< Terug naar resultaten

Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 20 deelnemers
 • Overnachtingen in comfortabele vier sterren hotels
 • Alle ontbijten zijn inbegrepen
 • Veel individuele vrijheid tijdens de reis
 • Twee nachten kamperen in een woestijnkamp in Matin Abad, inclusief avondmaaltijden
 • Afsluitend twee vrije dagen in de mooiste stad van Iran, Esfahan
 • Gehele rondreis onder begeleiding van een Nederlandse reisbegeleider
 • Een tussenstop bij de Margoon-waterval, een van de mooiste van Iran
 • Bezoek aan het mooie Persepolis en Naqsh-e-Rostam met rondleiding van een gids (incl. entreegelden en gids)
 • Ideale afwisseling tussen steden en natuur
 • Een bezoek aan het traditionele en autovrije dorpje Masuleh
 • Via een avontuurlijke route door het Zagrosgebergte naar Shahrekord
 • Een volkomen andere wereld op slechts enkele uren vliegen
 • Mogelijkheid tot verlengen in Istanbul

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  vlucht van Amsterdam naar Teheran

  image

  Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema. Na aankomst op het vliegveld rijden we naar ons hotel het centrum van Teheran.

 • 2

  Teheran / vrije dag

  image

  Je hebt vandaag een vrije dag in Teheran. Teheran is een zeer grote, moderne en heel drukke metropool. In Teheran wonen net zoveel mensen als in heel Nederland! Je kunt een bezoek brengen aan het mausoleum van Imam Khomeini. Er wordt nog steeds gewerkt aan de laatste rustplaats van deze man die vlak na de Islamitische Revolutie en tijdens zijn begrafenis miljoenen Iraniërs op de been kreeg en velen komen hier om hem respect te tonen.

  image

  Verder zijn de bazaar van Tajrish en de lange Vali Asr straat de moeite van het ontdekken waard. Teheran telt ook vele prachtige musea en gebouwen, waarvan het Golestan Paleis de kroon spant. Voor een stukje politieke realiteit loop je langs de muren van de voormalige Amerikaanse ambassade, waar de anti-Amerikaanse graffiti en schilderingen voor zich spreken.

 • 3

  naar Masuleh

  image

  We rijden in ongeveer 6 uur naar Masuleh, een traditioneel - en autovrij – dorp gelegen op steile terrasvormige bergflanken. De daken van de huizen dienen als voetpaden en de buitenkant van de meeste gebouwen zijn bedekt met gele klei, waardoor het zicht beter is in de vaak aanwezige flarden mist tussen de huizen. We overnachten in een klein hotel aan de weg naar Masuleh 20 km voor het het dorp.

 • 4

  naar Qazvin via het Rudkhan Kasteel

  image

  In de ochtend rijden we naar het nabij gelegen Rudkhan kasteel, een indrukwekkend bergfort op een 600 meter hoge bergrug. Een stevige wandeling over een met treden aangelegd bergpad door dichte loofbossen en stroompjes langszij brengt je bij de poort van het fort. In de namiddag kun je ronddwalen door Qazvin. 

  image

  De stad heeft veel bezienswaardigheden die op loopafstand van elkaar liggen. Bezoek bijvoorbeeld het charmante Chehel Sotun paleis, waarin een kalligrafiemuseum is gehuisvest, een Qajar badhuis, de Jameh moskee en de Hosseinieh Aminiha: een prachtig gebouw waar jaarlijks tijdens de rouwmaand Moharram een passiespel over de dood van Imam Hossein wordt opgevoerd. Qazvin heeft bovendien een levendige bazaar, karavanserais en enkele kerken

 • 5

  naar Qom

  image

  In de namiddag komen we aan in Qom waar we een nacht verblijven. Na aankomst kun je heel misschien het mausoleum van Fatima, de zus van de Imam Reza, bezoeken. Het mausoleum is niet toegankelijk voor niet-moslims, maar soms wordt hier een uitzondering op gemaakt. Ook als je het mausoleum niet in mag, is het grote plein ernaast een gezellige plek om lekkernijen te kopen en je te vergapen aan de moskee die je door de open poorten kunt zien.

 • 6

  naar Matin Abad via Kashan

  image

  Onderweg naar Matin Abad bezoeken we Kashan waar je de mogelijkheid hebt om één van de fraai gedecoreerde koopmanshuizen en een mooi badhuis te bezichtigen en een uurtje in de bazaar te slenteren. Na de lunch rijden we verder naar het zuiden en komen ’s middags aan in Matin Abad, waar we twee nachten in een woestijnkamp op de grens van de Iraanse steppen en woestijn overnachten. We slapen in grote vooropgezette tenten en/of lemen huisjes met gedeeld sanitair in het hoofdgebouw. De avondmaaltijden in Matin Abad zijn inbegrepen in de reissom. Veel producten die worden gebruikt, komen van de ecologische boerderij van het kamp.

