Een rondreis door Patagonië

Eten en drinken in Patagonië

De keuken van Patagonië is erg Latijns-Amerikaans: er staat veel vlees op het menu. Rood vlees en steaks worden veelvuldig geserveerd tijdens asados (barbecues) en in parilladas (mixed grill) restaurants. Tussendoor worden empanadas gegeten. Deze kleine tussendoortjes zijn gevuld met vlees, kaas of schaaldieren. Ook panaderies, bakkerijen waar je sandwiches eet, zijn populair.  Bij al dit vlees worden traditionele dranken geschonken, als Chileense brandy, Pisco Sour, Piscola (Pisco gemixt met cola). 

Patagonië


Wist je dat? 

 • In de provincie Santa Cruz de bevolkingsdichtheid 0,7 mens per km2 is? Ter vergelijking: in Nederlands was dit getal in 2008 395,6 per km2.
 • De Argentijnen kampioen vlees eten zijn? Zij eten per persoon meer dan honderd kilo per jaar. Dat is ruim 300 gram per dag.
 • In Patagonië groepen pinguïns te bewonderen zijn?

Een rondreis langs de eeuwenoude geschiedenis van Patagonië

De veelzijdige geschiedenis van Patagonië zal je rondreis onvergetelijk maken. Patagonië dankt haar naam aan de Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan. Hij was in 1520 de eerste Europeaan die Patagonië aandeed. Magellaan trof er reusachtige voetafdrukken van mensen aan. Daarom noemde hij het gebied 'Patagão', wat zoiets als 'land der grootvoetigen' betekent. Wat Magellaan niet wist, was dat de oorspronkelijke bewoners, de Mapuche, grote looien lompen als schoeisel droegen. Na Magellaan zetten andere Europese ontdekkingsreizigers voet aan wal in Patagonië. Zo ook de Nederlander Willem Corneliszoon Schouten. In 1616 vernoemde hij het zuidelijkste puntje van Vuurland 'Kaap Hoorn', naar zijn woonplaats Hoorn.


Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Patagonië

Een rondreis door Patagonië is een avontuur op zich. Het adembenemende natuurschoon, het desolate landschap, het grillige klimaat en de bijzondere dieren. Beleef de enorme gletsjers, de immense afstanden en de indrukwekkende rotswanden. In Patagonië gaat u echt op ontdekkingsreis.

Patagonië is waarschijnlijk een van de meest ongerepte natuurgebieden op deze aarde. Het Zuid-Amerikaanse landschap is nog altijd woest en verlaten. Patagonië ligt ten zuiden van de rivier de Colorado (41ste breedtegraad) tot aan de Straat Magellaan. Het strekt zich uit van het Andesgebergte tot aan de Atlantische Oceaan. Patagonië is ongeveer 900.000 km2 groot: ongeveer 21 keer Nederland. Het gebied is enorm, maar bijna onbevolkt. Er wonen slechts 2,0 mensen per km2.

image

Een rondreis door Patagonië zit vol flora en fauna

Wie aan een rondreis door Patagonië denkt, denkt gelijk aan de wonderschone natuur. Het ongerepte en afwisselende landschap met actieve vulkanen, gletsjers, valleien, fjorden, besneeuwde bergtoppen, bossen en kristalheldere meren. En natuurlijk pampa's: de uitgestrekte boomloze vlaktes die zo typerend zijn voor Latijns-Amerika. Meer dan vijftig uitgestrekte gletsjers zijn te vinden in het gletsjerpark Los Glaciares.
De fauna van Patagonië is ook bijzonder te noemen. In het uitgestrekte landschap voelen guanaco's (familie van de lama's), Zorro Colorado (de Vuurlandse vos), poema's, mara's (Patagonische haas) en gordeldieren zich thuis. Aan de kust leven zeehonden, zeeleeuwen, zeerobben, pinguïns en walvissen. Schapen en koeien begrazen de Patagonische weiden.

