< Terug naar resultaten

Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 18 deelnemers
 • Een complete en mooie route door Oezbekistan
 • Veel tijd in de mooiste zijderoutesteden: Khiva, Buchara en Samarkand
 • Bijzonder contact met de lokale bevolking tijdens 2 nachten in een homestay
 • Bezoek aan vele kleurrijke bazaars
 • Wandelmogelijkheden tijdens verblijf in de homestay
 • Veel individuele vrijheid

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  Amsterdam – Tashkent

  Voor de gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema.

 • 2

  Tashkent / aankomst

  image

  Vroeg in de morgen komen we aan in Tashkent. We maken meteen kennis met het moderne Oezbekistan. Deze stad is na de aardbeving in 1966 volgens typische Sovjet planologie herbouwd en ingericht: brede lanen, grote imposante gebouwen, groene parken en immense pleinen. Het voormalige rode plein van Tashkent staat nu bekend als het onafhankelijkheidsplein. Het is zo’n typisch voorbeeld van de oude Sovjetstijl in een modern jasje. 

  image

  Naast het indrukwekkende aardbevingsmomument vind je er het museum van Timoer Lenk. Timoer, de veertiende eeuwse Turks-Mongoolse krijgsheer die beweerde af te stammen van Dzjengis Khan, wist evenals zijn voorvader een groot rijk te stichten. Met de afsplitsing van Oezbekistan van de voormalige Sovjet Unie is Timoer naar voren geschoven als de 'Vader des Vaderlands'. Je zult hem dus overal tijdens deze reis tegenkomen.

 • 3

  vlucht naar Khiva

  image

  Vandaag nemen we een korte vlucht naar Khiva. Khiva is één van de oudste steden van Centraal Azie en was vroeger een belangrijke schakel in de zijderoute. Door de ligging en het bezit van een grote waterbron is Khiva uitgegroeid tot een belangrijke stad langs de Zijderoute.

  image

  Het huidige Khiva bestaat uit een historisch en modern deel. Het oude ommuurde en volledig gerestaureerde deel, de Ichan Qala, is vooral in het vroege ochtendlicht of in de namiddag erg spectaculair. Vanuit het hotel heb je een schitterend uitzicht over de oude binnenstad.

 • 4

  Khiva / vrije dag

  image

  Binnen dit kleine oppervlak zijn twee paleizen, waar de Khans van Khiva met hun harems leefden, meer dan 60 madrassah, moskeeën, minaretten, mausoleums en baden te vinden. Veel gebouwen zijn rijkelijk versierd met een kleurrijk mozaïek. Je kunt hier zelf uren ronddwalen of ter plekke een gids inhuren om alles te weten te komen over de architectuur en de geschiedenis van deze stad. Ook de markt is een bezoek waard.

 • 5

  naar Buchara

  image

  We rijden met onze eigen bus naar Bukhara: een lange dag door de steppe. Halverwege stoppen we voor een geweldig uitzicht over de brede Darya-river (de vroegere Oxus, nu gedeeltelijk de noordelijke grens van Afghanistan met achtereenvolgens Tadzjikistan en Oezbekistan). Bukhara, vroeger één van de belangrijkste karavaansteden langs de Zijderoute is vandaag de dag de meest authentieke stad van Oezbekistan. We slapen in een sfeervol hotel, gevestigd in een oud koopmanshuis.

 • 6

  Bukhara / vrije dag

  image

  In de sfeervolle binnenstad kun je uren rondwandelen of rustig op een terrasje met de beroemde shashlick, de wereld aan je voorbij laten gaan. Rond Labi Hauz, een waterbasin, drinken de mannen thee en zitten hele families te lunchen in de schaduw van de moerbeibomen. De vele bazaars zijn volgeladen met fruit, groenten, specerijen, kruiden, maar ook met kleding en huisraad.

 • 7

  Bukhara / vrije dag

  image

  Overal zie je moskeeën, medressa's, (koranscholen) en indrukwekkende blauwe koepels. De Kalyanmoskee, biedt plaats aan wel 12.000 gelovigen. De 47 meter hoge 'toren des doods' uit de twaalfde eeuw (destijds het hoogste gebouw ter wereld) werd gebruikt om criminelen en ongelovigen vanaf te gooien. Tegenwoordig wordt niet meer in alle medressa´s onderricht in de koran gegeven, maar soms kun je er wel een uitvoering van traditionele muziek of dans bijwonen.

 • 8

  naar Nurata Nationaal Park

  image

  In de vroege ochtend reizen we door een gebied van zwart zand naar Nurata en passeren we verschillende authentiek Oezbeekse dorpjes. In Nurata staan nog overblijfselen van het fort dat Alexander de Grote rond 327 voor Christus heeft laten bouwen. Vanaf het fort heb je een geweldig uitzicht op de vallei, bergen en de woestijn.

  image

  Na de lunch in Nurata rijden we de woestijn in, waar we overnachten in een traditionele yurt, de traditionele vilten tenten die door geheel Centraal Azië worden gebruikt. Je slaapt -afhankelijk van de grootte van de tent- met 3 tot 5 personen in een yurt. Vanaf de yurt kun je een aantal korte wandelingen maken, bijvoorbeeld naar het Aydarkul-meer. In de avond kun je in de leegte van de woestijn genieten van een overweldigende sterrenhemel.

