< Terug naar resultaten

Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 20 deelnemers
 • Spectaculaire tocht met de hemeltrein naar Lhasa, het hoogste treintraject ter wereld
 • Reis van Chengdu via het oostelijk deel van het voormalige Tibetaanse rijk (Amdo) naar Tibet
 • Bezoek aan reuzenpanda’s in het onderzoekscentrum in Chengdu (inbegrepen)
 • Goede hoogteopbouw, waardoor je minder kans hebt om last te krijgen van hoogteziekte
 • Veel rust in het programma, zodat er optimaal kan worden genoten van de te bezoeken plaatsen
 • Bezoek aan het Labrang Klooster in Xiahe, het belangrijkste Tibetaanse klooster buiten Lhasa
 • Verblijf in Songpan, nabij het prachtige Huanglong Nationaal Park (UNESCO werelderfgoed)
 • Twee nachten in Samye, het oudste klooster van Tibet
 • Bezoek aan bijzondere en weinig bezochte kloosters als Ganden
 • Hele reis met Nederlandse reisbegeleiding en in Tibet een lokale gids (inbegrepen)

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  vlucht naar Chengdu

  Voor de vluchtgegevens verwijzen wij naar het vluchtschema.

 • 2

  aankomst Chengdu

  image

  Vandaag komen we na een lange vlucht aan in Chengdu, de hoofdstad van Sichuan. We overnachten hier twee nachten in een comfortabel hotel. ‘s Avonds kun je genieten van de heerlijke keuken die Chengdu te bieden heeft. Probeer eens huoguo (hotpot). Dit hete gerecht is typisch Sichuanees en wordt geserveerd aan speciaal daarvoor ontworpen tafeltjes. Leuk om wat rond te slenteren in het stadje.

 • 3

  Chengdu / bezoek panda centrum

  image

  De miljoenenstad Chengdu is een gezellige stad. Langs de rivier en in de buurt van de Sichuan universiteit liggen theehuizen. Je kan er heerlijk zitten en thee drinken. Het moderne deel van de stad wordt gedomineerd door het immense standbeeld van Mao. Breng ook zeker een bezoek aan het panda onderzoekscentrum even buiten de stad. Hier leven 80 tot 90 panda’s in een nagebootste natuurlijke omgeving. Een fokprogramma zorgt ervoor dat dit unieke diersoort niet uitsterft.

 • 4

  naar Songpan (2900 m)

  image

  We rijden Amdo in, een gebied dat eeuwenlang deel uitmaakte van Tibet. De culturele en religieuze invloed van Tibet is nog steeds erg groot en de bevolking bestaat voor een groot deel uit Tibetanen. 25 % van de Tibetanen in China, leeft in Amdo. Het is ongeveer negen uur rijden van Chengdu naar Songpan, een lange, maar prachtige rit door de bergen. Songpan is een klein plaatsje in de bergen aan de Min rivier. We slapen de komende twee nachten in een eenvoudig maar gezellig familiehotel.

 • 5

  Songpan / vrije dag

  image

  Songpan is een gezellige plaats met smalle straatjes. De oude stadspoorten, de veelal uit hout opgetrokken bruggen en huizen roepen beelden op van het oude China. Vanuit Songpan kun je een dagexcursie maken naar het spectaculaire Huanglong natuurgebied. Sinds 1992 staat dit gebied op de Unesco World Heritage lijst. Het biedt met zijn kalkstenen poelen, oerbossen en watervallen een kleurrijke aanblik, met op de achtergrond het berglandschap van Sichuan.

 • 6

  naar Langmusi (3.300 m)

  image

  Na het ontbijt rijden we verder naar Langmusi, een rit van ongeveer vijf uur. De omgeving verandert geleidelijk van een bergachtig landschap naar glooiende grasvlakten. We rijden langs kuddes grazende yaks die de graslanden bevolken. Af en toe zien we nomadententen. Langmusi ligt op de grens van de provincies Gansu en Sichuan en is een klein, tussen bergen verscholen dorpje. De komende twee nachten overnachten we in een comfortabel hotel.

 • 7

  Langmusi / vrije dag

  image

  Langmusi heeft twee grote Tibetaanse kloosters, het Langmu en het Kurte klooster. Door de aanwezigheid van deze kloosters bestaat een groot deel van de bevolking uit monniken. Langmusi is één van de meest Tibetaanse plaatsjes buiten Tibet. De bergen en graslanden verlenen zich uitstekend om prachtige wandeltochten te maken. Een aanrader is de wandeltocht door de Langmusi kloof.