 • 7

  Matin Abad / vrije dag

  image

  In de ochtend brengen we een bezoek aan Abyaneh. Een idyllisch dorpje waar de vrouwen wijde zwarte rokken dragen met erover kleurige jurken en fel gebloemde witte hoofdoeken. De mannen dragen wijd uitlopende zwarte broeken. De gesproken taal is hier nog Middel-Perzisch, een voorloper van het Farsi. Tussen roodoker getinte huizen met fraaie houten balkons en decoratieve deuren lopen paadjes, tuinen en watergreppels. Vanuit het dorpje is er mooi zicht op de omgeving.

  image

  Terug in het kamp kun je door de woestijn een wandeling maken naar een groepje zandduinen, een kamelen rit maken of een excursie per minibus naar een prachtig lemen fort uit de Qajar tijd. De fundering van het fort dateert uit pre-islamitische tijd en werd later gedurende verschillende periodes hersteld. Tijdens de Mongoolse invasie werd hier de vijand verhinderd tot centraal Iran door te dringen. In de Qajar tijd werden vanuit het fort rovers bestreden die de karavanen overvielen. Het fort is na Bam het op één na grootste leem monument in Iran. Je kunt hier in de namiddag door het fort wandelen, klauteren en klimmen.

 • 8

  naar Yazd

  image

  Op weg naar Yazd stoppen we in Nain bij de 10de eeuwse vrijdagsmoskee. Eén van de oudste moskeeën van Iran en nog steeds in gebruik. In Meybod bezoeken we een mooi gerestaureerd ijshuis en duiventoren. Yazd is het centrum van de leer van Zarathoestra. Deze leer was een officiële godsdienst en stamt uit de periode van 550 voor Christus. De invloed van de islam is duidelijk zichtbaar aan de prachtig versierde mausoleums en moskeeën. Vooral de Masjed-e Jameh, de vrijdagsmoskee, uit de 14e eeuw mag je niet overslaan.

 • 9

  Yazd / vrije dag

  image

  In de ochtend rijden we met de bus naar de Zorastrische Stiltetorens en vuurtempel bezoeken. Vandaar rijden we naar het Amir Chakhmagh plein in het centrum van Yazd. Vanaf hier ben je vrij om lopend de stad te gaan verkennen.  Het Amir Chakhmagh complex, het watermuseum en de bazaar, zijn zeker een bezoek waard.


  image

  De oude stad van Yazd is heel bijzonder: een wirwar aan kronkelige straatjes waar, verscholen achter lemen muren, het leven op binnenplaatsen plaats vindt. Boven de muren zie je windtorens, die voor verkoeling moeten zorgen tijdens de hete zomers. Een aanrader is hier een rondwandeling te maken met een lokale Engels sprekende gids, maar je kunt er ook zelfstandig op uit gaan en dwalen door de smalle steegjes.

 • 10

  naar Shiraz via Naqsh-e Rustam

  image

  Onderweg naar Shiraz maken we een paar mooie korte stops. We zien onder andere een ijshuis, waarin vroeger ijs uit de bergen gedurende de zomer werd opgeslagen. Vandaag brengen we ook een bezoek aan Naqsh-e Rustam, waar vier enorme graven hoog in de rotsen zijn uitgehouwen. Men denkt dat het de graven zijn van Darius I, Darius II, Xerxes en Artaxerxes. Aan het eind van de middag komen we aan in Shiraz.

 • 11

  Shiraz / vrije dag

  image

  Shiraz heeft een heiligdom waar je als niet-moslim meestal wel in mag, al dan niet onder begeleiding: de tombe van Shah-e-Cheragh. De broer van imam Reza ligt hier begraven omgeven door duizenden spiegeltjes, die een oogverblindende indruk achterlaten. In de namiddag is een bezoek aan het mausoleum van de dichter Hafez aan te raden, zijn gedichten worden daar soms gereciteerd.

  image

  In de bazaar van Shiraz waan je je in oude tijden. Tapijten liggen uitgerold en de geuren van verschillende kruiden dringen je neus binnen. Soms zie je vrouwen die anders gekleed zijn en soms het gezicht ook bedekt hebben. Zij behoren tot de vele nomaden die in de omgeving wonen. In de voormalige karavanserai vinden tegenwoordig handwerkslieden behuizing in de kleine kamertjes. Voor de avond is er ruime keuze uit traditionele restaurants, maar een kebab in een soort cafetaria is ook overal te vinden.

 • 12

  Shiraz / bezoek Persepolis

  image

  In de ochtend bezoeken we Persepolis. De entree van Persepolis, twee stenen stieren die op zuilen van zeven meter hoogte rusten, is indrukwekkend. Koning Darius de Grote begon in 512 voor Christus met de bouw van dit uitgestrekte paleizencomplex. Met een gids zullen we hier uitgebreid ronddwalen. De middag heb je vrij in Shiraz.