 • 9

  naar de homestay / wandelen

  image

  Na het ontbijt rijden we verder naar Sentyab. Hier is een duurzaam toerisme project opgezet om de lokale bevolking te betrekken bij het natuurbehoud. Verschillende families hebben hun huizen omgevormd tot homestays. Het is een sobere maar nette accommodatie en afhankelijk van de groepsgrootte worden we verdeeld over verschillende huizen. Er zijn (dunne) matrasjes aanwezig en je deelt deze twee dagen het sanitair. Het laatste stuk naar het dorpje kan niet altijd met onze bus worden afgelegd, waardoor we het laatste half uur moeten lopen.

  image

  Eventueel kan grote bagage in de bus achterblijven. De overnachting in de homestay is zeer eenvoudig, maar het is een unieke mogelijkheid om het dagelijks leven van de Oezbeekse bevolking op het platteland -ver van de toeristische steden van dichtbij mee te maken. Vandaag kun je een mooie dagwandeling maken, onder begeleiding van een lokale gids.

 • 10

  naar Samarkand

  image

  De rijkdom van Samarkand is vooral te danken aan Timoer. Ambachtslieden vanuit het hele rijk werden naar de stad gebracht en bouwden prachtige bouwwerken waarvan het Registan het beste voorbeeld is. De grootsheid en verfijnde schoonheid van de drie medressah op het plein is heel indrukwekkend. De medressah zijn weelderig gedecoreerd met kleurrijke mozaïeken. Voor de mooiste vrouw, Bibi afkomstig uit China, bouwde Timoer de Chanum moskee.

  image

  Rond de moskee ligt een levendige bazaar waar je uren kunt ronddwalen. Niet ver hier vandaan ligt de ´vader des vaderlands´ begraven in de fabelachtige Gur Emir.

  Samarkand is ook bij uitstek geschikt om het traditionele voedsel van Oezbekistan, zoals sjasliek (geroosterd schapenvlees) of pilov (rijstgerecht), te proberen. 

 • 11

  Samarkand / vrije dag

  image

  Op een heuvel iets ten noorden van Samarkand ligt de dodenstad Shah-i-Zindeh waar vele mausolea verzameld zijn rond die van koning Kussam ibn-Abbas. De graven, in verschillende kleuren en stijlen, zijn huizen op zich. Meer dan tweeduizend jaar geleden bevond zich hier de stad Afrasiab, waarvan Alexander de Grote zei dat er de mooiste vrouwen ter wereld woonden. In de traditie van Ulugbek, één van de beroemdste astronomen en wetenschappers van zijn tijd, is Samarkand nog steeds een echte studentenstad.

 • 12

  Samarkand / optionele excursie Shachrisabz

  image

  Wanneer je over ‘Univserity Boulvard’ loopt, kom je zeer waarschijnlijk vele studenten tegen die een praatje willen maken. Vanuit Samarkand kun je ook een mooie dagexcursie maken naar Shachrisabz, de geboorteplek van Timoer.

  Optioneel Dagtour Shachribsaz / €40,00 per persoon

  image
  Vanuit Samarkand kun je ook een mooie dagexcursie maken naar Shachrisabz, de geboorteplek van Timoer. Hier bouwde hij zijn paleis, de Ak-serai en ook staat er een groot standbeeld van hem. Naast de enorme toegangspoort, die je kunt beklimmen voor een geweldig uitzicht (de rest van het paleis is helaas verloren gegaan) kun je ook enkele medressah, moskeeën en zijn graf bezoeken. De rit naar Shachribsaz gaat door de bergen. Omdat dit traject niet per grote bus mag worden afgelegd, zal er met personenauto's worden gereden. Er gaan 3 mensen in een auto. De entrees van de verschillende monumenten (ong. 1,5 euro per monument) zijn exclusief.
 • 13

  naar Tashkent

  image

  In de ochtend heb je nog tijd om rond te slenteren door de sfeervolle steegjes van de oude stad of een kopje thee te drinken in een chaikana (theehuis). Daarna rijden we in een uur of vier naar ons bekende hotel in Tashkent. Je hebt een kamer tot je beschikking tot we rond middernacht naar het vliegveld worden gebracht.

 • 14

  aankomst Amsterdam

  Voor de gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema.

Rondreis Oezbekistan

Het hart van de zijderoute

image
14 dagen vanaf € 1.698
Naar boven
 

Zondag 27 november 2016
Informatiedag, Utrecht

 • Bezoek de algemene informatiemarkt en kom alles te weten over de reizen van Sawadee 
 • Schrijf je in voor reispresentaties over veel verschillende bestemmingen
 • Leer alles over wijnen uit Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Italië tijdens een wijnproeverij

Kom je ook? Meld je gratis & vrijblijvend aan.