 • 8

  naar Xiahe (2.920 m)

  image

  We rijden in ongeveer vier uur over een mooie weg langs graslanden naar Xiahe, gelegen in een mooie vallei in de provincie Gansu. In Xiahe slapen we in een comfortabel hotel, op loopafstand van het imposante Labrang klooster, dat het middelpunt vormt van het dorp. Het Labrang klooster is het grootste complex van de Gelugpa of Geelkap-sekte buiten de Tibetaanse hoofdstad Lhasa.

  image

  Je kunt op eigen gelegenheid door het kloostercomplex dwalen. Om het Labrang klooster loopt de pelgrimsroute, een pad van drie kilometer waarlangs maar liefst 1174 gebedsmolens in beweging gebracht kunnen worden. Je kunt ook een rondleiding krijgen van een monnik die je van alles kan vertellen over het klooster. Het klooster trekt veel pelgrims, monniken uit nabijgelegen kloosters en Tibetaanse steppebewoners.

 • 9

  Xiahe / vrije dag

  image

  Vandaag kun je een prachtige wandeling maken over de uitgestrekte graslanden. De graslanden geven een typisch beeld van deze omgeving: nomadententen in glooiende graslanden met kuddes grazende yaks. Misschien word je door de nomaden uitgenodigd voor een kopje yakthee. Xiahe is verdeeld in verschillende wijken. Iedere wijk heeft zijn eigen restaurantjes waar je heerlijk kunt eten.

 • 10

  naar Xining

  image

  We rijden met onze eigen bus in zo'n zeven uur naar Xining in de provincie Qinghai. Xining is een levendige stad en vormt een interessante mix van moslims, Han Chinesen en Tibetanen. Even buiten Xining, in het dorpje Huángzhōng, vind je het Kumbum Klooster, ook wel Taersi Klooster genoemd. Dit is de geboorteplek van Tsongkhapa, de oprichter van de Gelugpa, ofwel geelkappen sekte, waar de Dalai Lama het hoofd van is. Dit is één van de belangrijkste kloosters buiten Tibet en trekt dan ook veel pelgrims. In de omgeving bevindt zich ook het dorpje Taktser, waar de huidige Dalai Lama geboren is.

 • 11

  met Hemeltrein naar Lhasa

  image

  In de ochtend heb je de tijd om de bezienswaardigheden in of rond Xining te bekijken. 's Middags gaan we aan boord van de zogenaamde Hemeltrein, ofwel Sky Train, het hoogste treintraject ter wereld. Het is een geweldige en indrukwekkende rit over de Tibetaanse hoogvlakte. Onderweg zie je kuddes antilopen die vaak met de trein mee rennen, kudde yaks, nomaden en kleine Tibetaanse dorpjes. De treinreis voert over passen van boven de 5000 meter. De luchtdruk in de treincoupé is aangepast, zodat je minder last hebt van de hoogte en er zijn flessen met zuurstof aanwezig.

 • 12

  aankomst Lhasa (3.595 m)

  image

  In de loop van de dag komen we aan op het treinstation van Lhasa. In ongeveer een half uur rijden we naar het centrum van Lhasa. Je ziet onmiddellijk het Potala-paleis, dat hoog boven de stad uit rijst. We verblijven een aantal dagen in Lhasa, zodat er voldoende tijd is om Lhasa en omgeving te verkennen. Lhasa ligt op ongeveer 3.600 meter. Doordat je al een tijdje rond de 3.000 meter hebt verbleven, zul je waarschijnlijk niet al te veel last hebben van de hoogte. Toch is het belangrijk om het de eerste dagen rustig aan te doen. We overnachten in een sfeervol en comfortabel hotel in het Tibetaanse gedeelte van de stad.

  image

  In Lhasa is veel te beleven en iedereen kan zijn eigen gang gaan. De stad bestaat uit twee delen: een Chinees deel dat lijkt op andere Chinese steden, met brede boulevards en immense gebouwen en een authentieker Tibetaans deel. Het Tibetaanse deel herbergt smalle, kronkelige straatjes en witte huizen die zijn aangetast door de felle zon en extreme kou. De vele kloosters die tijdens de Culturele Revolutie werden vernield zijn inmiddels voor een groot deel hersteld.

