< Terug naar resultaten

Praktische informatie

 Deskundige reisbegeleiding

Deze Libië reis wordt begeleid door een Nederlandstalige reisbegeleid(st)er of een lokale Engelssprekende reisbegeleid(st)er.

Onze reisbegeleiders zijn stuk voor stuk professioneel en gepassioneerd en hebben een intensieve, door Sawadee ontwikkelde training gevolgd. De reisbegeleiders zorgen ervoor dat de reis zo optimaal mogelijk verloopt en zijn je eerste aanspreekpunt bij vragen of opmerkingen. Zij geven je graag tips over mogelijke excursies, mooie plekjes en leuke restaurants. Onze reisbegeleiders beantwoorden graag al je vragen, maar neem zelf ook een goede reisgids mee. De reisbegeleider verwelkomt je op de bestemming bij aankomst op de luchthaven.


 Beste reistijd

Klimaat: Libië kent eigenlijk twee verschillende klimaten. Aan de kust heerst een mediterraan klimaat met milde winters en warme zomers. In de woestijn is het klimaat veel extremer. In de zomer is het er te heet om te reizen, maar in de winter en voor- en najaar kan het hier zelfs aangenaam zijn. Voor alle jaargetijden geldt echter dat het verschil in dag- en nachttemperaturen groot kan zijn.

Beste reistijd: De beste tijd om Libië te bezoeken is de lente en het najaar. De temperatuur is dan het aangenaamst. Echter ook in de winter kan het in de woestijn goed toeven zijn. Reken dan wel op erg koude nachten. In de zomer organiseren wij geen reizen de woestijn in.
Van 21 augustus tot en met 19 september 2009 vindt de traditionele vastenmaand van de moslims, de ramadan, plaats. Gedurende deze tijd organiseert Sawadee geen reizen naar Libië.

 Zwaarte

 • Zwaarte van de reis

  arrow
  • image

   Zeer lichte reis met rustige reisdagen en/of zeer lichte dagwandelingen

  • image

   Lichte reis met mogelijk enkele langere reisdagen en/of eenvoudige dagwandelingen

  • image

   Reis met enkele lange reisdagen en/of zwaardere (dag)wandelingen

  • image

   Zwaardere reis, door langere reisdagen, veel verplaatsingen en/of zwaardere, meerdaagse wandelingen

  • image

   Zware reis, door bijvoorbeeld lange reisduur, veel verplaatsingen, langere reisdagen, intensievere trekkings en in mindere mate grote cultuurverschillen

  image
 • Comfort van de overnachtingen
  arrow
  • image

   Basic hotels, mogelijk afgewisseld met veel kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Eenvoudige hotels, mogelijk afgewisseld met meerdere kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Comfortabele hotels, mogelijk afgewisseld met enkele kampeer- en/of andersoortige overnachtingen

  • image

   Comfortabelere, Luxere hotels

  • image

   Luxe hotels

  image

Dit is een reis voor de echte fijnproever, die bereid is om wat comfort op te offeren voor een bijzondere ervaring. Hoewel de reisroute zodanig is opgezet dat er zo weinig mogelijk uitputtende dagtrajecten in zijn opgenomen, moet je toch rekenen op drie lange dagen door de eindeloze Libische Woestijn. In de woestijn kamperen we zes nachten wild zonder sanitaire voorzieningen. Tijdens de kampeerovernachtingen worden we uitstekend verzorgd door de meereizende crew. In het noorden hebben we een vrije dag in Tripoli, tijd dus om te Nationale Museum te bezoeken (dicht op maandag).
Mocht je twijfelen over mogelijke deelname, neem dan contact met ons op.

 Paspoortinformatie

Paspoort
Iedereen heeft een paspoort nodig dat na vertrek uit Libië nog zes maanden geldig is, met daarin nog minimaal drie lege pagina's. Maak kopieën van de belangrijke pagina's en bewaar deze tijdens de reis gescheiden van je paspoort.
NB. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig.

