Achtergrond Mexico

Mexico kent de grootste Spaanstalige bevolking van de wereld, het grenst aan Amerika, Belize en Guatemala. Langs de kust van de Golf van Mexico bevind zich het tropisch regenwoud. Het noorden van Mexico is wat droger en lijkt wat meer op een woestijngebied. In het noordoosten van Mexico vind je de meest prachtige kustplaatsen, met hagelwitte stranden en azuurblauwe zee. Naast de bekende Mayaruïnes staat Mexico ook bekend om zijn moderne steden zoals Cancún en Mexico-stad. Het land heeft een rijke geschiedenis, cultuur en natuur wat het perfect maakt voor een fantastische rondreis.

Bevolking

In Mexico leven zo ongeveer 122 miljoen mensen, merendeel woont in de hoofdstad Mexico-stad. Een groot deel van de Mexicaanse bevolking is van Indiaanse afkomst. In het verleden zijn er veel immigranten vanuit Europa naar Mexico gekomen, dit heeft gezorgd voor een mix in de Mexicaanse etniciteit.

Geschiedenis

De Mexicaanse geschiedenis gaat ver terug in de tijd, rond 1200 voor Christus waren de Olmeken in Mexico. Rond het begin van de jaartelling werden dit de oude Maya’s. Vervolgt door de klassieke periode, die eindigde in het jaar 700. Hierdoor verdween een deel van de oude Mayacultuur, waarschijnlijk door de gevolgen van klimaatverandering. Later kwamen de nomaden naar Mexico en werd het rijk van de Azteken gevormd. In 1519 kwam de Spaanse veroveraar Hernán Cortés aan land, wat het einde betekende voor de Azteken. Mexico werd een kolonie van Spanje maar door de Napolitaanse oorlogen kwam daar al gauw een einde aan.

In september 1810 werd Mexico onafhankelijk verklaard. Enige tijd later in 1884 werd Porfirio Diáz uitgeroepen tot president, vervolgens kwamen de liberalen en guerrilla’s in opstand tegen het regime van de president wat leidde tot de Mexicaanse revolutie. Er volgde een nieuwe grondwet en er werd een nieuwe president gekozen. Rond 1934 kwam de institutionele revolutie wat resulteerde in een behoorlijk corrupt systeem. In de jaren 80 en 90 sloot Mexico zich aan bij de Noord-Amerikaanse vrijehandelsovereenkomst (NAFTA), wat weer leidde tot veel opstand van de bevolking. Vandaag de dag is er nog steeds een grote kloof tussen arm en rijk.

Wist je dat ...

 • Mexicanen heel gastvrij zijn? Je wordt gauw uitgenodigd om bij hun thuis te komen eten.
 • Het Eco-toerisme steeds groter wordt in Mexico?
 • Mexico ongeveer 60 keer zo groot is als Nederland?
 • De meeste zebrapaden, lijnen en pijlen op de weg en bijna alle verkeersborden met de hand geschilderd worden? 
 • De chihuahua (hondenras) naar een Mexicaanse stad is vernoemd?

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Mexico

Tijdens een rondreis door Mexico zal je verrast worden door prachtige koloniale steden, indianendorpjes, markten overladen met groente, fruit en kleurrijke stoffen, een azuurblauwe zee en indrukwekkende Maya-ruïnes. Bovendien heeft Mexico een uiterst vriendelijke en gastvrije bevolking, die ook nog eens fantastisch kan koken! Verwen jezelf met heerlijke tortillas, quesadillas en enchiladas. Als toetje kies je een van de zoete en zongerijpte vruchten, die je bij ieder marktkraampje kan kopen.

Er zijn 3 rondreizen naar Mexico die voldoen aan jouw wensen
 • Rondreis Mexico, Guatemala en Honduras De magie van de Maya's
  • Unieke overnachting midden ín het park van Tikal, vlakbij de ruïnes
  • Zeer afwisselende reis met vulkanen, indianenmarkten, koloniale steden en strand
  • Bezoek aan minder bekende en authentieke stadjes in Mexico
  23 dagen
  vanaf € 2.298,- inclusief CO2-compensatie
 • Rondreis Mexico Chill & Adventure Reizen en relaxen rond de Rivièra Maya
  • Tussen de apen en neusbeurtjes in het Biosfeerreservaat van Calakmul
  • Combineer cultuur, natuur en strand op deze actieve rondreis
  • Heerlijk ontspannen afsluiten aan het strand van Playa del Carmen én Isla Mujeres

  Gegarandeerd vertrek op:
  15 nov , 07 mrt - alle vertrekdata

  Sawadeal € 50,-
  16 dagen
  vanaf € 1.798,- € 1.748,- inclusief CO2-compensatie
 • Rondreis Mexico Go-26 Actieve jongerenreis langs de Ruta Maya
  • Op reis met onze Belgische partner Joker
  • Reis met leeftijdsgenoten door Mexico
  • Perfecte combinatie van actie, cultuur, natuur en strand
  Blijf op de hoogte
  23 dagen
  Boekbaar vanaf
  27-12-2018
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Reisverhalen

 • Viva México en de Familiereis, deel 2!

  Midden- en Zuid-Amerika, 15-09-17

  Michèle Oudenaarden is reisbegeleider en schrijft over... reizen natuurlijk. Echt waar, elke dag maakt zij weer een nieuw avontuur mee!Na het begeleiden van het eerste seizoen familiereizen in ...