Er zijn 2 rondreizen naar Patagonië die voldoen aan jouw wensen
 • Rondreis Patagonië Azuurblauwe meren en besneeuwde bergtoppen
  • Meerdaags bezoek aan Torres del Paine - inclusief lokale wandelgids
  • Bezoek aan de imposante Perito Moreno inclusief
  • Mogelijkheid om walvissen te spotten bij Peninsula Valdes (juni- half dec)
  23 dagen
  vanaf € 3.398,- inclusief CO2-compensatie
 • Rondreis Patagonië en Paaseiland Gletsjers en mysterieuze beelden
  • Vijf dagen wandelen door de mooiste natuurparken van Chili en Argentinië
  • Overnachting op een authentieke estancia (inclusief typische Patagonische BBQ)
  • Ontdekking van de geheimen van het mysterieuze Paaseiland

  Gegarandeerd vertrek op:
  21 nov , 09 jan - alle vertrekdata

  30 dagen
  vanaf € 5.598,- € 5.548,- inclusief CO2-compensatie
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

Reisverhalen

 • Hoogtepunten Patagonië

  Midden- en Zuid-Amerika, 06-05-19

  Patagonië: duizenden kilometers lang met een klimaat wat wordt beïnvloed door de Andes. Ruige bergen en vlakten die eindeloos lijken. Hagelwitte gletsjers. Verschillende dieren zoals pinguïns, zeel...

  Lees verder
 • Mijn Patagonië

  Midden- en Zuid-Amerika, 07-06-13

  Bulderende gletsjers, witgepoederde vulkaanpieken en de zuidelijkste stad op aarde: een rondreis door Patagonië is zo'n reis die werkelijk elke avonturier wat te bieden heeft. Reizigers Leo Ro...

  Lees verder
image

Rondreis Patagonië hoogtepunten

Van droge uitgestrekte vlaktes tot aan indrukwekkende gletsjers, je vindt het allemaal in Patagonië. Tijdens een rondreis door dit bijzondere gebied kom je vele hoogtepunten tegen. Hieronder hebben we enkele hoogtepunten van een rondreis door Patagonië kort voor je uitgelicht, je gaat er echter nog veel meer tegenkomen in dit indrukwekkende gebied. 

Een rondreis door 'het vuurland' van Patagonië

Tijdens je rondreis zul je het puntje van Patagonië, 'vuurland' bezoeken. Het is een omvangrijke eilanderarchipel met als grootste en hoofdeiland, Isla Grande de Tierra del Fuego. In Vuurland ligt de meest zuidelijke stad ter wereld: Ushuaia. Het stadje is de poort naar Antarctica en bestaat sinds 1870. Ushuaia ligt te midden van het brede Beagle kanaal, eeuwig besneeuwde toppen en de Martial gletsjer. Het grootste deel van Tierra del Fuego bestaat uit een wildernis van regenwoud, bergpieken vol gletsjers, meren, bossen, fjorden en moerassen. Vuurland is het paradijs voor vogelliefhebbers, er leven hier vele exotische vogels.

Vuurland


Tradities en mysteries op Paaseiland

Paaseiland is de meest afgelegen bewoonde plek ter wereld. Op het eiland staan de wereldberoemde Moais: tot 23 meter hoge figuren van vulkanisch steen (tufsteen). Het is nog altijd een raadsel hoe de Polynesiërs erin zijn geslaagd om deze beelden over hun eiland te verplaatsen. Ook andere oude tradities zijn nog altijd springlevend. Zo wordt jaarlijks het festival Tapati Rapa Nui gevierd. In de eerste twee weken van februari herleven oude rituelen en tradities.

Nationaal Park Los Alerces

Het nationale park Los Alerces bestaat uit meren, rivieren, watervallen, gletsjers en wouden. De naam van het park is een verwijzing naar één van de langst levende bomen ter wereld die hier voorkomen. Alerce bomen kunnen enkele duizenden jaren oud worden en een aantal in dit park zijn dan ook ruim 3000 jaar oud. Naast deze bijzondere bomen in het park is er een grote diversiteit aan fauna te vinden. Zo zijn er bijvoorbeeld 126 verschillende vogelsoorten te vinden.

Nationaal park Los Alerces


El Chaltén, toegangspoort tot het park Los Glaciares 

Dit kleine bergdorpje in het hart van de Andes wordt gezien als de toegangspoort tot het nationale park Los Glaciares. Het hoogtepunt van dit nationale park is de Perito Moreno Gletsjer. Terwijl je dit natuurwonder bekijkt hoor je het ijs kraken en schuren en soms breekt een enorm stuk ijs af en valt het in het water. Deze gletsjer wordt samen met de andere gletsjers in het park het Zuid Patagonische IJsveld genoemd. El Chaltén is de ideale uitvalsbasis om dit wonderlijke park te bezoeken. 

