< Terug naar resultaten

Waarom deze reis?

 • Unieke zeilreis in expeditiesfeer op basis van volpension
 • Regelmatig (land)excursies met wandelingen
 • Aan boord van comfortabel en sfeervol zeilschip
 • min. 20 / max. 32 passagiers // Nederlandstalig en Duitstalig gezelschap
 • Bezoek aan de vissersplaats Henningsvær
 • Bezoek aan Bereneiland
 • Langs de mooiste fjorden van Spitsbergen
 • Kans op het spotten van vele vogelsoorten, poolvossen, potvissen, walvissen, orka's, ijsberen en veel meer wild

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • Onderstaand programma kan door weersomstandigheden, ijscondities en ontmoetingen met bijvoorbeeld walvissen of ijsberen anders uitpakken dan vermeld. De expeditieleiding en de kapitein zullen steeds proberen om een zo mooi en avontuurlijk programma mogelijk te maken, zonder daarbij de veiligheid uit het oog te verliezen.

 • 1

  vlucht Amsterdam - Bodø

  image

  Vandaag vliegen we van Amsterdam met een overstap in Oslo naar Bodø. Voor de vluchtgegevens verwijzen wij naar het vluchtschema. We overnachten in een hotel in Bodø

 • 2

  Bodø / Antigua

  image

  Je hebt de ochtend nog vrij te besteden in het stadje Bodø, en na de lunch ga je op eigen gelegenheid naar de kade, waar je kunt inschepen aan boord van de Antigua. Als iedereen aan boord is, vertrekt de Antigua richting Lofoten.

 • 3

  naar Moskenesøya

  image

  Wie vroeg op is, zal veel zeevogels voorbij zien vliegen. Zeekoeten, jan-van-genten, drieteenmeeuwen en de Atlantische papegaaiduiker. Rond de zuidpunt van de Lofoten stroomt één van de sterkste getijdenstromen ter wereld. De schipper zal dus proberen om hier tijdens doodtij langs te varen. Daarna is het nog ongeveer 10 km varen langs de indrukwekkende kustlijn naar de haven van Sakrisøy-Reine. Sakrisøy en Reine zijn kleine authentieke vissersplaatsjes. 

  image

  Overal staan grote rekken waar, voornamelijk in de winterperiode, de gevangen en gezouten kabeljauw gedroogd wordt om daarna als stokvis verhandeld te worden. Veel rekken zullen nu al leeg zijn. Verder is er een poppenmuseum met vooral poppen met gezichten van porselein. In de middag vaart de Antigua naar het noordelijker gelegen dorpje Nusfjord. Hier zal in het beschutte haventje overnacht worden. Een avondwandeling door het pittoreske dorpje, staat ook zeker op het programma. Omdat het nog maar drie weken van de langste dag is, zal hier de zon ook niet meer ondergaan.

  Optioneel upgrade comforthut / €250,00 per persoon

  Tijdens deze reis slaap je in een standaard hut met 2 stapelbedden. Het is mogelijk om je hut te upgraden naar een comforthut. Deze hut beschikt over twee losse, gelijkvloerse bedden.

 • 4

  naar Henningsvær & Trollfjord

  image

  Henningsvær is een van de grootste visserplaatsen op de Lofoten. Alhoewel er tegenwoordig ook veel plezierjachten in de haven liggen, is de visvangst nog het voornaamste middel van bestaan. Het omringende landschap is fenomenaal. Tijdens het varen van Nusfjord naar Henningsvær kunnen dolfijnen en (kleine) walvissen gezien worden. Komt er een vissersboot binnen, dan zullen er steevast verschillende meeuwen en soms ook een zeearend te zien zijn. In de middag vaart de Antigua verder in noordelijke richting om de avond in de adembenemend mooie Trollfjord door te brengen.