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken. Hou er rekening mee dat bij sommige beroepen (o.a. media en/of krijgsmacht) soms een andere dan de reguliere visumprocedure moet worden gevolgd. Voor reizigers met een andere dan de Nederlandse of Belgische nationaliteit kunnen afwijkende visumvoorwaarden van toepassing zijn, anders dan in onze reisbeschrijving vermeld. Indien door de desbetreffende Ambassade en/of Consulaat om persoonlijke redenen geen visum aan jou wordt toegekend, kan Sawadee Reizen niet aansprakelijk worden gesteld. Conform de ANVR-Reizigersvoorwaarden (Boekingsvoorwaarden) 2019 art. 6.4 komen onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger. Wel kun je het risico op het buiten je schuld om niet krijgen van een visum bij sommige verzekeraars laten afdekken.

Verder dienen alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun (minderjarige = t/m 17 jaar) kind bij reizen buiten het Schengen-gebied te kunnen aantonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind. Denk hierbij (advies Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee) aan: Verklaring toestemming vakantie en kopie paspoort andere (niet-meereizende) ouder, recent uittreksel GBA kind, eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang/ouderschapsplan/geboorteakte kind. Zorg dus dat je op tijd over de juiste papieren beschikt. De Koninklijke Mareschaussee heeft extra controles aangekondigd voor deze zomer. Voor overige informatie kun je terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Voor reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Let op: De letter ‘O’ komt in het Nederlandse paspoortnummer niet voor. Het gaat dus altijd om het cijfer ‘0’. Dit geldt ook voor het nummer op een identiteitskaart.

 Visuminformatie

Voor deze reis is geen visum nodig.
Visum Voor Libië is een visum nodig. Dit visum wordt voor zowel de Nederlandse als de Belgische reizigers door Sawadee geregeld. Wij vragen onze agent in Libië om een uitnodigingsbrief voor onze klanten die we aan de reisbegeleider meegeven. Indien de reisbegeleider al ter plekke, is geven we deze brief aan een van ons op Schiphol, die de brief op zijn beurt weer aan een van de reizig(st)ers uit de groep zal overhandigen. Met deze brief kun je op de luchthaven van Tripoli een visum in het paspoort gestempeld krijgen. Mocht je een nieuw paspoort nodig hebben dan vragen we je met klem om dit ruimschoots op tijd en voor het invullen van je boekingsformulier aan te vragen. BELANGRIJKE INFORMATIE! De Libische overheid heeft besloten dat reizigers uit de EU in het bezit moeten zijn van een beëdigde en gecertificeerde Arabische vertaling van de gegevens in hun paspoort. Je kunt deze vertaling via het VisumBuro laten verzorgen. De kosten van de Arabische vertaling van de paspoortgegevens + de kosten van het visum bedragen € 95,- en de bemiddelingskosten € 25,-. Deze kosten komen op de factuur. Voor de duidelijkheid: de Arabische vertaling móet je al in Nederland aanvragen en dit kan alleen via het VisumBuro worden geregeld. Het visum zelf krijg je pas bij aankomst in Tripoli. Sawadee Reizen verzorgt de aanvraag voor het visum, dit hoeft dus niet via het VisumBuro te worden geregeld. Minimaal drie weken voor vertrek dien je hiervoor de volgende zaken aangetekend naar het Visumburo te sturen: je paspoort een betalingsbewijs van de kosten voor de vertaling (kopie van de factuur waar deze kosten op staan vermeld) een aan jezelf geadresseerde envelop met daarin € 7,50 aan postzegels (zodat het VisumBuro je het paspoort aangetekend terug kan sturen) Het VisumBuro Veemarkt 230 1019 DG Amsterdam tel: 020- 4657502 fax: 020- 4638695 e-mail: info@visum.nl. website: www.visum.nl Voor de vertaling, de beëdiging hiervan en het visum voor Libië zijn drie lege paspoortpagina's nodig. We willen je verzoeken om uiterlijk vier weken voor vertrek te boeken in verband met de visumprocedure. LET OP: - Om een visum te krijgen mag er geen bewijs van een bezoek aan Israel in je paspoort staan. - Deze richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade of een VisumBuro in het land van herkomst. Indien je geen Nederlands of Belgisch paspoort hebt, is het namelijk niet mogelijk de Arabische vertaling in Nederland te verkrijgen.


Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten (een geldig paspoort en eventuele benodigde visa) te beschikken.

Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade, Visumcentrale-Nederland of Visumcentrale-België.

  Financiën

Munteenheid
De nationale munteenheid is de Libische dinar (LYD). Voor een euro krijg je ongeveer 1,78 LYD (indicatie).