Los Glaciares


Beste reistijd Patagonië

Patagonië ligt in het uiterste puntje van het Zuid-Amerikaanse continent en is verdeeld over Argentinië en Chili. Het gebied is ongeveer vijftien keer groter dan Nederland en is een van de meest bijzondere toeristische bestemmingen van heel Zuid-Amerika. De overweldigende natuur en de uitgestrektheid van het gebied, maakt Patagonië tot een betoverende bestemming. Het klimaat is onder te verdelen in drie klimaatsoorten, namelijk: een gematigd zeeklimaat, een koel zeeklimaat en het ijsklimaat. Ten oosten van het Andesgebergte liggen gebieden in de regenschaduw, waardoor het er erg droog is. Er is uitsluitend toendrabegroeiing. Hoe zuidelijker je gaat, des te kouder het wordt. Op het meest zuidelijke punt heerst een koel zeeklimaat en een arctisch klimaat.

Seizoenen

Doordat Patagonië op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen tegenovergesteld aan die in Nederland. Juli valt middenin de winter en januari volop in de zomer. Door de verschillende klimaatzones zijn de verschillen in jaargetijden niet overal evengoed merkbaar. In de hooggelegen Andes is het bijvoorbeeld altijd koud.

De seizoenen in Patagonië zien er als volgt uit:

 • Lente    : 1 september tot 30 november
 • Zomer  : 1 december tot 28/29 februari
 • Herfst   : 1 maart tot 31 mei
 • Winter  : 1 juni tot 31 augustus

Reisadvies

In de wintermaanden kan het in Patagonië erg koud zijn. Hierdoor vindt een rondreis door vaak plaats in de zomermaanden. Dit betekent dat de beste reistijd van december tot en met maart is. Ondanks dat de temperaturen hoger zijn dan in de winter kan het in Patagonië nog steeds koud zijn. Vanaf oktober gaan de temperaturen weer omhoog maar schommelen de weersomstandigheden nog wel. 

image

Rondreis Patagonië reistips

Een rondreis door Patagonië bestaat uit meerdere hoogtepunten. Tussen deze hoogtepunten door geniet je van enkele vrije dagen op de meest indrukwekkende plaatsen. Hier heb je de mogelijkheid om je dag zelf in te delen. Ter inspiratie hebben we onderstaande reistips voor je opgesteld.

Buenos Aires

De hoofdstad van Argentinië staat bekend om de tango, de voetbalclub Boca Juniors en de kleurrijke wijk La Boca. Buenos Aires wordt ook wel het ‘Parijs van Zuid-Amerika’ genoemd. Terwijl je hier rond loopt ontdek je al snel waarom. De parken hier zijn ontworpen naar Parijs’ model en het uitgaansleven is ontzettend populair. Vooral de wijken La Boca en San Telmo zijn populaire bezienswaardigheden. San Telmo is de bakermat van de tango en een ideale plek om te shoppen.

La Boca


Peninsula Valdés

Tijdens één van je vrije dagen heb je de mogelijkheid om het schiereiland en natuurreservaat Peninsula Valdés te bezoeken. Het gehele jaar door zijn hier zeeleeuwen en zeeolifanten te vinden. Tussen juni en half december kan je een boottocht maken en heb je een redelijk grote kans om walvissen te spotten. Deze indrukwekkende dieren trekken dan langs de Peninsula Valdés richting hun paargebied. Op het binnenland komen enkele bijzondere diersoorten voor zoals de guanaco, de mara, de choique en de armadillo.

Bariloche 

De stad Bariloche staat voornamelijk bekend als één van de beste plekken voor wintersport. Onze koninklijke familie staat hier bijvoorbeeld regelmatig op de latten. Gelukkig is er tijdens de zomer ook genoeg te beleven in Bariloche. Zo kan je hier een fiets huren en genieten van een schitterende fietsroute. Culinaire liefhebbers zitten in Bariloche op de goede plek. De mensen hier zijn dol op kaasfondue en Bariloche wordt gezien als de chocolade hoofdstad van Argentinië. Er is zelfs een heus chocolademuseum te vinden en heb je de mogelijkheid om een chocoladefabriek te bezoeken.

Bariloche


Naar boven
 


Stem & Win

Maak kans op een droomreis

Laat ons weten welke bestemming jij het liefst zou willen ontdekken en maak kans op een reis naar het land van je keuze!