< Terug naar resultaten

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  vlucht van Amsterdam naar Teheran

  image

  Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema. Na aankomst op het vliegveld rijden we naar ons hotel het centrum van Teheran.

 • 2

  Teheran / vrije dag

  image

  Je hebt vandaag een vrije dag in Teheran. Teheran is een zeer grote, moderne en drukke metropool. In Teheran wonen net zoveel mensen als in heel Nederland! Je kunt hier een bezoek brengen aan het mausoleum van Imam Khomeini. Er wordt nog steeds gewerkt aan de laatste rustplaats van deze man die vlak na de Islamitische Revolutie en tijdens zijn begrafenis miljoenen Iraniërs op de been kreeg. Velen komen hier om hem respect te tonen.

  image

  Verder zijn de bazaar van Tajrish en de lange Vali Asr straat de moeite van het ontdekken waard. Teheran telt ook vele prachtige musea en gebouwen, waarvan het Golestan Paleis de kroon spant. Voor een stukje politieke realiteit loop je langs de muren van de voormalige Amerikaanse ambassade, waar de anti-Amerikaanse graffiti en schilderingen voor zich spreken.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 3

  naar Masuleh

  image

  We rijden in ongeveer 6 uur naar Masuleh, een traditioneel - en autovrij – dorp gelegen op steile terrasvormige bergflanken. De daken van de huizen dienen als voetpaden en de buitenkant van de meeste gebouwen zijn bedekt met gele klei, waardoor het zicht beter is in de vaak aanwezige flarden mist tussen de huizen. Masuleh is een heerlijk dorp om rond te slenteren of om een praatje te maken met de bewoners. We overnachten in een klein hotel aan de weg naar Masuleh 20 km voor het het dorp.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 4

  naar Qazvin via het Rudkhan Kasteel

  image

  In de ochtend rijden we naar het nabij gelegen Rudkhan kasteel, een indrukwekkend bergfort op een 600 meter hoge bergrug. We wandelen over de treden van een aangelegd bergpad door dichte loofbossen en rivierstroompjes. In de namiddag kun je ronddwalen door Qazvin. 

  image

  De stad heeft veel bezienswaardigheden die op loopafstand van elkaar liggen. Bezoek bijvoorbeeld het charmante Chehel Sotun paleis, waarin een kalligrafiemuseum is gehuisvest, een Qajar badhuis, de Jameh moskee en de Hosseinieh Aminiha: een prachtig gebouw waar jaarlijks tijdens de rouwmaand Moharram een passiespel over de dood van Imam Hossein wordt opgevoerd. Qazvin heeft bovendien een levendige bazaar, karavanserais en enkele kerken

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 5

  naar Qom

  image

  In de namiddag komen we aan in Qom waar we een nacht verblijven. Bij aankomst is het misschien mogelijk om hier een glimp op te vangen van het mausoleum van Massouma. Zij is de zus van de Imam Reza en ligt in Mashhad begraven. Het mausoleum is in principe niet toegankelijk voor niet-moslims, maar heel soms wordt hier een uitzondering op gemaakt. Ook als je het mausoleum niet in mag, is het grote plein ernaast een gezellige plek om de laatste lekkernijen te kopen en je te vergapen aan de moskee die je door de open poorten nog wel kunt zien.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 6

  naar Matin Abad via Kashan

  image

  Onderweg naar Matin Abad bezoeken we Kashan waar je de mogelijkheid hebt om één van de fraai gedecoreerde koopmanshuizen, een mooi badhuis te bezichtigen en een uurtje in de bazaar te slenteren. Na de lunch rijden we verder naar het zuiden en komen ’s middags aan in Matin Abad, waar we twee nachten in een woestijnkamp op de grens van de Iraanse steppen en woestijn overnachten.

  image

  We slapen in grote vooropgezette tenten en/of lemen huisjes met gedeeld sanitair in het hoofdgebouw. De avondmaaltijden in Matin Abad zijn inbegrepen in de reissom. Veel producten die worden gebruikt, komen van de ecologische boerderij van het kamp.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Diner
 • 7

  Matin Abad / vrije dag

  image

  In de ochtend brengen we een bezoek aan Abyaneh. Een idyllisch dorpje waar de vrouwen wijde zwarte rokken dragen met erover kleurige jurken en fel gebloemde witte hoofdoeken. De mannen dragen wijd uitlopende zwarte broeken. De gesproken taal is hier nog Middel-Perzisch, een voorloper van het Farsi. Tussen roodoker getinte huizen met fraaie houten balkons en decoratieve deuren lopen paadjes, tuinen en watergreppels. Vanuit het dorpje is er mooi zicht op de omgeving.