Contant geld/Creditcard/ pinnen
Je moet naar Libië al je geld in cash euro’s (of US dollars) meenemen, aangezien pinpassen nog niet gebruikt kunnen worden. Je moet er wel rekening mee houden dat contant geld niet standaard verzekerd is. Je kunt hiervoor een speciale verzekering afsluiten. Zie ook de verzekeringsinformatie op deze site.

Het beste is om op de luchthaven van Tripoli meteen al je geld in Dinars om te wisselen. Na vertrek uit Tripoli is daar verder geen gelegenheid voor. De banken op de luchthaven accepteren alleen cash US dollars en euro’s. Je ontvangt geen bon.

Aan het eind van de reis kun je op de luchthaven zonder problemen Dinars die je over hebt terugwisselen naar euro’s of US dollars.

In Tripoli zijn enkele pinautomaten waar je met Credit cards geld kunt opnemen, maar dit is erg onbetrouwbaar. Creditcards worden in vrijwel alle winkels en hotels nog niet geaccepteerd. We raden je aan om alleen een creditcard mee te nemen voor onverwachte uitgaven of noodgevallen.

Travellercheques
Travellercheques zijn niet te gebruiken in Libië.

Een overzicht van beschikbare pinautomaten en plekken waar je met creditcard kunt betalen vind je op www.mastercard.com. We raden je aan een extra pinpas en/of creditcard mee te nemen voor noodgevallen. In het buitenland is voor het gebruik van een creditcard altijd een pincode nodig.

Misbruik van bankpassen en/of skimmen is een wereldwijd probleem en veel banken hebben inmiddels pinbetalingen in het buitenland uitgeschakeld. Als je buiten Europa reist, zorg er dan voor dat je met je bankpas geld kunt opnemen buiten Europa. Informeer bij je bank of je bankpas goed is ingesteld en hoe je dit desgewenst kunt aanpassen naar 'wereld'.

Zakgeld

Het richtbedrag aan zakgeld op deze reis is per persoon per week.

Dit bedrag is een gemiddelde van wat reizigers de laatste jaren tijdens deze reis hebben uitgegeven aan maaltijden en drankjes, bijkomende excursies, entreegelden, eventuele plaatselijke luchthavenbelastingen en fooien. Natuurlijk is je eigen uitgavenpatroon hierbij ook bepalend. Souvenirs zijn daarom niet inbegrepen. Tijdens de reis zijn verschillende (optionele) excursies mogelijk, die je ter plaatse (met behulp van de reisbegeleider) kunt boeken. Indien een excursie beter vooraf kan worden geboekt, dan staat deze vermeld in de reisbeschrijving en op het boekingsformulier.

Enkele voorbeelden van uitgaven tijdens deze reis:

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de dollar en lokale valuta gewijzigd zijn waardoor de prijzen van excursies en activiteiten mogelijk anders uitvallen.

  Maaltijden

Alle ontbijten zijn inbegrepen in de reissom, evenals de maaltijden (ontbijt, lunch en diner) in de woestijn. De overige maaltijden zijn niet bij de reissom inbegrepen. Dit is een bewuste keus omdat we de vrijheid van individueel reizen willen combineren met het gemak van een groepsreis.

  Taal & Cultuur

Taal
Waar je ook op reis bent, mensen stellen het erg op prijs als je iets in hun eigen taal kunt zeggen. Zelfs al ken je maar een paar basiszinnetjes en is je uitspraak niet helemaal perfect, het ijs is gebroken. Als je het leuk vind om voor vertrek iets meer te leren van de Arabische taal en je woont in de omgeving van Amsterdam raden wij je aan om contact op te nemen met Rena Lingua Taaltrainingen.
Telefoonnummer 020-6166243, E-mail:renaling@xs4all.nl. De cursussen starten in Januari en September. Tijdens de cursus wordt vooral aandacht besteed aan uitspraak en conversatie.
Aangezien bijna iedereen die in Libië in de horeca werkt uit Egypte of Tunesië komt kun je op veel plekken ook met Engels of Frans terecht.
Aanbevolen literatuur
Omdat Libië een nieuwe toeristische bestemming is zijn er nog weinig goede boeken verschenen. Als reisgids kun je de Lonely Planet Libya gebruiken, het Libya Handbook uit de Footprintserie, Libyen Reise Know-How of de Guide de la Libye, La Manufacture ISBN 2 71910480 9. Foto’s van de antieke sites zijn te zien in: Het antieke Libië: verloren steden van het Romeinse rijk. Robert Polidori, en een fotoboek over de Sahara kun je vinden via de website www.franslemmens.com/pages/saharabook.html

*Invoerbeperking:
Het is streng verboden alcohol in te voeren (en te drinken) in Libië.