 • 5

  naar Vesterålen

  image

  Alleen al het varen door het indrukwekkende landschap van de noordelijke eilandengroep Vesterålen is een onvergetelijke belevenis. Er zijn verschillende rotsen die helemaal bezet zijn door broedende vogels. Op hooggelegen kliffen broeden zelfs zeearenden. Deze machtige vogels zult u ongetwijfeld verschillende keren hoog in de lucht zien cirkelen.

  Voor de kust leven ook walvissen, zoals orka's en potvissen. De hoogste tijd dus om met de verrekijker aan dek te staan!

 • 6

  naar Tromsø / op zoek naar potvissen

  image

  Een dag op zee op zoek naar walvissen. Daarna naar Tromsø, waar de Antigua in de avond verwacht aan te leggen.

 • 7

  Tromsø / vrije ochtend

  image

  Rond de middag zal het schip weer vertrekken, dus u heeft de ochtend om in Tromsø het Poolmuseum (poolhistorie) en/of het Polaria (met een enorm beelscherm waar films over beide poolgebieden getoond worden gecombineerd met een soort dolfinarium) te bezoeken. Wie een panoramisch uitzicht over de stad en omgeving wil hebben, kan met de berglift omhoog en daar nog een stukje wandelen. Vanuit Tromsø wordt via de Grøtsundet naar Fugløya gevaren. Bij dit vogelrijke eiland nemen we afscheid van de bewoonde wereld. De oversteek naar Bereneiland is begonnen.

 • 8

  via de Grøtsundet naar Fugløya

  image

  Langzaam verdwijnt de Noorse kust uit zicht. U bevindt zich op volle zee. Zeevogels, zoals zeekoeten, alken, Atlantische papegaaiduikers, drieteenmeeuwen, Noordse stormvogels en jan-van-genten vliegen in groepjes voorbij of zitten op het water. Soms zult u aangenaam verrast worden door het gekwetter van een groepje sneeuwgorzen.

 • 9

  op zee

  image

  Verschillende dolfijnen, bruinvissen, orka's, butskoppen en bultruggen kunnen overal opduiken. Als het weer het toelaat, zult u dus veel tijd met verrekijker en camera aan dek doorbrengen.

 • 10

  Bereneiland

  image

  Bereneiland heeft ruige kusten met veel rotspilaren die net voor de kust uit het water steken. Gevaarlijker zijn de pilaren die net niet boven water komen. De kapitein zal dus (misschien wel letterlijk) alle zeilen bij moeten zetten om de Antigua naar een goede ankerplaats te laveren. Er zijn enkele strandjes waar nog roestige machines, zoals lieren, staan die gebruikt werden door walvisvaarders. 

  image

  U zult een redelijke klim moeten maken om op vlakker terrein te komen. De gele bloemen van de Rozenwortel en de Paarse Steenbreek geven kleur aan het landschap. Vanaf de top van de kliffen kunt u neerkijken op de vogelkolonies. Grote burgemeesters broeden boven de kliffen, kleine en grote jagers broeden midden in het veld. Hier en daar kunt u een enkele poolvos tegenkomen.

 • 11

  op zee

  image

  De komende twee dagen kunnen van alles brengen. Het ene jaar is de weg naar Spitsbergen helemaal vrij en het andere jaar ligt het er nog vol met pakijs. Als er ijs is, is de kans groot dat er zadelrobben, walrussen en ijsberen gezien kunnen worden. Het is dan niet ondenkbaar dat er hier meer tijd doorgebracht zal worden.

 • 12

  op zee

  image

  Het ene jaar is de weg naar Spitsbergen helemaal vrij en het andere jaar ligt het er al vol met pakijs. Als er ijs is, is de kans groot dat er zadelrobben, walrussen en ijsberen gezien kunnen worden. Het is dan niet ondenkbaar dat er hier meer tijd doorgebracht zal worden.

