< Terug naar resultaten

Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 14 deelnemers
 • 14-daagse jungletocht door de meest fascinerende natuurgebieden van Suriname
 • Ontmoeting met Inheemse stammen in het pure westen van Suriname
 • Off the beaten track: 5-daagse tour door het ongerepte Marowijne gebied
 • Indrukwekkende tochten met een traditionele houten boot over ruige, natuurschone rivieren
 • Veel maaltijden inclusief in de reissom!
 • Ontdek het Surinaamse ‘platteland’, de historische plantages en koloniaal Paramaribo
 • Bezoek aan de Brownsberg met zijn bijzondere regenwoud en watervallen
 • Zeeschildpadden bekijken aan de legstranden van Matapica (seizoensafhankelijk)
 • Bezoek aan de Raleighvallen in het Centraal Suriname Natuur Reservaat
 • Spot vogels en kaaimannen bij natuurreservaat Bigi Pan, de grootste lagune van Suriname
 • Tijdsbesparende vlucht van het Marowijne gebied terug naar Paramaribo
 • Rechtstreekse vlucht met KLM

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  vlucht Amsterdam - Paramaribo

  Voor gegevens over de vlucht verwijzen we naar het vluchtschema. Na aankomst in Paramaribo reizen we per shuttlebus naar Paramaribo waar we 1 nacht zullen verblijven. Onder het genot van een Surinaams sapje neemt de reisbegeleider het reisprogramma door.

 • 2

  Fiets- en boottocht naar oude plantages en strand van Matapica

  image

  We maken vandaag een prachtige fietstocht richting het Commewijne district, een voormalig plantagegebied. Veel plantages zijn volledig overwoekerd en daardoor herinneren alleen de oude plantagenamen ons nog aan de koloniale tijd. Vanuit Leonsberg nemen we de boot naar Nieuw Amsterdam en bezoeken we het historische openluchtmuseum. Bij Mariënburg (een voormalige suikerfabriek) steken we per boot de rivier over naar plantage Johan & Margaretha en varen we in kleinere bootjes via het moerasgebied naar het strand van Matapica.

  image

  De boottocht door de smalle kronkelpaadjes van het moeras vaart langs een onder gelopen oude plantage. Aangekomen bij het strand kun je zwemmen, vissen of een strandwandeling maken. In het legseizoen van de zeeschildpadden (feb-aug) neemt een lokale gids je mee naar het strand om getuige te zijn van dit bijzondere fenomeen. Ook buiten het legseizoen is Matapica nog steeds de moeite waard. Tijdens de avondtocht door het moeras gaan we op zoek naar kikkers, slangen en kaaimannen. De nacht brengen we door in een tentenkamp met hangmatten.

  Optioneel Liever geen hangmat?

  Geen hangmat

  Tijdens deze avontuurlijke reis hoort natuurlijk een bijpassend verblijf. Zo slapen we in totaal 7 nachten (bij Matapica, Bigipan, Apura en Palulu) in comfortabele hangmatten met klamboe in de buitenlucht, maar wel onder een overkapping. Wanneer je liever op een matras of luchtbed slaapt is dit ook mogelijk en kun je dit aangeven op het boekingsformulier. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

 • 3

  naar Paramaribo

  image

  De volgende dag vertrekken we weer richting Johan & Margaretha en fietsen we terug naar Paramaribo. Paramaribo is een fascinerende stad. Er heerst een heerlijke multiculturele sfeer en de koloniale achtergrond van Suriname geeft af en toe een typisch Nederlandse tintje aan het geheel. Paramaribo is de enige echte stad van Suriname; de helft van de gehele bevolking van het land, zo’n 250.00 mensen, woont hier. We verblijven 2 nachten in een gezellig en centraal gelegen appartement met zwembad.

 • 4

  Paramaribo / vrije dag

  image

  Je hebt alle tijd om Paramaribo te bekijken. Veel van de koloniale houten huizen in het centrum zijn in de afgelopen periode gerenoveerd. Wanneer je door straten als de Herenstraat, de Keizerstraat of de Jodenbreestraat loopt, lijkt het even alsof je in Nederland bent op een warme zomerdag. Wandel naar de historische Waterkant waar je van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat allerlei heerlijke hapjes uit verschillende windstreken kunt krijgen en breng een bezoek aan Fort Zeelandia. 

  image

  Ook heb je de mogelijkheid om richting Leonsberg te gaan voor de dolfijnentoer. In een traditionele boot vaar je richting de monding van de Surinamerivier waar de dolfijnen rondom de boot verschijnen. Een onwijs gaaf gezicht! De boot vaart langs Fort Nieuw Amsterdam waar je kanonnen ziet staan die destijds de achterliggende plantages konden beschermen tegen de Engelse en Franse vijanden.