 Wat neem ik mee op reis

Uitrusting

Ter plaatse maakt het vervoer vaak deel uit van het avontuur. Reizen per (privé) bus, truck, boot, trein, terreinwagen; tijdens een Sawadee reis kan het allemaal! Omdat de bagageruimte in deze vervoermiddelen vaak beperkt is, raden we je af om een harde koffer mee te nemen. Het beste kun je kiezen voor een flexibele rugzak, sporttas of zachte koffer. Kijk daarnaast ook eens kritisch naar wat je echt nodig hebt op reis, de ervaring leert dat je al snel te veel meeneemt. Omdat je zelf verantwoordelijk bent voor het dragen van je bagage naar de accommodatie, geldt in dit geval: less is more!

Luchtvaartmaatschappijen staan meestal 1 stuk ruimbagage van maximaal 20 kilo toe. Voor binnenlandse vluchten hanteren sommige luchtvaartmaatschappijen een lagere bagagelimiet. Dit staat dan vermeld in het tabblad 'vluchtinfo', onder het kopje vluchtinformatie.

Kleding In Libië gelden bijzondere kledingvoorschriften, die gerespecteerd dienen te worden. In steden en dorpen zijn korte broeken en hemdjes voor mannen en vrouwen ongepast. T-shirts of kleding met korte mouw bovenop een lange broek of rok kunnen wel gedragen worden. Aan vrouwelijke reizigers adviseren we kleding te dragen waarin de vormen niet te zien zijn. Tijdens de woestijntocht is het mogelijk korte broeken te dragen. Omdat de temperaturen tijdens deze reis nogal kunnen verschillen is het handig om laagjeskleding mee te nemen: kledingstukken die je als het afkoelt over elkaar heen kunt aantrekken en bij warmer weer snel uittrekt. Wat je écht nodig hebt: - Lakenzak - Goed ingelopen enkelhoge wandelschoenen zijn erg belangrijk. - Voor de trek heb je een slaapzak nodig. - Kleine rugzak voor je dagelijkse uitstapjes en voor in de landcruiser - Aansteker of lucifers om toiletpapier mee te verbranden Reizen in de winter Tijdens de reizen in de winter (december tot en met februari) is het overdag redelijk warm (15 tot 25 °C), maar ‘s avonds kan het vriezen en daarom dien je in deze periode extra warme kleding mee te nemen. Het is noodzakelijk in deze periode, naast de eerder genoemde zaken ook de volgende spullen mee te nemen: - een extra fleece trui - een slaapzak die bestand is tot een temperatuur van 5 graden onder nul Fotografie, video en opladen In de meeste hotels kun je de batterijen van je camera opladen. Hiervoor heb je geen wereldstekker nodig. Opladen kan niet tijdens de trektocht. Denk daarom ook aan een reserveset batterijen.

 Gezond en veilig op reis

Medicijnen

We raden je aan om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten en reisziekte. Daarnaast zijn een tekentang en ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) aan te raden. Onze reisbegeleiders hebben zelf ook een beperkte EHBO-kit mee. 

Gebruik je speciale medicijnen(bijv. medicijnen die onder de opiumwet vallen en/of grote hoeveelheden), neem dan voldoende mee en vraag je apotheek om een KNMP-reisdocument voor je op te stellen. Houd dit document in je handbagage.

Vaccinaties en malariaprofylaxe

Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malariaprofylaxe bijzonder vaak veranderen, raden we je aan contact op te nemen met de lokale GGD, je huisarts of thuisvaccinatie.nl. Het is handig om deze reisroute mee te nemen tijdens de afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet vier tot zes weken voor vertrek begonnen worden. Bekijk hier meer uitleg over beschikbare vaccinaties.

Libië stelt geen vaccinaties verplicht. We raden je aan je in te enten tegen de volgende ziekten:
-DTP (difterie, tetanus, polio)
-Hepatitis A

Malaria
In Libië komt geen malaria voor.