  image

  Terug in het kamp kun je door de woestijn een wandeling maken naar een groepje zandduinen, een kamelen rit maken of een excursie per minibus naar een prachtig lemen fort uit de Qajar tijd. De fundering van het fort dateert uit pre-islamitische tijd en werd later gedurende verschillende periodes hersteld. Tijdens de Mongoolse invasie werd hier de vijand verhinderd tot centraal Iran door te dringen. In de Qajar tijd werden vanuit het fort rovers bestreden die de karavanen overvielen. Het fort is na Bam het op één na grootste leem monument in Iran. In de middag kun je door het fort wandelen, klauteren en klimmen.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Diner
 • 8

  naar Yazd

  image

  Op weg naar Yazd stoppen we in Nain bij de 10de eeuwse vrijdagsmoskee. Eén van de oudste moskeeën van Iran en nog steeds in gebruik. In Meybod bezoeken we een mooi gerestaureerd ijshuis en duiventoren. Yazd is het centrum van de leer van Zarathoestra. Deze leer was een officiële godsdienst en stamt uit de periode van 550 voor Christus. De invloed van de islam is duidelijk zichtbaar aan de prachtig versierde mausoleums en moskeeën. Vooral de Masjed-e Jameh, de vrijdagsmoskee, uit de 14e eeuw mag je niet overslaan.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 9

  Yazd / vrije dag

  image

  In de ochtend rijden we met de bus naar de Zorastrische Stiltetorens en vuurtempel. Je kunt de stiltetorens beklimmen, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over het hele complex en de stad Yazd. Vandaar rijden we naar het Amir Chakhmagh plein in het centrum van Yazd. Vanaf hier ben je vrij om lopend de stad te gaan verkennen. Het Amir Chakhmagh complex, het watermuseum en de bazaar, zijn zeker een bezoek waard.


  image

  De oude stad van Yazd is heel bijzonder: een wirwar aan kronkelige straatjes waar, verscholen achter lemen muren, het leven op binnenplaatsen plaats vindt. Boven de muren zie je windtorens, die voor verkoeling moeten zorgen tijdens de hete zomers. Een aanrader is hier een rondwandeling te maken met een lokale Engels sprekende gids, die uitlegt hoe de windtorens werken. Het is ook leuk om zelf het centrum van Yazd te ontdekken en te dwalen door de smalle steegjes.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 10

  naar Shiraz via Naqsh-e Rustam

  image

  Na het ontbijt stappen we in de bus en we rijden richting Shiraz. Onderweg maken we een paar mooie stops. Zo zien we onder andere een ijshuis, dat vroeger als koelkast diende. Ook brengen we een bezoek aan Naqsh-e Rustam. Hier zien we vier enorme graven, die hoog in de rotsen zijn uitgehouwen. Men denkt dat het de graven zijn van Darius I, Darius II, Xerxes en Artaxerxes. In de loop van de avond komen we aan in Shiraz, waar we drie nachten verblijven.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 11

  Shiraz / vrije dag

  image

  De groene stad Shiraz heeft een prachtig een heiligdom waar je met een beetje mazzel als niet-moslim toch naar binnen mag onder begeleiding: de tombe van Shah-e-Cheragh. De broer van imam Reza ligt hier begraven omgeven door duizenden spiegeltjes die een oogverblindende indruk op je zullen achterlaten. In de namiddag kun je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het mausoleum van de dichter Hafez. Dwaal door de mooie tuinen en geniet van de serene sfeer die hier hangt.

  image

  In de bazaar van Shiraz waan je je in oude tijden. Tapijten liggen uitgerold en de geuren van verschillende kruiden dringen je neus binnen. Soms zie je vrouwen die anders gekleed zijn en het gezicht ook bedekt hebben. Zij behoren tot de vele nomaden die in de omgeving wonen. Voor de avond is er ruime keuze uit traditionele restaurants, je kunt ook kiezen voor een eenvoudige maar overheerlijke kebab.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 12

  Shiraz / bezoek Persepolis

  image

  In de ochtend bezoeken we Persepolis. De entree van Persepolis, twee stenen stieren die op zuilen van zeven meter hoogte rusten, is indrukwekkend. Koning Darius de Grote begon al in 512 voor Christus met de bouw van dit uitgestrekte paleizencomplex. Met een gids dwalen we hier uitgebreid rond. Het is onvoorstelbaar om de details die dit paleizencomplex kent te ontdekken. Tijdens het bezoek aan Persepolis, waan je je daadwerkelijk in de tijd van Koning Darius.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 13

  naar Yasuj

  image

  Onderweg naar Yasuj maken we een stop bij de Margoon-waterval. Over een tredenpad kom je bij één van de mooiste watervallen van Iran. In de namiddag komen we aan in Yasuj, gelegen in het Zagros gebergte. Morgen tijdens de weg naar Sharekord gaan we meer zien van dit mooie gebergte.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 14

  naar Shahrekord

  image

  We volgen een avontuurlijke route door het Zagrosgebergte, een landschappelijk bijzonder mooi gebied waar nomaden rondtrekken, misschien komen we zelfs een groep tegen. Onderweg komen we langs het Chegakhor meer omringd door bergen waarvan de toppen tot diep in het voorjaar met sneeuw bedekt zijn. Het meer is een beschermd en voedselrijk gebied voor vogels. Sharekord is de hoofdstad van de Bakhtiari nomaden. Dit deel van Iran is weer heel anders dan we al gezien hebben.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 15