  Aangezien er meerdere vrije dagen in Paramaribo zijn, kun je er ook voor kiezen om de dolfijnentoer op dag 19 te doen.

 • 5

  via Groningen en Totness naar Nieuw Nickerie

  image

  Vandaag beginnen we aan de 14-daagse Amazone jungletocht. We rijden in zuidwestelijke richting door het achterland naar Groningen, waar zich in 1845 een groep Nederlandse boeren vestigde om een nieuw bestaan op te bouwen. Na de kennismaking met Groningen, reizen we verder naar Coppenamepunt en bezoeken kleine rokerijen van voornamelijk catfish. De Coppenamebrug brengt ons in het district Coronie, bekend om de grote kokospalmenplantages. Na de lunch in Totness rijden we door naar Nieuw Nickerie waar we overnachten.

 • 6

  bezoek rijstfabriek en moerasgebied Bigi Pan

  image

  In de ochtend vertrekken we per bus naar één van de belangrijkste producenten van rijst, namelijk de rijstfabriek van Manglies. Daarna maken we een prachtige boottocht over de grootste lagune van Suriname, natuurreservaat Bigi Pan. Bigi Pan betekent ‘groot meer’. Om de omgeving volledig in je op te nemen, varen we door het moerasgebied per houten korjaal. Dit gebied bestaat o.a. uit mangrovebossen, kreken en modderbanken. Ook is het reservaat rijk aan bijzondere flora en fauna.

  De traditionele korjaal is een uitgeholde houten boot, gemaakt van boomstammen.

  image

  Vogel- en natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Bigi Pan. Verder wemelt het water van verschillende soorten vissen, waardoor er bij de aanmeersteiger bijna altijd vissers te vinden zijn. Je kunt het moerasmeer verder verkennen, gaan vissen of neem bijvoorbeeld een modderbad. Als je geluk hebt, kun je hier ’s avonds kaaimannen spotten. We verblijven een nacht in een eenvoudige lodge midden op het ondiepe meer.

 • 7

  naar Apura

  image

  Vandaag reizen we verder naar de indiaanse leefgemeenschappen van Apura. Al vroeg vertrekken we met de bus naar de Corantijnrivier om vervolgens per houten korjaal de rivier te betreden. Varen in een houten korjaal over de breedste rivier van Suriname is een bijzondere ervaring. We varen langs honderden eilanden over de vrij ondiepe rivier. We brengen een kort bezoek aan het indiaanse dorp Orealla aan Guyanese kant. Vervolgens is het nog ongeveer een uur varen naar Apura, waar we 3 nachten doorbrengen bij een indiaans kamp.

 • 8

  Apura

  image

  Tijdens het verblijf bij de indianen ervaar je hun leefwijze door mee te helpen tijdens de verschillende werkzaamheden van de mannen en vrouwen. Je kunt bijvoorbeeld helpen tijdens het werken op de kostgrond, cassave raspen, cassavebrood bakken, koken, cassirie maken (een alcoholhoudende drank gemaakt van cassave), tassiebladeren vlechten of vissen. Daarnaast verkennen we het uitgestrekte gebied per bus en bezoeken bezienswaardigheden zoals de plek van de nooit afgemaakte spoorlijn van “daar naar nergens”.

  NB: Wat je exact kunt doen verschilt per bezoek, aangezien dit afhangt van de activiteiten die de gezinnen tijdens je bezoek uitvoeren.

 • 9

  Apura / optioneel bezoek Blanche Marie watervallen

  image

  Vandaag kun je een bezoek brengen aan de Blanche Marie watervallen. Vanuit Apura is het ongeveer 3 uren rijden naar dit gebied. Je kunt hier heerlijk zwemmen, relaxen en als je wilt onder de watervallen gaan zitten voor een verfrissende natuurlijke douche. Ook kun je (als het getij het toelaat) een bezoek brengen aan de Kaburikreek, een prachtige kreek met veel vogels. Met een beetje geluk kun je hier ook lamantijnen (zeekoeien) en otters spotten.