Voor deze reis wordt in de regel geadviseerd je te beschermen tegen:
Rabiës

Thuisvaccinatie.nl

Sawadee werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit is een landelijk werkend vaccinatiecentrum. Zij vaccineert aan huis of op locatie en geeft je advies over het gebruik van malariaprofylaxe. Gecertificeerde medewerkers komen bij je langs wanneer het jou uitkomt, zelfs in de avonduren. Dus geen reis- en wachttijd! De tarieven liggen op het niveau van of zelfs lager dan die van de GGD of huisarts, je betaalt geen extra kosten voor de service aan huis. Klik hier voor meer informatie over Thuisvaccinatie, zoals de voordelen, de werkwijze, en het maken van een afspraak.

Check je reisverzekering!

Logo Europeesche

De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. Daarom stellen we een individuele reisverzekering verplicht. Meer informatie over het Sawadee Verzekeringspakket i.s.m. Europeesche Verzekeringen vind je hier.

Hulp op zak app

De Hulp op Zak-app biedt je snelle hulp als je schade hebt tijdens je vakantie. Bij een noodsituatie bereik je direct de alarmcentrale van je verzekeraar. De app is via deze pagina te downloaden.

Veiligheid en reisadvies

De veiligheid van klanten en personeel staat bij Sawadee altijd op de eerste plaats. Via onze contacten met agenten en lokale autoriteiten volgen wij de veiligheidssituatie op al onze bestemmingen doorlopend. Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie op jouw bestemming verwijzen wij je naar de website van de rijksoverheid: reisadviezen.

 Contact tijdens de reis

Tijdsverschil
Het tijdsverschil met Libië is 1 uur (tijdens de zomertijd geen tijdsverschil).

Contact met het thuisfront
Vanuit de meeste hotels kun je naar huis bellen, maar dit is meestal duur. Veel goedkoper zijn speciale telefoonwinkels, waar je voor ca 1-2 LYD per minuut kunt bellen. De meeste mobiele telefoons hebben geen bereik in het noorden van Libië, tijdens de woestijntocht is er zelfs helemaal geen bereik.
In Tripoli en Ghadames zijn Internetcafé’s waar je kunt e-mailen.

Noodgevallen en calamiteiten

Zorg ervoor dat thuisblijvers altijd op de hoogte zijn van zowel je reisschema als je vluchtgegevens. Actuele vluchttijden zijn te vinden op www.schiphol.nl, www.brusselsairport.be/nl of in de Schiphol Amsterdam Airport en Brussels Airport App (gratis te downloaden in de Appstore).

We sturen geen lijst van de hotels waar we tijdens de reis verblijven omdat deze nog wel eens wisselen en de kamers vaak onder een andere naam geboekt zijn. In geval van nood zijn we voor zowel reizigers als thuisblijvers 24 uur per dag bereikbaar. Bel daarom niet met het hotel maar met Sawadee. Tijdens kantooruren kun je ons bellen op +31204202220. Buiten kantooruren word je doorgeschakeld met onze alarmdienst of kun je direct ons noodnummer bellen: +31206516035.

Tip: maak een digitaal dossier aan. Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Zo heb je, ingeval van diefstal of verlies tijdens de reis, altijd kopieën van je belangrijke papieren achter de hand.

 Duurzaam toerisme

Toerisme is de grootste industrie ter wereld, met een enorm potentieel aan economische groei en werkgelegenheid. Helaas veroorzaakt toerisme ook negatieve effecten op de natuur en lokale culturen. Wij proberen op zoek te gaan naar duurzame alternatieven om de negatieve effecten van toerisme te beperken en de positieve effecten te versterken. Sawadee Reizen hecht veel belang aan het verantwoord omgaan met cultuur, natuur en milieu. We houden ons zoveel mogelijk aan culturele codes en verwachten dat ook van onze reizigers. Het is -indien van toepassing- gemakkelijk om te vergeten dat we soms door zeer arme gebieden reizen.

Rondreis Libië

Binnenkort boekbaar.
Ik blijf graag op de hoogte.

image
Bedankt, we houden je op de hoogte

Liever telefonisch contact met één van onze reisadviseurs? Neem contact met mij op.

Naar boven