 • 13

  naar Yasuj

  image

  Onderweg naar Yasuj maken we een stop bij de Margoon-waterval. Over een tredenpad kom je bij één van de mooiste watervallen van Iran. In de namiddag komen we aan in Yasuj.

 • 14

  naar Shahrekord

  image

  We volgen een avontuurlijke route door het Zagrosgebergte, een landschappelijk bijzonder mooi gebied waar nomaden rondtrekken. Onderweg komen we langs het Chegakhor meer omringd door bergen waarvan de toppen tot diep in het voorjaar met sneeuw bedekt zijn. Het meer is een beschermd en voedselrijk gebied voor vogels. Sharekord is de hoofdstad van de Bakhtiari nomaden.

 • 15

  Shahrekord / Chelgerd

  image

  In de ochtend rijden we door mooi landschap naar Chelgerd, Rond Chelgerd liggen de zomerweiden van de Bakhtiari nomaden. Ze trekken met hun kudden heen en weer tussen de winterweiden in het warme Khuzestan en de koelere zomerweiden in het Kuhrang gebied. Rond Chelgerd zijn veel wandelmogelijkheden langs de Kuhrang rivier. In de omgeving zie je Bakhtiari-mannen in hun typische zwart-wit gestreepte vilten jassen lopen. 

 • 16

  naar Esfahan

  image

  Halfverwege de ochtend komen we aan in Esfahan en maken. Esfahan is buiten kijf de mooiste stad van Iran. De meeste aantrekkingskracht gaat uit van het Meidan-e-Emam, oftewel het Khomeiniplein: een enorm plein van 160 bij 500 m. Na aankomst in Esfahan maken we dan ook een wandeling om het Meidan-e-Emam. Het plein wordt ook vaak Nefs-e Jahan-plein genoemd: de halve wereld, want volgens Esfhani's is Esfahan precies dat! Hier staat de prachtige blauwe Eman moskee. 


  image

  Rijk gekleurde mozaïeken en tegelwerk maken het bouwwerk tot één van de hoogtepunten van de islamitische architectuur. Schuin ertegenover ligt de Sheik Lotfallah moskee, die tussen de twee ingangen van de bazaar lijkt te zijn gedrukt. Ze heeft geen minaretten maar is heel indrukwekkend door de fraai - zowel binnen als buiten - bewerkte koepel. Het Ali Qapu paleis, gebouwd in opdracht van Shah Abbas l, ligt aan de westzijde van het plein. De wanden hebben prachtige schilderingen en het paleis heeft een bijzondere muziekkamer. Vanaf de veranda op de bovenverdieping kun je over het hele plein kijken.  
 • 17

  Esfahan / vrije dag

  image

  We kunnen vandaag bijvoorbeeld de ochtend met de bus naar de Armeense wijk Jolfa om de Vank kathedraal en de Betlehem kerk te bezoeken. Beide kerken hebben prachtige plafonds-en muurschilderingen. Ook kunnen we de Golestan-e Shohada bezoeken. Een indrukwekkende begraafplaats met uit Isfahan afkomstige gesneuvelden van de Iran-Iraq oorlog. Op vrijdag bezoeken veel Esfahani de graven van omgekomen familieleden.


  image

  Vanaf de begraafplaats is het een kwartier lopen naar de Khaju brug, de mooiste van brug over de Zayandeh rivier, die dwars door Esfahan stroomt. Langs de rivier zijn  talrijke parken waar veel mensen picknicken. Soms word je uitgenodigd voor thee. Tijdens de vrije dag kun je hier een leuke wandeling maken. 

 • 18

  Esfahan / vrije dag

  image

  Op deze laatste dag in Esfahan kun je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het fraaie Chehel Sotun paleis. Drink zeker een kopje thee in de schaduw van de bomen bij het theehuis in de tuin. Ook kun je de Vrijdagmoskee bezoeken. Deze moskee is, architectonisch gezien, één van de mooiste moskeeën in Iran en zeker een bezoekje waard. Je kunt je laatste dag in Esfahan natuurlijk ook heerlijk struinen over de bazaar en rond het plein, opzoek naar de laatste souvenirs. 's Avonds raden we je aan om een keer chique te gaan eten in het Abassihotel, een vroegere karavanserai. In Esfahan heb je de beschikking over een hotelkamer om je op te frissen of een uurtje te rusten voor we de nachtelijke rit naar het vliegveld ondernemen. 


 • 19

  vlucht naar Amsterdam

  image

  's Ochtends heel vroeg vliegen we terug naar Amsterdam. Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema.

Rondreis Iran

De verrassing van het Midden-Oosten

image
19 dagen vanaf € 2.098
Naar boven
 

Sawadee Reisevent
Zondag 26 november DeFabrique, Utrecht

 • Lezingen door wereldreiziger Chris Zegers, Pool specialist Erik van Zwol en diverse reispresentaties. 
 • Lancering nieuwe brochure 2018/2019
 • Doe inspiratie op voor je volgende reis.
Kom je ook? Meld je gratis & vrijblijvend aan.