 • 10

  naar Raleighvallen

  image

  Na afscheid te hebben genomen van het kamp vertrekken we vandaag vroeg vanuit Apura. Na een hobbelige avontuurlijke rit komen we aan in Witagron. Bij aankomst worden de korjalen ingeladen voor de boottocht over de ruige Saramaccarivier naar de Raleighvallen, waar we in de namiddag aankomen. Indien er nog tijd over is, zullen we de rest van de middag doorbrengen met wandelen en zwemmen.

  image

  De Raleighvallen zijn gelegen in het centraal Surinaams natuurreservaat, het grootste Amazonereservaat ter wereld. Het gebied is rijk aan bijzondere planten, bloemen en vele diersoorten. Alle 8 apensoorten van Suriname leven in dit gebied, maar tevens vind je er ook luiaards, tapirs, gordeldieren, rivierotters en bosvarkens. We verblijven de komende 3 nachten op Fungu Eiland in een eenvoudig gebouw in meerpersoonskamers met stapelbedden en klamboes.

 • 11

  Raleighvallen / wandeling Voltzberg

  image

  De kans is groot dat je vandaag gewekt wordt door het geluid van brulapen. We maken vandaag een pittige wandeling van ongeveer 8 uur. Tijdens het ontbijt kun je je eigen lunchpakket klaarmaken. We wandelen zo'n 3 uur door het regenwoud tot we aankomen aan de voet van de Voltzberg. Je krijgt uitleg over de verschillende planten, en met een beetje geluk kom je onderweg apen, wilde zwijnen en bijzondere vogels tegen.

  image

  Liefhebbers kunnen vervolgens de 240 m hoge Voltzberg beklimmen; het is ongeveer 2 uur heen en terug. Langs het steile pad groeien prachtige orchideeën en bromelia's. Vanaf de top van de berg heb je een spectaculair uitzicht over het tropisch regenwoud. Blijf je liever aan de voet van de berg, dan zal één van de gidsen je de omgeving hier laten zien. In de loop van de middag keren we weer terug naar onze accommodatie.

 • 12

  Raleighvallen

  image

  Na het ontbijt vertrekken we met de boot richting de adembenemende Moedervallen waar we kunnen zwemmen, vissen of gewoon relaxen op de rotsen. We lunchen weer bij onze accommodatie. In de middag bezoeken we Copie eiland waar je een boswandeling kunt maken naar de punt van het eiland. Er is een goede kans op het zien van toekans, ara’s en andere tropische vogelsoorten. Ook kun je heerlijk badderen in de stroomversnelling, relaxen in een hangmat en genieten van de junglegeluiden of een hengeltje uitgooien in het visrijke water.

 • 13

  naar Palulu

  image

  In de ochtend vertrekken we wederom in de korjaal naar het Marrondorp Witagron van waaruit we per bus naar Palulu rijden. De eco-camping waar we twee nachten verblijven heeft een unieke ligging midden in een immens groot beschermd savannebos. Respect voor de natuurlijke omgeving staat in een hoog vaandel. Jagen en vissen is ter strengste verboden en flora en fauna zullen je hier verrassen.

 • 14

  Palulu

  image

  's Morgens hoor je al vroeg de geluiden van de ontwakende natuur. We hebben geen haast dus je kunt de omgeving rustig in je opnemen. Het verblijf in dit prachtige gebied met alle eigenschappen van de volle jungle waar je in vooropgezette tenten slaapt, zal je zeker bevallen. Tijdens het verblijf in Palulu krijg je ook de gelegenheid heerlijk te zwemmen of pootje te baden in het koele water van de natuurkreek.

 • 15

  via Brownsberg naar Jaw Jaw

  image

  In de vroege ochtend vertrekken we richting Brownsberg. We rijden met de bus naar de bergtop en dalen af naar de watervallen. Vervolgens rijden we naar Atjoni waar we overstappen op een korjaal voor een boottocht. We passeren enkele kleine Saramacaanse dorpen waarna we bij Jaw Jaw aankomen. Hier kun je de omgeving verkennen en zwemmen in de sula’s (stroomversnellingen). Je kunt hier heerlijk relaxen of van de oerwoudstilte genieten. ’s Avonds is er een cultureel optreden met traditionele dans. We verblijven drie nachten in een lodge.

 • 16

  Jaw Jaw

  image

  ’s Morgens wakker worden midden in het Amazone oerwoud is een bijzondere beleving, zeker met de stemmen van de mannen, vrouwen en kinderen die in de snel stromende rivier hun ochtend bad nemen. De komende twee dagen maken we kennis met de dorpsbewoners. Je kunt boswandelingen maken en kostgrondjes (een stukje land waarop de Marronvrouwen hun gewassen verbouwen voor eigen gebruik) bewonderen. We komen langs enkele Saramacaanse dorpen en varen over bijzondere sula´s, zoals de Ferulassi.