 • 13

  Lhasa / vrije dag

  image

  Het spirituele centrum van Tibet is de Jokhangtempel. Deze tempel werd in de zevende eeuw gebouwd door de eerste boeddhistische koning van Tibet, Songtsen Gampo. In deze tempel staat het meest heilige beeld van Tibet, Jowo Sakyamuni. Dagelijks komen hier honderden pelgrims uit alle delen van Tibet om hun rondgang te maken rond dit heiligdom. Ze prevelen gebeden en draaien met hun gebedsmolens. Voor de ingang werpen ze zich op de grond, het zogenaamde prostreren.

  image

  's Ochtends is de tempel toegankelijk voor de lokale bevolking en is het er een drukte van belang: monniken prevelen in de diverse kapellen hun mantra's, pelgrims lopen kloks gewijs langs alle beelden en offeren geld, etenswaren en yakboter (om de honderden boterlampjes brandend te houden). Op het plein voor de Jokhang is van alles te koop, van gebedsvlaggen tot complete tenten. Vanaf het dakterras op het Barkhorplein heb je een mooi uitzicht op deze gezellige drukt.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 14

  Lhasa / vrije dag

  image

  Het meest karakteristieke bouwwerk van Tibet is het Potalapaleis, gebouwd in de 17e eeuw in opdracht van de vijfde Dalai Lama. Men deed er vijftig jaar over om dit kolossale gebouw van 13 verdiepingen te bouwen. Het dak is verguld en kan op kilometers afstand worden gezien. Tot 1959 leefden de Dalai Lama's 's winters in de hoogste verdiepingen van het Rode Paleis, waar altaren en grafstupa's voor inmiddels acht lama's gebouwd zijn.

  image

  Deze stupa's zijn bedekt met bladgoud, jade en edelstenen. De Potala herbergt een belangrijke bibliotheek en je vindt er vele muurschilderingen, thanka's en boeddhabeelden. Vanwege de toename van het aantal toeristen in Lhasa mag de Potala enkel in groepsverband worden bezocht, voor maximaal 1 uur.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 15

  naar Samye (3550 meter)

  image

  Per bus maken we een prachtige vier uur durende rit naar Tsetang. We komen langs traditionele Tibetaanse dorpjes en akkers waar meestal gerst of koolzaad verbouwd wordt en we zien hoe op traditionele wijze landbouw wordt bedreven. Na een korte stop voor de permits rijden we naar het indrukwekkende Yumbulagang paleis, het oudste bouwwerk in Tibet. Tijdens de Culturele Revolutie is het bouwwerk voor een groot deel verwoest. Nu is het weer in zijn oorspronkelijke staat hersteld en wordt het gebruikt als tempel. Het uitzicht vanaf Yumbu Lagang over de vallei is prachtig. Via een nieuwe brug over de brede Yarlungrivier vervolgen we onze weg naar Samye, waar we na ongeveer 2 uur aankomen.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 16

  Samye / vrije dag

  image

  Vandaag heb je alle tijd om de omgeving van Samye te ontdekken. In Samye staat een gelijknamig klooster. Dit is het eerste boeddhistische klooster gebouwd in Tibet en dus de oudste. Heb je zin in een wandeling? Wandel dan naar de Hepori heuvel, vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over Samye en het klooster. Ook zijn er genoeg mogelijkheden voor stevigere wandelingen in de omgeving.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 17

  naar Gyantse (3950 meter)

  image

  Vandaag staat een lange (rond de 9 uur), maar prachtige rit over de Tibetaanse hoogvlakte op het programma. We klimmen langzaam omhoog naar de eerste pas, de Kamba-la, op 4794 meter (la=pas). We kijken neer op een groene vallei. In sommige maanden ligt er sneeuw op de pas en de omliggende bergen en is het uitzicht nog spectaculairder. Bij helder weer zien we vanaf de pas het blauwe Yamdrok Tsomeer en kijk je tot in Bhutan. Op de pas zwaaien sierlijke gebedsvlaggetjes.

  image

  Na een lichte daling rijden we langs de oevers van het langgerekte heilige meer. We passeren diverse dorpjes en in de verte zien we af een toe een nomadenkamp tegen de glooiende berghellingen. Na een uurtje stoppen we voor een korte wandeling en een picknick. Dan leidt de weg opnieuw de bergen in en we passeren de Karo-la, die 5010 meter hoog is. De rit gaat verder over de hoogvlakte en langs een stuwmeer. Via een brede vallei dalen we af naar Gyantse.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 18

