< Terug naar resultaten

Reisverslag van een van onze reisbegeleiders

Wandelen langs witte stadjes en groene valleien van de Alpujarras

Na jaren van zelfstandig reizen en reizen begeleiden in andere continenten, ging ik op zoek naar een huis in de ?hoogtepunten? van Europa. Een plek waar verschillende seizoenen zichtbaar zijn, waar een ander continent zó dichtbij is, dat je het aan de horizon kan zien. Waar de bergen warmte, water en sneeuw bieden en het erfgoed een magische samensmelting is van culturen van zowel het verleden als het heden. De Alpujarras in de Sierra Nevada voldoen volledig aan al mijn verwachtingen. Terwijl de jaren verstrijken, voel ik me er meer door betoverd dan ooit tevoren ? een waar paradijs voor artiesten, tuiniers en wandelaars.

De dorpen van de Alpujarras onderscheiden zich van andere dorpen in Europa door hun gemengde, door elkaar staande huizen. Alle huizen lijken op elkaar geperst of gestapeld met tussengelegen holtes (zogenaamde ?tinaos?). Ze hebben paddenstoelvormige schoorstenen, waarvan de lengte afhankelijk is van de hoogte van de daken en ramen van de buren. Vanwege de middeleeuwse, islamitische medina?s, is het ontwerp van deze dorpen anders dan vergelijkbare dorpen in Europa. Dit geeft een knusse sfeer, passend bij het landschap. De witte huizen zijn net sneeuwvlokjes op de berghellingen.

Het zuidelijke gedeelte van de Sierra Nevada is uniek in zijn biodiversiteit. Het reikt van bijna 3500 meter hoog tot aan de semi-tropische kustlijn ? het zuidelijkste puntje van Europa ? over een breedte van slechts 30 kilometer. Op de top vind je één van Europa?s meest vruchtbare gebieden voor endemische plantensoorten en aan de voet van de berg bevinden zich bananen-, avocado-, Custard appel- en suikerrietplantages. Het is de best uitgeruste en meest natuurlijke kas van Europa, met een ander klimaat voor elke plant.

Het extreme landschap biedt smalle terrassen, verweven met een wonderbaarlijk overblijfsel aan ?acequias? (greppels) en spectaculaire muildierroutes. Dit tezamen draagt bij aan het rijke en magische karakter. Iets dat nogal in contrast staat tot het recente verleden: na het terugvallen van de zijde-industrie en de industrialisatie van de landbouw, kende het gebied armoede en verwaarlozing.

De vele verlaten terrassen en vrijwel vergeten routes van tegenwoordig, geven de bezoeker de kans om zich een echte avonturier te voelen! Niet alleen door het geweldige landschap, maar ook door het verstrijken van de tijd en de aanwezige geschiedenis.

De Alpujarras liggen dichtbij de Middellandse Zee en lenen zich perfect voor wandelingen van alle lengtes en niveaus. Daarnaast is het ook de uitgelezen plek voor het drogen van Jamón ibérico (ham van het zwarte Iberische varken), waar het hoogstgelegen dorpje Trevelez bekend om is. De Sierra Nevada is niet langer een concurrerend gebied voor landbouw, maar het is desalniettemin een paradijs voor de zelfstandige organische boer. Én voor de romantische reiziger.

Ik zal veel van de Sierra Nevada reizen begeleiden, maar het kan ook zijn dat je met mijn collega George (zie onderste foto, rechts) op pad gaat.
We verwelkomen je graag!

Rondreis Spanje - Sierra Nevada

Binnenkort boekbaar.
Ik blijf graag op de hoogte.

image
Bedankt, we houden je op de hoogte

Liever telefonisch contact met één van onze reisadviseurs? Neem contact met mij op.

Naar boven
 


Stem & Win

Maak kans op een droomreis

Laat ons weten welke bestemming jij het liefst zou willen ontdekken en maak kans op een reis naar het land van je keuze!