< Terug naar resultaten

Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 20 deelnemers
 • Overnachtingen in comfortabele vier sterren hotels
 • Optionele wandeling en overnachting Tochal berg, ten noorden van Teheran
 • Bezoek aan het mooie Persepolis met rondleiding van een gids (incl. entreegelden en gids)
 • Een volkomen andere wereld op slechts enkele uren vliegen
 • Comfortabele rechtstreekse vluchten met KLM
 • Twee vrije dagen in de mooiste stad van Iran, Esfahan
 • Speciale vertrekdata voor alleenreizenden/singles
 • Snelle trein van Teheran naar Yazd
 • Bezoek aan het sprookjesachtige Qom, één van de heiligste steden in Iran
 • Inclusief bezoek aan de rotsgraven van Naqsh-e-Rostam (incl. entreegelden en gids)
 • Voldoende tijd om er zelf op uit te trekken en de vriendelijke Iraanse bevolking te ontmoeten
 • Tijd om een bezoek te brengen aan een theehuis of bazaar
 • Mogelijkheid tot verlengen in Istanbul

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  vlucht van Amsterdam naar Teheran

  Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema.

 • 2

  Teheran / vrije dag

  image

  Je hebt vandaag een vrije dag in Teheran. Teheran is een zeer grote, moderne en heel drukke metropool. In Teheran wonen net zoveel mensen als in heel Nederland! Je kunt een bezoek brengen aan het mausoleum van Imam Khomeini. Er wordt nog steeds gewerkt aan de laatste rustplaats van deze man die vlak na de Islamitische Revolutie en tijdens zijn begrafenis miljoenen Iraniërs op de been kreeg en velen komen hier om hem respect te tonen. 

  image

  Verder zijn de bazaar van Tajrish en de lange Vali Asr straat de moeite van het ontdekken waard. Teheran telt ook vele prachtige musea en gebouwen, waarvan het Golestan Paleis de kroon spant. Voor een stukje politieke realiteit loop je langs de muren van de voormalige Amerikaanse ambassade, waar de anti-Amerikaanse graffiti en schilderingen voor zich spreken.

 • 3

  Teheran / vrije dag of wandeltocht Tochal berg

  image

  De vrijdag in Iran is een bijzondere dag en al helemaal in Teheran: geen opstoppingen van de vele auto’s en (bijna) geen luchtvervuiling. Aan het eind van de ochtend gaan we naar het noorden van Teheran om bij Darband de bergen in te gaan. Vooral op vrijdag zoeken veel Teherani’s hier in de bergen hun rust en de theehuizen zijn een ontmoetingplek bij uitstek voor de moderne jeugd. 

  image

  Na de lunch staat er een optionele bergwandeling op het programma: met onze dagrugzak wandelen we verder naar boven naar ons guesthouse op de berg. Als je de bergwandeling niet wilt maken, dan kan je er ook voor kiezen om in Teheran in hetzelfde hotel te overnachten. Na de lunch keer je dan terug naar Teheran en je kunt dan in de namiddag en de volgende ochtend op eigen gelegenheid Teheran verder verkennen. De reisbegeleider zal meegaan met de bergwandelaars.

  Optioneel Bergwandeling bij Teheran / €10,00 per persoon

  image

  Je kunt vandaag in Teheran blijven en na de lunch terug naar de stad, maar je kunt ook mee op een optionele wandeltocht in de bergen ten noorden van Teheran.

  Na de lunch wandelen we met onze dagrugzak verder naar boven naar ons guesthouse op de berg. Vanaf de berg heb je een prachtig uitzicht over Teheran. We overnachten in dit eenvoudige guesthouse. Deze wandeling van 2 tot 3 uur is best pittig omdat je loopt over steengruis en het laatste stuk flink moet stijgen; de volgende morgen loop je dezelfde weg terug naar beneden.
  De reisbegeleider zal meegaan met de bergwandelaars.

  Je kunt bij boeking aangeven of je mee wilt.

 • 4

  Teheran of optionele wandeling in de bergen

  image

  Na het ontbijt kun je de omgeving van het hotel verkennen. Indien je voor de bergwandeling hebt gekozen wordt het een relaxte wandeling in de natuur, waar het nu veel rustiger is, want voor de Teherani’s is het weekend alweer voorbij. In de loop van de ochtend wandelen we naar beneden en keren terug naar Teheran. In Teheran heb je nog de tijd om het Sa’d Abad Museum Complex te bezoeken. Aan het eind van de middag stappen we in de trein naar Yazd. We overnachten twee nachten in een hotel in het centrum.

 • 5

  Yazd / vrije dag

  image

  Yazd is het centrum van de leer van Zarathoestra. Deze leer was vóór islam de officiële godsdienst en stamt uit de periode van 550 voor Christus. Er zijn nog zo’n 10.000 aanhangers. De vereerders van Ahora Mazda legden vroeger hun doden neer voor de gieren op de 'Torens der stilte'. Zo werden aarde en lucht niet vervuild. Je vindt ze net buiten Yazd. De invloed van de islam is duidelijk zichtbaar aan de prachtig versierde mausoleums en moskeeën. Vooral de Masjed-e Jameh, de vrijdagsmoskee, uit de veertiende eeuw mag je niet overslaan. 

  image

  De oude stad van Yazd is heel bijzonder: een wirwar aan kronkelige straatjes waar, verscholen achter de muren, het leven op binnenplaatsen plaats vindt. Boven de muren zie je windtorens, die voor verkoeling moeten zorgen tijdens de hete zomers. Een aanrader is hier een rondwandeling te maken met een lokale Engels sprekende gids, maar je kunt er ook zelfstandig op uit gaan en dwalen door de smalle steegjes.