  Shahrekord / Chelgerd

  image

  In de ochtend rijden we door mooi landschap naar Chelgerd, Rond Chelgerd liggen de zomerweiden van de Bakhtiari nomaden. Ze trekken met hun kudden heen en weer tussen de winterweiden in het warme Khuzestan en de koelere zomerweiden in het Kuhrang gebied. Met een beetje geluk zien we de nomaden. Rond Chelgerd zijn veel wandelmogelijkheden langs de Kuhrang rivier. In de omgeving zie je Bakhtiari-mannen in hun typische zwart-wit gestreepte vilten jassen lopen. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 16

  naar Esfahan

  image

  In ongeveer twee uur rijden we richting Esfahan. Esfahan is zonder twijfel de allermooiste stad van Iran. Het enorme Khomeiniplein is schitterend. Het plein wordt ook vaak Nefs-e Jahan-plein genoemd: het plein van de halve wereld, want volgens de inwoners is Isfahan ook echt nefs-e jahan! Hier staat de prachtige blauwe Eman moskee. Rijk gekleurde mozaïeken en tegelwerk maken het bouwwerk tot één van de hoogtepunten van de islamitische architectuur.


  image

  Schuin tegenover de Emam moskee ligt de Sheik Lotfallah moskee. Deze heeft geen minaretten, maar is heel indrukwekkend door de fraai bewerkte koepel. Esfahan heeft talrijke parken waar veel mensen picknicken. Dit zijn uitstekende plekken om Iraanse vrienden te maken! Op een heuvel vlakbij zijn de ruïnes van een vuurtempel van de Zoroaters, de Ateshgah, te bezichtigen. Je hebt hier een schitterend uitzicht over de oases van Esfahan.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 17

  Esfahan / vrije dag

  image

  We kunnen vandaag bijvoorbeeld de ochtend met de bus naar de Armeense wijk Jolfa om de Vank kathedraal en de Betlehem kerk te bezoeken. Beide kerken hebben prachtige plafonds-en muurschilderingen. Ook kunnen we de Golestan-e Shohada bezoeken. Een indrukwekkende begraafplaats met uit Isfahan afkomstige gesneuvelden van de Iran-Iraq oorlog. Op vrijdag bezoeken veel Esfahani de graven van omgekomen familieleden.


  image

  Vanaf de begraafplaats is het een kwartier lopen naar de Khaju brug, de mooiste van brug over de Zayandeh rivier, die dwars door Esfahan stroomt. Langs de rivier zijn  talrijke parken waar veel mensen picknicken. Soms word je uitgenodigd voor thee. Je kunt hier heerlijk wandelen.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 18

  Esfahan / vrije dag

  image

  Op deze laatste dag in Esfahan kun je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het fraaie Chehel Sotun paleis. Drink zeker een kopje thee in de schaduw van de bomen bij het theehuis in de tuin. Ook kun je de Vrijdagmoskee bezoeken. Deze moskee is, architectonisch gezien, één van de mooiste moskeeën in Iran en zeker een bezoekje waard.


  image

  Je kunt je laatste dag in Esfahan natuurlijk ook heerlijk struinen over de bazaar en rond het plein, opzoek naar de laatste souvenirs. 's Avonds raden we je aan om een keer chique te gaan eten in het Abassihotel, een vroegere karavanserai. In Esfahan heb je de beschikking over een
  hotelkamer om je op te frissen of een uurtje te rusten voor we de nachtelijke rit naar het vliegveld ondernemen.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 19

  vlucht naar Amsterdam

  image

  's Ochtends heel vroeg vliegen we terug naar Amsterdam. Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema.


Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 20 deelnemers
 • Overnachtingen in comfortabele vier sterren hotels
 • Alle ontbijten zijn inbegrepen
 • Unieke combinatie tussen de hoogtepunten en verborgen plekken
 • Twee nachten kamperen in een woestijnkamp in Matin Abad, inclusief avondmaaltijden
 • Afsluitend ruim twee en een halve vrije dag in de mooiste stad van Iran, Esfahan
 • Maak kennis met de Bakhtiari nomanden
 • Een tussenstop bij de Margoon-waterval, een van de mooiste van Iran
 • Bezoek aan het mooie Persepolis met rondleiding van een gids (incl. entreegelden en gids)
 • Ideale afwisseling tussen steden en natuur
 • Bezoek aan de rotsgraven van Naqsh-e-Rostam (incl. entreegelden)
 • Een bezoek aan het traditionele en autovrije dorpje Masuleh
 • Via een avontuurlijke route door het Zagrosgebergte naar Shahrekord
 • Een volkomen andere wereld op slechts enkele uren vliegen

Rondreis Iran

De verrassing van het Midden-Oosten

image
19 dagen vanaf € 1.998 € 1.948
Naar boven
 

Informatiedag Amsterdam
Zondag 22 juni 2019

 • Laat je inspireren door diverse reispresentaties over o.a. India&Nepal, Australië en Costa Rica. 
 • Maak kennis met de mensen achter de schermen.
 • Doe inspiratie op voor je volgende reis.

Kom je ook? Meld je gratis & vrijblijvend aan.