  Gyantse / vrije dag

  image

  Vandaag heb je een vrije dag in Gyantse om naar eigen wens in te vullen. Gyantse is een gemoedelijk plaatsje gelegen op 3950 meter hoogte. De meeste huizen zijn in Tibetaanse stijl gebouwd en het dagelijks leven is nog zeer traditioneel. Hoewel het steeds meer uit het straatbeeld verdwijnt zie je hier nog steeds transport met paard en wagen.

  image

  Een zanderige hoofdstraat leidt je naar het Palkhorklooster, dat gedomineerd wordt door de Kumbum-stupa van zeven verdiepingen hoog. Als je wilt kun je helemaal in de top klimmen via donkere gangetjes en smalle trapjes, of je gaat ergens rustig zitten om de vele pelgrims die eindeloos rondjes rond de stupa lopen te observeren.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 19

  naar Shigatse (3800 meter)

  image

  We rijden in ongeveer twee uur naar Shigatse. Langs de weg wordt werken de mannen en vrouwen gezamenlijk op het land. In de pauzes zitten ze gezellig in het veld met thermoskannen vol yakboterthee en chang (gersetbier). Van verre al zien we de gouden daken van het Tashilunpoklooster. Tibets tweede stad heeft door de recente migratie van Chinezen langzaam haar Tibetaans karakter verloren. Toch zijn delen van de stad nog heel Tibetaans en is het Tashilhunpo klooster misschien wel het allermooiste in zijn soort.

  image

  Het klooster is een populair pelgrimsoord en een stad op zich: er wonen nog zo’ n 800 monniken. Overal lopen pelgrims met zakjes yakboter om de boterlampjes die in de kapelletjes staan brandend te houden. Met groot ontzag kijkt men naar de 26 meter hoge boeddha.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 20

  naar Lhasa

  image

  We rijden terug naar Lhasa. 's Middags heb je de tijd om even lekker uit te rusten. Voor de fanatiekelingen liggen er op korte afstand van Lhasa de kloosters Drepung en Sera. Ooit woonden en studeerden hier duizenden monniken, nu wonen er nog enkele honderden. In de enorme keuken van het Drepungklooster zie je de gigantische vaten waarin de boterthee gekookt werd. In het Seraklooster is een bezoek aan de drukkerij een aanrader. 's Middags wordt er op het binnenhof van dit klooster vaak gedebatteerd door de monniken.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 21

  naar Terdrom (4300 m) / bezoek Drigung Til Klooster

  image

  Vandaag rijden we naar Terdrom. De rit gaat over een slechte weg, maar het schitterende landschap maakt veel goed. We passeren diverse kloosters en nomadenkampen en her en der zien we kuddes grazende yaks. Overal wordt gerst verbouwd. We brengen een bezoek aan het kloostercomplex van Drigung Til (4100 m). Drigung Til ligt tegen een bergwand vanwaar je een prachtig uitzicht over de vallei hebt. Doordat dit klooster met het openbaar vervoer niet te bereiken is komen hier vrijwel geen toeristen. We overnachten in een eenvoudig guesthouse in Terdrom waar je heerlijk in warme bronnen kunt baden.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 22

  via Ganden naar Lhasa

  image

  Na het ontbijt rijden we in ongeveer drie uur naar het imposant gelegen klooster van Ganden (4500 meter). Het laatste stuk kronkelt de weg zich steil omhoog. We bezoeken dit fotogenieke klooster, dat gedurende de Culturele Revolutie bijna volledig vernietigd is, maar inmiddels vrijwel geheel is hersteld. Tijdens de pelgrimsroute rondom het klooster van een uur heb je een panoramisch uitzicht over Tibet. Deze kora is volgens vele de mooiste van Tibet! Vanaf Ganden is het nog ongeveer een uur rijden naar Lhasa, waar we weer overnachten in ons comfortabele hotel. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 23

  vlucht naar Chengdu / vlucht en aankomst Amsterdam

  We vliegen naar Chengdu, vanaf waar we dezelfde dag nog doorvliegen naar Amsterdam. Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt

Rondreis China en Tibet

Niet boekbaar

Naar boven
 

Doe mee aan de Memory Challenge

En maak kans op mooie prijzen!

 • 1e plaats: Jack Wolfskin jas t.w.v. €199,95
 • 2e plaats: The North Face Surge rugzak t.w.v. €129,95 
 • 3e plaats: Een Fatboy Lamzac t.w.v. €74,50 

Daar gaan we!