 • 6

  via Naqsh-e Rustam naar Shiraz

  image

  Met onze eigen bus rijden we naar Shiraz. Onderweg maken we een paar mooie korte stops. We zien onder andere een ijshuis, dat vroeger als koelkast diende. Vandaag maken we ook een bezoek aan Naqsh-e Rustam, hier bezoeken we vier enorme graven, die hoog in de rotsen zijn uitgehouwen. Men denkt dat het de graven zijn van Darius I, Darius II, Xerxes en Artaxerxes. Tegen de avond komen we in Shiraz aan.

  Naqsh-e Rustam
 • 7

  Shiraz / vrije dag

  image

  Shiraz heeft een heiligdom waar je als niet-moslim meestal wel in mag, al dan niet onder begeleiding: de tombe van Shah-e-Cheragh. De broer van imam Reza ligt hier begraven omgeven door duizenden spiegeltjes, die een oogverblindende indruk achterlaten. In de namiddag is een bezoek aan het mausoleum van de dichter Hafez aan te raden, zijn gedichten worden daar soms gereciteerd.

  image

  In de bazaar van Shiraz waan je je in oude tijden. Tapijten liggen uitgerold en de geuren van verschillende kruiden dringen je neus binnen. Soms zie je vrouwen die anders gekleed zijn en soms het gezicht ook bedekt hebben. Zij behoren tot de vele nomaden die in de omgeving wonen. In de voormalige karavanserai vinden tegenwoordig handwerkslieden behuizing in de kleine kamertjes. Voor de avond is er ruime keuze uit traditionele restaurants, maar een kebab in een soort cafetaria is ook overal te vinden.

 • 8

  via Persepolis naar Esfahan

  image

  Met onze eigen bus vertrekken we in de richting van Esfahan. Na een uur rijden arriveren we in Persepolis. Koning Darius de Grote begon in 512 voor Christus met de bouw van dit uitgestrekte paleizencomplex. Met een gids zullen we hier uitgebreid ronddwalen. De entree van Persepolis, twee stenen stieren die op zuilen van zeven meter hoogte rusten, is indrukwekkend. Het meest spectaculair zijn de bas-reliëfs, die 300 meter lang zijn. Haarscherp hebben ze de tand des tijds doorstaan. Na het uitgebreide bezoek, komen we in het begin van de avond aan in Esfahan.

 • 9

  Esfahan

  image

  Esfahan is buiten kijf de mooiste stad van Iran. Het was sinds 1600 de hoofdstad van de Safaviden. De meeste aantrekkingskracht gaat uit van Meidan-e-Emam, oftewel het Khomeiniplein: een enorm plein van 160 bij 500 m. Het plein wordt ook vaak Nefs-e Jahan-plein genoemd: de halve wereld, want volgens Isfhani's is Isfahan nefs-e jahan! Hier staat de prachtige blauwe Eman moskee. Rijk gekleurde mozaïeken en tegelwerk maken het bouwwerk tot één van de hoogtepunten van de islamitische architectuur. 

  image

  Schuin ertegenover ligt de Sheik Lotfallah moskee, die tussen de twee ingangen van de bazaar lijkt te zijn gedrukt. Ze heeft geen minaretten maar is heel indrukwekkend door de fraai - zowel binnen als buiten - bewerkte koepel. Esfahan heeft talrijke parken waar veel mensen picknicken. Dit zijn uitstekende plekken om Iraanse vrienden te maken. Op een heuvel vlakbij zijn de ruïnes van een vuurtempel van de Zoroaters, de Ateshgah, te bezichtigen. Je hebt hier een schitterend uitzicht over de oases van Esfahan.

 • 10

  Esfahan

  image

  Dwars door Esfahan stroomt de Zayande rivier, met drie oude bruggen die de oevers met elkaar verbinden. In de Armeense wijk, Jolfa, is voornamelijk de Vankkathedraal een bezoek waard. En dan raden we je sterk aan je eens een keertje chic, temidden van de Iraanse zakenmannen, te laten feteren in het Abassihotel, een vroegere karavanserai, of een kijkje te nemen in het theehuis dat in de uitbundige tuin een plaatsje heeft.

 • 11

  via Kashan naar Qom

  image

  In de ochtend reizen we verder richting Qom. Onderweg bezoeken we Kashan waar je de mogelijkheid hebt om één van de fraai gedecoreerde koopmanshuizen te bezichtigen of om een uurtje in de bazaar te slenteren. Daarna rijden we verder naar het noorden. Laat in de middag arriveren we in Qom. Heel misschien is het mogelijk om hier een glimp op te vangen van het mausoleum van Massouma, de zus van de Imam Reza die in Mashhad begraven ligt.

  image

  Het mausoleum is niet toegankelijk voor niet-moslims, maar heel soms wordt hier een uitzondering op gemaakt. Dit is echter niet van te voren te regelen. Ook als je het mausoleum niet in mag, is het grote pein ernaast een gezellige plek om de laatste lekkernijen te kopen en je te vergapen aan de moskee die je door de open poorten nog wel kunt zien. In Qom kun je een bezoek brengen aan de bazaar voor we de nachtelijke rit naar het vliegveld ondernemen. Vanuit Qom is het nog anderhalf uur rijden naar het nieuwe vliegveld Imam Khomeini.

 • 12

  vlucht van Teheran naar Amsterdam

  's Ochtends heel vroeg vliegen we terug naar Amsterdam. Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema.

Rondreis Iran

De gastvrijheid van de halve wereld

image
12 dagen vanaf € 1.598
Naar boven
 

Stem & Win
Maak kans op een gratis reis

Laat ons weten welke bestemming jij het liefst zou willen ontdekken en maak kans op een reis naar het land van je keuze!