelvakantie. Enkele wandeldagen en/of een lichte meerdaagse trekking in het programma zijn opgenomen. Er wordt op deze dagen gemiddeld 3 tot 5 uur gewandeld.

  • image

   Lichte wandelvakantie. Iets meer wandeldagen en/of trekkings met mogelijk meer hoogteverschillen. Er wordt op deze dagen gemiddeld 4 tot 6 uur gewandeld.

  • image

   Iets sportievere wandelvakantie Drie tot vijf uur wandelen per dag over goed begaanbare paden. Hoogteverschillen tot 300 meter. Een normale conditie volstaat.

  • image

   Tochten met een sportief karakter. Vier tot zes uur wandelen per dag over goed begaanbare paden. Hoogteverschillen tot 600 meter. Geschikt voor iedereen die regelmatig wat aan sport doet of bereid is de conditie vooraf op peil te brengen.

  • image

   Tochten met een zeer sportief karakter. Zes tot acht uur wandelen dag over vaak moeilijk begaanbare (berg)paden met soms losse stenen. Hoogteverschillen tot 1000 meter. Een goede fysieke conditie en enig uithoudingsvermogen zijn vereist.

  • Alle omschrijvingen zijn globale omschrijvingen. Elke reis wordt gewogen naar de lengte van de etappes, klimaat, de moeilijkheid van het terrein en het hoogteverschil. Persoonlijke factoren als conditie, ervaring, leeftijd en gewicht hebben wij bij de indeling in categorieën geen rol kunnen laten spelen.

  image
 • Comfort van de overnachtingen
  arrow
  • image

   Comfortabele hotels afgewisseld met veel basic (kampeer)overnachtingen

  • image

   Comfortabele hotels afgewisseld met meerdere basic (kampeer)overnachtingen

  • image

   Comfortabele hotels afgewisseld met enkele basic (kampeer)overnachtingen

  • image

   Comfortabele hotels

  • image

   Zeer comfortabele hotels

  image

Dit is een zware reis. Voor de trektocht moet je een goede gezondheid en conditie hebben. Er wordt per dag meestal vijf tot acht uur gelopen over paden die soms behoorlijk stijgen en dalen. Gezien de lengte en zwaarte van de tocht is het belangrijk dat je ervaring hebt met lopen in de bergen. Mustang ligt grotendeels boven de 3.000 meter. Er steekt meestal rond 11 uur een sterke wind op.De hoogte, wind en de mogelijke kou tijdens de trektocht (met name in de namiddag, nacht en vroege ochtend) maakt deze tocht extra zwaar. Het feit dat de overnachtingen plaatsvinden in guesthouses waarvan de sanitaire voorzieningen vaak te wensen overlaten, kan ook vermoeiend werken. Een flexibele instelling is daarom onontbeerlijk. Tijdens de trektocht gaan er dragers mee, per twee personen één drager. Mocht je twijfelen over mogelijke deelname, neem dan contact met ons op. Vanwege de zwaarte van de reis en de pittige wandelingen geldt voor deze reis een maximum leeftijd van 65 jaar. Ben je 65 jaar of ouder en wil je deze reis boeken, neem dan contact met ons op.

Gezien de grote stijging tijdens de reis is de kans op hoogteziekte helaas niet uit te sluiten. Zie voor meer informatie over hoogteziekte verderop in deze reisroute. Omdat je bij deze reis hoog invliegt (Jomson ligt op 2720 m) adviseren wij om voor vertrek contact op te nemen met je huisarts of GGD om te bespreken of je de eerste dagen Diamox kunt slikken. Informeer altijd bij de eigen huisarts of specialist welke medicijnen je mag gebruiken, en in welke dosis! Voor meer informatie verwijzen wij naar: http://www.hoogteziekte.info/page15.php

Voor langere trek- of wandeltochten is een goede voorbereiding nodig. Dit helpt om de tocht minder zwaar en veiliger te maken. Daarom heeft Sawadee de trainingsgids ''Trainen voor meerdaagse wandeltochten en trekkings'' samengesteld. Deze gids is voor iedereen die een reis met Sawadee gaat maken waarin een trektocht is opgenomen en kun je hier downloaden.

Neem bij twijfel even contact op met onze reisexperts. Houd er rekening mee dat vanwege het avontuurlijke karakter van onze reizen en onvoorziene omstandigheden (een weg kan onbegaanbaar raken, een vervoermiddel kan kapot gaan of een binnenlandse vlucht heeft vertraging) het voor kan komen dat we, ondanks zorgvuldige planning vooraf, toch genoodzaakt zijn een dagindeling of programmaonderdeel aan te passen. Een programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de groep maar de uiteindelijke beslissing ligt bij de reisbegeleiding.

Hoogteopbouw van de reis:

Tijdens deze reis slaap je op maximaal 3810 meter hoogte. Lees daarom het stuk over hoogteziekte goed door onder het kopje 'gezond op reis' bij praktische informatie.

image

 Vervoer ter plaatse

Voor de trajecten over land maken we gebruik van onze eigen bus of auto in geval van een kleine groep. We vliegen van Pokhara naar Jomsom v.v. met een klein vliegtuig van Tara Air/Yeti Airlines. Op de binnenlandse vlucht mag de bagage maximaal 15 kg bedragen. Deze binnenlandse vlucht kan soms wijzigen (bijvoorbeeld door weersomstandigheden) waardoor je een dag eerder of later moet vliegen. Indien het reisschema gewijzigd moet worden proberen we het programma vanzelfsprekend zoveel mogelijk intact te houden.

 Duurzaam toerisme

Toerisme is de grootste industrie ter wereld, met een enorm potentieel aan economische groei en werkgelegenheid. Helaas veroorzaakt toerisme ook negatieve effecten op de natuur en lokale culturen. Wij proberen op zoek te gaan naar duurzame alternatieven om de negatieve effecten van toerisme te beperken en de positieve effecten te versterken. Sawadee Reizen hecht veel belang aan het verantwoord omgaan met cultuur, natuur en milieu. We houden ons zoveel mogelijk aan culturele codes en verwachten dat ook van onze reizigers. Het is -indien van toepassing- gemakkelijk om te vergeten dat we soms door zeer arme gebieden reizen.

Projecten

Ervaar het lokale leven in Mustang

Wat is een betere manier om de lokale bevolking te ondersteunen dan producten en diensten van hen af te nemen? Sawadee heeft er daarom bewust voor gekozen om te verblijven in guesthouses in plaats van in tenten. De lokale bevolking in Mustang heeft het niet breed, maar met beperkte middelen, kun je je eigen huis best ombouwen tot een guesthouse. De kleine guesthouses hebben vaak maar een paar kamers. Sommige guesthouses hebben een aparte eetruimte voor internationale gasten, in andere eet je gewoon in de woonkeuken. Hier komt de familie bij elkaar, samen met mensen in traditionele kledij warm je je op rond het fornuis.

Rondreis Nepal Mustang

Boekbaar vanaf 01-01-2018.
Ik blijf graag op de hoogte.

image
×
Bedankt, we houden je op de hoogte
Naar boven
 

Stem & Win
Maak kans op een gratis reis

Laat ons weten welke bestemming jij het liefst zou willen ontdekken en maak kans op een reis naar het land van je keuze!