  Lees verder
 • Viva México en de Familiereis!

  Midden- en Zuid-Amerika, 24-07-17

  Michèle Oudenaarden is reisbegeleider en schrijft over... reizen natuurlijk. Echt waar, elke dag maakt zij weer een nieuw avontuur mee! “Todos son tus hijos (zijn dat al je kinderen)?” wordt aan mi...

  Lees verder
 • Het leukste van San Cristóbal

  Midden- en Zuid-Amerika, 08-05-17

  Iris Piers heeft haar drukke baan opgezegd en haar tas gepakt om de wereld over te reizen. Voor Sawadee Reizen schrijft ze haar mooiste ervaringen op.Gelegen...

  Lees verder
image

Hoogtepunten

Chichén Itzá

Chichén Itzá was de belangrijkste stad voor de Maya’s, hier staat de bekende piramide van Kukulcán. De stad bestaat onder andere uit een markt, een klooster, graftombes en tempels. Je zult versteld staan van de bijzondere bouwwerken in deze prachtige omgeving. Het is gelegen op het schiereiland Yucatán, de stad staat sinds 1988 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Celestún

Celestún is een havenstad in het westen van Yucatán, er is een groot National Park te vinden. Dit park staat bekend om zijn flamingo’s en mangrovebossen. Maar daarnaast leven er ook heel veel andere diersoorten zoals pelikanen en krokodillen, ook is het park een broedplaats voor zeeschildpadden. De stad is gelegen aan de kust en visserij is daarom een grote inkomstenbron, de beste visgerechten zal je hier proeven!

Isla Mujeres

Isla Mujeres wat letterlijk vertaald ‘vrouweneiland’ betekent, is een eiland gelegen voor de kust van Mexico. Dit eiland was heilig voor de Maya’s en is door de Spanjaarden zo genoemd vanwege de vele vrouwenbeelden die ze daar aantroffen. Het eiland heeft hagelwitte stranden en is omringd door kraakheldere zee. Hier zal je versteld staan van de mooie onderwaterwereld tijdens het snorkelen en misschien kom je de ongevaarlijke walvishaai tegen.

San Cristóbal de las Casas

Deze koloniale stad ligt in een vallei in het zuidoosten van Mexico, dicht bij de Mayastad Palenque. San Cristóbal de las Casas kent een rijke architectuur, zo zijn er veel huisjes met prachtige voorgevels te vinden. Op de markt kun je de mooie kleurrijke, handgemaakte spullen van de Maya’s bekijken. Het echte traditionele Mexico ervaar je hier.

Mérida 

Mérida is de hoofdstad van Yucatán, hier vind je vooral mooie kerken en musea. De kathedraal die ten oosten van het centrale plein ligt is de oudste van Latijns-Amerika. Het is dan ook zeker de moeite waard om deze van binnen te bekijken, net als alle andere prachtige gebouwen in de stad. Veel mensen lopen hier nog in traditionele Mayakledij, wat natuurlijk een echt Mexicogevoel met zich meebrengt.

Beste reistijd Mexico

Reizen naar Mexico kan eigenlijk altijd maar er is wel een periode waarin je het beste kunt gaan. De beste periode is van december t/m april, dit is na de regentijd. Mexico heeft een gevarieerd landschap en dus ook een gevarieerd klimaat. In de bergen kan het in de avond flink afkoelen en door veel luchtvochtigheid en warmte kan het in augustus en september erg onaangenaam zijn. In de periode van juni en medio september kunnen er orkanen voorkomen, deze worden gelukkig altijd ruim van te voren aangekondigd.

image
image

Reistips

Museum van Palenque

Naast de ruïnes heeft Palenque ook een interessant museum wat zeker een bezoek waard is. Hier kun je de mooiste kunstvoorwerpen van de Maya’s bekijken.

Playa del carmen

Playa del Carmen kent een rijke natuur, vlak voor de kust vind je er de meest prachtige vissoorten en koraalriffen. Dit gebied kun je perfect verkennen door te gaan snorkelen. Dagelijks vertrekken er boten naar het gebied. 

Pacaya vulkaan

De Pacaya vulkaan ligt in Guatemala, en is 2552 meter hoog. De vulkaan is nog actief, maar er is een mogelijkheid om de vulkaan te beklimmen. Tijdens de klim zal je oog in oog komen te staan met gloeiend hete lava, gelukkig op afstand. Deze indrukwekkende ervaring zal je niet snel vergeten. 

Warmwaterbronnen van Copán 

Een paar kilometer ten noorden van de oude Mayastad Copán vind je natuurlijke warmwaterbronnen, in deze bronnen zal je heerlijk genieten en tot rust komen. 

Río Dulce 

De Río Dulce is zo ongeveer 43 kilometer lang, langs de oevers van de rivier vind je onder andere Indianenhutten. De rivier is perfect om te verkennen per kajak of maak een wandeling in het mooie natuurpark naast de rivier.

Naar boven
 

Puur Sawadee week

Op 10 oktober is het de Dag van de Duurzaamheid en natuurlijk doen wij mee! Ontvang tussen 10 en 17 oktober 2018 een prachtig duurzaam pakket bij boeking (m.u.v. familiereizen). Dit pakket bestaat uit:

 • Een duurzame Dopper waterfles 
 • Een WakaWaka Power+  
 • Standaard CO2-compensatie