 • 17

  Jaw Jaw

  image

  Gedurende je verblijf in Jaw Jaw geeft de gids uitleg over de leefgewoonten van de bijzondere, inheemse bevolking in dit gebied. Door hun besloten gemeenschap hebben zij veel oude gebruiken uit Afrika behouden. In de avond, wanneer het aardedonker is, vaak met een prachtige sterrenhemel, maken we een spannende kaaimantocht over de rivier en spotten we hopelijk een paar van deze vraatzuchtige dieren.

 • 18

  naar Paramaribo

  image

  Na het ontbijt is er nog wat tijd om in de omgeving rond te wandelen en afscheid te nemen van de fascinerende natuur waar je je twee weken in hebt bevonden. Hierna maken we ons klaar voor het vertrek terug naar Paramaribo. We varen weer naar Atjoni en stappen hier over in de bus die ons naar Paramaribo brengt. We komen tegen het einde van de middag aan in Paramaribo waar je de rest van de dag naar eigen wens kunt invullen. We slapen twee nachten in hetzelfde appartement als de eerste nachten.

 • 19

  Paramaribo / optionele Paratour

  image

  Je kunt flaneren langs de Waterkant, een wandeling maken door de palmentuin of heerlijk relaxen aan het zwembad. Uiteraard kun je ook gewoon dwalen door de straten van de stad. Paramaribo staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De samensmelting van koloniale Nederlandse architectuur en Zuid Amerikaanse bouwtechnieken zorgt voor een uniek uiterlijk van de stad.

  image

  Je kunt er ook voor kiezen om een excursie naar het zuidelijk gelegen Para te maken. Het gebied wordt afgewisseld met savanne, bos, kreken en rivieren. De tour vertrekt ’s morgens vroeg richting Lelydorp waar een bezoek wordt gebracht aan een vlinderkwekerij en je uitleg krijgt over het indrukwekkende proces van cocon tot vlinder. Ook stop je bij een houtsnijwerkplaats waar de Marrons, nakomelingen van slaven, allerlei prachtige voorwerpen van boomstammen maken.

  image

  Bij Colakreek, één van de recreatieoorden in dit gebied die zijn naam te danken heeft aan de kleur van het water, kun je relaxen en zwemmen. We rijden langs enkele Marron dorpjes en hier en daar een glimp op te vangen van de spoorlijn, die tijdens de koloniale tijd tussen Paramaribo en Brownsweg liep. Als laatste bezoeken we een pottenbakkerij te Meursweg en rijden we verder naar Domburg voor een korte wandeling. Vele indrukken rijker rijden we terug naar Paramaribo.

 • 20

  5-daagse Marowijnetour dag 1 / naar Albina

  image

  Vandaag rijden wij over de Wijdenboschbrug naar het Commewijne district. We bewonderen een Duits koopvaardijschip dat al ruim 65 jaar op een zandbank middenin de rivier ligt. Ook maken we een stop te Plantage Peperpot, een voormalige koffie- en cacaoplantage en één van de oudste uit de Surinaamse geschiedenis. De dieren hebben hier bezit van de plantage genomen en je vindt er vele vogel- en apensoorten, zoals de toekan, de kolibrie en kapucijner- en doodshoofdaapjes.

  image

  Vervolgens rijden we over de Oost-Westverbinding naar het Marowijne district. Het begin van onze meerdaagse tocht door het weinig bezochte deel van Suriname. We maken een stop te Stolkertsijver, een voormalig suikerplantage. Ook stoppen we in Moengo, wat vroeger een bauxietcentrum was en een cruciale rol heeft gespeeld in de Tweede Wereldoorlog bij het maken van aluminium. Eind van de middag komen we aan in Albina, het grensdistrict van Suriname met Frans- Guyana, waar we 1 nacht verblijven. Soms kun je hier overvliegende raven zien die terugkeren naar hun nesten in het Savannegebied van de Wanekreek.

 • 21

  5-daagse Marowijnetour dag 2 / naar Tabiki

  image

  We staan vandaag vroeg op om na het ontbijt verder te trekken naar het eiland Tabiki in de Tapanahony rivier. We varen o.a. langs Bigiston, Apatu, Langatabiki, Loka Loka, de Arminavallen en de Manbari Sula. Na een 6-uur durende boottocht komen we aan op plaats van bestemming; het eiland Tabiki waar we de komende drie nachten verblijven. De boot wordt ontladen terwijl wij naar het verblijf worden geleid en kunnen genieten van het speciaal voor ons bereide avondmaal. De avond heb je voor jezelf en kun je naar eigen wens invullen.