 • 13

  Hornsund (Spitsbergen)

  image

  De Hornsund is een van de mooiste fjorden van Spitsbergen. De spitse bergen bij de ingang lijken wel wachters die het geheim van de fjord bewaken. Langs de hele fjord komen gletsjers naar beneden die zorgen voor afbrokkelend ijs en kleine ijsbergen. Het grote ijsfront achterin (Brepollen) zal waarschijnlijk nog in het pakijs zitten en daardoor niet bereikbaar zijn. Wel zullen er baardrobben op het ijs liggen en daar komen weer ijsberen op af. 

  image

  Op de zuidelijke oever ligt Gåshamna waar aan het begin van de 20e eeuw Engelse walvisvaarders actief waren. Hier zijn restanten uit die tijd en enkele fundaties van Pomorenhuizen te zien. Voor planten is het aan de vroege kant, maar het landschap en de geologische structuren zijn overweldigend. Bij de ingang ligt het Poolse weerstation. Op de achterliggende berghelling is een immens grote kleine-alkenkolonie. Je hoort de vogeltjes al van verre.

  Mocht de gehele fjord door ijs geblokkeerd zijn, dan wordt meteen naar de volgende fjord gevaren.

 • 14

  naar Bellsund / Van Keulen- & Recherchefjord

  image

  De Bellsund is een brede baai waar de Van Keulen- & Recherchefjord in uit komen. De noordelijke fjord, Van Mijenfjord, wordt voor een groot deel afgeschermd door een zandbank. Helemaal achterin bevindt zich Sveagruve, waar verschillende (actieve) mijnen zijn. De Antigua blijft voor de zandbank. Er zijn hier verschillende landingsplaatsen. Als de sneeuw van de toendra is verdwenen, kun je hier duidelijk oude strandniveaus ontdekken. Dit zijn aardlagen die rechtop staan en vol zitten met fossiele schelpen. 

  image

  Het is tevens een van de fjorden waar in de loop van de eeuwen ontdekkingsreizigers, walvisjagers, Noorse en Russische pelsjagers geweest zijn. Overblijfselen zoals fundaties van hutten, nog in tact zijnde hutten, boten en skeletten van gevangen Beluga's zijn achtergebleven als stille getuigen. Tijdens een wandeling over de toendra kunnen o.a. rendieren, poolvossen, klein jagers, rosse franjepoten, paarse strandlopers en ganzen gezien worden. Op de steile gedeelten van de bergen broeden kleine alken, drieteenmeeuwen en Noordse stormvogels. 

  Afhankelijk van hoe vroeg het voorjaar is ingetreden, zullen er meer of minder planten bloeien. Hier groeien in ieder geval de Paarse Steenbreek, het Groenlands Hongerbloempje en de Spinneplant.

 • 15

  Isfjord

  image

  De laatste dag op Spitsbergen zal in de Isfjord en eventuele zijarmen worden doorgebracht. Ook hier zijn de landingsplaatsen sterk afhankelijk van de ijssituatie. Mogelijke landingsplaatsen zijn: 

  • Alkhornet: toendra met prachtige polygonen (vorstringen), vogelrotsen, rendieren en poolvossen.
  • Tryghamna: uitzicht op de verschillende gletsjers, kans op Baardrobben en ijsberen.
  • Eckmanfjorden: een gebied waar een gletsjer zeer snel is teruggetrokken. Hierdoor is een bizar landschap van rode klei ontstaan.  
 • 16

  Longyearbyen / vlucht naar Amsterdam

  image

  In de ochtend zal de Antigua bij Longyearbyen aankomen. Na het ontbijt is er nog tijd om in Longyearbyen te winkelen of het museum te bezoeken. Rond het middaguur is het tijd om naar de luchthaven te gaan voor de vlucht terug naar Oslo en vervolgens naar Amsterdam.

Rondreis met de Antigua

Van Bodø langs de Noorse kust via Bereneiland naar Spitsbergen

Zeilschip Antigua, Noordpool
16 dagen vanaf € 3.798 € 3.598
Naar boven
 


Stem & Win

Maak kans op een reis voor 2 personen

Laat ons weten welke bestemming jij het liefst zou willen ontdekken en maak kans op een reis naar het land van je keuze!