Tijdens je rondreis leer je de echte Mayacultuur in Guatemala kennen. Guatemala is één van de landen waar dit eeuwenoude volk nog leeft. Ontdek de indrukwekkende cultuur met haar rituelen en traditionele klederdracht. Geniet daarnaast van een afwisselend landschap en mooie, oude steden als Antigua.

Een rondreis door Guatemala: Van de Spaanse verovering tot Alvaro Colom.

Tijdens je rondreis door Guatemala word je meegenomen langs de veelzijdige geschiedenis van dit land.Guatemala was van de 4e tot de 11e eeuw het kerngebied van de Maya beschaving. Aan het begin van de 16e eeuw begonnen de Spanjaarden aan de verovering van het gebied. Het duurde nog tot 1697 voordat de laatste Mayastaat, Tayasal, viel. Guatemala werd ingedeeld bij het onderkoninkrijk Nieuw-Spanje, waarvan het een kapiteinsgeneraliteit vormde die heel Centraal-Amerika omvatte.

In 1840 werd Guatemala een onafhankelijke republiek. In het begin had het land overwegend conservatieve regeringen. Met het aantreden van Justo Rufino Barrios in 1871 veranderde dat. Er kwam een liberale regering en de economie bloeide op door de export van koffie. In 1885 kwam er een einde aan Barrios' regering toen hij sneuvelde op de veldtocht in El Salvador.

Rond 1900 kreeg de heersende elite steeds meer grond en macht in handen. Jorge Ubico kreeg in 1931 de macht en vestigde zijn dictatuur. Deze werd vooral gekenmerkt door een paternalistisch beleid ter verbetering van het lot van de indiaanse bevolking. In 1951 werd de sociaaldemocraat Jacobo Arbenz Guzmán tot president gekozen. Hij startte landhervormingen, tot woede van het leger en de Verenigde Staten, die hem in 1954 omver wierpen. Er volgde een lange periode waarin dictaturen en min of meer democratische regeringen elkaar afwisselden.

Het geweld ontaardde vanaf de jaren '70 tot een bloedige burgeroorlog, waarvan vooral de indiaanse bevolking het slachtoffer werd. In 1986 werd de democratie in het land hersteld. Tien jaar later werd de burgeroorlog beëindigd. De vrede keerde langzaam maar zeker weer terug. Sinds de terugkeer van de burgerregering is Guatemala overwegend door centrumrechtse en rechts-populistische regeringen bestuurd. Echter, sinds 2008 is de president de centrumlinkse Alvaro Colom.

Een Rondreis door het diverse landschap van Guatemala

Tijdens je rondreis zul je ontdekken dat het landschap van Guatemala te verdelen is in een aantal gedeelten. Als eerste het hoogland en de hellingen aan beide zijden van dat hoogland, waar de vegetatie voor het grootste deel bestaat uit naaldbomen, zoals cipressen, dennen en pijnbomen.
Daarnaast is er de Petén-regio met vooral grasland en tropische oerwouden. De flora in het tropische regenwoud is zeer divers. De ceiba die in dit gebied groeit, wordt door de Maya's als het symbool van de kosmos beschouwd. De zapote en kopalboom leveren respectievelijk chicle (de grondstof voor kauwgom) en hars. Bovendien zijn er veel plantages waar bananen-, rubber-, en palmbomen groeien. Tot slot zijn er de kustvlakten en de grote meren. De zuidkust is wat heuvelachtig met zwarte lavastranden, terwijl de noordkust bij Livingston een typische Caribische sfeer weergeeft met palmbomen en gele stranden.

Maak tijdens je rondreis door Guatemala kennis met de plaatselijke bevolking

Een rondreis door Guatemala is niet compleet zonder kennis te maken met de lokale bewoners. De bevolking van Guatemala bestaat voor bijna zestig procent uit Mestiezen en blanken. Deze bevolkingsgroepen worden er ook wel Ladino's genoemd. De overige bevolking bestaat uit Indigenas, beter bekend als Indianen. Het overgrote deel hiervan behoort tot het Maya volk. Alleen al in Guatemala bestaat dit volk uit 23 verschillende groepen met onderling een andere taal. De officiële taal in het land is Spaans, maar een groot deel van de bevolking spreekt een Mayataal, voornamelijk K'iche, Kaqchikel, O'egchi en Mam. In afgelegen delen van het land is de Mayabevolking niet tweetalig.

Tijdens je rondreis door Guatemala maak je uitgebreid kennis met de Mayacultuur

Guatemala zal bij veel mensen een geliefde rondreis bestemming zijn vanwege de cultuur van de Mayabevolking. Je kunt er uiteraard veel van zien in de musea in de grote steden. Maar ook met de hedendaagse Mayacultuur kun je kennis maken tijdens het reizen door Guatemala. Bijvoorbeeld in Tikal, in het noordoostelijke Petén-departement. Hier steken grote piramiden uit de prekoloniale tijd boven de bomen van het oerwoud uit.
De religie van de Maya is een mix van het Katholicisme en Maya-geloven en rituelen. De oorspronkelijke goden hebben tegenwoordig plaats gemaakt voor beelden van Santos. De Maya offeren kippen, kaarsen, wierook en een rituele alcoholische drank. De Maya dragen nog altijd hun traditionele klederdracht en een groot deel is werkzaam in de toeristenindustrie.