 • 22

  5-daagse Marowijnetour dag 3 / bezoek Lesse Dede

  image

  Vandaag brengen we een bezoek aan het Inheemse dorpje Lesse Dede dat op bijna vier uur varen van Tabiki ligt. Onderweg zien we het schouwspel van tegen de stroming in varende korjalen en varen wij rustig om de stroomversnellingen heen. De schoonheid van het dorpje Lesse Dede en haar omgeving zorgen ervoor dat de lokale bevolking hier graag woont en niet graag wil verkassen.

  image

  Na aankomst maken we een wandeling door het dorp. In Lesse Dede wonen twee inheemse stammen, de Wajana’s en de Akoerio’s. Dat zijn naast de Arowakken, Caraïben en Trio’s twee stammen die ook tot de inheemsen van Suriname behoren. Het contact met de inwoners is bijna een cultuurshock aangezien de manier van handelen en praten anders is dan dat van de moderne mens. Ze hebben een bepaalde puurheid en leven nog vrij traditioneel. We keren terug naar onze lodge in Tabiki.

 • 23

  5-daagse Marowijnetour dag 4 / bezoek Gaan Olo

  image

  Vanuit Tabiki is het minimaal een uur varen voordat we Gaan Olo bereiken, ook wel Gaanbori soela genoemd, één van de mooiste sula’s in het beneden Tapanahony gebied. In dit gebied is de micro hydro krachtcentrale opgezet om verschillende omliggende dorpen van elektriciteit te voorzien. Het natuurlijke berglandschap is er prachtig en er heerst een bepaalde rust. Midden in de sula ligt het eilandje Futu Pasi waar we een korte wandeling maken.

  image

  Ook bezoeken we de waterkrachtcentrale dat omringd is door palmbomen, rotsen en stroompjes. Overal lijkt water vandaan te komen. De schoonheid van de natuur is hier goed te bewonderen. We varen verder over de Marowijne rivier naar een punt waar we met korjaal en al een dam over moeten steken om bij Drietabbetje te komen. Door de lagere waterstand is het natuurschoon hier nog indrukwekkender en varen we in rustig tempo langs het oude oord Gaan Olo, wat bestaat uit tientallen eilandjes. Na deze indrukwekkende dag op het water keren we terug naar de lodge in Tabiki.

 • 24

  5-daagse Marowijnetour dag 5 / vlucht naar Paramaribo

  image

  Na een welverdiende nachtrust bij onze lodge in Tabiki en een heerlijk ontbijt maken wij ons klaar voor vertrek. We rijden naar Airstrip Drietabbetje en vliegen vervolgens in ongeveer anderhalf uur terug naar het vliegveld Zorg en Hoop te Paramaribo. De rest van de middag heb je vrije tijd en kun je de dag naar eigen wens invullen. We verblijven nog een nacht in hetzelfde appartementencomplex als de andere keren dat we in Paramaribo verbleven.

 • 25

  Paramaribo – Amsterdam

  image

  Aan het eind van dag 25 vliegen we terug naar Amsterdam. Je kunt vandaag bijvoorbeeld nog een bezoek brengen aan Markt Zuid. Ook kun je een bezoek brengen aan de grootste moskee van het gehele Caribische gebied: de Ahmadiyya Anjuman Isha’at Islam Mosque. Het kostte ruim 20 jaar om dit bouwwerk neer te zetten aangezien de hele moskee met de hand gebouwd is. Voor gegevens over de vlucht verwijzen we naar het vluchtschema.

 • 26

  Aankomst Amsterdam

  Vandaag komen we aan in Amsterdam, wat is de tijd toch snel gegaan. Hopelijk hebben jullie genoten van deze avontuurlijk reis door Suriname. Welkom in Nederland!

Rondreis Avontuurlijk Suriname

Jungletocht in de smeltkroes van Zuid-Amerika

image
26 dagen vanaf € 3.398
Avontuur-Plus
Naar boven
 

Maak kans op een reisvoucher
ter waarde van € 350!

Wil jij altijd gratis en vrijblijvend op de hoogte zijn van aanbiedingen, nieuws en verhalen van reizigers en kans maken op een reisvoucher t.w.v. €350? Geef dan hieronder je interesse door.

Sawadee respecteert jouw privacy en gebruikt hiervoor de richtlijnen vanuit de AVG wetgeving. Bekijk ons Privacy Beleid.