Rondreis Guatemala: Guatemala stad en Antigua

Een van onze Guatemala reizen begint in Guatemala stad. Het is de grootste stad van Centraal-Amerika en gelegen in de vallei in het zuiden van het land. We reizen door naar Antigua. Het is een mooie stad met zijn koloniale bouwstijl, overzichtelijke omvang en typische marktjes. Er zijn een aantal belangrijke bezienswaardigheden. Als eerste het Parque Centrale, met de uit 1936 daterende replica van de fontein van de zeemeerminnen. Verder zijn er de Kathedraal de Santiago, het museum van de Universiteit van San Carlos en de kerken van La Merced, San Francisco en las Capuchinas. Bezoek ook de Casa Popenoe, een gerestaureerde koloniale woning en het uitzichtspunt Cerro de la Cruz.

Wist je dat ...

- Het kleurrijke vogeltje Quetzal met zijn prachtige staart het symbool van Guatemala is?
- In de vroegere stad El Mirador zich een piramide bevond die ruim twee keer zo groot was als de piramide van Gizeh in Egypte?
- Antigua bekend is om de jade die er verkocht wordt?

Er zijn 3 rondreizen naar Guatemala die voldoen aan jouw wensen
 • Rondreis Mexico, Guatemala en Honduras De magie van de Maya's
  • Unieke overnachting midden ín het park van Tikal, vlakbij de ruïnes
  • Zeer afwisselende reis met vulkanen, indianenmarkten, koloniale steden en strand
  • Bezoek aan minder bekende en authentieke stadjes in Mexico
  23 dagen
  vanaf € 2.298,- inclusief CO2-compensatie
 • Rondreis Trans-Midden-Amerika Langs de Pan-American Highway
  • Veel afwisseling: indianenmarkten, koloniale steden, regenwoud, vulkanen en stranden
  • Twee overnachtingen in Lanquin in het hart van Guatemala
  • Rondreis door 4 landen: Costa Rica, El Salvador, Honduras én Guatemala

  Gegarandeerd vertrek op:
  09 nov - alle vertrekdata

  31 dagen
  vanaf € 2.798,- inclusief CO2-compensatie
  Bekijk deze reis

  Gegarandeerd vertrek op:
  09 nov - alle vertrekdata

 • Rondreis Guatemala Het kleurrijke hart van de Maya-wereld
  • Bezoek aan de wereldberoemde Mayaruïnes van Tikal inclusief entree
  • Maak kennis met avontuurlijk, divers en kleurrijk Guatemala
  • Uitstekende combinatie tussen cultuur en natuur

  Gegarandeerd vertrek op:
  15 nov , 14 feb , 13 dec - alle vertrekdata

  Nieuwe reis
  17 dagen
  vanaf € 1.998,- inclusief CO2-compensatie
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

Reisverhalen

 • Guatemala - Het kleurrijke hart van de Maya-cultuur

  Midden- en Zuid-Amerika, 15-07-19

  Avontuurlijk, kleurrijk en divers, dat zijn de woorden die productmanager Joeri te binnen schieten bij het beschrijven van Guatemala. Hij heeft voor Sawadee dit mooie en nog redelijk onontdekt...

  Lees verder
 • 6 Must-Sees in Guatemala

  Midden- en Zuid-Amerika, 27-11-18

  Guatemala is een land in Midden-Amerika en uit ervaring kan ik zeggen dat het zeer de moeite waard is om te bezoeken. Als ik aan Guatemala denk… denk ik aan de prachtige natuur, de kleurrijk...

  Lees verder
 • Onze vrouw in Guatemala

  Midden- en Zuid-Amerika, 03-05-13

  Heidi Kusters (35) woont samen met haar dochter in Antigua, Guatemala. Negen jaar geleden begon ze als reisbegeleider voor Sawadee. Ze combineert deze baan met haar vaste baan als manager van ...

  Lees verder
image
Naar boven
 

Schrijf je in en WIN!

Wil je kans maken op een van deze prijzen? Laat dan hier je e-mailadres achter, blijf op de hoogte van ons reisnieuws en wie weet ben jij de gelukkige winnaar!

 • Een Eastpak Tranverz M Trolley
 • 2x bol.com bon t.w.v. €25,-

Door deelname schijf je je in voor de wekelijkse Sawadee nieuwsbrief. Sawadee respecteert jouw privacy en gebruikt hiervoor de richtlijnen vanuit de AVG wetgeving. Bekijk ons privacybeleid.